• No results found

Snedvridningar av finansiella nyckelvariabler

3. Teoretisk referensram

3.5 Snedvridningar av finansiella nyckelvariabler

Det finns empiriska bevis för att företag använder grafer för finansiella nyckelvariabler i årsredovisningarna när de kan visa på ett bättre resultat (Beattie et al., 2008; Beattie & Jones, 1992, 1997, 2000b; Mather et al., 1996). Studierna visar att företagen är mer benägna att fokusera på grafer för finansiella nyckelvariabler som visar en förändring över tid, där positiva trender visas mer frekvent än negativa trender (Falschlunger et al., 2015). Med en positiv trend menas att den sista punkten är högre än den första punkten i grafen för den finansiella nyckelvariabeln. Vid en negativ trend är den sista punkten lägre än den första punkten för den finansiella nyckelvariabeln, vilket tyder på att resultatet har minskat (Falschlunger et al., 2015; Mather et al., 1996).

För att presentera positiva trender för finansiella nyckelvariabler väljer företag ut en tidsserie som uppvisar en positiv trend (Falschlunger et al., 2015). Företagen tenderar att välja en längre tidsserie om de kan uppvisa en positiv trend. I en studie på europeiska företag fann Falschlunger et al. (2015) att andelen positiva trender ökade ju längre tidsserie företaget presenterade. Därmed drog de slutsatsen att företag enbart väljer att visa en längre tidsserie om de kan visa en positiv trend för finansiella nyckelvariabler eftersom det visar en positiv bild av företagets resultat.

Utifrån tidigare forskning inom selektivitet vid val av grafer, har vi funnit att grafer för finansiella nyckelvariabler tenderar att visa en positiv trend och att företag väljer tidsserier utifrån detta och därför har följande hypotes formulerats:

H3: Medelstora företag är selektiva vid presentationen av grafer för finansiella nyckelvariabler

genom att använda tidsperioder som ger en positiv bild av företagets resultat

3.5 Snedvridningar av finansiella nyckelvariabler

Snedvridningar i grafer för finansiella nyckelvariabler innebär att grafens numeriska värden inte är i proportion till de fysiska mätningarna och det betyder med andra ord att grafen är felpresenterad och att GDI har ett positivt eller negativt värde på minst fem procent (Beattie och Jones, 2000b; Mather et al., 1996). Ledningen kan välja att avsiktligt snedvrida graferna för att resultatet skall se bättre ut och det är sällan som läsaren av årsredovisningarna stannar upp och ägnar tid till att undersöka att graferna är utformade på rätt sätt (Beattie & Jones, 1999; Uyar, 2009). Finansiell

25

information kan alltså presenteras på ett egennyttigt sätt för företaget och frivillig användning av grafer i årsredovisningarna ökar risken för impression management eftersom ledningen kan styra vilka grafer som skall presenteras samt hur dessa skall utformas (Beattie & Jones, 2000b).

Tidigare studier som har studerat sambandet mellan grafanvändning och snedvridningar av grafer för finansiella nyckelvariabler, har funnit att det finns vissa grafer som visar mer tendens till att presenteras felaktigt än andra (Mather et al., 1996). De fann bland annat att grafer för resultat per aktie ofta tenderar att presenteras felaktigt och även Beattie och Jones (1992) har funnit snedvridningar av viktiga finansiella grafer. Av 240 årsredovisningar för brittiska företag fann Beattie och Jones (1992) snedvridningar i 30 procent av graferna för finansiella nyckelvariabler. I en senare studie av Beattie och Jones (1999) fann de att 72 procent av de 89 största australiensiska företagen använde minst en finansiell nyckelvariabel i årsredovisningarna från år 1991 och att 34 procent av dessa finansiella nyckelvariabler var snedvridna.

Mather et al. (1996) fann att 29,7 procent av de finansiella nyckelvariablerna var snedvridna i årsredovisningar för företag registrerade på australiensiska börsen och i en senare studie gjord av Mather et al. (2000) fann de återigen att australiensiska företag använde sig av snedvridna grafer för finansiella nyckelvariabler. Även Falschlunger et al. (2015) fann snedvridningar i grafer för finansiella nyckelvariabler, då 30 procent av dessa finansiella nyckelvariabler var snedvridna i årsredovisningar för europeiska företag.

Utifrån att tidigare studier har funnit att snedvridningar finns i grafer för finansiella nyckelvariabler formuleras följande hypotes.

H4: Medelstora företag använder snedvridningar i grafer för finansiella nyckelvariabler i

årsredovisningarna.

3.5.1 Överskattade och underskattade snedvridningar

Studier av amerikanska och brittiska företag visar att det är mer vanligt att företagen överskattar grafer för finansiella nyckelvariabler för att visa på ett positivt resultat (Beattie & Jones, 1992, 1997). En studie av europeiska företag visar också att överskattade grafer för finansiella nyckelvariabler visas mer frekvent än underskattade grafer för finansiella nyckelvariabler (Falschlunger et al., 2015)

26

En överskattad eller underskattad graf beräknas med hjälp av GDI. Ett värde över noll visar att grafen är överskattad medan ett värde under noll visar att grafen är underskattad (Falschlunger et al., 2015; Beattie & Jones, 1992; Frownfelter-Lohrke & Fulkerson, 2001). Tidigare studier har använt en felmarginal med ett GDI värde på plus fem och minus fem procent som gräns, för att grafen ska anses vara överskattad respektive underskattad. Mather et al. (1996) fann att det var vanligare med överskattade än underskattade grafer för finansiella nyckelvariabler vid en fem procentig gräns när de studerade företag som var registrerade på australiensiska börsen. I en annan studie av Beattie och Jones (2000b) där de studerade sex länder, fann de att det var mer vanligt att GDI var positivt än att det var negativt och det tyder på att fler grafer var överskattade än underskattade.

Beattie et al. (2008) som gjorde en studie över femton år fann att 35 procent av graferna för finansiella nyckelvariablerna visade överskattning med ett GDI som var högre än 25 procent. Siffran jämfördes med det resultat de kom fram till femton år tidigare där det endast var 11 procent som hade ett GDI över 25 procent och detta tyder på att andelen grafer för finansiella nyckelvariabler som har ett GDI som är mer än 25 procent har ökat.

Utifrån tidigare studier att företag tenderar att överskatta snarare än underskatta grafer för finansiella nyckelvariabler dras följande hypotes:

H5: Snedvridningar av grafer för finansiella nyckelvariabler i företags årsredovisningar tenderar att

vara mer överskattade än underskattade.

Studier har visat att företag snedvrider finansiella nyckelvariabler till företagets fördel och fördelaktiga grafer är överskattade vid en positiv trend och underskattade vid en negativ trend (Mather et al., 1996). Eftersom det är vanligare att företag visar en positiv trend av graferna är det också vanligare med överskattade grafer (Bonga & Jegers, 2009). En positivt överskattad graf ger en bättre bild av företaget eftersom den sista punkten är högre än vad den egentligen skulle varit och detta innebär att grafen ger en bättre bild av företagets resultat (Beattie & Jones, 2000b; Penrose 2008). När det gäller grafer som visar en negativ trend ger en underskattad graf en bättre bild av företaget eftersom resultatet ser bättre ut än vad det egentligen är om sista stapeln är högre än vad den egentligen skulle varit. Merkl-Davies och Brennan (2007) menar att företagsledningen väljer att visa information som är till deras fördel. Genom att presentera grafer som är fördelaktiga för företagsledningen kan intressenterna vilseledas (a.a.).

27

Tidigare studier har visat att företagsledningen snedvrider finansiella nyckelvariabler till företagens fördel (Beattie & Jones, 1992, 1999; Falschlunger et. al., 2015; Mather et al., 1996). Företagen tenderar till exempel att överskatta positiva trender för finansiella nyckelvariabler för att ge en bättre bild av företagets resultat (Falschlunger et. al., 2015). I en studie av Beattie och Jones (1992) över brittiska företag fann de att 75,4 procent av företagens snedvridna finansiella nyckelvariabler var till företagens fördel. I en senare studie på australiensiska företag av Beattie och Jones (1999) fann de att 62 procent av de finansiella nyckelvariablerna var snedvridna till företagens fördel. Även Mather et al. (1996) som gjorde en studie på australiensiska företag och fann att 61,2 procent av de snedvridna finansiella nyckelvariablerna var till företagens fördel.

Utifrån tidigare forskning att företag tenderar att snedvrida finansiella nyckelvariabler till företagets fördel dras följande hypotes:

H6: Snedvridningar av grafer för finansiella nyckelvariabler i årsredovisningar visas till företagets

fördel.

3.5.2 Snedvridningar i relation till resultat

Tidigare forskning som har undersökt snedvridningar i finansiella nyckelvariabler har undersökt om det finns något samband mellan antalet snedvridna finansiella nyckelvariabler och företagets resultat (Beattie & Jones, 1992, 1999; Falschlunger et al., 2015; Mather et al., 1996). Att ledningen väljer att snedvrida grafer som förknippas med företagets resultat beror på att ledningen vill visa upp företaget på bästa möjliga sätt (Beattie & Jones, 2000b; Mather et al., 1996). Forskning som har undersökt snedvridningar i relation till företagens resultat har använt resultat per aktie eller företagets nettovinst som indikatormått för företagets resultat (Beattie & Jones, 1992, 1999, 2000b; Falschlunger et al., 2015; Mather et al., 1996).

Falschlunger et al. (2015) förväntade sig ett negativt samband mellan europeiska företagens nettovinst och antalet snedvridningar för finansiella nyckelvariabler men fann ett positivt samband, där antalet snedvridna finansiella nyckelvariabler ökade när nettovinsten ökade. I en studie av Beattie och Jones (1992) förväntade de sig att brittiska företag som gick dåligt använde mer överskattade grafer för att ge bättre bild av företagets resultat, men de lyckades inte finna bevis för att företag som gick sämre använde fler snedvridna finansiella nyckelvariabler. I en senare studie gjord av Beattie och Jones (1999) fokuserade de istället på fördelaktiga snedvridningar i relation till företagens resultat. De undersökte om fördelaktig snedvridning förekom mer frekvent i årsredovisningar för företag med ett sämre resultat snarare än ett bra resultat. Studien visade inga

28

bevis för att företag med sämre resultat skulle använda sig mer av fördelaktiga snedvridningar än företag med ett bra resultat.

Tidigare studier har förväntat sig ett negativt samband mellan företagets resultat och antalet snedvridna finansiella nyckelvariabler, det vill säga att antalet snedvridningar ökar när resultatet minskar (Beattie & Jones, 1999; Falschlunger et al., 2015). Ingen studie har funnit belägg för att det finns ett negativt samband eftersom resultatet har visat att det finns ett positivt samband mellan företagets resultat och antalet snedvridna finansiella nyckelvariabler och utifrån detta har följande hypotes dragits:

H7: Det finns ett samband mellan användningen av fördelaktiga snedvridningar i grafer för

finansiella nyckelvariabler och företagets resultat i medelstora företag.

Related documents