• No results found

Den sociala dimensionen mål och insatser

5.1 Bostadsbolagets mål och verksamhet

5.1.2 Den sociala dimensionen mål och insatser

Tabell 4 – Den sociala dimensionens mål (baserad på våra intervjuer; Affärsplanen, 2013; Årsredovisningen, 2014).

”Vi tar på oss ett stort socialt ansvar, framförallt i utsatta områden.” – Intervjuperson 5.

Arbetet mot den sociala dimensionens mål skiljer sig en del åt gentemot de andra dimensionernas mål då de sociala målen och insatserna ofta faller utanför ramen för själva fastighetsförvaltningen och snarast kan karaktäriseras som en form av medborgar- och samhällsförvaltning. Ett tydligt tecken på hur den sociala dimensionens åtaganden sträcker sig långt utanför själva fastighetsförvaltningen är exempelvis hur kommunen har gjort FramtidenKoncernen, och i förlängningen Bostadsbolaget, till processägare av Göteborgs integrationsarbete. Ett processägandeskap som flera av våra intervjupersoner ställer sig frågande till då de anser att denna fråga egentligen faller utanför ramarna för Bostadsbolagets verksamhet samt tar stora resurser i anspråk.

Den sociala dimensionen utgör dock en vital del i Bostadsbolagets verksamhet som ett allmännyttigt bolag samt utgör själva fundamentet för kommunens legitimitet i att äga Bostadsbolaget. I stort innebär de sociala målen att Bostadsbolaget skall bidra till skapandet av ett bättre och mindre segregerat Göteborg, stärka Göteborgs utveckling samt ge hyresgästerna ett långtgående inflytande över sitt boende. Vidare skall Bostadsbolaget erbjuda trygga och trivsamma bostadsområden tillgängliga för alla medborgare oberoende av socioekonomisk status.

Den sociala dimensionen

Göteborg Stads prioriterade mål Bostadsbolagets egna mål

 Bidra till Göteborgs bostadsförsörjning  Öka boendeinflytandet  Göteborgarnas livschanser skall utjämnas

o Förebygga sociala problem o Främja mångfald och integration o Främja jämställdhet, internt och externt

 Öka trygghet och trivsel

 Hyresgästernas boendemiljö, inom- och utomhus, skall förbättras  Vara en del av Göteborgs arbetsmarknadsinsatser

 Främja folkhälsan  Främja ungas välfärd  Främja äldres välfärd  Främja kulturlivet

37 Den sociala dimensionens mål kan vidare delas in i ett flertal strategiska områden varpå det första strategiska området karaktäriseras av strävan mot jämlikhet, såväl internt som externt. För att främja den interna jämlikheten strävar Bostadsbolaget efter en personalsammansättning avspeglande stadens demografi, vilket innebär en strävan mot en jämn könsfördelning och en ökad etnisk mångfald (Årsredovisning, 2014, s. 33). Den externa jämlikheten, vilken avser hyresgästerna, tar sig bl a uttryck i att Bostadsbolaget erbjuder lägenheter till människor som står utanför den ordinarie bostadsmarknaden. Exempelvis kan detta handla om att erbjuda sociala- och medicinska förturer samt erbjuda bostäder till unga vuxna som kan ha svårt att komma in på bostadsmarknaden på egna meriter. Även om den övergripande tanken är att övriga lägenheter skall tillsättas utan förbehåll om de presumtiva hyresgästernas karaktäristika finns dock en brasklapp om att förvärvsarbetare skall prioriteras i vissa ”utsatta områden”. Detta i syfte att minska den ekonomiska segregationen i områdena och förebygga sociala problem. Ytterligare exempel på insatser Bostadsbolaget gör för att svara upp mot målet om att främja integrationen är att de emellanåt även anställer personal som i vanliga fall står långt utanför arbetsmarknaden.

Våra intervjupersoner uppger också hur de i sin verksamhet även genomför en mängd skilda insatser i syfte att bidra till kommunens övergripande mål om att göteborgarnas livschanser skall utjämnas, där framförallt främjandet av ungdomars lika möjligheter i skolgång har varit ett särskilt fokusområde. I förhoppning om att kunna bidra till kommunens välfärdspolitiska mål om att främja ungas livschanser och förebygga sociala problem tillhandahåller Bostadsbolaget exempelvis läxhjälpslokaler till stadens unga samt bedriver även i egen regi läxhjälp för ungdomarna. Ytterligare ett led i arbetet med att främja de ungas livschanser och välfärd är att Bostadsbolaget i vissa fall kan erbjuda dem en väg in i yrkeslivet. Detta främst genom diverse sommarjobb, praktikplatser men även via andra aktiviteter som t ex genom anställning av sommarvärdar, där unga i närområdena anlitas för att arbeta och bedriva ungdomsverksamhet för andra ungdomar.

Bostadsbolagets arbete för att uppnå kommunens mål om att främja stadens kulturliv kan också betraktas ur en jämlikhetsaspekt. De kulturfrämjande insatserna tar sig främst uttryck i olika kulturella sponsringsåtaganden, t ex av GöteborgsOperan och Kulturkalaset. Förutom att sponsringen hoppas kunna möjliggöra för ett rikare kulturutbud ges också alla hyresgäster möjlighet till deltagande genom rabatterade biljettpriser. En insats som framförallt åsyftar att bidra till att personer som normalt kanske inte har råd att besöka diverse kulturevenemang således ges möjlighet till detta.

Den sociala dimensionens andra strategiska område fokuserar främst på att hyresgästerna skall känna sig trygga i och runt sina hem, samt med Bostadsbolaget som hyresvärd. I Bostadsbolagets

38 trygghetsarbete genomförs exempelvis en uppsjö sociala insatser riktade mot stadens ungdomar i syfte att hålla dem borta från en destruktiv livsstil (Årsredovisning, 2014; Affärsplan, 2013). Detta arbete inkluderar främst sponsring riktad till diverse ungdomsföreningar, organisationer och arrangemang av ideell eller samhällsnyttig karaktär hemmahörande i de egna bostadsområdena. Äldre hyresgäster har också de blivit föremål för särskilda punktinsatser i syfte att säkerställa deras trygghet och jämlikhet med målet att stärka deras självständighet och i förlängningen deras möjlighet till kvarboende. Som ett led i detta arbete har Bostadsbolaget upprättat särskilda trygghetsboenden mer anpassade till äldre hyresgäster. I redan befintliga lägenheter utvecklas också nya strukturer (via exempelvis fiberbredbandet) som skall möjliggöra för tjänster som kan öka äldres bekvämlighet och därigenom deras kvarboende. När det kommer till den övergripande tryggheten för samtliga hyresgäster genomför också Bostadsbolaget i egen regi särskilda trygghetsvandringar vid behov. I Biskopsgården genomförs vid dags dato även försök till att öka tryggheten i området genom övervakningskameror.

Flera av de ovan nämnda insatserna för ökad jämlikhet och trygghet faller också in som medel för att uppnå kommunens övergripande mål om att Bostadsbolaget skall utgöra en del av Göteborgs arbetsmarknadsinsatser, där de tydligaste exemplen på dessa arbetsmarknadsinsatser förmodligen är de sommarjobb och läxhjälpsinsatser Bostadsbolaget tillhandahåller.

Den sociala dimensionens tredje strategiska områdesmål inbegriper det viktiga målet om boendeinflytande. Bostadsbolaget beskriver hur de ständigt arbetar med att skapa och utveckla nya kommunikationskanaler för inhämtande av feedback, för såväl unga som gamla, i syfte att bättre kunna tillgodose hyresgästernas behov och önskemål. Vid större projekt genomförs också olika dialogmöten där hyresgästerna har möjlighet att framföra sina synpunkter. I våra intervjuer beskrivs exempelvis hur boendeinflytandet tagit sig praktiska uttryck i nya och bättre generationsöverskridande mötesplatser vilka tagit fasta på såväl de äldres som de yngres önskemål. Därutöver har även förskolebarn fått vara med i utsmyckningen av olika förskolors utemiljöer. Målet om ökad trivsel är det sista strategiska området som vi har identifierat som viktigt för Bostadsbolaget, både vad gäller de sociala insatserna för hyresgästerna som för staden i stort. Huvudansvaret för den uppsjö av trivselaktiviteter som Bostadsbolaget genomför ligger på distriktens bord. I distrikten genomförs bl a personliga möten med alla hyresgäster, exempelvis via en årlig dörrknackningsrunda (ofta i kombination med blomutdelning) samt att bolaget ibland uppvaktar hyresgäster vid särskilda högtidsdagar. Utöver dessa aktiviteter genomförs olika gårdsloppisar samt diverse gemensamma utflykter såväl till Ullared som till havet och djurparker – allt för att öka hyresgästernas trivsel.

39 Även om våra intervjupersoner framhåller hur den sociala dimensionens mål är av störst vikt för bolaget beskrivs dock hur möjligheterna för att genomföra olika sociala insatser har försvagats på senare år. Intervjuperson 4 förklarar exempelvis hur det finns en viss problematik i att Bostadsbolaget, för att kvarhålla sitt existensberättigande, måste göra fler sociala insatser än sina privata konkurrenter. En problematik som främst beskrivs grundas i att många av de sociala insatserna är mycket svåra att beräkna i monetära termer, vilket idag är en förutsättning för att kunna visa på dess lönsamhet och på affärsmässiga grunder kunna motivera insatserna. Till följd av de hårdare kraven på affärsmässighet beskrivs hur Bostadsbolaget idag tvingats bli mer restriktiva vad gäller de sociala insatserna, något som ibland kan stå i konflikt med kommunens önskemål;

”Alla insatser vi gör skall ju grundas på ekonomiska kalkyler och måste kunna motiveras ur en lönsamhetsaspekt. Vi gör färre samhällsinsatser idag än tidigare då det ju är hårdare krav på att allt skall vara ekonomiskt lönsamt. Förr kunde vi ju t ex hjälpa till att rusta upp en lekpark som inte ligger på vår egna mark. Idag kan vi ju inte det även om kommunen tycker det.” – Intervjuperson 4.