• No results found

5 Redovisning av empir

5.1.3 Sociala risker

Sociala risker har bland våra respondenter inte startat många köpprocesser, för de allra flesta har sociala risker först uppstått under informationssökningen. Respondenterna säger sig inte lägga någon större vikt vid design, dock har det visat sig att de många gånger faktiskt haft starka föreställningar kring hur datorn ska se ut och vad de absolut inte vill ha.

Ett behov uppstår

Behov har inte uppstått av att våra respondenter upplevt några större sociala risker. Det man dock kan säga är att någon upplevt en känsla av att bli omodern i förhållande till sin sociala omgivning vilket skulle kunna ses som en risk att hamna utanför gemenskapen.

”…såg på bekantas datorer och jag tänkte att jag måste byta upp mig”

Informationssökning

Den sociala risken har gjort att respondenten fått vissa referensramar som denne begränsat sitt informationssökande. Den upplevda risken handlar här mycket om färg, varumärken och omgivningens associationer till olika modeller.

”…jag vill inte ha de där vanliga svarta Acer eller vad de heter. Jag ville ha något lite annorlunda. De är ju väldigt många som ar köpt sådana där Mac nu”

Värdering av alternativ

Här uppvisar respondenterna ett större intresse för sin omgivning och diskuterar exempelvis specifika märken med sin omgivning. Uppmärksamheten höjs för att se vilka grupper som använder den typ av dator respondenterna för tillfället värderar. Respondenterna känner risken att hamna i fel sociala sammanhang och identifieras som tillhörande fel grupp.

”Design kände jag var väldigt viktig, jag ville inte ha en dator som alla andra hade, jaaa utseendet var faktiskt ganska viktigt för mig.”

”…när jag hade börjat fundera på att köpa den så såg jag helt plötsligt att många i biblioteket som hade den, men jag hade inte lagt märke till det innan att någon hade den”

”…jag ville ha en snygg då som inte så många andra hade, jag ville ha något som kändes som mig” ”Sen frågade jag de i klassen vad det hade för dator, de har ju alla möjliga modeller. Då frågade jag nog mest efter märken, vad är en bra dator?”

”Mac, det är ju lite status. Hehe. Otroligt starkt varumärke”

Beslut av köp

Vid beslut av köp verkar också den sociala risken till stor del vara reducerad. Respondenten har redan reducerat sina sociala risker för att komma hit under informationssökningen och nu

kommer verkligheten ifatt respondenterna igen. Man måste ju till slut ha råd och oftast verkar det finnas alternativ som är godtagbara kompromisser.

”…jag ville ha en röd, Jag tyckte de var fina, jag har en kompis som har en sån och det var bara att jag tyckte den var väldigt fin och att Oh! En sånn skulle jag vilja ha. Men den kostade alldeles för mycket.”

”Datorn som helhet, det var en kompromiss.”

5.1.4 Egorisker

Detta var ingen risk som var särskilt lätt för respondenten att prata om då den rörde högst personliga ting. Risker som upplevts visar sig vara grundade på irrationella och motsägelsefulla argument i relation till de mer rationella ekonomiska och funktionella riskerna.

Ett behov uppstår

Med utgångspunkt från respondents bild av sig själv var det lättare för dem att prata om vilka egenskaper på sin bärbara dator som de inte vill bli associerade med. Risken handlar om hur respondenterna föreställer sig trivas med datorn.

”Absolut inte en svart tråkig Compaq”

”Tråkig lite långsam dator med Windows, det är det som är problemet.”

Informationssökning

Att få ett mervärde med produkten anser en del av respondenterna som mycket viktigt, detta är de även beredda att betala pengar för. Egorisken har även gjort att en del av våra respondenter sorterat bort modeller trots att de uppfyllt både ekonomiska och funktionella krav.

”…nu finns det en på Onoff för 5 000 kr, men vad ger den för mig, mitt argument, ska jag investera ska jag göra det i nått som funkar i 10 år mer än 1 år.”

”Jag ville inte ha en rosa dator. Det kändes inte riktigt jag, att gå runt med något rosa” ”Absolut inte svart, det är jättetråkigt. Jag tittade bara på de som var gråa”

Värdering av alternativ

När det är dags för värdering finns tendenser av högst känslomässiga inslag. Ibland är det helt irrationella inslag som är grund för att en risk upplevs och på så sätt avgör hur värderingen görs.

”…den vita var ju jävligt snygg det fanns ju en svart också….men jag ville ha en vit….ser fräscht ut.” ”Medan någonting som heter typ Toshiba, det känns inte, nä usch det känns inte bra. ”Kina-shit”.

Beslut av köp

I likhet med de sociala riskerna tenderar egoriskerna att följa samma mönster.

5.1.5 Modernitetsrisker

Respondenten är medveten om den föränderliga marknaden och riskerna att överhuvudtaget köpa en bärbar dator. Det handlar mest för respondenterna om att försöka förebygga risken att betala ett överpris för något som kan bli gammalt och billigare imorgon.

Ett behov uppstår

Ingen data från våra intervjuer kunde klassificeras under denna rubrik. Informationssökning

Inställningen bland respondenterna var att den marknad som de rörde sig på var mycket föränderlig. Risken bestod här i att den bärbara dator man skulle köpa snart skulle kunna bli omodern. Hellre väntar man på en ny modell än att köpa något som imorgon blir gammalt.

”Ett nytt operativsystem kommer snart. Och det är lockande för det verkar riktigt bra” ”…jag ville ju inte ha en för gammal dator för de blir ju gamla ganska fort”.

”Jag tror inte man kan köpa en dator för framtiden, utan en man är nöjd med. Jag ville bara att den skulle klara det jag behöver så jag slipper köpa en ny dator efter någon månad”

”Jag fick reda på att det kom en ny processor och då väntade jag två veckor att beställa så jag fick den senaste.”

Värdering av alternativ

Som framgår av de andra beskrivningarna om risker så tenderar denna period att föregås av en viss tids avvaktan. I väntan på det rätta priset är respondenterna även passivt uppmärksamma på hur utbudet förändras genom att fortfarande ta del av reklamutskick etc.

”…kom det liksom hem annonser som från Elgiganten så tittade man ju lite, fanns det något nytt liksom.”

”…det var nog lite av en döperiod där, det var ju nästan att man hade bestämt sig att jo den är ju snygg och så här men det blev ju liksom att man bara gick och väntade på ingenting och sen till slut så köpte man då bara liksom. se om det var någon som hade någon ny modell som hade kommit ut, eller bra pris på en som jag hade tittat på innan jag bestämde mig för en Dell”

Related documents