• No results found

”Individen i fokus”

I den moderata välfärdspolitiken utgår vi alltid från individen. Vi vill ha särskilt fokus på förebyggande arbete och aktivt samverka med andra myndigheter, förvaltningar och organisationer. Näringslivet skall tidigt involveras i arbetsfrämjande processer för att öka möjligheterna till praktik och

anställningsbarhet. Verksamheter, där så är möjligt, ska genom upphandling delvis eller i helhet kunna utföras av fristående aktörer. Företag och organisationer inom den s.k. sociala ekonomin skall prövas som mer varaktiga komplement.

Socialtjänsten skall fortlöpande säkerställa tillgången till för verksamheterna behövlig kompetens.

Förvaltningen skall fortlöpande och systematiskt driva förbättringsarbete, i hela organisationen, så att verksamheter och tjänster tydligt uppfattas som effektiva och kvalitativa.

Utanförskap, som följd av långvarig arbetslöshet, bidragsberoende och dess konsekvenser, är ett betydande problem som bidrar till ökade klyfter. Den som söker bistånd på grund av akuta sociala problem eller tillfälliga ekonomiska svårigheter skall snabbt erbjudas individuellt anpassat stöd inom socialtjänsten. Budget- och skuldrådgivning skall alltid erbjudas den som söker ekonomiskt bistånd.

Handläggningstiderna skall vara korta.

Ekonomiskt bistånd skall, sett till individens egen förmåga, kopplas till erbjudande om arbete eller praktik inom näringslivet eller kommunen. Ett integrerat samarbete med Arbetsmarknad- och Vuxenutbildningsförvaltningen (AVUX) är centralt. Vi vill att AVUX verksamhetsområde AKC (Arbets- och Kompetenscentrum) utvecklas och breddas till ett Samhall-liknande företag/organisation, gärna interkommunalt organiserad, ihop med företrädesvis andra Södertörnkommuner.

För dem som blivit långtidsberoende av ekonomiskt bistånd är det extra viktigt att det formas olika typer av, individuellt anpassade, komptenshöjande åtgärder och arbetsrelaterade korttidsuppdrag som möjliggör tillträde/återgång till den reguljära arbetsmarknaden. Insatserna skall ge tydligt stöd till egen självförsörjning.

Vi har, i en motion till kommunfullmäktige, föreslagit att det utarbetas en modell typ "timbank" som näringslivet, organisationer och kommun löpnade kan fylla på med lämpliga arbetsuppgifter av korttidskaraktär. Primär målgrupp, för kortidsarbeten som avses med ”timbanken”, bör vara personer som långvarigt uppbär ekonomiskt bestånd och som står långt från den reguljära arbetsmarknaden.

Denna motion har den röd-gröna majoriteten tyvärr avslagit med den primitiva motiveringen att vi moderater vill använda vår förslagna lösning till att ”tvinga” biståndstagare till arbete! Detta

påstående visar tyvärr på det faktum att den röd-gröna majoriteten inte har något samlat intresse att medverka till lösningar som ger bättre förutsättningar för dem som står längst från arbetsmarknaden.

För oss moderater är det centralt att politiken ständigt utvecklas så att varje individ ses som en tillgänglig resurs i utvecklingen av vårt välfärdssamhälle!

Socialnämnd

”Funktionsnedsättning får inte vara ett hinder”

Med individen i fokus måste vi aktivt förändra situationen för personer med olika fysiska

funktionshinder. T ex skulle vi kunna erbjuda företräde till kommunala administrativa tjänster. Det är ett enormt slöseri att inte ta till vara funktionshindrade personers olika färdigheter. Ett fysiskt funktionshinder får inte omöjliggöra rätten till ett ”vanligt” jobb. I vårt moderna samhälle finns det stora möjligheter till anpassade tekniska hjälpmedel som kan kompensera funktionshinder. Alla har rätt att bli synliggjorda och ges samma möjligheter att aktivt medverka i samhällsutvecklingen. Det är

Sid 35 (80) ”För mer valfrihet, trygghet och riktiga jobb!”

viktigt att vi nu på allvar diskuterar det utanförskap som ett medfött eller förvärvat funktionshinder medför. Attityder om funktionshinder måste ändras och kunskapen om individens förmågor ökas.

Vi moderater har i motion till fullmäktige förslagit att det anordnas en kommunal ”arbetsförmedling”

som aktivt kan stödja och vägleda personer med funktionshinder till vanliga jobb på

arbetsmarknaden. Motionen fick visst gehör genom beslutet att motionen ansågs ”besvarad” som tyder på viss samsyn vad gäller behovet. Vi understryker på nytt nödvändigheten av att tillvarata den kompetens som finns hos personer med olika typer av funktionshinder. Staten har, genom

Arbetsförmedlingen, det överordnade ansvaret att stöda och matcha alla med arbetsförmåga i sitt arbetssökande men vi menar att Arbetsförmedlingen inte lever upp till de samhällsmässiga behoven.

Det är därför enligt vår mening viktigt att också kommunen påtar sig en aktiv arbetsförmedlande och matchande roll.

Föreningsbidrag

”Sociala komplement ”

Socialnämnden hade ett budgeterat anslag på 3,175 miljoner kronor för 2015 att fördela till föreningar som bedriver ”socialt betingade” verksamheter som komplement eller som unika kompetenser.

Dessa föreningsbidrag är väldigt styrande för respektive bidragssökande förenings möjligheter att kunna driva och utveckla sina verksamheter. Vi moderater vill medverka till en förändring som möjliggör för en förening som uppfyller behovsvillkoren att kunna söka bidrag för en längre period än ett år. En sådan förändring skulle kunna möjligöra att bidrag beslutas för år ett och en

avsiktsförklaring villkorad för år två och tre.

Grundförutsättningen för att bidrag skall beviljas är att den sökande tydligt i sin verksamhetsplan kan uppvisa kompletterande mervärden till den verksamhet socialtjänsten erbjuder eller bidrar med sådan socialt betingad verksamhet som socialtjänsten borde erbjuda som utveckling inom det

förebyggande arbetet.

Boende

”Boendet - grunden för effektivt bistånd”

Bristen på bostäder är utmanande. Till socialtjänsten vänder sig allt för många, som per definition inte har behov av socialtjänsten, därför att de saknar egen bostad. Generell bostadsförsörjning ingår inte i socialtjänstens ansvar utan måste rimligen hanteras i en strukturell samhällsplanering.

Socialtjänsten har också allt svårare att bistå de egna målgrupperna som av sociala skäl behöver bistånd med bostad. Här måste en aktiv samverkan komma till stånd både inom kommunen och interkommunalt. Vi ser det som rimligt att det allmännyttiga kommunägda bostadsbolaget påförs ett större ansvar för den generella bostadsförsörjningen. Ur ett moderat perspektiv är det centralt att socialtjänsten involveras i kommunens löpande bostadsplanering. I Botkyrka finns ett varaktigt behov av att förändra strukturen i bostadsbyggande och alternativa upplåtelseformer så att fler ekonomiskt starka finner sitt framtida boende i kommunen.

För att linda de mest akuta behoven och samtidigt minska de skenande kostnaderna för externa boende typ hotell, vandrarhem o l har vi i motion förslagit att modulbostäder etableras. Vi menar att kommunen skulle kunna ta fram några lämpliga markområden för bostadsändamål. Som t.ex. två platser i norra Botkyrka och två platser i södra Botkyrka, där kommunen genom sitt planmonopol medger s.k. tillfälliga bygglov till ex. Botkyrka Byggen AB, som skulle kunna uppföra sådana bostäder i modulsystem. I motionen har vi skissat att 24 modulbostäder byggs per plats vilket skulle medföra 96 bostäder. Vi menar också att när modulbostäderna uppförda med de tillfälliga byggloven (efter en tioårsperiod) är uttjänta bör markområdena kunna bebyggas med permanenta flerfamiljsbostäder.

”För mer valfrihet, trygghet och riktiga jobb!” Sid 36 (80)

Vidare har vi förslagit i en motion att Botkyrkabyggen skulle kunna omvandla fler hyreslägenheter till s.k. andelsägarlägenheter (såsom skett på Eriksbergsåsen). Socialförvaltningen skulle då kunna förvärva ett antal av dessa andelsägarlägenheter för självständig disposition och vidareupplåtelse vid biståndsbeslut.

Trygghet

”Trygghet förutsätter samverkan”

Ett fortlöpande samarbete med polisen för att förebygga brott och öka tryggheten i kommunen är oerhört betydelsefullt och utgör ett återkommande önskemål hos allmänheten. Det är av stor vikt att kommunen är aktiv i att söka och utveckla samarbetsformer med polis, brandkår, andra myndigheter, organisationer och föreningar. Det förebyggande arbetet måste ständigt utvecklas. Särskilt fokus på barn och ungdomar är viktigt. Det är en central uppgift att skapa ett tryggt samhälle för alla.

Nolltolerans mot brott skall vara ledstjärnan inom alla verksamheter och att vi tillsammans stödjer det brottsförebyggande arbetet.

Samarbetet mellan socialtjänst, kvinnojour och brottsofferjour ska vara starkt liksom samarbetet med det lokala brottsförebyggande rådet. Brottsoffrens rättigheter måste tydliggöras och ges prioritet.

Nattvandring fyller en viktig trygghetsfrämjande funktion. Vi vill utveckla denna funktion med fler sociala och ideella aktörer. Att organisera nattvandring skulle kunna ingå som kriterium i ett resultatbaserat föreningsstöd.

Familjehem

”Kvalitetssäkrade familjehem”

Alla familjehem och vårdinrättningar, oavsett huvudman, som används ska löpande kvalitetsgranskas och omprövas. Barnets behov av trygghet, omvårdnad och kärleksfull social fostran skall vara grundläggande vid val av familjehem. Aktuell lagstiftning stipulerar tätare uppföljning av varje placerat barn. Socialförvaltningens resurser och organisation skall vara anpassat till lagstiftarens intentioner.

För att öka tryggheten hos placerade barn, om det känner sig oroliga eller blir utsatta för kränkning eller liknande situation, vill vi att en särskild jourtelefon inrättas hos socialtjänsten dit barn kan ringa för stöd och hjälp.

När en utredning tidigt visar på att placeringen av ett barn kan bli långvarigt, vill vi att en prövning om vårdnadshavarens förmåga och lämplighet initieras så tidigt som möjligt. Vi ser inget egenvärde i att rutinmässigt följa den treårsgräns som Socialstyrelsen har som rekommendation. Sett till

barnkonventionen kan en tidigare överflyttning av vårdnaden till en fosterfamilj vara till barnets bästa.

Föräldrastöd

”Förebyggande arbete – ger mer värde”

Socialnämnden erbjuder sedan något år tillbaka föräldrastöd i grupp under enklare och trivsamma mötesformer. Föräldrar kan under dessa möten utbyta erfarenheter och samtala kring föräldrarollen i förhållande till barnens åldersadekvata utveckling i t ex skola- och/eller fritidssituationer.

Vi vill nu ytterligare utveckla socialtjänstens förebyggande arbete genom att införa s.k.

”föräldracoacher”. Med föräldracoacher menar vi att socialförvaltningen i samverkan med kommunexterna aktörer utbildar särskilda resurser som kan fungera som ”coacher” till

Sid 37 (80) ”För mer valfrihet, trygghet och riktiga jobb!”

föräldrar/familjer, utan andra socialt betingade behov, och önskar vägledning och stöd i sin familjesituation.

T.ex. i familjer med tonårsbarn uppstår ofta stressituationer utifrån olika krav kring och på barnet som t.ex. skola – läxor - fritid – hjälpa till hemma – ekonomi. Krav och händelser som ökar risken för sammanbrott i en familjs vardag.

Tillgång till ”föräldracoach” skulle kunna göra skillnad. Vi ser socialtjänsten som en naturlig

sammanhållande funktion och som tillförs resurser med uppdrag att i samverkan med externa aktörer ta fram och samordna lämpliga coacher.

Vidare vill vi att alla kommunala verksamheter i Botkyrka kommun skall arbeta aktivt och samlat och med särskilt fokus på unga så att rökning, drog- och alkoholbruk minskar.

Ungdomsmottagning

”Ungdomsmottagning – närhet – tillgänglighet”

Kommunen har sedan några år bara en ungdomsmottagning och som är förlagd till den norra kommundelen. Vi tror att det för ungdomarna är viktigt med närhet och tillgänglighet.

Socialförvaltningen har, efter en av oss moderater lagd motion, gjort en allt för enkel ”utredning” som inte bidrar med några svar om eventuella brister eller behov. Vi vill att frågan tas på större allvar och att en ”riktig” utredning genomförs för att ta reda på om det finns behov av ytterligare en

ungdomsmottagning i Botkyrka.

Befolkningen i kommunen beräknas fortsätta öka under flera år framöver. Sett till den nu gällande planeringen blir ökningen störst i södra Botkyrka. Fler familjer innebär fler barn och ungdomar. Vi ser det som självklart att utredningen särskilt skall vända sig till ungdomar för att få ett eventuellt behov belyst. Om en sådan utredning visar på ett faktiskt behov så skall kommunen initiera detta hos landstinget.

Related documents