• No results found

Sociologisk forsknings nya hemsida och Sociologidagarna 2020

In document Sociologisk Forskning 2019:1 (Page 81-84)

I samband med årets första nummer har Sociologisk forskning fått en ny hemsida på internet och ett mer professionellt och modernt uttryck . Styrelsen vill passa på att uttrycka vår stora entusiasm över detta . Den nya hemsidan är utan tvekan ett rejält visuellt lyft för tidskriften . Plattformen (OJS) ger dessutom möjlighet till ett mer effektivt redaktörsarbete, samtidigt som kommunikationen mellan författare, gran­

skare, och redaktion fortsättningsvis kommer att följa den standard som har etablerats internationellt . Den nya hemsidan skall ses som en del av ett mer långsiktigt arbete att synliggöra och stärka svensk sociologi . Styrelsen riktar ett varmt tack till Sara Eldén, christofer Edling, och Anders Hylmö för deras arbete med att ta fram den nya hemsidan .

Parallellt pågår en förnyelse av Sociologförbundets hemsida . Enligt plan kommer förbundets hemsida lanseras under året . Vi kommer här finna ett uppfräschat visuellt gränssnitt och ett mer användarvänligt verktyg för hantering av medlemskap .

Även planeringen av Sociologidagarna 2020 är i full gång . Sociologidagarna är förbundets mest omfattande regelbundna åtagande, vid sidan av Sociologisk forsk­

ning . Det står nu klart att nästa konferens anordnas av sociologerna vid Stockholms universitet . Konferensen kommer således att vara i Stockholm, och närmare bestämt i Aula Magna 18 – 20 mars 2020 . Aula Magna ligger på universitetets campusområde, och är där de årliga Nobelföreläsningarna hålls numera . Vi kan stolt meddela att Jeffrey Alexander (Yale University) och Melinda Mills (University of Oxford) kommer att hålla anföranden . I övrigt kommer upplägget påminna om tidigare konferenser, om än med vissa justeringar efter de lokala arrangörernas önskemål . Styrelsen vill redan nu flagga för förbundets pris för bästa avhandling i sociologi, som kommer att delas ut i anslutning till Sociologidagarna i Stockholm . Detaljerad information om nomineringsförfarandet ges vid ett senare tillfälle, och kommer i sedvanlig ordning att återfinnas under denna rubrik i nästa nummer av Sociologisk forskning . En officiell inbjudan till Sociologidagarna 2020 distribueras innan sommaren .

En viktig uppgift för förbundet är att representera Sverige i de nordiska (NSA), europeiska (ESA), och internationella (ISA) sociologförbunden . Vårt inflytande är generellt större i det Nordiska sociologförbundet, även om vi i viss utsträckning också har möjlighet att påverka inriktningen av de internationella förbundens arbete . Vid sidan av christofer Edling (Lunds universitet) och Sverre Wide (örebro universitetet

och Högskolan Dalarna), ingår vår kassör Erika Willander (Uppsala universitet) i styrelsen för det Nordiska sociologförbundet . Förutom att arrangera en konferens vartannat år (nästa konferens är i Oslo, 5 – 7 augusti 2020), är det Nordiska sociolog­

förbundet ansvarig för tidskriften Acta Sociologica (Sage förlag) . Jón Gunnar Bernburg och Sigrún Ólafsdóttir från Island är de nya redaktörerna för tidskriften . Styrelsen har fått i uppdrag att föreslå nya konsulterande redaktörer för Acta, ett arbete som vi nu har inlett .

Kenneth Nelson & Arvid Lindh Styrelseledamöter för SSF

.

Redaktion

1. För bedömning accepteras endast kompletta manuskript. Redaktionen accepterar inte synopsis, utkast till artiklar eller i övrigt ofärdiga manuskript.

2. Manuskriptets författare ska följa Sociologförbundets riktlinjer för samförfattande.

3. Manuskript registreras via Sociologisk Forsknings webbsida.

4. Manuskriptet ska vara skrivet i MS-Word med dubbelt radavstånd och försett med goda marginaler. Nytt stycke görs med radbrytning. Manuskriptets omfång ska vara minst 4000 ord och högst 10000 ord, inklusive abstract/sammanfattning.

Redaktionen tar endast emot manuskript via webbsidan.

5. Författare ska inte anges i manuskriptet.

På manuskriptets första sida anges endast titel och antal ord.

6. En sammanfattning på engelska om maximalt 175 ord, en engelsk översättning av titeln, samt fem nyckelord på engelska ska bifogas.

7. En kort författarpresentation på ca 50 ord ska bifogas. Ange även din titel, ventenskapliga hemvist, samt postadress.

8. Eventuella noter placeras som fotnoter i manuskriptet. Slutnoter ska inte användas.

9. Tabeller, figurer och bilder ska laddas upp i separata filer i sitt ursprungliga filformat.

10. Eventuella förkortningar skrivs med punkt (”t.ex.”).

11. Litteraturhänvisningar i löpande text görs enligt följande: (Sontag 1977:35) alternativt Sontag (1977:35).

12. DOI-länkar till referenser anges där sådana finns.

skandinaviskt språk samt engelska. Tidskriften tillämpar ett (s.k. double blind) referee-förfarande, vilket innebär att artiklar som publiceras i Sociologisk Forskning är bedömda av oberoende kollegor.

Sociologisk Forskning accepterar endast texter som inte tidigare publicerats och accepterar inte manuskript som samtidigt erbjuds annan tidskrift eller förlag. Inga avgifter tas ut för publicering i Sociologisk Forskning.

Referenser utformas på följande sätt

Bok: Pilgrim, D. & A. Rogers (1993) A sociology of mental health and illness. Buckingham: Open University Press.

Artikel: Haavio-Mannila, E., J.P. Roos & O. Kontula (1996) ”Repression, revolution and ambivalence:

The sexual life of three generations”, Acta sociologica 39 (4):409–430.

Kapitel i bok: Dryler, H. (1994) ”Etablering av nya högskolor: Ett medel för minskad snedrekrytering?”, 285–308 i R. Erikson, & J.O. Jonsson (red.) Sorteringen i skolan. Stockholm: Carlsson.

Recensioner

Recensioner av sociologiska avhandlingar och annan relevant litteratur (inklusive kurslitteratur) välkomnas och bedöms av redaktionen. En recension ska vara minst 700 ord och högst 1500 ord.

En recensionsessä, dvs. en recension där två eller fler böcker behandlas, ska vara högst 2500 ord.

Ange författarens namn, bokens titel, utgivningsår och förlag.

Recensioner ska laddas upp via Sociologisk Forsknings webbsida.

Debatt och kommentarer

I syfte att bidra till en levande debatt finns möjlighet att göra debattinlägg i tidskriften. Ett debattinlägg ska omfatta max 3000 ord.

Där finns även möjlighet att inkomma med kommentarer till texter publicerade i tidskriften. En replik omfattar cirka 1000 ord. Kommentarer bör skickas till redaktionen senast 30 dagar efter det att texten publicerats. Författaren till den text som kommenteras ges alltid utrymme att svara på kommentarer som publiceras.

Avs.

Sociologisk Forskning

Sociologiska institutionen, Lunds universitet Box 114, 221 00 Lund

POSTTIDNING B

Redaktörerna har ordet Christofer Edling & Sara Eldén

Om akademiskt hushållsarbete och dess fördelning Sara Kalm

Imagined independence among highly skilled Swedish labour migrants Ylva Wallinder

Utsatthetens mervärde – En studie av ”Skolan mitt i byn” i ett socialt utsatt område

Johannes Lunneblad

James G March – Banbrytande forskning om moderna organisationer Lars Engwall

Recensioner

Sociologförbundet har ordet

Sociologisk ForskningÅrgång 56 s. 1–80Nr 1 • 2019

1

In document Sociologisk Forskning 2019:1 (Page 81-84)

Related documents