• No results found

Sollentuna Energi AB

Ekonomi

Koncernen Sollentuna Energi AB redovisar ett resultat för koncernen före skatt på 97 miljoner kronor (78 mkr). Omsättningen för koncernen Sollentuna Energi AB uppgick 2014 till 605 mil-joner kronor (634 mkr).

Koncernen Sollentuna Energi AB redovisar ett eget kapital på 499 miljoner kronor (455 mkr) och en soliditet på 43 procent (41 %).

Sollentuna Energi AB tillämpar de nya redo-visningsreglarna (K3) från 2014, inga föränd-ringar har gjorts för 2013 och de nya reglerna innebär inte någon resultatpåverkan jämfört med tidigare regler. Avskrivningstider har justerats för att bättre stämma överens med bransch prax-is och från 2014 redovprax-isas över och underskott för VA- och avfallsverksamheten som skuld eller fordran och påverkar därmed inte det egna ka-pitalet.

Prestationer

Under 2014 har 2 600 nya elmätare installerats

diokommunikation monterade och ca 5 000 mä-tare kvarstår att byta.

Under året har 15 (68) fastigheter anslutits till fjärrvärme, varav 7 är småhus.

Måluppfyllelse

Sollentuna Energi ABs styrelse har föreslaget en utdelning på 24 miljoner kronor i enlighet med ägarens önskemål.

Viktiga händelser

Den 24 juli 2014 blev ca 10 000 kunder ström-lösa. Strömavbrottet berodde på en brand i en av tre stora transformatorerna. Branden började efter en kortslutning. Ett antal kunder var utan el i upp till sju timmar på grund av olyckliga om-ständigheter. För att säkerställa leveranssäkerhe-ten av el byts två äldre transformatorer ut under 2015. Rutiner för kommunikation och alternati-va reservmatningar har setts över för att minime-ra skador vid liknande olyckor. Strömavbrott är dock sällsynta i Sollentuna.

I samarbete med AB Sollentunahem och Sollentuna kommun har Sollentuna Energi AB upphandlat tre vindkraftverk, som kommer att producera miljövänlig el för del av kommunkon-cernens egen förbrukning. De tre verken togs i drift i december 2014.

Sollentuna Energi AB uppför tillsammans med AB Fortum, värme samägt med Stockholms stad, ett avfallseldat kraftvärmeverk i Brista. Sol-lentuna Energi AB äger 15 procent av anlägg-ningen. Kraftvärmeverket har efter provdrift i maj 2014 övergått till ordinarie drift. Sollentuna Energi ABs totala investering för uppförandet av Brista blev 292,4 miljoner kronor. Investeringen var i beslutsunderlagen beräknad till 300 miljo-ner kronor.

Under året har Sollentuna Energi ABs upp-byggnad av ny infrastruktur för radiokommuni-kation för fjärravläsning av elmätare fortsatt.

Under 2013 har ett stort arbete med förny-elser i Stadsnätet pågått. Förändringen innebär att en säkrare driftsmiljö erhålls och att större utbud av tjänster ska finnas att tillgå för våra kunder. Samtidigt som detta arbete pågått har efterfrågan av anslutningar till Stadsnätet ökat kraftigt och under året och 600 nya fastigheter har anslutits.

Framtidsutsikter

För valtningsberättelse

nya kunder till fjärrvärme, el, VA och bred-band. Anslutning av befintliga fastigheter till fjärrvärmenätet har stor betydelse för miljön då de oftast ersätter gammalmodig olje- eller eluppvärmning. I befintliga småhusområden behövs en anslutningsgrad på ca 60 % för att lönsamhet ska uppnås. Detta blir allt svårare eftersom många har installerat värmepumpar i sina fastigheter.

Väsjöområdet finns med i bolagets investe-ringsplan och enbart de närmaste fem åren kan bolagets investeringar i Väsjön komma att uppgå till 90 miljoner kronor. Det kommer då att bli början på en mycket stor kraftansträngning där intäkterna kommer först senare, i samband med att bostadsbebyggelsen börjar färdigställas.

På elmarknaden fortsätter många att byta leverantör och den aggressiva marknadsföring-en från många aktörer väntas fortsätta. Bolaget kommer även fortsättningsvis, genom sitt dot-terbolag, erbjuda alla kunder vattenproducerad el samt ”bra miljöval”, enligt Naturskyddsfören-ingens kriterier.

Införandet av en gemensam slutkundsmark-nad där elhandelsbolagen föreslås fakturera även nätavgifterna diskuteras. Hur detta kommer att påverka bolagets verksamhet beror mycket på hur detta praktiskt kommer att genomföras samt hur stora anpassningar av befintliga system som kommer att krävas.

AB SOLOM

Ekonomi

AB SOLOM redovisar ett resultat innan skatt och bokslutsdispositioner på 1,1 miljoner kronor (– 6,4 mkr).

Kvalitet

Mätningar i nöjd kundindex (NKI) visar att kommunens resultat för omsorgen har förbätt-rats under de senaste åren och där utgör AB SO-LOM en stor aktör.

Viktiga händelser

I november 2014 fick AB SOLOM ett beman-ningsuppdrag av kommunen för LSS-verksam-heterna som innebär att bolaget ansvarar för bemanning i verksamheterna där kommunen är huvudman. Bolaget övertog i samband med uppdraget personal från kommunen.

Under 2014 har bolaget systematiskt arbetat för att förbättra den ekonomiska uppföljning och öka förståelsen mellan verksamhet och ekonomi.

Under hösten har ett projekt inom hemtjäns-ten startats med syfte att genomlysa verksam-heten, identifiera problemområden och slutligen vidta åtgärder.

Framtidsutsikter

AB SOLOM största utmaning under komman-de år är att överta resterankomman-de komman-del av kommunens egenregi verksamhet inom vård- och omsorg där bolaget idag ansvarar för personalförsörjningen.

Övertagandet är villkorat av att bolaget erhåller erforderliga tillstånd från Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Under de kommande åren (2016 –2019) kommer en stor del av bolagets avtal att löpa ut och då upphandlas av Sollentuna kommun inom ramen för Lagen om Offentlig Upphandling (LOU). Att behålla befintliga uppdrag kommer därför att innebära en stor utmaning för bolaget.

Bolaget har möjlighet att vinna nya uppdrag ge-nom upphandlingar och därmed öka sin mark-nadsandel och omsättning

Många verksamheter utgår ifrån kundval, vanligtvis Lagen om Valfrihetsystem (LOV), i dessa fall är det bolagets förmåga att vara en att-raktiv utförare som är avgörande för framgång.

Bolaget framtida utveckling beror i stor om-fattning på ledningens förmåga att skapa en att-raktiv organisation för både beställare och kun-der.