• No results found

2021-10-29

Solna stadshus/Digitalt

Solna stads verksamhetsplan och budget 2022

Solna stad, Stadsledningsförvaltningen Lärarförbundet

Stadsled ni ngsförva ltn ingen Christer Lindberg

Stina Wickman Ulrika Mörman

Lärarförbundet - Kristina Karhunen Lärarnas Riksförbund - Susanna Sjögren Kommunal - Jeanette Hjalmarsson Akademikerförbundet SSR -John Tallvid Vision - Marika Lind hagen

Naturvetarna - Malin Lyckdal Akavia - Cecilia Halland er

Arbetsgivaren har kallat till förhandling med anledning av Solna stads verksamhetsplan och budget 2022 med inriktning för 2023 och 2024.

§2

Arbetsgivaren redovisar ärendet utifrån bilagt underlag.

§3

Yrkande från Vision, Kommu.nal, Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund, Akavia, Akademikerförbundet SSR och Naturvetarna:

Undertecknade fackliga organisationer yrkar på en ramhöjning för 2022 på minst 2 % istället för den föreslagna höjningen på 0,5. Detta för att bibehålla nuvarande nivå och kvalitet på stadens verksamheter, kunna göra nyrekryteringar och samtidigt leva upp till träffade fackliga avtal.

Sida 2 av 4

Arbetsgivarens svar:

Solna stad har sedan 2004 haft en konsekvent och enhetlig modell för att årligen justera nämndernas ekonomiska ramar utifrån verksamheternas behov. Med beaktande av ett långsiktigt scenario för staden har nämnderna fått en årlig generell uppräkning av ramarna som kompensation för löne- och prisutveckling. Avsikten har varit att ge nämnderna tydliga och långsiktiga planeringsförutsättningar.

Uppräkningen har årligen justerats för att nämnderna ska ha ett långsiktigt och enhetligt uppdrag att effektivera sin verksamhet, vilket är en förutsättning för en god ekonomisk hushållning.

Därför föreslås att nämnderna får en årlig generell uppräkning av ramarna på 0,5 procent åren 2022-2024 som kompensation för löne- och prisutveckling. Inflationen och löneökningstakten i Sverige bedöms öka måttligt under de kommande åren.

Utöver satsningarna i form av uppräkningar av generella ramar och volymramar görs politiska prioriteringar, vilket innebär en förändring av enskilda nämnders budgetar, mål eller uppdrag.

Bedömningen är att samtliga nämnder har goda förutsättningar inför verksamhetsåret 2022, vilket även framgår av delårsrapporten för 2021.

Yrkandet avslås således.

§4

Yrkande från Kommunal:

Kommunal delar stadens syn om att Solna skall i alla lägen vara en attraktiv plats att leva och verka i.

Däremot anser vi att visionstexten inte återspeglar Solna Stads ansvar som arbetsgivare. Ingenstans i visionen finns det någon hänvisning om detsamma. Stadens vision om att hålla god kvalitet och hushålla med resurserna anser Kommunal inte är ett likhetstecken med att belysa sitt arbetsgivaransvar i en verksamhetsplan. Med denna hänvisning yrkar Kommunal på följande: Kommunal yrkar på följande:

Att texten på sidan 18 Solna ska vara en attraktiv och trygg stad att leva och verka i stryks och ersätts med: Solna ska vara en attraktiv och trygg stad att leva, verka och arbeta i och att dokumentet i sin helhet konsekvens ändras.

Att texten på sidan 18 Solna ska erbjuda en attraktiv och trygg miljö att leva och verka i.

l=lär ska finnas tillgång till bra boende, stimulerande arbete och utbildningsmöjligheter, god service, trivsamma grönområden och goda kommunikationer. Stadsmiljön ska vara trygg och tillgänglig för alla, utan fysiska och sociala barriärer. Solnaborna ska kunna forma sina liv efter sina förutsättningar och trygga sin försörjning genom eget arbete. Den service som Solna stad finansierar ska finnas som ett naturligt stöd för de solnabor som behöver den under livets olika skeden, stryks och ersätts med:

Solna ska erbjuda en attraktiv och trygg miljö att leva, verka och arbeta i. Här ska finnas tillgång till bra boende, stimulerande arbete och utbildningsmöjligheter, god service, trivsamma grönområden och goda kommunikationer. Stadsmiljön ska vara trygg och tillgänglig för alla, utan fysiska och sociala barriärer. Solnaborna och de som arbetar i staden ska kunna forma sina liv efter sina förutsättningar och trygga sin försörjning genom eget arbete. Den service som Solna stad finansierar ska finnas som ett naturligt stöd för de solnabor som behöver den under livets olika skeden. Solna Stad ska aspirera till att vara ett självklart val som arbetsgivare för de som söker arbete.

Att till mått gällande samma del tillförs: Höga resultat på nöjd medarbetar index.

Staden är i sin verksamhetsplan tydlig i hur man avser att spendera sin investeringsbudget för budgetåret 2022. lnvesteringsbudgeten skall enligt verksamhetsplanen gå även till förbyggande arbetsmiljöåtgärder. Att till exempel skaffa solskydd eller någon annan sorts arbetsmiljöåtgärd som är generell och av investerings karaktär gör att denna budgetering är inte tillräcklig. Staden har förvisso i andra nämnder budgeterat för upprustning av staden fastighetsbestånd och skolor. Men dessa upprustningar faller inte alltid inom ramen för preventiva arbetsmiljöåtgärder som är specificerade i verksamhetsplanen.

Med hänvisning till ovanstående yrkar Kommunal på följande:

Att Staden höjer barn och förskole nämndens investeringsbudget från 1 miljon kronor till 4 miljoner kronor för 2022.

Sida 3 av 4

Kommunal håller med i stadens beskrivning och mål kring barn och förskole nämndens mål och inriktning. Kommunal ser också gladeligen på anslaget på 15mkr till BFN som något väldigt positivt.

Däremot anser Kommunal att 15mkr inte är tillräcklig mycket för att Staden skall kunna nå den målbild man har när det gäller att minska barngruppernas storlek genom rekryteringar.

Med hänvisning till ovanstående yrkar därmed Kommunal på följande:

Att höja anslaget till barn och förskolenämnden från 15 mkr till 25 mkr.

Arbetsgivarens svar:

Yrkanden om mål, måltexter och mått

I Solna stads styrsystem fastställer kommunfullmäktige en vision, övergripande mål för staden, ett antal nämndmål för respektive nämnd, uppdrag och ekonomiska ramar. Visionen och de övergripande målen ger uttryck för en politisk viljeinriktning för stadens framtida utveckling och nämndmålen pekar ut kommunfullmäktiges övergripande prioriteringar och strategiska ställningstaganden för respektive nämnd.

Visionen föreslås gälla på lång sikt, de övergripande målen på fyra år och nämndmålen kan komma att omprövas varje år utifrån respektive nämnds utmaningar. Uppföljning av de övergripande målen, nämndmålen och uppdragen sker med hjälp av nyckeltal/mått och beskrivningar av aktiviteter.

De mål och måltexter som Kommunal yrkar ändring på är alltså under en längre period framtagna och beslutade i enighet i kommunstyrelse och i kommunfullmäktige och en översyn av dessa görs främst i mandatperiodens början.

Det mått Kommunal vill tillägga finns redan under målet "Medarbetarengagemang, totalt i staden"

vilket framgår på sidan 19 i budget.

Yrkanden om investeringsbudget och driftbudget

Beträffande driftbudget och investeringsbudget är bedömningen att samtliga nämnder har goda förutsättningar inför verksamhetsåret 2022. De avsatta investeringsmedlen för Tekniska nämnden och Barn- och förskolenämnden möjliggör planerade åtgärder inom fastighet och kapitalinventarier för stadens förskolor.

Under mandatperioden har arbetet med att minska barngruppernas storlek pågått. Arbetet har varit mest verkningsfullt på de förskolor där det finns lokalmässiga förutsättningar att dela avdelningar.

Solna antog en strategi i slutet av 2017 med syfte att öka kvaliteten i förskolan. En viktig kvalitetsaspekt är att minska barngruppernas storlek. Varje barn ska bli sedd och ha möjlighet att utvecklas utifrån sina förutsättningar. Personalens kompetens, personaltätheten och ett gott ledarskap är viktiga faktorer. Under mandatperioden ska kontinuerligt arbete göras gällande dessa faktorer, med utgångspunkt i Skolverkets riktmärken och verksamhetens förutsättningar.

Därför görs, utöver tidigare satsningar, inför 2022 en riktad satsning om 15 mkr för att öka kvaliteten i förskolan.

Samtliga yrkanden avslås således.

Sida 4 av 4

§4

Förhandlingen avslutas och de fackliga organisationerna konstaterar att de har tagit del.

Vid protokollet 2021-10-29

~ .. l J / ~

Stina Wickman

För Solna stad

~

För Vision

Marika Lindhagen

F r ~ ~ :r :~r ~ u r 7 , ~ I, _ . . _

---~.V~

Kristina Karhunen

För Naturvetarna

Susanna Sj Malin Lyckdal

För Kommunal För Akademikerförbundet SSR

John Tallvid

Stina Wickman

Från:

Skickat:

Till:

Ämne:

SSR

den 29 oktober 2021 13:34 Stina Wickman

Sv: Utkast till protokoll