• No results found

Somatisk specialiserad vård

Den specialiserade somatiska vården bedrivs i huvudsak inom Blekingesjukhuset. Den innehåller både öppen och sluten vård som kräver mer specialiserade medicinska resurser, tekniskt avancerad utrustning eller annan speciell kompetens som inte ryms inom primärvården. I grunduppdraget ingår olika specialiteter och

vårdområden och medicinsk service.

Blekingesjukhuset som under året arbetat med ett tydligt fokus på att uppnå hög kvalitet och effektivare vård har lyckats väl inom flera områden. På en sammanlagd ranking av mellanstora sjukhus, genomförd av tidningen Dagens medicin, hamnar Blekingesjukhuset på tolfte plats i landet. En bra placering men den visar också att det finns områden som kan förbättras. Effektivare vårdflöden har lett till minskade vårdtider som också gjort det möjligt att minska 40 vårdplatser under de senaste två åren utan att överbeläggningar eller utlokaliserade patienter ökat.

Blekingesjukhuset har sedan tidigare förflyttat sjukhusvård närmare patienterna exempelvis genom införande av specialiserad rehabilitering i hemmet och mobila team. Verksamheterna har under året fungerat bra och är nu etablerade arbetssätt. Ett pilotprojekt har initierats tillsammans med Karlskrona kommun och

primärvården vars syfte är ge mer mobil geriatrisk vård, där de olika huvudmännen kan stötta varandras verksamheter och på så sätt nå högre kvalitet och effektivare vård.

Under året har det systematiska arbetet med produktionsstyrning givit önskat resultat och därför har en implementering i hela verksamheten inletts. Produktionsstyrningen har bland annat lett till en minskad användning av hyrpersonal. En effekt av genomförda besparingsåtgärder är att tillgängligheten till framförallt besök minskat genom den planerade minskningen av produktionen. Inom medicinskt prioriterade områden där väntetiden är avgörande för utgången, exempelvis inom cancerområdet, har Blekingesjukhuset fokuserat på att upprätthålla en bättre tillgänglighet än på andra håll i landet även om den har minskat. Blekingesjukhuset har utfört kirurgi, halsryggskirurgi och insatser inom thoraxområdet till andra landsting och därmed ökat sina intäkter. Det är viktigt att erbjuda vård till svårt sjuka patienter även från andra landsting och verksamheten är också av strategisk betydelse för Blekingesjukhusets förmåga att på lång sikt kunna upprätthålla verksamheten för de egna invånarna.

Psykiatri och habilitering

Psykiatri och habilitering ansvarar för barn- och ungdomspsykiatri, vuxenpsykiatri och habilitering. Under år 2018 har antalet besök inom psykiatrin minskat något både inom vuxenpsykiatrin och barn- och

ungdomspsykiatrin. Gruppen med unga vuxna, det vill säga patienter som är 18-29 år, fortsätter att öka inom vuxenpsykiatrin och ungdomar födda på 90-talet harkraftigt ökat både i antal och i antal besök på

psykakuten. Samtliga verksamheter förväntades nå vårdgarantin för nybesök och vuxenpsykiatrin och habiliteringen förväntades dessutom också ha nått de högre kraven på tillgänglighet som nämnden beslutat om.

Inom heldygnsvården avslutades fler vårdtillfällen under föregående år. Antalet vårddagar har under året varit detsamma medan medelvårdtiden minskat och var år 2018 10,4 vårddagar inom vuxenpsykiatrin och 5 vårddagar inom barn- och ungdomspsykiatrin. Heldygnsvården har tidvis haft mycket hög beläggning. I juni hade tre avdelningar en beläggningsgrad över 90 procent. Antalet återinskrivningar har under året ökat. Den höga beläggningen har troligen varit en orsak till att antalet återinskrivningar ökat.

Utemiljön vid PAKA/PIVA togs i bruk under våren 2018. Utemiljön har gett patienterna möjlighet att komma ut i en vacker trädgård, vilket lett till en lugnare miljö på avdelningen, vilket har varit positivt för både patienter och medarbetare.

Habiliteringen har haft en kraftig ökning av besök.

Personalomsättningen på förvaltningen har minskat under året. Det har fortsatt varit svårt att rekrytera läkare och psykologer. Framgångsrika rekryteringar har gjorts avseende fysio- och arbetsterapeuter som också är bristyrken.

Ett omfattande arbete med att göra en behovsrapport för psykiatrins framtida lokaler har genomförts under året. Arbetet har skett i samverkan med chefer, medarbetare och brukare.

Under året har kommun- och landstingsgemensamma utbildningsinsatser kring SAMSPEL och den nya utskrivningsprocessen genomförts för att kunna erbjuda den enskilde en Samordnad individuell plan (SIP) då det finns behov av samordning av insatser som ges av båda huvudmännen. Ledningssamverkan vård och omsorg (LSVO) och berörda verksamhetsgrupper ansvarar för att följa effekterna av den förändrade utskrivningsprocessen.

Arbetet med att samordna insatser för att främja patienternas trygghet, integritet, självständighet och

delaktighet fortsätter i samverkan mellan olika verksamheter och med kommunerna. Landstinget deltar också i Sveriges Kommuners och Landstings satsning på införandet av Patientkontrakt. Genom att arbeta mer med behovsanalyser ökar fokus på invånarnas behov på kort och lång sikt och det kommer att påverka fortsatt planering och utvecklingen av vården.

Tandvård

Tandvårdens verksamhet består av allmäntandvård, specialist- och sjukhustandvård samt folktandvårdens stab. Förutom den egna verksamheten administrerar folktandvården även landstingens särskilda

tandvårdsstöd, all barn- och ungdomstandvård i Blekinge som utförs av både landstingets

folktandvårdskliniker och av privata tandläkare som har avtal med landstinget samt konkurrensskyddad verksamhet. Exempel på detta är högspecialiserad tandvård och kompetensförsörjning av specialisttandläkare i länet.

Folktandvårdens åtagande har sedan år 2017 förändrats då tandvårdslagen ändrades och höjde åldersgränsen för fri tandvård. Patienter har från och med år 2018 fri tandvård till och med det år man fyller 22 år. För folktandvården har ändringen inneburit att andelen vårdtid till gruppen med avgiftsfri tandvård ökat och andelen taxefinansierad vuxentid minskat, eftersom barn- och ungdomstandvård tillhör prioriteringsgrupp ett efter akut tandvård. Lagändringen har påverkat tillgängligheten negativt för vuxna listade patienter och nya patienter som inte kan få undersökningstider. Därför fick allmäntandvårdens klinikledningar i uppdrag att under året arbeta med tillgänglighet, vårdplanering och kvalitetssäkring av riskbedömningar. Folktandvården har även fortsatt förbättringsarbetet när det gäller att sätta rätt kallelseintervall utifrån gjord riskbedömning på vuxna patienter, eftersom det vid analys har visat sig att de friskaste patienterna kallas med för korta intervall och de sjukaste patienterna kallas med för långa intervall. Förutom att patienter med störst vårdbehov ska kallas först, har målet även varit att frigöra vårdtid och förbättra tillgängligheten för både nya och redan listade patienter, för att på så sätt minska uppkomna vårdköer till följd av den prioriterade barntandvården.

Utöver detta har även arbete pågått med tillämpning av debiteringsanvisningar för att uppnå en korrekt debitering.

Året har påverkats av fortsatta rekryteringsproblem av tandläkare framförallt inom allmäntandvården, vilket har lett till ökade vårdköer. I genomsnitt har 10-12 tjänster varit vakanta. Men mot slutet av året har situationen förbättrats något. Bristen på tandläkare är ett nationellt problem på grund av för få

utbildningsplatser vid lärosätena i kombination med stora pensionsavgångar. Konkurrensen är hård om tandvårdsutbildad personal, vilket gör det allt viktigare för folktandvården att vara en attraktiv arbetsplats med moderna kliniker och goda utvecklingsmöjligheter. Under året har folktandvården arbetat med att ta fram förslag på en ny attraktiv arbetstidsmodell. Samtidigt som den ska vara en attraktiv modell för medarbetaren kommer den även att gynna verksamheten när det gäller ökad vårdtid med ett större patientflöde och ökad debiterbar tid avseende vuxna patienter.

Sedan årsskiftet har folktandvårdens nya ledningsorganisation implementerats, vilket lett till en effektivare styrning och uppföljning av ledningsgruppens fattade beslut. Även en organisatorisk förändring gällande uppsökande tandvård som är genomförd kommer att öka effektiviteten samtidigt som samverkan med kommunernas boenden kommer att förbättras.

Tandvården har i brist på nationella enkäter genomfört en egen patientenkät där patienten via sms kan tycka till om sin vård. Bland de frågor som ställdes återfinns bland annat huruvida patienten fått information om sin tandvård, vad behandlingen kommer att kosta och om man varit delaktig i den utsträckning man önskat. Resultatet blev mycket bra för samtliga områden men alla patienter har rätt till informationen om vad behandlingen kommer att kosta och tre av tio patienter svarade att de inte fått denna information.

Hjälpmedelsverksamhet

Hjälpmedelsverksamheten i Blekinge bedrivs av hjälpmedelscenter som är organiserad under en

samverkansnämnd mellan Landstinget Blekinge och länets fem kommuner. Hjälpmedelscenter arbetar för att länets invånare ska erbjudas hjälpmedel för funktionsnedsättning enligt Hälso- och sjukvårdslagen. I

hjälpmedelscenters uppgifter ingår bland annat att samordna och genomföra upphandlingar av hjälpmedel, fastställa policy och riktlinjer för hjälpmedelsverksamhet i Blekinge och fastställa kompetenskrav för förskrivning av hjälpmedel i länet.

Hjälpmedelscenter har år 2018 haft en ökad efterfrågan på samtliga tjänster inom upphandling, konsultation, utprovningar, utbildningar, reparationer, rekonditionering och logistik av hjälpmedel till länets kunder. Allt mer högdiagnostiserade tillstånd, äldre multisjuka och nya behov från kunden/vårdtagaren kräver mer specialiserade högteknologiska och välfärdstekniska hjälpmedel. Behovet av hjälpmedel för att möjliggöra vård och omsorg i hemmet har också ökat vilket gett en högre volym av traditionella hjälpmedel som rollatorer, rullstolar, sängar och olika lyftanordningar.

Under år 2018 har hjälpmedelscenter utarbetat nya och tydligare ärendehanteringsvägar för att skapa en bättre transparens gentemot förskrivande kunder när det gäller tillgänglighet och handläggningstid kring hjälpmedel. Ett utvecklingsarbete har under året påbörjats kring registrering, dokumentering och riskanalyser för

hjälpmedelsingenjörer och tekniker.

Det kommer också att inledas ett övergripande processarbete för att effektivisera logistiken av hjälpmedel som kommer att ske parallellt med den stora ombyggnationen av lager och rekonditionering.

Related documents