• No results found

Sporthallsutredning 2019 – skolans behov av sport- och simhallar idag och kommande år

In document Kallelse BUN 2020-12-03 (Page 109-113)

Bakgrund

Barn- och utbildningskontoret har under 2017 och 2019 undersökt den egna verksamhetens behov av sport- och simhallar idag och kommande år, med och utan tillväxt av elevantalet. Utgångspunkten har varit gällande timplan för varje årskurs samt idag tillgängliga hallar.

Utredningen som gjordes 2017 skickades för remiss till förskolor, skolor, och idrottslärare som särskilt framförde följande:

 Förskolorna har idag inte något uttalat behov av sporthallar. När förskolorna någon gång vill låna en hall brukar det gå att ordna genom samarbete med grundskolorna och kultur- och fritidskontoret.

 Idrottslärarna inom grundskolan och gymnasieskolan önskar regelbunden möjlighet till fullstor hall, det är inte, i undervisningsperspektiv önskvärt att alltid behöva vara i delad hall: ”idealet vore att minst ett tillfälle per vecka och klass kunna vara i hel hall”

 Idrottslärare och elevstödjande personal ser stora behov av att

omklädningsrummen ses över på alla orter i kommunen. Fler, mindre, omklädningsrum vore önskvärt. Enskilda låsbara omklädningsrum behövs också. Duschutrymmen behöver vara mer skyddade än idag på vissa sporthallar

 Förrådsutrymmen och arbetsplatser för idrottslärare behöver ses över så att alla skolor och lärare får likvärdiga möjligheter att förvara material och planera och utvärdera lektioner

 Säkerheten i hallarna är av högsta vikt för skolans verksamhet. Även underhållet av hallarna är viktigt för skolan

2 (4)

Under 2019 har utredningen från 2017 reviderats med bl a nya timplanen inom idrott. Timplanen för idrott, inkl simträning, är nu

F-klass Ingen timplan, schablonmässigt har vi räknat med 75 min/vecka Åk 1 75 min/vecka

Åk 2-3 80 min/vecka Åk 4-6 120 min/vecka Åk 7-9 135 min/vecka

Under 2019 har beräkningar särskilt gjorts på behov av simhallar.

Behov av sporthallar per ort med och utan tillväxt av elevantalet Östhammar

Kristinelundsskolan och Snesslinge skola1 är i egna hallarna idag. Edsskolan och Frösåkersskolan använder Frösåkershallen. Ed och Frösan behöver 49 timmar halltid/idrottstid per vecka idag. Tänker man sig att hallen används 6 timmar per dag och att man 50 % av tiden använder delad hall finns 45 timmar att tillgå.

Hallen räcker i stort sett för skolans behov idag.

Vid tillväxt, 3 parallelligt åk F-3 och 4 parallelligt åk 4-9 minskar möjligheten att använda hel hall för Ed/Frösan. Man måste i stort sett hela tiden ha två grupper i hallen samtidigt. Skulle man börja schemalägga som i Gimo, dvs 2 grupper i hallen och 1 grupp i andra utrymmen (utomhus, sim, gym, vanligt klassrum) så ökar flexibiliteten. Hallen bör kunna räcka även vid tillväxt men det kommer inte att finnas utrymme för allmänheten att hyra hallen under dagtid.

Omklädningsrummen behöver ses över. Skolan behöver 8 omklädningsrum så att varje klass kan byta om enskilt och duschmöjligheterna, inte minst enskilda duschmöjligheter, behöver ses över.

Alunda

Ekeby skola är i egna sporthallen idag. Olandsskolan behöver idag 36 timmar halltid per vecka. Tänker man sig att hallen används 6 timmar per dag och att man 50 % av tiden använder delad hall finns 45 timmar att tillgå. Hallen

räckerför skolans behov idag. Hallen räcker även vid tillväxt. Inget utrymme för uthyrning till allmänheten finns under dagtid.

1 Snesslinge skola och fritidshem avvecklas från och med höstterminen 2019

3 (4)

Gimo

Hammarskolan är i egna hallen idag. Vallonskolan, Bruksgymnasiet och Wilhelm Haglunds gymnasium (WHG ca siffror, friskola) har behov av ca 72 timmar halltid per vecka i Gimo Sim & sporthall. I Gimo har man varit van att schemalägga hallen x 3; 2 grupper i hallen och 1 grupp i andra utrymmen (utomhus, simhall, gym, klassrum), genom detta har man löst frågan om halltid/idrottstid för alla.

Fortsätter man med denna schemaläggning klarar man behovet även vid tillväxt Det finns inga möjligheter till uthyrning till allmänheten dagtid.

Omklädningsrummen behöver ses över i Gimo, skolan efterfrågar enskilda omklädningsrum för klasserna och mer avskilda duschmöjligheter än idag.

Öregrund

Gräsö skola är i egna sporthallen idag2. Öregrunds skolas behov är 11 timmar per vecka, 30 finns tillgängligt. Hallen räcker väl för skolans behov både idag och vid tillväxt. Utrymme för uthyrning till allmänheten dagtid bör också finnas.

Österbybruk

Österbyskolan har behov av 36 timmar halltid per vecka idag, 30 finns att tillgå Delas hallen av två klasser vissa tider räcker sporthallen.

I Österbybruk finns även Lilla sporthallen som skolan använder ibland samt simhallen. Lilla sporthallen är ett bra komplement för skolan men inte nödvändig. Lilla sporthallen bör kunna hyras ut till allmänheten dagtid.

Behov av simhallar per ort

Östhammars kommun har till och med 2019 haft 3 simhallar; i Gimo, Österbybruk och Östhammar. Tekniska förvaltningen har nu aviserat att simhallen i Östhammar är i så dåligt skick så att den behöver stängas från och med hösten 2019.

Stängningen innebär att elever från Öregrund och Östhammar (40 % av kommunens elever) måste åka buss till simundervisning3. Elever från Alunda och Ekeby åker numera till Österbybruk för simundervisning (25 % av

kommunens elever). Att bussa 65 % av kommunens elever till simundervisning kommer att innebära stora kostnader framöver beroende på hur mycket

simundervisning som ska erbjudas och hur undervisningen kan organiseras.

2 Gräsö skola och fritidshem avvecklas från och med höstterminen 2019

3 Elever från Snesslinge, Gräsö och Öregrund har åkt buss även tidigare till simundervisning men resorna blir längre när man ska åka till Gimo istället för Östhammar

4 (4)

Enligt beslut av Barn- och utbildningschef ska elever i Förskoleklass och åk 1 erbjudas simundervisning under skoltid vid totalt 20 tillfällen Från och med åk 2 ingår simundervisningen som en del av undervisningen i idrott. Eftersom

simkunnighet är ett mål enligt läroplanen ska alla elever erbjudas simträning till dess att de är simkunniga. Det innebär att vissa elever kan behöva träna mer än andra. Schablonmässigt räknar barn och utbildningsförvaltningen på att eleverna erbjuds 4 simtillfällen från och med åk 2, dvs totalt 28 tillfällen under åk 2-9.

Barn- och utbildningsförvaltningen beräknar att simundervisningen i enbart busskostnad för åk F-1 kan komma att kosta ca 300 000 kr per år framöver, beroende på hur mycket simundervisning som ska erbjudas och hur den kan organiseras.

Kostnaden för simundervisning och simträning för åk 2-9 kan komma att kosta ca 500 000 kr per år i busskostnad, beroende på hur mycket simning som ska erbjudas och hur man kan organisera. För de högre åldrarna skulle det kunna vara aktuellt att åka med de vanliga busslinjerna till simhallen, detta bör dock undersökas ytterligare med UL då man tidigare informerat om att skolan inte får nyttja linjebussarna för större gruppresor.

Busskostnad per ort och år kan komma att uppgå till 100 000 kr för

Öregrund/Gräsö, 400 000 kr för Östhammar och 300 000 för Alunda/Ekeby.

Simundervisning och simträning för åk F-9 kommer i Gimo att uppgå, beroende på hur stora grupper som simmar, till knappt 200 tillfällen per år. I Österbybruk kommer man simma vid ca 130 tillfällen. Antal skoldagar på ett år är ca 200 vilket innebär att det inte bör vara helt omöjligt att genomföra simningen. Klart är dock att Gimo simhall, där dessutom Bruksgymnasiet och Wilhelm Haglunds Gymnasium vill simma, kommer att vara mycket fullbokad. Det kommer inte finnas samma möjligheter som idag för skolorna att boka simning utöver den tilldelade tiden vilket kommer att få till följd att Gimo sporthall kommer att bli mycket fullbokad. Vissa timmar av idrottsundervisningen kommer att få genomföras i klassrum (teoretisk undervisning kring t ex hälsa) och utomhus.

Barn- och utbildningsnämndens syn på behov framöver

Inga särskilda beslut är fattade i frågan.

Datum Sid

2020-10-29 1 (2)

Barn- och utbildningskontoret

Postadress Besöksadress/Reg.office Telefon Telefax Organisationsnummer Bankgiro

Box 66 Stångörsgatan 10 Nat 0173-860 00 Nat 0173-175 37 212000-0290 233-1361

S-742 21 Östhammar Östhammar Int +46 173 860 00 Int +46 173 175 37 V.A.T. No PlusGiro

BOU-kontoret@osthammar.se www.osthammar.se SE212000029001 1 31 70-6

In document Kallelse BUN 2020-12-03 (Page 109-113)