• No results found

Språkkrav vid anställning inom skola samt vård och omsorg i Vimmerby kommun

Att kunna det svenska språket är nyckeln till att bli en del av samhället, en förutsättning för en fungerande kommunikation människor emellan samt avgörande för en välfärd av hög kvalitet.

Att kunna förstå varandra är grundläggande i alla arbeten särskilt viktigt är det inom vård och omsorg av våra äldre och sjuka. Bristfälliga kunskaper i svenska språket hos personalen kan innebära en risk för att omsorgstagaren inte får den vård/omsorg hon/han behöver.

Allvarliga misstag kan dessutom inträffa när det gäller medicinering och vårdplan, vilket kan äventyra säkerheten och leda till missförhållande. Dessutom riskera övrig personal att få ytterligare merarbete när de utöver sina ordinarie arbetsuppgifter får agera språklärare och tolk. Ett merarbete som i sin tur ökar risken för ökad arbetsbelastning för personalen med utmattningssyndrom och sjukskrivaningar som följd.

Omsorgen av den äldre måste stå i centrum och om arbetsgivaren anställer personer som inte kan tillräckligt bra svenska får det aldrig ske på bekostnad av omsorgen, samspelet och arbetssituationen.

Att de som ska utbilda våra barn måste kunna god svenska är en förutsättning för fungerande undervisning och för att barnen ska kunna tillgodogöra sig utbildningen. Skolan har ett ansvar för våra barn och ungdomars språkutveckling, vilket ställer krav på personalens

språkkunskaper. Att förstå och att bli förstådd är viktigt även här för att känna trygghet och tillit och kunna tillgodogöra sig lärande, utbildning och utveckling.

Brist på personal inom skola, vård och omsorg lär komma att öka ytterligare framöver, då både den äldre befolkningen ökar och vi får fler barn i skolan. För att öka möjligheterna att rekrytera ny personal med utländsk bakgrund bör specifika språkkrav genom ett obligatoriskt språktest genomföras. Kunskaper motsvarande godkänt i svenska som andraspråk på

gymnasienivå enligt Socialstyrelsens rekommendationer ska vara ett minimikrav.

Arbetsgivaren måste åläggas ett språkansvar för att tillförsäkra sig att tillräckliga kunskaper finns inför anställning inom verksamheterna. Även den personal som redan arbetar inom skola, vård och omsorg men som inte har tillräckliga språkkunskaper ska få möjlighet till ett s.k. språklyft för att uppnå goda kunskaper i svenska språket.

36

Med anledning av de nu uppmärksammade klagomålen som riktar sig till kommunens hemtjänst avseende bristande språkkunskaper föreslås kommunfullmäktige att besluta:

Att ge dem kommunala förvaltningarna i uppdrag att ta fram ett obligatoriskt språktest enligt Socialstyrelsens rekommendationer för användning vid nyanställning.

Att redan anställda inom berörda förvaltningar i Vimmerby kommun som inte har fullgoda kunskaper i svenska språket ska ges möjlighet till språklyft.

För Sverigedemokraterna

Jimmy Rödin Petra Whidotti

Emil Larsson Peter Bengtsson

37

Remiss Sida1(1)

Motion om språkkrav vid anställning inom skola samt vård och omsorg Beslut om remittering

Motionen får ställas.

Motionen remitteras till kommunstyrelsen för beredning. Socialnämnden samt barn- och utbildningsnämnden bör få yttra sig.

Sammanfattning av ärendet

Jimmy Rödin (SD), Petra Whidotti (SD), Emil Larsson (SD) och Peter Bengtsson (SD) föreslår i sin motion följande.

- Kommunfullmäktige ger de kommunala förvaltningarna i uppdrag att ta fram ett obligatoriskt språktest enligt Socialstyrelsens rekommendationer, att använda vid nyanställning.

- Redan anställda inom berörda förvaltningar i kommunen, utan fullgoda kunskaper i svenska språket, ska ges möjlighet till språklyft.

Motionärerna skriver att svenska språket är nyckeln till att bli en del av samhället, och avgörande för en välfärd av hög kvalitet. Särskilt viktigt är det, menar de, inom vård och omsorg, där bristfälliga kunskaper i svenska språket kan innebära en risk för att

omsorgstagaren inte får den vård och omsorg hon/han behöver, samt orsaka merarbete på arbetsplatsen.

Motionärerna anser också att pedagogernas språkkunskaper är en förutsättning för en fungerande skolundervisning. Förståelsen är viktig för att eleverna ska känna trygghet och tillit och kunna tillgodogöra sig utbildning och utveckling, menar de, och skriver att ett obligatoriskt språktest ökar möjligheterna att rekrytera ny personal med utländsk bakgrund.

Slutligen anser motionärerna att även redan anställd personal utan tillräckliga språkkunskaper ska få möjlighet till ett språklyft.

Beslutsunderlag

Motion om språkkrav vid anställning inom skola samt vård och omsorg, KS 2021.3741

Leif Larsson

Ordförande i kommunfullmäktige

Signature reference: d4f9f6ea-971b-42ec-871e-6128c0a4cf9c 38

Detta dokument är elektroniskt signerat och juridiskt bindande.

Ordförande: Leif Larsson

Signature reference: d4f9f6ea-971b-42ec-871e-6128c0a4cf9c 39

Signed by: LEIF LARSSON Date: 2021-09-09 14:39:07

BankID refno: 849d66e6-feee-4b25-a9a1-c807361ffd8c

Motion om tillgänglighet för motioner, interpellationer och medborgarförslag för allmänheten via ett sökbart register på kommunens hemsida

När vi loggade in i Ciceronassisten kunde vi där söka på motioner och interpellationer som låg ett par år bakåt i tiden men den möjligheten försvann när netpublicator kom. Att kunna söka på motioner, interpellationer och medborgarförslag syftar till två saker, dels att det inte riskeras att lämna två liknande skrivelser och dels att medborgarna kan följa Vimmerby kommuns politiska liv och

dessutom få en överblick om vad som händer och sker. Den ökade tillgängligheten tror vi skulle öka intresset och förståelsen för politiken och demokratin.

Med hänvisning till ovanstående föreslår vi kommunfullmäktige besluta

-Att ge ansvariga uppdraget att tillgängliggöra ett sökbart register över motioner, interpellationer och medborgarförslag på kommunens hemsida och

-Att status ska framgå som ”under behandling”, ”besvarade”, ”bifall”, ”avslag” och motiveringen till avslagsyrkandet respektive bifallsyrkandet

Anneli Jakobsson Kjell Jakobsson

Vimmerby 2021-09-07

40

Remiss Sida1(1)

Motion om tillgänglighet för motioner, interpellationer och medborgarförslag för allmänheten via ett sökbart register på kommunens hemsida

Beslut om remittering Motionen får ställas.

Motionen remitteras till kommunstyrelsen för beredning.

Sammanfattning av ärendet

Anneli Jakobsson (-) och Kjell Jakobsson (-) föreslår i sin motion följande.

- Kommunfullmäktige ger ansvariga uppdraget att tillgängliggöra ett sökbart register över motioner, interpellationer och medborgarförslag på kommunens hemsida.

- Status ska framgå som ”under behandling”, ”besvarade”, ”bifall”, ”avslag” och motiveringen till avslags- respektive bifallsyrkandet.

Motionärerna anser att möjligheten att söka på motioner, interpellationer och

medborgarförslag syftar till dels att det inte riskeras att lämna två liknande skrivelser, dels att medborgarna kan följa och överblicka Vimmerby kommuns politiska liv. Den ökade

tillgängligheten tror motionärerna skulle öka intresset och förståelsen för politiken och demokratin.

Beslutsunderlag

Motion om tillgänglighet för motioner, interpellationer och medborgarförslag, KS 2021.3911 Leif Larsson

Kommunfullmäktiges ordförande

Signature reference: 5c5cebc7-1ddc-4737-b284-877d318753b1 41

Detta dokument är elektroniskt signerat och juridiskt bindande.

Ordförande: Leif Larsson

Signature reference: 5c5cebc7-1ddc-4737-b284-877d318753b1 42

Signed by: LEIF LARSSON Date: 2021-09-09 14:38:11

BankID refno: 4f99f5c0-b1cf-4afc-bdb9-259bbb0d13a3

43

Överlåtelse av beslutanderätt Sida1(1)

Post: Vimmerby kommun 598 81 Vimmerby Besök: Stångågatan 28

Telefon: 0492 76 90 00 Fax: 0492- 76 90 98 E-post: kommun@vimmerby.se Webbplats: www.vimmerby.se Organisationsnummer: 212000-0787, godkänd för F-skatt Bankgiro: 577-2777 Plusgiro: 7 48 59-0

Kommunstyrelsen

Medborgarförslag rörande fortkörning på Prästgårdsgatan Beslut om remittering

Medborgarförslaget får ställas.

Medborgarförslaget överlämnas till kommunstyrelsen för beslut.

Ärendet

Aktuellt medborgarförslag

Christian Bauer föreslår i sitt medborgarförslag att kommunen ser över Prästgårdsgatan och säkerställer till 100%, genom två farthinder, att både människor och djur kan leva i trygghet och säkerhet.

Christian Bauer har lagt märke till fortkörning på Prästgårdsgatan sträckan innan korsningen mot Astrid Lindgrens gata, det gäller även vid övergångsstället. Han menar att

trafiksituationen innebär stora risker för både vuxna och barn samt husdjur som dagligen trafikerar området.

Relevant styrdokument

I kommunfullmäktiges arbetsordning, 38 §, står bland annat detta: Fullmäktiges presidium kan i vissa fall överlåta till kommunstyrelsen eller annan nämnd att besluta i ärendet.

Medborgarförslag bör beredas så att kommunstyrelsen kan fatta beslut inom ett år från det förslaget väcktes. När beslut ska fattas ska förslagsställaren underrättas.

Beslutsunderlag

Skrivelse 2021-09-16, Överlåtelse av beslutanderätt

Medborgarförslag rörande fortkörning på Prästgårdsgatan, KS 2021.3955

Leif Larsson

Kommunfullmäktiges ordförande

Signature reference: 24f87f29-8fe0-471c-84a1-1a7a4205883d 44

Detta dokument är elektroniskt signerat och juridiskt bindande.

Ordförande: Leif Larsson

Signature reference: 24f87f29-8fe0-471c-84a1-1a7a4205883d 45

Signed by: LEIF LARSSON Date: 2021-09-16 16:26:11

BankID refno: df3b90dc-0856-4e41-97ae-054aa45cf05d

Sammanträdesprotokoll

Kommunstyrelsen

Datum 2021-09-21

§ 256 2021/237 2021.4177

Kommunens indelning i valdistrikt

Kommunstyrelsens beslut

Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att Vimmerby kommun behåller nuvarande valdistriktsindelning.

Ärendet

Om mindre valdistrikt skulle läggas till geografiskt närliggande valdistrikt blir det distriktet för stort. Det blir långa resor, och dåligt med vägar emellan, om man ska slå ihop de perifera distrikten med varandra. Båda alternativen skulle riskera medföra långa resvägar utan möjlighet till kollektivt resande och resultera i minskat valdeltagande för många medborgare.

Beslutsunderlag

Valkretsindelningen vid valen 2022, KS 2021.2731

Beslutet skickas till Kommunfullmäktige - - -

Länsstyrelsen i Kalmar län Med handlingar/ utan handlingar För kännedom/ för åtgärd

46

Sammanträdesprotokoll

Valnämnden

Datum 2021-08-27

§ § 2021/237 2021.3816

Kommunens indelning i valdistrikt

Valnämndens beslut

Valnämnden föreslår kommunfullmäktige besluta att Vimmerby kommun behåller nuvarande valdistriktsindelning.

Motivering

Vägsträckningar och avstånd mellan kommunens valdistrikt gör att hopslagningar medför en överhängande risk att påverka valdeltagandet negativt.

Sammanfattning

Om mindre valdistrikt skulle läggas till geografiskt närliggande valdistrikt blir det distriktet för stort. Det blir långa resor, och dåligt med vägar emellan, om man ska slå ihop de perifera distrikten med varandra. Båda alternativen skulle riskera medföra långa resvägar utan möjlighet till kollektivt resande och resultera i minskat valdeltagande för många medborgare.

Beslutsunderlag

Valkretsindelningen vid valen 2022, KS 2021.2731

Beslutet skickas till Kommunfullmäktige - - -

Länsstyrelsen i Kalmar län

47

48

49

50

Sammanträdesprotokoll

Kommunstyrelsen

Datum 2021-09-21

§ 259 2017/307 2021.4186

Gula Kiosken: Överlåtelseavtal, avtal om anläggningsarrende, köpeavtal, värdering med mera. 2017 och 2018 Detaljplan

Kommunstyrelsens beslut

Kommunstyrelsen beslutar att överlämna detaljplanen för del av Vimmerby 3:3 Gula kiosken, Vimmerby kommun till kommunfullmäktige för antagande.

Sammanfattning

Miljö- och byggnadsnämnden fattade 2019-08-21 (MBN § 118/2019) beslut om att upprätta en detaljplan för aktuellt område. Planen hanteras med ett standardförfarande, då syftet inte är i strid mot översiktsplanen och inte anses vara av betydande allmänt intresse eller i övrigt av stor betydelse eller kan antas medföra en betydande

miljöpåverkan. Detaljplaneförslaget har samråtts och varit föremål för granskning enligt plan- och bygglagen 9 kap 8–37 §§. Handlingar har skickats till sakägare enligt

fastighetsförteckning, Länsstyrelsen, Lantmäteriet, kommunala organ och berörda organisationer. Planhandlingarna har även varit tillgängliga på miljö- och

byggnadskontoret samt funnits på Vimmerby kommuns hemsida under hela granskningstiden. I enlighet med inkomna samråds- och granskningsyttrande har planförslaget ändrats och justerats enligt granskningsutlåtandet. Detaljplanen är framtagen med stöd av plan- och bygglagen (2010:900).

Beslutsunderlag

KS 2017/307 Beslut detaljplan Gula Kiosken MBN-2019-2421 för antagande av KF

Beslutet skickas till Kommunfullmäktige

Med handlingar/ utan handlingar För kännedom/ för åtgärd

51

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesdatum 2021-05-20

1(2) Miljö- och byggnadsnämnden

Justerandes signatur Utdragsbestyrkande

Detaljplan för del av Vimmerby 3:3 Gula kiosken, Vimmerby kommun. Antagande

Beslut

Miljö- och byggnadsnämnden beslutar att överlämna detaljplanen för del av Vimmerby 3:3 Gula kiosken, Vimmerby kommun till kommunfullmäktige för antagande.

Lagstöd

PBL 5 kap §§ 27-32 Antagandet av en detaljplan.

Motivering till beslut

En ny detaljplan behöver upprättas för att kunna utföra lantmäteri-förrättning för befintlig handelsverksamhet.

Sammanfattning

Syftet med detaljplanen är att kunna bilda en ny fastighet för handel och se över gränsdragningar mot trottoar och gata.

Ärendebeskrivning

Detaljplanen godkändes i miljö- och byggnadsnämnden 2020-09-16 och lämnades över till kommunfullmäktige för antagande.

2020-10-27 (§ 408/2020) beslutade dock kommunstyrelsen att återremittera planen till miljö- och byggnadsnämnden. Beslut om återremittering togs för att ytterligare beakta konsekvenserna för trafiksäkerhet som planförslaget innebär. Till följd av detta skickades planförslaget ut på en andra

granskning.

Detaljplanen har varit tillgänglig för granskning 2 under vintern 2021.

Yttranden från fem olika instanser har kommit in men de föranledde inga ändringar av planhandlingarna.

Detaljplanen bedöms vara klar att antas enligt granskningsutlåtandet.

Beslutsunderlag

Plankarta, planbeskrivning, undersökning om betydande miljöpåverkan, granskningsutlåtande

Skickas till

Samhällsbyggnadsavdelningen

MBN § 68/2021 Dnr MBN 2019-2421

52

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesdatum 2021-05-20

2(2) Miljö- och byggnadsnämnden

Justerandes signatur Utdragsbestyrkande

Kommunstyrelsen

53

Lekplats

112300 112400 112500

6394000 6394100

Grundkartan är förädlat ajourh ålle t

utdrag ur Vim m e rby kom m uns prim ärkarta.

Koordinatsyste m i plan: S we re f 99 16 30 Höjdsyste m : RH2000

Fastig h e tsre dovisning e n aktue ll: 2021-03-01 Hultsfre d-Vim m e rby Miljö-och Bygg nadsförvaltning P lan- och bygg nadsavdelning e n 2021-04-26

0 50 100Me te r

De taljplan för

Miljö- och bygg nadsförvaltning e n Hultsfre d-Vim m e rby

Antage n av kom m unfullm äktig e Laga kraft

Ge nom förandetid

2020-01-29 2021-04-26 Upprättad datum :

Re viderad:

Utskriftsform at A3 S kala1:1 000

Uth us/garage Bostad, h usliv S kärm tak Transform ator Bostad, takkontur

Barr- och blandskog

Höjdkurva

Följande gälle r inom om råden me d ne danståe nde bete ckning ar.

Endast ang iven användning och utform ning är tillåte n.

Där bete ckning saknas gälle r bestäm m e lse n inom he la planom rådet.

GRÄNSBETECKNINGAR

P lanom rådesg räns Användning sg räns Eg e nskapsg räns Adm inistrativ gräns

ANVÄNDNING AV MARK OCH VATTEN

Allmänna platser med kommunalt huvudmannaskap

GATA Gata, PBL 4 kap. 5 § 1 st 2 p.

u1 Markre se rvat för allm ännyttig a underjordiska ledning ar.

Kvarte rsm ark, PBL 4 kap. 6 §

Planbeskrivning

Related documents