• No results found

Srovnání infrastruktury v cloudu a místní infrastruktury

Infrastruktura v cloudu Místní infrastruktura Provozní náklady Nízké provozní náklady Náklady na hardware,

serverovnu, napájení, chlazení…

Náklady na instalaci Nízké náklady na instalaci Náklady na zaplacení obslužného personálu

Údržba a aktualizace Aktualizace softwaru jsou spravovány poskytovatelem cloudových služeb

Náklady na zaplacení obslužného personálu

Zálohy a obnovení Závislost na internetovém připojení. Většina poskytovatelů

Místní infrastruktura poskytuje větší kontrolu nad vlastním serverem, nicméně jedná se o nákladnější řešení, které vyžaduje i vlastní údržbu. Je potřeba platit hardwarové vybavení, softwarové licence a mít ošetřenou možnost selhání hardwaru. Dále je potřeba počítat s dalšími náklady, které mohou nastat při nákupu dalších výpočetních prostředí v případě, že je potřeba infrastrukturu rozšířit nebo zajistit kompatibilitu s nejnovějšími aplikacemi.

V případě infrastruktury v cloudu se i při pohledu na srovnávací tabulku jedná o lepší řešení.

Uživateli jsou dostupné všechny serverové nástroje bez nutnosti platit vlastní hardware, softwarové licence nebo opravy poškozeného hardwaru. Zákazník nemusí řešit výpadky vlastních serverů a může si v případě potřeby upravovat jednotlivé parametry infrastruktury podle potřeby. (Vexxhost, 2018)

Vzhledem k výše uvedeným důvodům bude podnik realizovat cestu pronajmutí infrastruktury v cloudu a v další části diplomové práce bude vybrána konkrétní služba, která takový produkt poskytuje. Jinými slovy bude zaměřena na výběr IaaS poskytovatele.

4.2 Poskytovatelé cloudových služeb

V této kapitole budou zmíněni tři největší poskytovatelé služeb, kteří nabízejí pronajmutí výpočetních prostředků v cloudu. Následně z nich bude jeden vybrán a na tento cloud bude nasazeno řešení jevící se jako nejvhodnější pro daný podnik.

Obrázek 4: Využití veřejných cloudů Zdroj: Rightscale 2018, vlastní zpracování

4.2.1 Amazon Web Services

Amazon Web Services (zkráceně AWS) je jeden z předních poskytovatelů cloudových služeb. Nabízí různé služby v několika geografických oblastech, které si může zákazník podle svých potřeb zvolit. AWS se zaměřuje na různé služby jako jsou infrastruktura, sítě, úložiště, databáze, zabezpečení a mnoho dalších. AWS nabízí platební model podle používání a s tím se pojící výhody s platbou pouze za používané služby.

18%

AWS je příkladem modelu Infrastruktura jako služba. Uživatel si může pronajmout výpočetní výkon v cloudu. AWS byl založen v roce 2006. Postupem času rostl a dnes nabízí své služby ve 190 zemích světa. Svá data centra má ve Spojených státech, Evropě, Brazílii, Singapuru, Japonsku a Austrálii. (Gulabani, 2018)

Výpočetní výkon

Elastic Compute Cloud (zkráceně EC2) je vlajkovou lodí AWS a nabízí webové prostředí umožňující uživateli vytvářet a spravovat výpočetní prostředky v cloudu. Nabízí škálovatelné výpočetní stroje s minimální nutnou konfigurací.

Velkou výhodou AWS je, že poskytuje tzv. Free Tier pro prvních 12 měsíců od založení účtů. Tato Free Tier umožňuje nově založenému účtu na AWS využívat některé služby kompletně zdarma. Firma tak má možnost si dané řešení vyzkoušet a v případě, že s ním není spokojena, přejít na jiného poskytovatele bez nutnosti cokoliv platit.

AWS Free Tier nabízí mimo jiné tyto služby zdarma:

• Amazon EC2: 750 hodin měsíčně využití instance typu t2.micro s operačním systémem Amazon Linux, Red Hat Enterprise Linux, SUSE Linux Enterprise Server, Ubuntu Server nebo Microsoft Windows Server. Tyto instance jsou poskytovány s 1 GB paměti a s podporou 32 a 64-bitové platformy. Dostatek hodin pro nepřetržitý běh instance po celý měsíc.

Obrázek 5: Ukázka zdarma dostupných AMI Zdroj: vlastní

t2.micro instance poskytuje následující výpočetní výkon:

1 vCPU, 2.5 GHz, Intel Xeon, 1 GB paměti, EBS disk

• Amazon Relational Database Service (zkráceně RDS): 750 hodin měsíčně využití databázové instance typu t2.micro. Na těchto databázových instancích lze provozovat databázová řešení MySQL, MariaDB, PostgreSQL, Oracle BYOL nebo SQL Server Express Edition. Dostatek hodin pro nepřetržitý běh databázové instance po celý měsíc. Zároveň je poskytováno 20 GB úložného prostoru pro databázi a 20 GB úložného prostoru pro zálohy.

Obrázek 6: Detaily o vybrané databázi Zdroj: vlastní

• Amazon S3: 5 GB standardního objektového úložiště. 20 000 Get požadavků a 2 000 Put požadavků.

Obrázek 7: Detaily o založeném kyblíku Zdroj: vlastní

4.2.2 Microsoft Azure

Microsoft Azure je druhým z nejpoužívanějších veřejných cloudů. Azure je dostupný ve 42 regionech na celém světě. Microsoft oznámil, že dalších 12 regionů bude brzo dostupných.

Microsoft je také prvním poskytovatelem cloudových služeb, který vybudoval výpočetní kapacity na africkém kontinentu, z čehož jsou dva umístěné v Jižní Africe. Azure nabízí několik oblastí, jako například Severní Evropa (Dublin, Irsko) nebo Západní Evropa (Amsterdam, Nizozemsko).

Služba Azure byla oznámena v říjnu roku 2008 a začala s kódovým označením „Project Red Dog“. Spuštěna byla 1. února 2010 pod názvem Windows Azure. Na současný název Microsoft Azure byla přejmenována 25. března 2014.

Stejně jako Amazon Web Services, i Windows Azure nabízí služby pro vytváření, testování a spravování aplikací, služby pro pronajmutí výpočetního výkonu, úložiště a databáze.

Celkem Microsoft uvádí 600 poskytovaných služeb.

Výpočetní výkon

Ekvivalentem k Elastic Cloud 2 je služba Virtual Machines, která přináší podporu pro operační systém Linux, Windows Server, SQL Server, Oracle, IBM a SAP.

Microsoft také nabízí své služby v omezené míře zdarma. Při založení účtu uživatel získá kredit ve výši 200 dolarů, které je možné použít na zaplacení poskytovaných služeb. Prvních 12 měsíců nabízí některé služby kompletně zdarma.

Výběr služeb poskytovaných zdarma:

• Azure Virtual Machines: 750 hodin využití Azure B1S General Purpose Virtual Machines pro Microsoft Windows Server nebo Linux

Azure B1S instance poskytuje následující výpočetní výkon:

1 vCPU, 1 GB pamět, SSD disk

Microsoft u tohoto typu instance neuvádí typ procesoru.

Obrázek 8: Detaily o instanci Zdroj: vlastní

• Azure SQL Database: 250 GB SQL Databáze instance typu S0 s 10 databázovými transakcemi

Obrázek 9: Detaily o SQL databázi Zdroj: vlastní

• Azure Blob Storage: 5 GB úložného prostoru se 2 miliony operací čtení a 2 miliony operací zápisu (Azure, 2018)

Obrázek 10: Vytvořený Azure Blob kontejner Zdroj: vlastní

4.2.3 Google Cloud

Platforma Google Cloud je třetí nejpoužívanější poskytovatel cloudových služeb. Jedná se o skupinu cloudových služeb, které běží na stejné infrastruktuře jako produkty od Googlu – například Google Search nebo YouTube.

Google Cloud poskytuje své služby v oblasti poskytování výpočetního výkonu, ukládání dat a pronajmutí databáze v cloudu. V dubnu roku 2008 Google oznámil službu App Engine, což je platforma pro vytváření a hostování webových aplikací. Tato služba byla první z cloudových služeb od Googlu a pro veřejnost byla poprvé dostupná v listopadu roku 2011.

Od oznámení této služby Googlu přidal řadu dalších cloudových služeb.

Google Cloud je dostupný v 17 regionech a 52 zónách. Google má svá centra například v Kanadě, USA, Brazílii, Finsku, Londýně, Japonsku nebo Singapuru. V roce 2018 plánuje přidat sídla ve Švýcarsku, Japonsku a Hong Kongu.

Výpočetní výkon

Pro výpočetní výkon existuje v Google Cloud služba s názvem Google Compute Engine.

Nabízí virtuální stroje, na kterých je možné provozovat operační systémy Linux, Windows Server nebo si vytvořit vlastní obraz disku.

Google Cloud také nabízí Free Tier, stejně jako jeho konkurenti. Google poskytuje nově registrovaným uživatelům kredit v hodnotě 300 dolarů, který je možné použít k zaplacení jakékoliv služby. Kromě toho poskytuje v omezené míře služby, které jsou zdarma i po uplynutí prvních 12 měsíců od registrace.

Služby, které jsou dostupné zdarma (až na Google Cloud SQL jsou poskytovány zdarma i po uplynutí prvních 12 měsíců od registrace):

• Google Compute Engine

1 mikro instance virtuálního stroje typu f1 za měsíc 1 vCPU, 0,60 GB paměti

Ani Google ve své dokumentaci neuvádí typ procesoru.

Obrázek 11: Vytvoření instance v Google Compute Engine Zdroj: vlastní

• Google Cloud SQL

Relační databázi v cloudu Google neposkytuje zdarma, nicméně je za její používání možné použít kredit, který byl získán pomocí registrace.

Obrázek 12: Vytvořená SQL databáze

• Google Cloud Storage 5 GB úložiště každý měsíc 5 000 zápisů typu A každý měsíc

50 000 zápisů typu B každý měsíc (Google Cloud, 2018)

Obrázek 13: Vytvořený kyblík Zdroj: vlastní

4.2.4 Výběr poskytovatele

Všechny uvedené služby byly vyzkoušeny v rámci Free Tier. Pro potřeby této diplomové práci by byli vhodní všichni tři poskytovatelé. Autorovi práce se nicméně nejlépe pracovalo s řešením od Amazonu a z tohoto důvodu bude v dalších kapitolách práce použito toto řešení. U ostatních poskytovatelů by popsané kroky vypadaly obdobně.

Pro přehlednost tabulka níže uvádí jednotlivé typy služeb – výpočetní výkon, relační databáze a objektové úložiště – a k nim náležící produkty od všech tří největších poskytovatelů cloudových služeb.