• No results found

Ständiga förbättringar

En organisations digitala och övriga förbättringar sker inte enbart genom projekt utan man borde sträva till ständiga förbättringar. Uttrycket ständiga förbättringar har blivit känt från den japanska biltillverkaren Toyota. Kaizen, på japanska, betyder att ingen process någonsin kan bli perfekt och att det ständigt finns för-bättringar att göra. För att nå framgång bör dessa ständiga förför-bättringar vara ett levnadssätt som genomsyrar hela organisationens verksamhet där alla är engagerade i förbättringsprocessen. De som använder de digitala tjänsterna, till exempel en organisations medarbetare, kan bidra med förslag på möjliga förbättringar. Man kan ta reda på de digitala tjänsteanvändarnas åsikter genom olika metoder, till exempel genom mätningar, observationer, intervjuer och enkäter. De digitala tjänsternas förändringsprocess kräver ett väl fungerande samspel mellan verksamheten, inklusive kunder, och tjänsteleverantören. (Berg & Gustafsson 2018, 129.)

5 SAMMANFATTNING

Syftet med examensarbetet är att definiera begreppen digitalisering och digital transformation, vad dessa in-nebär för en organisation och vilka problem som kan uppkomma. Jag ger exempel på den digitala utveckling-ens historia och några generella riktlinjer för hur en organisation kan genomföra en digital transformation eller ett digitaliseringsprojekt. Digitalisering och digital transformation behandlas på organisationsnivå, inte ur tek-nisk synvinkel. Examensarbetet är gjort som en litteraturstudie.

Den digitala tekniken har utvecklats exponentiellt det senaste halvseklet och utvecklingen fortsätter. För att ett företag ska vara konkurrenskraftigt i framtiden behöver de anpassa sig till den digitala utvecklingen och samhället i övrigt. Med hjälp av den digitala tekniken och en lyckad digitalisering kan en organisation göra stora ekonomiska inbesparingar. Digital teknik kan göra det möjligt att göra helt nya saker och kan bidra till att utveckla en konkurrenskraftig affärsmodell för företaget. Till exempel är företag i allt mindre grad geo-grafiskt begränsade vilket leder till att de kan ha kunder i hela världen. Covid-19-pandemin och uppma-ningen till social distansering har ytterligare lett till en påtvingad ökad digitalisering för en del arbetsgivare och anställda. Distansarbete har möjliggjorts tack vare att den digitala utvecklingen nått så långt som den gjort, bland annat genom goda internet-förbindelser och allt billigare och kraftfullare elektronik. Digitali-sering och digital transformation är således ett mycket aktuellt ämne för alla organisationer och företag.

En digitalisering eller digital transformation är oftast inte lätt att genomföra och digitaliseringar lyckas ty-värr inte alltid genomföras framgångsrikt. I media kan man läsa om digitaliseringar som blivit mycket dyrare än beräknat, tagit längre tid att genomföra än planerat eller att digitaliseringsprojektet misslyckats och inte gett önskat slutresultat. Fortfarande verkar det råda en missuppfattning att en digitalisering betyder att en organisation endast investerar i digital teknik som man applicerar på verksamheten. Tekniken är dock bara en lite del av digitaliseringen. Till digitalisering tillhör som regel även digital transformation och verksam-hetsutveckling av en organisation. En del digitaliseringsexperter anser att organisationens förbättrings- och förändringsarbete är det viktigaste i samband med en digitalisering. Det krävs mycket tid för att planera, för-bereda och genomföra digitaliseringen och den kan innebära en stor ekonomisk investering för organisat-ionen. Med tanke på detta vill man försäkra sig i att investeringarna i tid och pengar ger avkastning och leder till klara förbättringar, ger mervärde för verksamheten och ökar konkurrenskraften. Digitaliseringens resultat borde alltså motsvara insatserna i tid och pengar. En digitalisering, eller digital transformation, kan bli ett hjälpmedel för en organisation om den planeras väl och genomförs på ett välorganiserat och strukturerat sätt.

Man behöver tänka på att organisationens byråkrati inte ska kräva mera resurser än om man inte hade ge-nomfört digitaliseringen. Det digitala förändringsarbetet borde som helhet leda till klara förbättringar, ge ett

mervärde och kostnadsbesparingar för en organisation. En organisations digitala och övriga förändrings- och förbättringsarbete tar aldrig slut utan är en kontinuerlig process.

Digitalisering och digital transformation är ett mycket omfattande ämne och dessutom är varje organisation olik den andra, har varierande digital mognad, utgångsläge och olika behov så någon exakt bruksanvisning om hur en verksamhet ska gå tillväga vid en digitalisering och digital transformation finns inte att tillgå. Det finns mycket material med tips om hur man kan genomföra en digitalisering och digital transformation. När jag började arbeta med detta examensarbete fick jag sålla i litteraturen och begränsa mig till några tillväga-gångsätt och modeller. De metoder och tips jag presenterat utgör med andra ord endast ett axplock av alla tips på tillvägagångssätt och arbetsprocesser som finns tillgängliga. Man behöver tänka på att allt föränd-ringsarbete ska anpassas till den aktuella organisationen med dess affärsmodell och intressenter i beaktande.

6 KÄLLOR

Andrews, E. 2013. Who Invented the Internet? Tillgänglig: https://www.history.com/news/who-invented-the-internet Hämtad: 03.06.2020

Baskin, K. 2018. 5 reasons companies struggle with digital transformation. Tillgänglig:

https://mitsloan.mit.edu/ideas-made-to-matter/5-reasons-companies-struggle-digital-transformat-ion?utm_source=mitsloanlinkedin&utm_medium=social&utm_campaign=struggle Hämtad: 18.02.2020.

Berg, O. & Gustafsson H. 2018. Den digitala arbetsplatsen – Strategi och design. Unicorn Titans AB.

Berg, O. 2019. Överlevnadsguide till digitaliseringen. Unicorn Titans AB.

Bidner, J. & Jaani, J. 2016. Digitalisering – What’s in it for me? Tillgänglig: https://www.effekten.se/digita-lisering-whats-in-it-for-me/ Hämtad: 28.10.2019.

Bissell, K., LaSalle R. & Dal Cin, P. 2019. Tillgänglig: https://www.accenture.com/us-en/insights/secu-rity/cost-cybercrime-study. Hämtad: 04.06.2020

Boscanin, A. 2019. Tillgänglig: Ovarsam digitalisering får kostsamma konsekvenser. Tillgänglig:

https://www.gp.se/ledare/ovarsam-digitalisering-f%C3%A5r-kostsamma-konsekvenser-1.14645168 Häm-tad: 31.10.2019.

Brown, A. 2019. The three keys to delivering digital transformation. Tillgänglig: https://digile-aders.com/three-keys-ways-delivering-digital-transformation/ Hämtad: 12.11.2019.

Brynjolfsson, E. & McAfee, A. 2015. Den andra maskinåldern, arbete, utveckling och välstånd i en tid av lysande teknologi Göteborg. Daidalos

The Business Technology Standard. Tillgänglig: https://www.managebt.org/ Hämtad: 05.12.2019.

Cisco. Cisco Visual Networking Index: Forecast and Trends (2017–2022) White Paper. 2019. Tillgänglig:

https://www.cisco.com/c/en/us/solutions/collateral/service-provider/visual-networking-index-vni/white-pa-per-c11-741490.html Hämtad: 11.02.2020.

Costello, K. 2019. Gartner Survey Shows 37 Percent of Organizations Have Implemented AI in Some Form Tillgänglig: https://www.gartner.com/en/newsroom/press-releases/2019-01-21-gartner-survey-shows-37-percent-of-organizations-have Hämtad: 05.06.2020

Cöster, M., Ekenberg, L., Gullberg, C., Westelius, A. & Wettergren, G. 2017. Organisering och digitali-sering – att skapa värde i det 21:a århundradet. Stockholm. Liber.

Danielsson, L. 2013. Kapsejsat projekt för miljarder. Tillgänglig: https://computerswe-den.idg.se/2.2683/1.529816/kapsejsat-projekt-for-miljarder Hämtad: 14.11.2019.

Danielsson, L. 2013. Konsulterna tog kontrollen på Nordea. Tillgänglig: https://computerswe-den.idg.se/2.2683/1.530214/konsulterna-tog-kontrollen-pa-nordea Hämtad: 14.11.2019.

de la Boutetiere, H., Montagner, A & Reich, A. 2018. Unlocking success in digital transformations. Till-gänglig: https://www.mckinsey.com/business-functions/organization/our-insights/unlocking-success-in-digi-tal-transformations Hämtad: 12.11.2019.

The Digital Economy and Society Index (DESI). 2019. Tillgänglig: https://ec.europa.eu/digital-single-mar-ket/en/desi Hämtad: 13.11.2019.

Digitalisering och Digital transformation. 2019. Tillgänglig: https://www.idg.se/allt-om/digitalisering Häm-tad: 04.11.2019.

Encyclopaedia Britannica. Android. Tillgänglig: https://www.britannica.com/technology/Android-operating-system Hämtad: 03.06.2020.

Encyclopaedia Britannica. Linux. Tillgänglig: https://www.britannica.com/technology/Linux. Hämtad:

03.06.2020.

Encyclopaedia Britannica. UNIX. Tillgänglig: https://www.britannica.com/technology/UNIX Hämtad:

03.06.2020.

Finansministeriet. Digitalisering. Tillgänglig: https://vm.fi/sv/digitaliseringhttps://vm.fi/sv/digitalisering Hämtad: 10.03.2020.

Fox, A. 2020. Midsized U.S. banks: keeping detection &response costs down while improving security.

https://blog.f-secure.com/midsized-u-s-banks-keeping-detection-response-costs-down-while-improving-security/ Hämtad: 04.06.2020

Gilan, A. & Hammarberg, J. 2016. Get digital or die trying. Falun. Bullet Point Publishing.

Jansson, J. & Andervin‚ M., 2016. Att leda digital transformation. Hoi Förlag.

Jones, D. 2019. Why today’s leader should be a digital leader by nature. Tillgänglig: https://www.thece-omagazine.com/business/management-leadership/digital-leader-by-nature/ Hämtad: 03.12.2019.

Karkimo, A. 2017. Todella ongelmallinen projekti" – sähköinen resepti ei saa edelleenkään synninpäästöä.

Tillgänglig: https://www-tivi-fi.ezproxy.centria.fi/uutiset/todella-ongelmallinen-projekti-sahkoinen-resepti-ei-saa-edelleenkaan-synninpaastoa/9cb83398-5dfe-3384-ad08-751759a34e89 Hämtad: 22.04.2020.

Kolehmainen, A. 2011. Ruotuväki: it-projekti epäonnistui - puolustusvoimien palkat 5 kuukautta sekaisin.

Tillgänglig: https://www.tivi.fi/uutiset/ruotuvaki-it-projekti-epaonnistui-puolustusvoimien-palkat-5-kuukautta-sekaisin/e6a2c213-e37b-3122-8c52-c21be0b557cb Hämtad: 09.03.2020.

Korpimies, A. 2011. 21 vuotta kestänyt it-projekti ei ole vieläkään valmis - syynä kiire. Tillgänglig:

https://www.tivi.fi/uutiset/21-vuotta-kestanyt-it-projekti-ei-ole-vielakaan-valmis-syyna-kiire/8711dae8-30ff-3f9d-9aa4-77fb5aaa9e1e Hämtad: 22.04.2020.

Källström, A. 2019. Hållbar digitalisering. Tillgänglig: https://www.effekten.se/hallbar-digitalisering/ Häm-tad: 11.12.2019.

Milijic, M. 2019. 31+ Cloud Computing Statistics [Updated May 2020]. Tillgänglig: https://leftro-nic.com/cloud-computing-statistics/ Hämtad: 04.06.2020

NE, Uppslagsverket. Tillgänglig: https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/enkel/digitalisering Hämtad:

04.11.2019.

Närman, P. 2016. Sex måsten för att lyckas med den digitala transformationen. Tillgänglig:

https://cio.idg.se/2.1782/1.668251/sex-masten-lyckas-digital-transformation Hämtad: 04.11.2019.

Rogers; B. 2017. Why 84% Of Companies Fail At Digital Transformation. Tillgänglig: https://www.for-bes.com/sites/brucerogers/2016/01/07/why-84-of-companies-fail-at-digital-transformation/#1c4fd21a397b Hämtad: 11.12.2019.

Salmi, P. 2019. Onko organisaatiollasi 16 500 tuntia tuhlattavaksi? Näin (vähintään) puolitat IT:n toiminta-mallien kehittämisajan. Tillgänglig: https://studio.tivi.fi/sofigate-the-business-technology-company/onko-organisaatiollasi-16-500-tuntia-tuhlattavaksi-nain-vahintaan-puolitat-it-n-toimintamallien-kehittamisajan Hämtad: 04.12.2019.

Schubmehl, D. 2019. Worldwide Artificial Intelligence Software Platforms Forecast, 2020-2024. Tillgäng-lig: https://www.idc.com/getdoc.jsp?containerId=US45724520 Hämtad: 05.06.2020

Segerman, M. 2019. Digitaalinen transformaatio - Miten onnistua muutoksessa? Tillgänglig:

https://www.linkedin.com/pulse/digitaalinen-transformaatio-miten-onnistua-mari-segerman/ Hämtad:

18.11.2019.

Strandberg, M. 2017. 5 tips för att driva din digitala transformation. Tillgänglig: https://www.dagensana-lys.se/2017/11/5-tips-for-att-driva-din-digitala-transformation/ Hämtad: 14.11.2019.

Tallungs, S. & Josefsson A. 2014. Haveriet inifrån: Så gick Pust från succé till fiasko. Tillgänglig:

https://computersweden.idg.se/2.2683/1.547944/haveriet-inifran-sa-gick-pust-fran-succe-till-fiasko Hämtad:

14.11.2019.

Tekniska museet. 2019. Transistorn. Tillgänglig: https://www.tekniskamuseet.se/lar-dig-mer/100-innovat-ioner/transistorn/ Hämtad: 20.11.2019.

Transport- och kommunikationsverket Traficom Cybersäkerhetscentret. 2020. Cybersäkerhetscentret Cyber-säkerhet och styrelsens ansvar. Tillgänglig: https://www.kyberturvallisuuskeskus.fi/sv/aktuellt/anvisningar-och-guider/cybersakerhet-och-styrelsens-ansvar. Hämtad: 04.06.2020

Wolst, J. 2018. Digital panik, få koll på läget! Lava förlag

Vänskä, O. 2017. Paholaisen tusina: 13 epäonnista it-projektia – näihin poltettiin Suomessa miljoonia. Till-gänglig: https://www.tivi.fi/uutiset/paholaisen-tusina-13-epaonnista-it-projektia-naihin-poltettiin-suomessa-miljoonia/8691e95b-f7fe-36ee-913d-be1edf71e72e Hämtad: 09.03.2020.

Zimmermann, K. A. 2017. History of Computers: A Brief Timeline. Tillgänglig: https://www.livesci-ence.com/20718-computer-history.html Hämtad: 20.04.2020.

Zimmermann, K. A. & Emspak, J. 2017. Internet History Timeline: ARPANET to the World Wide Web Tillgänglig: https://www.livescience.com/20727-internet-history.html. Hämtad: 20.04.2020.

Related documents