• No results found

Stärkt medicinsk forskning och utveckling

3. Riktlinjer för styrelser och nämnder

3.1 Landstingsstyrelsen

3.1.3 Stärkt medicinsk forskning och utveckling

För att klara dagens och morgondagens utmaningar i hälso- och sjukvården med en befolkning som lever allt längre, en allt högre andel kroniker och med detta stigande sjukvårdskostnader, måste vi prioritera medicinsk forskning och utveckling. Det är endast genom att utveckla och skapa nya behandlingsformer, läkemedel och medicin-teknisk utrustning som vi kan få effektivare behandling av sjukdomar och även bota sjukdomstillstånd som idag är obotliga. Det är endast genom forskning och utveck-ling som vi kan förändra vården i grunden och öka kvaliteten.

Trots den stora betydelsen som den medicinska forskningen och utvecklingen redan har i Sverige, har vi växande problem. Till exempel minskade antalet anställda med doktorskexamen inom forskande läkemedelsföretag med cirka 5 000 personer under perioden 2006-2015. FoUU-investeringarna i de största svenska multinationella före-tagen har det senaste årtiondet nästan uteslutande gått till utlandet. Antalet kliniska prövningar har minskat med en tredjedel sedan 1980-talet. Sveriges traditionella tät-placering inom medicinsk forskning blir allt mer hotad.

Forskande företag inom läkemedel och medicinteknik minskar antalet anställda i Sve-rige. Samtidigt ser vi oroväckande tendenser till att utrymmet för kliniska prövningar på svenska sjukhus snävas in och att introduktionen av nya läkemedel och ny medi-cinsk teknik i sjukvården sker i allt långsammare takt. Långsiktigt innebär detta att kunskapsbasen krymper, att svenska patienter inte alltid får tillgång till de mest säkra och effektiva behandlingsmetoderna samt, inte minst, att Sverige går miste om stora exportintäkter och många högkvalificerade arbetstillfällen.

Socialdemokraterna vill se ett fördjupat samarbete för ökad klinisk forskning mellan sjukvården, universitet och högskolor, den forskande läkemedelsindustrin, den medi-cintekniska industrin och representanter för patienterna. Det kräver ökade resurser men också nya incitament och ett nationellt ansvarstagande. Forskning måste bli mer meriterande för läkare och annan sjukvårdspersonal för att få en chefstjänst.

En avgörande del i ett sådant samarbete är att den statligt finansierade forskningen ges ökade resurser. Parallellt med det behöver en översyn göras av pris- och subven-tionssystemen samt ersättningsmodellerna inom hälso- och sjukvården för att stimu-lera ordnad introduktion av nya innovativa produkter samt en mer jämlik sjukvård.

Vi vill stimulera medvetet nyttjande av innovativ upphandling för att introducera nya läkemedel, ny teknik och nya behandlingsmetoder.

Vi vill utveckla och förbättra användningen av befintliga kvalitetsregister och bioban-ker för en målmedveten kvalitetshöjning av svensk sjukvård. Därtill behövs bättre

mätning och uppföljning av behandlingsresultaten i vården. Ett sammanhållet infor-mationssystem som följer patienterna genom hälso- och sjukvårdssystemet.

Forskning är främst ett statligt ansvar, men inom medicinsk forskning vilar ett myck-et tungt ansvar på landstingen som huvudmän för hälso- och sjukvården. Stockholms läns landsting har en särställning genom sin storlek och att landets viktigaste universi-tetssjukjus, Karolinska, ligger här. Vi kan inte längre vänta på att staten tar initiativ.

Vi kan och bör gå i bräschen för ett återupprättande av den medicinska forskningen för att kunna möta sjukvårdens utmaningar. Vi vill därför undersöka möjligheterna att inrätta ett procentmål för forskning och utveckling inom landstinget.

Stockholms läns landsting behöver skapa bättre förutsättningar för fortsatt och ut-vidgad forskning, utveckling och innovation både inom och utanför våra sjukhus.

Därför vill vi Socialdemokrater bilda ett Innovationsråd, där såväl landstingspolitiker, företrädare för medicinska universitet (KI, KTH) företrädare för branschorganisatio-ner, företrädare för patienterna och företag från industrin bör erbjudas möjlighet att delta. Rådet bör tillsammans utveckla de olika verktyg som behövs för framgångsrik forskning såsom: kvalitetsregister, biobanker och vårddataregister samt se till att en samordning av gemensamma behov och policyfrågor sker.

En av hälso- och sjukvårdens stora utmaningar framöver är att möta en allt mer åld-rande befolknings behov av vård och omsorg. Inom en femårsperiod kommer antalet personer över 70 år växa med nästan 20 procent i Stockholms län. Socialdemokrater-na vill därför öronmärka särskilda medel till klinisk forskning om åldrandets sjukdo-mar, men också till forskning kring vårdens organisation för svårt sjuka äldre.

För att på ett mer kraftfullt och offensivt sätt stärka såväl den kliniskt patientnära forskningen som innovationsarbetet och samarbetet mellan sjukvården, akademin och näringslivet, är det angeläget att mer resurser avsätts för arbetet med akademiska vårdcentraler. Akademiska Vårdcentraler (AVC) är också ett viktigt steg för att skapa ett intresse för primärvården när det gäller forskning och utveckling och kan bidra positivt till att göra SLSO till en mer attraktiv arbetsplats för forskningsintresserade läkare.

Planerna på en investering i den så kallade Innovationsplatsen vid Karolinska Hud-dinge är av stor strategisk betydelse. Innovationsplatsen är tänkt som en mötesplats för forskare från både företag och akademi, studenter samt sjukhuspersonal. På när-mare 70 000 kvadratmeter ska högteknologisk sjukvård kunna blandas med innova-tion och utveckling.

Även sjukvårdens strukturfrågor måste beaktas ur ett FoUU-perspektiv. Just nu står landstinget till exempel inför en framtida utveckling av så kallade specialistcentra.

Dessa specialistcentra skulle i en inte alltför avlägsen framtid kunna utvecklas till Centers of Excellence, som utgår från olika diagnoser, exempelvis diabetes och ett par andra stora diagnosgrupper bland de stora folksjukdomarna. Genom att redan nu ha med detta i planeringen av specialistcentra kan et skapas en struktur och miljö som är direkt ägnad att tillämpa och utveckla kunskap. Detta FoUU-perspektiv måste integ-reras i arbetet med framtidens hälso- och sjukvårdsstruktur. S:t Görans sjukhus och Södersjukhuset bör få ett uppdrag om att tillsammans arbeta fram ett sådant koncept.

Inrätta en fond för prövning av innovativa metoder

Under flera år har de ekonomiska förutsättningarna att bedriva klinisk forskning i landstinget försämrats. Hela den förra mandatperioden minskade medlen till forsk-ning och utveckling. Socialdemokraterna menar att landstingets stöd till FoUU behö-ver öka kraftigt och långsiktigt.

Merparten av utökningen bör göras för att främja den kliniska forskningen. En del av de nya resurserna bör ges för att successivt öka landstingets engagemang inom Cent-rum för Teknik, Medicin och Hälsa (CTMH) och underlätta för de landstingsdrivna vårdproducenterna att aktivt söka samarbetsprojekt med den svenska medicinteknis-ka industrin.

Samtidigt som mer resurser till den medicinska och medicintekniska forskningen behöver tillföras bör landstinget utveckla metoderna för en bättre redovisning av forskningsmedlens användning, resultat och inverkan på medicinsk praxis. Ett exem-pel på en redovisningsmodell kan vara ett så kallat forskningsbokslut som kan bidra till att tydliggöra resultaten av landstingets investeringar i forskningen. Bokslutet kan även ligga till grund för nödvändiga prioriteringar av forskningsresurser.

För att få till stånd fler prövningar av innovativa metoder vill vi avsätta en del av anslaget för att inrätta en fond i Stockholms läns landsting. Fonden ska utifrån gäng-se vetenskapliga kriterier finansiera prövning av innovativa metoder. Om metoderna efter en tids prövning visar sig vara effektiva ska dessa införlivas i vårdens ordinarie verksamhet.

• Utöka landstingsstyrelsens FoUU-medel med 100 mkr för 2014

• Avsätt 20 miljoner kronor till en fond för prövning av innovativa metoder

• Bilda ett Innovationsråd med representanter från KI och KTH, från Stock-holms läns landsting, från patienterna och från den samlade life science indu-strin.

• Ta initiativ för att genomföra Innovationsplatsen vid Karolinska universitets-sjukhuset Huddinge.

• Ta fram metoder för en bättre uppföljning av forskningsmedlens användning, resultat och inverkan på medicinsk praxis.

• Inrätta Centers of Exellence och ge Södersjukhuset och S:t Görans sjukhus ett uppdrag om att utarbeta ett gemensamt förslag på ett sådant koncept.

• Öronmärk särskilda medel till forskning kring åldrandets sjukdomar och vår-dens organisation för äldre multisjuka.

• Öka incitamenten för forskning hos vårdpersonal genom att inrätta särskilda forsknings- och karriärtjänster genom att ge ekonomiska medel och tid för att bedriva klinisk forskning.

• Inrätta en biobank i Stockholms läns landsting.

Related documents