• No results found

Stöd för akuta och långsiktiga behov

Kapitel 9 - Skydd och stöd som erbjuds av svenska myndigheter

9.1 Stöd för akuta och långsiktiga behov

I de stöd till MSÄ-offer som det studerade textmaterialet beskriver har vi kunnat urskilja två kategorier; stöd som innebär hjälp för akuta behov och stöd som innebär hjälp på lång sikt. CBSS (2015) benämner även stödet som två kategorier, nämligen “akut hjälp” och “långsiktig hjälp”. Vidare beskrivs dessa två kategorier på följande sätt i texten:

“Stödet till offer för människohandel består i allmänhet av akut hjälp, det vill säga huvudsakligen krisinsatser med medicinsk och psykologisk hjälp, rättsligt och socialt stöd /.../ Denna akuta hjälp bör följas av långsiktig hjälp som är inriktad på personens långsiktiga behov av till exempel utbildning och återintegrering.” (CBSS (2015:46).

Texterna tar upp stöd som vi anser innebär hjälp med akuta behov, exempelvis Länsstyrelsen Stockholm & NMT (2016) som tar upp mat, kläder, hygien och vila samt akut medicinsk vård (ibid:18). CBSS (2015) utvecklar detta och skriver att det grundläggande stödet även ska innebära:

“... skyddat boende och materiellt understöd samt tillgång till medicinsk vård, och när det är lämpligt psykologiskt stöd, juridisk rådgivning och information, hjälp med översättning och tolkning” (CBSS 2015:42).

För att bemöta grundläggande behov tar texterna även upp vikten av ett tryggt boende som tillhandahåller stora delar av det grundläggande stödet:

“Boende erbjuder offer för människohandel en plats att känna trygghet och vila på. De flesta boenden drivs av frivilligorganisationer /.../ och de kan erbjuda olika nivå av skydd, och olika långtgående hjälpinsatser. Vanligen erbjuder man; sängplats, mat, samtalsstöd, socialt sammanhang, hjälp med myndighetskontakter, hjälp vid eventuell polisanmälan, hjälp med vardagliga behov som till exempel att söka vård.” (Länsstyrelsen Stockholm & NMT 2016:7).

De två kategorierna av stöd som har framkommit kan liknas med det som Davy (2015) beskriver som två faser i stödet som MSÄ-offer behöver. Den första fasen fokuserar på grundläggande behov som oftast kan bemötas av exempelvis akutboenden (ibid:329). Den akuta hjälpen myndigheterna kan erbjuda kan även liknas med de behov Nikolić-Ristanović (2010) skriver att övriga brottsoffer har (ibid:193). Rätten till tolkning som framkommer av flera texter7 kan förstås med hjälp av Nikolić-Ristanović (2010) där hon lägger vikt vid behovet av att informationen skall ges på offrets eget språk på grund av offrens status som (illegal) migrant (ibid:193). Statusen som illegala migranter i kombination med de brott de har utsatts för kan ses som bakgrunden till rätten MSÄ-offer har till juridisk rådgivning samt målsägandebiträde i en rättsprocess vilket framkommer av exempelvis Länsstyrelsen

Stockholm & NMT (2016:34) och Länsstyrelsen i Stockholm & NMT (2011:27). Dock lägger Nikolić-Ristanović (2010) även till vikten av att återuppbygga offrets förtroende för andra människor (ibid:193), men detta kan vi inte se att framkommer som ett mål av studiens studerade myndighetsdokument.

Länsstyrelsen i Stockholms län & NMT (2011) skriver följande om boende för MSÄ-offer: “Boendet utgör en mycket viktig roll i omhändertagandet av den brottsutsatte, såväl ur ett brottsofferperspektiv som ur ett utredningsperspektiv.” (ibid:14). Vi tolkar citatet som att boendena som tillhandahåller det grundläggande stödet tjänar två syften. Det uppenbara syftet är att brottsoffren får akut hjälp med sina grundläggande behov (ett brottsofferperspektiv). Det andra syftet handlar om ett brottsutredningsperspektiv, vilket i slutändan handlar om att bekämpa brottslighet och lagföra förövare. Detta kan ses i samband med det Pearson (2002) skriver om att människohandelsoffers intressen ofta har prioriterats i den mån offren

7Om tolkning se Länsstyrelsen Stockholm & NMT 2016:22; Länsstyrelsen i Stockholms län & NMT 2011:23– 24; Polismyndigheten 2016:55; CBSS 2015:49; Socialstyrelsen 2008:68; IOM & Länsstyrelsen i Stockholms län 2014:12.

medverkar i åtal av förövare då åtal har varit i fokus hos olika länders regeringar (ibid:56). Med utgångspunkt i att tidigare forskning visar att fler offer rapporterar sina förövare om de först får en tid av återhämtning och stöd (Pearson 2002:57) kan vi spekulera i vilken mån det grundläggande stödet till MSÄ-offer som erbjuds av svenska myndigheter används som ett verktyg för att offren ska samarbeta i en brottsutredning vid en senare tidpunkt. Om så är fallet kan brottsofferperspektivet anses vara ett medel för att nå brottsbekämpande mål.

Vi kan förstå det som att när offren inte längre befinner sig i den mest kritiska situationen efter att ha blivit fria från sina förövare ändras också fokus i deras behovsbild. Behoven kan då tänkas att istället handla om återhämtning och att bygga upp en framtid (jmf. Davy 2015 andra fas s. 329). Detta är också fokus i de stödinsatser som vi har upplevt handlar om att hjälpa offren på längre sikt. Utöver utbildning och återintegration som citatet från CBSS (2015:46) tog upp ovan framkommer det också att sysselsättning är viktig på lång sikt.

Brottsoffer som har beviljats ett tillfälligt uppehållstillstånd (TUT) (mer om detta i kapitel 10) har inte längre ett krav på arbetstillstånd och har därför rätt till sysselsättning i Sverige enligt Länsstyrelsen Stockholm & NMT (2016:33). Vad exakt denna sysselsättning ska innebära framkommer inte av texten. Social inkludering och ett socialt sammanhang att vistas i är också en viktig del i stödprocessen (Länsstyrelsen Stockholm & NMT 2016:29). Då MSÄ-offer kan tänkas stå långt borta från arbetsmarknaden som en följd av trauman och tidigare social utsatthet kan utbildning och sysselsättning vara avgörande steg för att närma sig arbetsmarknaden igen. Detta anser vi vara en av de viktigaste delarna i stödprocessen genom att man blickar mot framtiden eftersom ett arbete eller utbildning på längre sikt kan skapa bättre förutsättningar för ett autonomt liv.

Stödet med syfte att hjälpa på lång sikt kopplar vi till empowerment eftersom teorin bland annat handlar om att ändra de förutsättningar som en människa har för egenmakt och därmed gå till problemets kärna för att ändra framtida förutsättningar (jmf. Payne 2008:416;

Tengqvist 2007:82). För ett MSÄ-offer som kan ha erfarenheter av utanförskap och social utsatthet kan stödet som handlar om social återanpassning och återintegration (eventuellt i ett nytt sammanhang) tolkas som ett steg i att ändra dessa förutsättningar. Om en stor del i utsattheten som begränsar deras livsval bottnar i ekonomisk utsatthet kan en viktig förutsättning för större egenmakt anses vara hjälp att närma sig arbetsmarknaden genom utbildning, sysselsättning eller genom tillgång till arbetsmarknaden. Dock kan stödet som

problembild då man inte kan bortse från det trauma och den förnedring

människohandelssituationen och det sexuella utnyttjandet innebär. För att möta dessa behov anser vi att samtalsstöd och psykologiskt stöd som Länsstyrelsen Stockholm & NMT (2016) och CBSS (2015) tar upp i citaten tidigare i avsnittet kommer in. Ur ett

empowermentperspektiv kan detta handla om att arbeta med de psykologiska

förutsättningarna för människans frihet och egenmakt då trauman kan ses som hinder för detta.

En stor del i att arbeta med empowerment handlar dock till mindre del om de konkreta

insatser som kan erbjudas, utan om det förhållningssätt och bemötande en socialarbetare eller myndighetsperson ger MSÄ-offret. Som diskuterat i kapitel 5.1 kan bemötandet bidra till ytterligare osäkerhet och mindervärdighetskänslor hos personen eller det kan bidra till att stärka personens självkänslor. Denna viktiga aspekt kan dock inte våra texter säga något om. Vår slutsats är således att MSÄ-offer i Sverige har rätt till både akut och långsiktigt stöd som har möjlighet att leda till ökad egenmakt i deras liv, men om det gör det eller ej beror till stor del på vilket sätt detta stöd förmedlas av socialarbetare och myndighetspersonal.

Related documents