• No results found

leva i harmoni med Gud.

Ingen människa skulle kunna komma på en sådan idé. Det vore otänkbart. Att en allsmäktig Gud gör under kan man förvänta sig.

Om vi nu funderar på saken – finns under överhuvudtaget i Guds synsätt? Förundrade Jesus sig någon gång över ett under? Sa han någon gång: ”Wow! Den blinde är helad.”

Nej det hände aldrig, ty för Gud finns inga under. Mina hundar kanske undrar vad som händer när jag slår på ljuset, men för mig är det en självklarhet att det ögonblickligen blir ljust. Det finns inga under för Gud. Jesus frågade människorna vad som var lät-tast – att säga att dina synder är förlåtna eller att bota den sjuke?

Vad är det då som är omöjligt? Det var inget problem för Jesus att bota sjuka, men hur är det med orden ”förlåta dina synder”? Är det bara tomma ord? Nej! Jesus lät dessa ord åtföljas av handling.

Han lät sig bli spottad på, slagen, piskad och uppspikad på korset.

Den evige, helige och allsmäktige Guden kom genom Jesus, till vår värld, för att vara vår ställföreträdare, lida och dö för våra synder. Därmed slipper vi det straff som vi förtjänar. Istället får vi det eviga livet i harmoni med Gud – genom Jesus Kristus. Detta är genom alla tider det mäktigaste undret! Jesus Kristus på korset! I sin kärlek var Gud beredd att komma till världen på detta sätt. Till ett liv av bortstötande, förakt, begränsningar, och att få ta emot hat för sin kärlek. Han var villig att dö på korset för att köpa oss fria. Jag har aldrig varit med på någon väckelsekonferens i Euro-pa där detta under stått i fokus. Om det hänt har det på något sätt varit en vid-sidan-om-händelse.

Kan det vara så att det finns ett utbrett missförstånd eller oför-stånd här? Alla typer av under utlovades, precis som på Jesu tid.

”Jesus förändrar era omständigheter! Det kommer att ske stora under!” Detta gjorde mig upprörd från första början. Jag har ing-enting emot tecken och under. Full av tacksamhet och ödmjuk-het ska jag erkänna att utan Guds övernaturliga ingripande vore jag varken vid liv eller i tjänst. Hade Gud dessutom inte gjort

stän-diga ingripanden, ja, då vet jag inte hur livet hade blivit. Alla un-der som jag upplevt var ändå inte målet, utan målet är att väcka intresse för det mäktigaste undret genom alla tider. Jesus Kristus på korset. Jesus Kristus i oss. Jag hoppas att många av er läsare upplevt andra saker, men jag måste ärligt säga att de väckelse-möten jag varit med på de senaste 25 åren, lagt tyngdpunkten på undren, inte på Jesus. Om man läser Bibelns berättelser så verkar just detta vara problemet.

Jesus gjorde tecken och under, människor trodde på hans namn, förväntade sig ännu flera tecken och under, men Jesus drog sig undan. (Joh 2:23 och Joh 6:14-15)

Kan det vara så att detta är problemet? Ur illusionen kommer be-svikelse. Problemet är inte tecken och under, om de verkligen sker genom Gud, utan att vi ser dem som målet. Vi ser dem som en garanti för väckelse, till och med när det handlar om äkta teck-en och under. Inte teck-ens för Jesus var de teck-en garanti för äkta väck-else. På Jesu tid ledde det till att människor cementerade sina egoistiska illusioner.

När tecken och under leder till väckelse – vilket ofta händer – vad är avsikten med väckelsen? Ännu fler tecken och under? När detta faktiskt händer, vad är det verkliga målet? Det handlar om att människor ska erkänna universums mäktigaste under och be-känna sig till ett heligt liv i harmoni med Gud. Människor ska spi-ka fast sina gamla liv på korset och leva ett nytt liv i Kristus. Här ligger huvudproblemet. Jag såg inte detta på väckelsemötena.

Man berättade om under som skett på andra platser och sedan utlovades helande och välgång till alla. När alla jublade, ställdes frågan vem som ville bli räddad. Man behövde bara tro på Jesu namn. Är jag den ende som förvånas? Har ingen läst Bibeln?

”Medan han var i Jerusalem under påskhögtiden kom många till tro på hans namn när de såg de tecken han gjorde. Men själv anförtrodde han sig inte åt dem, eftersom han kände alla och inte behövde höra någon vittna om människan. Han visste själv

vad som fanns i människan.” Joh 2:23-25

Människorna hörde inte bara talas om under, utan de upplevde äkta under. De trodde på Jesu namn, men han förblev på avstånd.

Det finns ingen magi för frälsning i namnet Jesus. Här finns ingen automatik, utan man måste lära känna Jesus på djupet, det han gjorde på korset och det heliga liv som han möjliggjort för oss.

Frälsningen står inte och faller med att människor länkar fräls-ningen till namnet Jesus, utan betyder att vi måste vända om från våra synder och tro på Jesus, som är Guds gåva till oss.

P

aulus skriver:

”Därför, mina älskade, ni som alltid varit lydiga, inte bara när jag var hos er utan ännu mer nu när jag inte är hos er: arbeta med fruktan och bävan på er frälsning.” Fil 2:12

För många tycks detta var en motsägelse till följande ord:

” Av nåden är ni frälsta genom tron, inte av er själva. Guds gåva är det, inte på grund av gärningar för att ingen ska berömma sig.” Ef 2:8-9

Är vi räddade av nåden eller måste vi arbeta med stor ansträng-ning och rädsla på vår egen frälsansträng-ning och frukta för att gå för-lorade? Båda texterna kommer från Paulus. Skulle han motsäga sig själv? En princip som vi kan ta till oss är att vi bara kan förstå uttalanden i Nya testamentet om vi lär känna Gamla testamen-tet. Vad kan vi förstå om Jesus, Guds lamm, när vi inte känner till offerföreskrifterna i Gamla testamentet? Hur ska vi förstå vad det innebär att vi är den helige Andes tempel, om vi inte vet vad templet betydde i Gamla testamentet? Vi ska särskilt beakta de profetior som finns om Messias. Vi riskerar att förstå Jesu liv och verk bristfälligt, eller på ett grundläggande felaktigt sätt, om vi inte ser dem i ljuset av Gamla testamentet. Vi ska se närmare på detta.

”Jag skall rena dem från all den missgärning de har begått mot mig och förlåta dem alla deras missgärningar, genom vilka de har syndat mot mig och avfallit från mig. Staden skall bli mig till

Den helige Andes