• No results found

7.6.1  Sammanfattning

Den nya vägbro för Sulkyvägen som byggs vid Sol-valla kommer att framträda tydligt i omgivningen, oavsett dess exakta utformning eller placering. Inom Magasinsvägens industriområde resulterar breddning-en av spårområdet i intrång i tomter och byggnader samtidigt som det skapas en ny gatumiljö. I övrigt bedöms spårutbyggnaden endast ha en marginell påverkan på stad och landskap varvid konsekvenser-na av utbyggkonsekvenser-naden bedöms vara liten till måttlig.

7.6.2 Allmänt

Landskapets fysiska förutsättningar och männis-kans tolkning av dessa kallas landskapsbild. Land-skapsbilden är starkt kopplad till både nutida och kulturhistorisk markanvändning och till naturvär-den i form av naturtyper, topografi och markegen-skaper.

Landskapsbilden kan alltså ses som en samman-fattning av alla komponenter i landskapet, såväl fysiska som upplevda. En av dessa komponenter är staden med sin struktur, estetik och rumsliga förhållanden. Landskapsbilden är ofta starkt iden-titetsskapande, både för boende och för de som är tillfälliga besökare.

7.6.3 Metodik

Beskrivningen av landskapet utmed aktuell sträcka är baserad på inventeringar i fält och kartstudier där även flygfoton har använts. Tolkningar av in-samlat material ligger sedan till grund för den vi-dare identifiering och analys av områdena som ut-förts.

7.6.4 Bedömningsgrunder

Samtidigt som vi människor ser på landskapet som ett visuellt rum kan vi även se på det som ett akti-vitetsrum. Vi kan se på landskapet som ur ett föns-ter och tolka det vi ser som ett visuellt rum. Vi kan även se landskapet som vår arena för aktiviteter och då är det snarare funktioner som framkomlig-het och orienterbarframkomlig-het som är i fokus.

I båda fallen har järnvägen en åtskiljande effekt, det vill säga den separerar ytor från varandra. Det är när järnvägen skiljer ut sig som element i rela-tion till sin omgivning, som den blir till en visuell barriär i landskapet. När en järnväg går genom tät bebyggelse har den en avgränsande effekt och upp-levs som en fysisk barriär.

För att beskriva landskapsbildens relation till järnvägen används följande aspekter:

• Öppna och slutna landskapsrum

• Barriärer - visuella och fysiska

• Orientering (landmärken, strukturer, karaktä-rer och rumslig uppbyggnad)

• Trygghet och säkerhet

7. M I L J Ö KO N S E K V E N S E R U N D E R D R I F T S K E D E T

7.6.5 Nulägesbeskrivning Duvbo och Annedal

Ekbackens sjukhem beläget norr om järnvägen omges av en park med ekskogskaraktär. Skogen är bitvis tät, med både sly och stora träd och marken sluttar ned mot spårområdet. Närmast järnvägen ligger idag Sundbyberg stads växthusanläggning.

Österut, gränsande till järnvägsplanen, står två elva våningar höga bostadshus intill järnvägen.

Söder om järnvägen, mot Annedal, löper en cirka fem meter hög bullerskyddsskärm. Bakom skär-men finns en nyanlagd parkanläggning kring Bäll-staån och söder om denna reser sig många relativt nybyggda flerfamiljshus med 6-15 våningar (Figur 20).Ulvsundaledens långa och breda vägbro domi-nerar över det omkringliggande landskapet och bildar en tydlig gräns mellan områdena.

Figur 20. Annedals bostadsområde.

Solvalla

På norra sidan, mellan Ulvsundaleden och järn-vägen, finns ett före detta verksamhetsområde.

Området ger idag ett slitet intryck. Vilken typ av bebyggelse som kommer att tillkomma på platsen är i dagsläget inte bestämt. Söder om järnvägen ansluter Solvallas storskaliga travanläggning, med träskärm och en äldre stallbyggnad alldeles intill spårområdet. Sulkyvägen korsar järnvägen via en bomförsedd plankorsning. Längre västerut finns en stor, öppen grusyta avsedd för parkering i sam-band med travtävlingar. Verksamhetsområdet norr om järnvägen avslutas i väster med ett skrotupplag.

En kraftledning med höga stolpar bildar en tyd-lig gräns mellan områdena.

Bromsten småhusområde Skattegränd m.m.

Villabebyggelse ansluter tätt mot järnvägen på båda sidor, längs Skattegränd i norr och längs Fräl-segränd i söder. Två meter höga bullerplank står i gränsen till järnvägen. Längre västerut finns smala, tätt bevuxna grönytor mellan villatomter och järn-vägen på södra sidan, respektive mellan järnjärn-vägen och Mamrevägen på norra sidan. På södra sidan an-sluter carportar med bullerskärmar mot järnvägen vid Ekstocksvägens radhusområde, beläget på en något högre marknivå än järnvägen.

Bromstensvägens vägbro, försedd med buller-plank, dominerar landskapet på nära håll och utgör en tydlig gräns mellan områdena.

7. M I L J Ö KO N S E K V E N S E R U N D E R D R I F T S K E D E T

Figur 21. De verksamhetsbyggnader (före detta militärbyggnader) som fram tills nyligen fanns norr om järnvägen vid Solvalla.

Bromsten småhusområde Tallåsvägen m.m.

Norr om järnvägen ligger villabebyggelse längs Tallåsvägen. Bebyggelsen är belägen på en högre marknivå än järnvägen. Närmast gatan ligger i hu-vudsak äldre hus, medan en rad med nyare villor ligger i slänten närmast järnvägen. Bullerplank markerar gränsen, utom på en kort sträcka där ter-rängen sluttar brant ned mot järnvägen.

En gång- och cykelväg korsar järnvägen via en bomförsedd plankorsning i Fristadsvägens

förläng-ning. Väster om Fristadsvägen ligger Bromstens idrottsplats och tre friliggande villor i anslutning till Bällstaåns parkmiljö på järnvägens norra sida.

Magasinsvägens industriområde

Söder om järnvägen är flera blandade verksamhe-ter kring Magasinsvägen placerade mellan spår-området och Bällstaån, vilken här rinner längs med Bromstensvägen. Verksamhetsområdet ligger på en lägre marknivå än järnvägen och har en allmänt

sliten karaktär (Figur 22). Längre västerut övergår området i ett smalt parkstråk kring Bällstaån. Vid parkstråket ansluter en gång- och cykelväg som le-der fram till Fristadsvägen. Ytterligare västerut lig-ger före detta verksamhetstomter inom Kv. Ferdi-nand bakom höga plank i avvaktan på exploatering.

Figur 22. Ovan och nedan: Magasinsvägens industriområde.

7. M I L J Ö KO N S E K V E N S E R U N D E R D R I F T S K E D E T

7.6.6 Konsekvenser Nollalternativet

Inga förändringar kommer att ske inom spårområ-det som påverkar stads- och landskapsbilden. I de fall det tillkommer ny bebyggelse längs järnvägen vid Solvalla, bedöms detta vara positivt för stads-bilden. Den nya tvärbaneförbindelsen med tillhö-rande station som planeras invid Solvalla travan-läggning kan komma att ha negativa konsekvenser för stadsbilden då den ökar infrastrukturens domi-nans i området.

Utbyggnadsalternativet Duvbo och Annedal

Spårutbyggnaden medför ett intrång i Ekbackens park.

Den höga bullerskyddsskärmen mot Annedal flyttas några meter söderut. Parkområdet mins-kar därmed något men detta bedöms inte påverka stadsbilden.

Ulvsundaledens bro kommer även efter spårut-byggnaden att dominera landskapet. Då järnvägs-områdets skala förändras kommer däremot infra-strukturens samlade dominans att öka i och med utbyggnaden.

Solvalla

Spårområdet kommer att breddas för att ge plats åt en framtida plattform. Ett brett, sterilt grusområde kommer att skapas i avvaktan på den byggnationen.

Stallbyggnaderna nära järnvägens södra sida kom-mer att behållas och komkom-mer därmed även

fortsätt-ningsvis att utgöra en tydlig gräns mot järnvägen.

I de fall befintlig plankorsning för Sulkyvägen ersätts med en port bedöms konsekvenserna på stadsbilden vara begränsad. Om plankorsningen istället ersätts med en ny vägbro kommer den dock att framträda tydligt i landskapet. Hur bron skul-le utformas och placeras är i dagsläget inte känt.

Om det byggs en ny vägbro för Sulkyvägen kom-mer den dock sannolikt att placeras inom ett par hundra meter från nuvarande korsning. Oavsett ex-akt placering och utformning bedöms brons långa ramper och stora betongkonstruktioner få negativa konsekvenser för stadsbilden. I de fall brons södra landfäste placeras på bergshöjden sydost om Sul-kyvägens korsning, bedöms möjligheten att få till en brokonstruktion som är bättre anpassad till landskapet som helhet vara större. Det är i dags-läget oklart hur de stadsutvecklingsområden som planeras på båda sidor om spårområdet vid Sol-valla kommer att se ut. Vilka exakta konsekvenser som den nya vägbron får för stadsbilden är därför i dagsläget svårt att bedöma. Kraftledningens stol-par kommer även fortsättningsvis utgöra tydliga landmärken i landskapet.

Bromsten småhusområde Skattegränd m.m.

I och med utbyggnaden breddas spårområdet in i villaträdgårdar. Som en konsekvens av bredd-ningen löses åtta villor in vilket bedöms förändra järnvägsområdets skala. De delar av villatomterna som vetter mot järnvägen bedöms påverkas tydligt medan de delar som vetter mot gaturummen kring Skatte- och Frälsegränd endast bedöms påverkas

marginellt. Den nya spåranläggningen gör ett visst intrång i de smala grönytor som finns längs järn-vägen längre västerut. Grönytorna behåller delvis sin rumsliga funktion som avdelare mellan järnväg och villagator, även om den trädfria zon som ska-pas närmast järnvägen förändrar deras karaktär.

Befintliga bullerskärmar kommer att ersättas efter det att spårområdet breddats, vilket gör att skillna-den mot nuläget blir relativt liten. Ombyggnatio-nen av carportslängan mot Ekstocksvägen bedöms inte påverka landskapet. Vid Bromstensvägen ökar däremot infrastrukturens dominans i och med spårutbyggnaden.

Bromsten småhusområde Tallåsvägen m.m.

Spårutbyggnaden medför inga förändringar som bedöms påverka stadsbilden.

Magasinsvägens industriområde

För verksamheterna längs Magasinsvägen sker sto-ra förändringar, då järnvägen breddas söderut och vägen flyttas. En brant slänt (eller stödmur) skapar en markant gräns mot järnvägen och intrånget i tomter och byggnader innebär att en helt ny gatu-miljö skapas. Från Bromstensvägen blir skillnaden däremot marginell förutom vid Bällstaåns kulvert-mynning där parkmiljön krymper. Järnvägens sam-lade dominans i området bedöms öka jämfört med idag.

7. M I L J Ö KO N S E K V E N S E R U N D E R D R I F T S K E D E T

Figur 23. Figur som schematiskt visar den ungefärliga breddningen av spårområdet, från Duvbo mot Spånga (rödmarkerad sträcka). De siffror som redovisas i figuren anger breddningen av spårområdet söder ut respektive norr ut jämfört med dagens spårområde.

7. M I L J Ö KO N S E K V E N S E R U N D E R D R I F T S K E D E T