• No results found

§ 28 Stadgeändring

In document Förbundets stadgar (stadgetext) (Page 44-49)

Ändring av dessa stadgar kan endast ske genom beslut som med anledning av förslag av förbundsstyrelsen eller motion fattats på ordinarie kongress.

§ 28 Stadgeändring

Ändring av dessa stadgar kan endast ske genom beslut som med anledning av förslag av förbundsstyrelsen eller motion fattats på ordinarie kongress.

A – Stadgar

Motion A1 Förbundsstyrelsens stadgemotion Förbundsstyrelsen

Stadgarna utgör det ramverk som förbundet har att förhålla sig till i den dagliga verksamheten. Detta innebär alltså att stadgarna inte kan eller ska detaljreglera alla situationer som kan uppstå.

Stadgarna reglerar också medlemmens rättigheter och skyldigheter. En av de grundläggande rättigheterna är att få vara med och påverka.

De demokratiska möjligheterna till att utöva inflytande är bland annat rätten att välja företrädare till avdelningsstyrelse, förbundsstyrelse och kongress. Det innebär också att varje medlem har möjlighet att ställa de valda ledamöterna till svars efter respektive mandatperiod och därmed pröva fortsatt förtroende.

Översynen av stadgarna föranleder förslag på såväl redaktionella som materiella ändringar. Dessutom har en av LOs styrelse tillsatt stadge-kommitté gått igenom normalstadgarna för LOs medlemsförbund och de förslag till förändringar som där föreslås har tagits i beaktande av förbundsstyrelsen i sitt förslag till kongressen.

De huvudsakliga materiella förändringarna rör avtalsrörelse och förhand-lingar samt förbundsstyrelsens sammansättning. I den språkliga översy-nen har förbundsstyrelsen konstaterat att ett antal justeringar bör göras för att öka läsvänligheten och underlätta tillämpningen av stadgarna.

Det gäller bland annat förbundets uppgift, rättigheter och förmåner samt ersättning vid trakassering.

§ 2

Stadgarnas § 2 mom 2 reglerar förbundets uppgift. Förbundsstyrelsen föreslår att dessa uppgifter förtydligas och moderniseras genom att uppräkna de huvudsakliga uppgifterna. Strävan efter jämlikhet är en värdering som grundar sig på uppfattningen om alla människors lika värde och rätt. Strävan efter jämlikhet sker dessutom utifrån ett jäm-ställdhetsperspektiv.

Mom 3 Utgår då innebörden införts i mom 2.

§ 4

På LO-kongressen 2008 beslutades att alla medlemsförbund ska införa ett antal likalydande stadgetexter, så kallade absoluter. Den föreslagna förändringen i mom 1 är en sådan. Motion A2 föreslår att alla som söker arbete inom HRFs organisationsområde ska äga rätt till inträde.

Rätten till inträde omfattar arbetstagare samt studerande på branschin-riktad yrkeslinje. Det innebär att även en kortare anställning, i teorin

en dag, ger rätt till inträde i förbundet.

Motion A3 anser att alla som söker inträde i förbundet ska skriva under en form av ”löftes-kontrakt” innan man äger rätt att bli medlem.

Det ramverk som stadgarna utgör har alla medlemmar att följa. De uppgifter och förpliktelser som upptas i stadgarna stämmer väl överens med innebörden av Löftet, vars idé hela fackföreningens existens bygger på.

Ändringar i mom 2 speglar hanteringen av inträdesansökningarna.

I mom 3 föreslås införande av en möjlighet att överklaga ett avslag till förbundsstyrelsen i stället för att direkt begära skiljemannaförfarande.

Mom 4. Utgår då innebörden framgår i § 4 mom 1.

§ 5

Mom 1 och 2 slås samman. I övrigt föreslås endast språkliga föränd-ringar.

Mom 4. Utgår

§ 6

§ 6 reglerar förbundsstyrelsens möjlighet att tillfälligt höja medlemsavgif-ten. Förbundsstyrelsen föreslår en tydligare skrivning där det framgår att avgiften kan höjas i syfte att stärka det egna kapitalet.

§ 7

Mom 3. Utgår då regler och rutiner om medlemsavgifter regleras i § 5 mom 1.

§ 8

Mom 1. Förbundsstyrelsen föreslår en språklig modernisering och för-enkling.

Mom 2. I likhet med förslag till ny text i § 4 mom 1 införs ny skrivning om medlems rätt till övergång. Detta är alltså en av de så kallade absoluterna.

Mom 3. Förbundsstyrelsen föreslår införande av ett nytt moment där rätten till inträde utan karens för medlem som överflyttar medlemskap från annat land förtydligas.

§ 9

Mom 2. Förbundsstyrelsen föreslår en förtydligande skrivning om att medlemmen erhåller såväl rådgivning som andra förmåner direkt de blivit beviljade medlemskap. Även regleringen av möjlighet till förhand-lingshjälp efter tre månader förtydligas.

§ 11

Mom 2. Här föreslår förbundsstyrelsen en ny skrivning utifrån gällande rutiner.

§ 12

Förbundsstyrelsen har i genomarbetningen av stadgarna strävat efter tydligare skrivningar. § 12 handlar om uteslutning och det är särskilt viktigt att reglerna runt detta är tydligt. Förbundsstyrelsen föreslår språklig bearbetning bland annat genom att dela mom. 4 i två mo-ment.

§ 13

Mom 1 Här förslås språklig bearbetning som tydliggör ersättningsrätten vid konflikt.

Mom 2. Reglerar beslut om nivå på konfliktersättningen. Det kan finnas skäl för förbundsstyrelsen att ompröva tidigare beslut. Det ska vara möjligt att sänka ersättningsnivån vid långvarig konflikt men också att höja ersättningen.

§ 14

§ 14 reglerar ersättningsrätt vid trakassering. Det kan finnas andra skäl till trakassering från arbetsgivaren än att medlemmen är fackligt aktiv. Detta förtydligas i förslaget till ny skrivning. Mom 3 föreslås nytt namn då det kan finnas andra ersättningar som medlemmen erhåller vid arbetslöshet än a-kassa. Skrivningen är en anpassning till detta samt nya socialförsäkringsregler.

§ 16

Förbundsstyrelsen har uttryckt en vilja att stärka medlemsinflytandet inför och under avtalsrörelsen. Detta har bland annat skett genom att kalla till lokala avtalskonferenser där avdelningarna har att inbjuda medlemmar att medverka. Detta bör fastställas genom införande i stadgarna. För att ytterligare förtydliga och stärka rollen för avtalsrådet föreslås att det i texten framgår att avtalsråd och förhandlingsdelegat-ioner

ska

utses. Avtalsrådet föreslås bestå av 21 ledamöter vilka

ska

medverka vid de lokala avtalskonferenserna. Arbetsutskottet ansvarar för genomförande och organisationen av avtalsrörelsen och det är för-bundsordförande som leder riksavtalsförhandlingarna. Därmed föreslås arbetsutskottet ingå i avtalsrådet utan särskilt val.

Förhandlingsdelegationernas roll förstärks dels genom att det åligger dem att avge utlåtande över inkomna ändringsförslag samt att de

ska

medverka vid fastställande av förbundets avtalskrav. Vid det tillfället ingår även förbundsstyrelsen i avtalsrådet.

Förslaget är avsett att stärka medlemsinflytandet i avtalsrörelsen.

§ 17 och § 18

Motion A4 tar upp frågan om ett minskat antal ledamöter av för-bundsstyrelsen. A5 och A6 anser att alla avdelningar ska garanteras en plats. Förbundsstyrelsen leder förbundets verksamhet och är förbun-dets högsta beslutande organ under kongressperioderna. Ledamöterna väljs av kongressen och representerar hela förbundet och alltså inte den avdelning man har sin hemvist i. Vad beträffar antal ledamöter i styrelsen delar förbundsstyrelsen motionens intention. Det finns flera

skäl att minska antalet ledamöter. Ett skäl är att en effektiv styrelse som tillgodoser medlemmarnas intresse fungerar oavsett antal ledamö-ter. Förbundsstyrelsens förslag tillgodoser också medlemsinflytandet genom att antalet produktionsledamöter är fortsatt i stor majoritet.

Andra förbund inom LO som exempelvis Transport har nio produktions-ledamöter, Livs har åtta produktionsledamöter och Handels med sina 145 000 medlemmar har nio produktionsledamöter. Förbundsstyrelsen har även sett över fördelningen av styrelsefunktionärer och föreslår att kongressen ska välja förbundsordförande, vice ordförande samt avtals-sekreterare vilka ingår i styrelsen.

Vice ordförande är i första hand förbundsordförandes ställföreträdare.

Den som är vald avtalssekreterare ansvarar för och samordnar för-handlingsverksamheten. Avtalssekreteraren är i andra hand förbundsord-förandes ställföreträdare. Förbundsordförande leder riksavtalsförhandlingar-na med biträde av avtalssekreteraren.

Ett av skälen till förbundsstyrelsens förslag att avtalssekreteraren ingår i arbetsutskottet är att frågorna som ingår i samordningen och avtals-rörelsen blivit allt mer komplexa och beslut ska samordnas mellan förbundet, LOs styrelse och LOs avtalsråd. Mot denna bakgrund anser förbundsstyrelsen att det finns skäl för en förändring.

Övriga uppgifter för styrelsefunktionärerna fastställs av förbundsstyrelsen i särskild ordning.

Mom 5. I alla forum där omröstningar kan ske finns normalt en stupstocksregel. Förbundsstyrelsen föreslår därmed att införa en skriv-ning att tjänstgörande ordförandes röst avgör vid lika röstetal.

§ 22

Mom 2. I syfte att stärka medlemmarnas rätt till inflytande föreslås att skrivningen om allmän röstning i avdelningarna om extra kongress utgår.

Mom 10. Förbundsstyrelsen föreslår en modernisering av språkbruket.

Mom 13. Tillägg att valberedningen ska närvara på kongressen oavsett de är ombud eller inte.

§ 24

Mom 2. Förbundsstyrelsen vill förtydliga avdelningarnas uppgift att välja arbetsplatsklubbar och platsombud. I övrigt föreslås förändringar efter gällande rutiner samt korrekt namn på LOs lokala och regionala orga-nisation.

Mom. 6 samt mom. 7 Eftersom avdelningarna inte är egna juridiska personer föreslås konsekvensändringar om firmateckning samt räken-skaper. Detta har även uppmärksammats i motion A7.

§ 27

Motionerna A8, A9 och A10 tar alla upp frågan om att kvarstå som eget förbund.

Förbundsstyrelsen har under den gångna kongressperioden följt med-lemsutvecklingen och konstaterar att utvecklingen i och för sig varit negativ men planat ut under 2011.

Förbundsstyrelsen har fattat beslut om riktade insatser och särskilda satsningar för att vända utvecklingen.

I skrivandets stund kan vi konstatera att när vi syns på arbetsplatser-na visar det sig direkt i en ökande tillströmning av nya medlemmar.

Förbundsstyrelsen anser att det, vid ett förändrat arbetssätt, finns alla möjligheter att kvarstå som eget förbund.

Den nya styrelsen bör dock av kongressen ges ett mandat att utreda förutsättningar om samverkan alternativt samgående om så skulle anses nödvändigt.

Såväl internt som externt finns det ett starkt uttalat behov av och önskemål om ett branschförbund inom Sveriges starka och snabbast växande sektor.

Förbundsstyrelsen föreslår kongressen besluta att bifalla motion A1 samt A7,

att avslå motionerna A3, A4, A5 samt A6, att besvara motionerna A2, A8, A9 samt A10.

In document Förbundets stadgar (stadgetext) (Page 44-49)

Related documents