• No results found

ETT STARKARE OCH TRYGGARE ÅSTORP ÅSTORPSALLIANSENS BUDGETFÖRSLAG 2020

Budgetförslag 2020 - Ett starkare och tryggare Åstorp

Åstorps kommun är en plats med fantastiska förutsättningar. En Söderåsstad med underbar natur runt knuten, en levande landsbygd och ett centrum som väntas på att få väckas till liv på nytt. Vi har unika platser som Tomarps Kungsgård, Nyvångs gruvmuseum, Hyllingedammarna och Perslunds hembygdsgård med mera.

Men Åstorps kommun kan så mycket mer. I Åstorps kommun finns människor med ett brinnande engagemang inom såväl företag och föreningar, som inom vården och skolan eller andra delar av de verksamheter och organisationer som finns inom vår kommun. Det är där som Åstorps kommun byggs. Genom invånarnas brinnande engagemang har vi en ökad tillväxt och ökade skatteintäkter, som bidrar till att trygga framtiden för vår kommun. Ja, det är många som med själ och hjärta, varje dag, gör stora insatser för Åstorps kommuns välfärd. Föreningslivet är fullt av eldsjälar som, med sitt ideella engagemang, gör Åstorps kommun till en kommun full av människor som vågar. Människor som känner sig som en del av Åstorps kommun. Människor som känner stolthet och en framtidstro över sin kommun. Människor som älskar Åstorps kommun. Men också människor som är beredda att bidra till att Åstorps kommun även i framtiden fortsätter vara den fina kommun vi upplever idag. För att ta tillvara på invånarnas engagemang krävs en kommun som vill utvecklas och inte som idag, förvaltar det vi har och inte satsar med en ordentlig framförhållning på det som behöver utvecklas i kommunen.

ETT STARKARE OCH TRYGGARE ÅSTORP

ÅSTORPSALLIANSENS BUDGETFÖRSLAG 2020

KF191125/Åstorpsalliansens budgetförslag 2020

En kommun som uppskattar det arbete företagarna gör och som tror på föreningslivets förmåga att förbättra Åstorps kommun. För att detta ska bli möjlighet behöver vi bli en tryggare och starkare kommun.

Åstorpsalliansen yrkar:

• Att ta fram en kommunikationsplattform som möjliggör en tydligare

kommunikationsstrategi, förbättrad hemsida (med tex möteshandlingar inför nämnderna upplagda för att förbättra demokratin).

• Att nämndsmötena ska vara öppna för allmänheten (enligt tidigare KF-beslut i slutet av 1990-talet), samt fortsatt möjlighet till frågestund.

Ekonomiska förutsättningar

Åstorps kommuns ekonomi är under starka påfrestningar och i år räddas vår ekonomi bl a av mark-försäljningar. Vi står inför ännu större utmaningar de närmaste åren och det kommer krävas ansträngningar för att få ekonomin att gå ihop. För att möta dessa ansträngningar, behöver kommunen prioritera om skattemedel till kärnverksamheterna och se till att dessa drivs på mest effektiva vis, så att varje arbetad timme producerar maximalt för kommunens invånare.

Kostnadsutvecklingen för Åstorps kommun måste minska, framförallt åren 2021 och 2022, därför vill vi se kostnadseffektiviseringar redan 2020,. Vi kan inte skjuta allt på framtiden och hoppas på att det ska lösa sig av sig själv under 2021 och 2022. Situationen kommer att bli svår och det kräver kraftfulla och konkreta åtgärder från kommunledningen.

Vi måste de kommande åren göra stora investeringar i förskolor, skolor och nya idrottshallar. Vi måste framåt undvika provisoriska moduler, som kostar Åstorps kommun onödiga extrapengar. Det måste tas krafttag för att färdigställa nya skolor och idrottshallar och inte ”bara” prata om det. Ett viktigt dokument är översiktsplanen som vi räknar med ska klargöra vilka projekt vi vill satsa på i Åstorps kommun och var de ska placeras. Översiktsplanen bryts ner i en lokalförsörjningsplan, som är mycket viktig för att kunna prioritera projekten rätt. Vi vill också se om det behöver vidtas åtgärder när det gäller arbetet med detaljplaner. Det är viktigt och får inte bli en bromskloss i kommunen.

Åstorpsalliansen yrkar:

• Att upphandla en extern kompetens för att genomlysa nämnderna i syfte att skapa

handlingsutrymme och trygga välfärden med fokus på våra kärnverksamheter på lång sikt då vi vet vilka ekonomiska utmaningar som väntar oss 2021 och 2022.

• Att fortsätta arbeta för att få ner förfogandebudgetens storlek och ge nämnderna rätt budgetram från början.

• Att fortsätta arbeta med effektiviseringar genom kontrollerande inköp och korrekta upphandlingar.

• Att fortsätta arbeta med Åstorps kommuns näringsliv för att bereda väg ut för arbetslösa.

• Att förbättra och utveckla samarbetet mellan företagen i Åstorps kommun och Bildningsförvaltningen för att skapa naturliga forum där elever får träffa näringslivet.

KF191125/Åstorpsalliansens budgetförslag 2020

Trygghet

Åstorps kommun ska vara ett tryggt och rättvist samhälle att växa upp och bo i. Därför måste vi fortsätta vårt arbete tillsammans med polisen för att stoppa och förhindra den våg av narkotika som kommer till Åstorps kommun. Åstorps kommuns invånare, oavsett ålder, ska kunna känna sig trygga och kunna vandra runt i hela kommunen utan att känna obehag. Nu är det många som undviker att komma med tåg och kliva av vid stationen för att promenera hem, så ska det inte få vara!

Vi ser med glädje att det återigen finns nattvandrarverksamhet i kommunen. Vuxna som är ute och rör sig i samhället på kvällstid påverkar tryggheten positivt genom sin närvaro. Vi måste vända på många stenar för att se vad vi kan göra för att kommunens invånare ska känna en större trygghet.

Här ser vi också behovet av en öppen polisstation, dit människor som blivit utsatta för brott kan vända sig vid behov.

Åstorpsalliansen yrkar:

• Att fullfölja arbetet med programförklaringen ”Ett tryggare Åstorps kommun”.

• Att handlingsplan för ett tryggare Åstorp delges och prioritering sker. Fokus på stråket kring Stationen och det skall vara trygghetsskapande och trivsam fysisk miljö i Åstorps centrum.

• Att utöka och utveckla medborgardialogen och kommunikationen kring Medborgarlöftet. Vi måste få igång denna dialog löpande för att bättre påverka utformningen av

Medborgarlöftet.

• Att öppna upp väntsalen vid tågstationen.

• Att arbeta för mer trygghetsskapande åtgärder inkl bättre gatumiljöer, belysning och kameraövervakning i utsatta områden.

• Att nu när polisstationen öppnas igen, se till att bibehålla den öppen.

• Att fortsätta det goda samarbetet mellan polis, tjänstemän, skola, politiker. Hög polisiär närvaro i Åstorps kommun förblir en prioriterad och viktig fråga för Åstorps kommuns invånare.

• Att förstärka upp mobila teamet under sommarperioden istället för att lägga resurser på externa väktare för att på så vis bibehålla kontinuiteten mellan kommunens personal och ungdomarna.

• Att fortsätta prioritera arbetet mot narkotikan och den kriminalitet som följer i dess spår.

• Att fortsätta samarbetet med att polisen besöker högstadieskolorna i Åstorp och Hyllinge, och då även fortsatt med narkotikahundar.

• Att årligen öva och utbilda såväl tjänstemän som politiker i kommunens krisberedskap.

• Att fortsätta reformeringen av räddningstjänsten i syfte att stärka upp beredskapen och få kontinuitet hos personalen.

KF191125/Åstorpsalliansens budgetförslag 2020

Attraktiv arbetsgivare

Nyckeln till en stark kommun ligger i våra engagerade medarbetare. I en allt hårdare kamp om kompetenser på arbetsmarknaden, måste vi synliggöra hur viktiga våra medarbetare är. I dagens läge när nästan allt går att kopiera, så kan inte människor i en organisation kopieras. Vi behöver

människor med rätt attityd och värderingar som kan och vill utvecklas med oss.

Vi vill satsa på goda relationer mellan våra anställda och våra medborgare. I en värld som blir allt mer digital, blir relationsbyggandet ännu viktigare för att skapa trygghet. Från Alliansens sida vill vi bygga en ”växa och tillit-kultur” i Åstorps kommun. Medarbetare som tillåts att växa och att göra fel, bidrar till att organisationen växer och utvecklas. Engagerade medarbetare levererar mer än vad som krävs för att de vill det, inte för att de måste. Genom att visa att vi tror på våra medarbetare och att de gör det som är bäst för Åstorps kommun, så kommer vi att få medarbetare som trivs hos oss, är

engagerade och som gör det lilla extra i sitt jobb. Medarbetare som trivs och känner att de gör ett bra jobb blir mindre sjuka och drabbas oftast inte av psykisk ohälsa. Detta gör att sjukskrivningarna i kommunen kan gå ner, vilket inte enbart innebär besparingar för kommunen utan också ger

kommuninvånarna en ännu bättre service och kvalitet.

Åstorpsalliansen yrkar:

• Att uppdra åt kommunstyrelsen att i samråd med förvaltningarna ta fram en plan för kompetensförsörjning där det pekas på vilken kompetensbrist som idag råder inom en del yrken och även beskriva situationen framöver.

• Att fortsätta att arbeta aktivt på olika vis för att skapa en arbetsmiljö för att fortsätta minska sjukskrivningar.

• Att följa upp det påbörjade LEAN-arbetet och utvärdera detta, för att bestämma vad nästa steg ska vara.

• Att kommunstyrelsen får i uppdrag och se över vad det skulle kosta att utbilda nyanlända i fackspråk som berör skola, vård och omsorg etc för att ytterligare förbättra språket och få så vis underlätta integrationen och få människor i arbete.

KF191125/Åstorpsalliansens budgetförslag 2020

Utbildning och skola / barnomsorg

Åstorps kommun ska underlätta och ge goda förutsättningar för barnens uppväxt och utveckling genom att erbjuda en god utbildning och stöd till en meningsfull tillvaro. Föräldrars ekonomi eller sociala situation ska inte få hindra barn från att delta i fritidsaktiviteter. En skola som kompenserar för olika förutsättningar och bakgrund är en förutsättning för ett jämlikt samhälle. Alla elever ska få den hjälp och det stöd de behöver för att nå sin fulla potential. Skolan är därför en viktig arena för att ge alla barn och unga möjlighet att ta del av kultur i olika former. En god utbildning är grunden för den moderna välfärden, och fullständiga grundskolebetyg är den bästa nyckeln till ett framtida gott liv. Vår målsättning måste alltid vara att alla elever ska nå fullständiga betyg i grundskolan och att alla elever ska vara behöriga till fortsatta studier på gymnasiet.

Åstorps förskolor och skolor ska ligga i framkant för att utveckla undervisningen så att barn och elever stärks i sitt lärande. Pedagogers skicklighet och ledarskap ska motivera barn och elever att utvecklas genom höga förväntningar som utmanar deras kunskapsprogression. I konkurrensen om kompetent behörig personal är det inte bara lönen som avgör för att locka till sig de bästa.

Personalen måste även ges goda förutsättningar att genomföra sitt uppdrag. Fortsätta arbeta med att ha de minsta förskolebarnen i mindre grupper.

Åstorps kommun ska säkerställa att barn har positiva förebilder och verka för att bryta negativa sociala mönster.

Åstorpsalliansen yrkar:

• Att planera för en permanent om- och tillbyggnad av Tingdalsskolan alternativt en ny skola.

• Att planera för att få en förskola på plats i Prästamarken i Kvidinge 2022.

• Att ta fram en flerårsplan som tar hänsyn till befolkningsprognos i en tioårsperiod, med fokus på Björnekullaskolans behov av ev. ytterligare lokaler pga ökat elevantal.

KF191125/Åstorpsalliansens budgetförslag 2020

• Att man ger Socialnämnden och Bildningsnämnden i uppdrag att se över hur man kan öka integrationen genom ökad delaktighet i föreningsliv, ökad delaktighet i kommunal service som Bibliotek & utbildningsverksamhet samt se över de frivilliga krafter som engagerar sig för integrationen och stötta dessa.

• Att utveckla praon. Fler praoplatser behövs, viktigt att även de kommunala förvaltningarna tar emot praoelever. Komvux ska även fortsättningsvis erbjuda yrkesvuxutbildningar både i egen regi och hos övriga utbildningsanordnare inom Familjen Helsingborg.

Äldreomsorg / Individ- och familj

Åstorps kommun ska vara en bra kommun att leva i. Alla ska ha en rimlig ekonomisk situation samt känna trygghet, gemenskap och delaktighet i samhället.

Vi går mot en framtid där vi lever längre och antalet äldre kommer öka i vår kommun. Det blir då allt svårare att erbjuda en bra och kvalitativ äldrevård/omsorg. Den senaste forskningen visar hur viktigt det är med naturens lugn, dels som en kraft i läkning vid sjukdomar, dels som en avkoppling som skapar livskvalitet. Vi har en underbar natur inpå knuten att tillvarata och det går att skapa

trädgårdmiljöer vid många av våra äldreboenden, något vi från Alliansen tror går att utveckla mer. Vi måste fortsatt satsa på måltiderna, det är en viktig del av dagen. Rätt mat av god kvalitet gör mycket för välmående och välbefinnande. Vi ska fortsätta utveckla konceptet med måltidsvänner, att ha sällskap vid bordet när du äter och inte sitta ensam är också positivt för välbefinnandet. Att

aktiviteter i olika former ger livskvalitet är också känt och det är viktigt att vi ger de äldre möjligheter till detta.

Vi tror på utbildning och kunskap hos alla som arbetar inom socialförvaltningen, som ett led i detta vi vill också genomföra socialnämndens Silvia-certifiering av personalen på Astern.

Åstorpsalliansen yrkar:

• Att fortsätta med pågående uppdrag att avyttra bostadslägenheter som Åstorps kommun äger.

• Att fortsätta det påbörjade arbetsorienterade synsättet, och utvärdera om

Arbetsmarknadsenheten ska ligga under tex Socialförvaltningen för att utöka samverkan mellan människor som behöver hjälp att komma ut i sysselsättning.

• Att fortsätta det påbörjade arbetet med våld i nära relation.

KF191125/Åstorpsalliansens budgetförslag 2020

• Att förebygga kommuninvånares skuldsättning, 18% av barnen i Åstorps kommun bor i en familj där minst en vårdnadshavare har eller haft skuld hos Kronofogden, därför yrkar Åstorpsalliansen att utöka skuldrådgivartjänsten till 100%.

• Att arbeta för att under 2020 sätta kriterierna för trygghetsboende, och påbörja planeringen för kommande trygghetsboende samt bestämma lämplig tidpunkt det ska stå klart, och ha med i utvärderingen om detta ska ligga i tex Hyllinge.

• Att synliggöra synpunktshanteringen och göra den mer lättillgänglig för alla berörda.

• Att se över och säkerställa att tillgängligheten fungerar i vår kommun genom att tex årligen prova fysiskt med tex rullator, rullstol för att se var förbättringar behövs.

Samhällsbyggnad - Samhällsutveckling för alla kommuninvånare

Bostadsfrågan är mycket angelägen för Åstorps kommun och under kommande år behöver vi se en ökad bostadsproduktion. För många i vår kommun är det svårt att hitta en bostad. Kommunen behöver därför arbeta mer aktivt för att öka byggandet av såväl bostads- och hyresrätter som av parhus och villor. Detta behöver ske i hela kommunen. I framtiden ska Åstorps kommun vara en kommun där fler har möjlighet att flytta hemifrån, flytta till något nytt eller flytta hit.

Vi måste ta tag i byggandet av förskolor, grundskolor och idrottshallar i kommunen. Vi ska inte resa fler moduler i kommunen. Vi vill satsa på långsiktiga permanenta lösningar på våra problem med trångboddheten och platsbristen i skolan.

Västergatan är centralortens mest trafikerade gata. Mycket biltrafik, många korsningar och

cykelbanor skapar olycksrisker. Tung trafik förekommer med makadamtransporter, som också åker på Västergatan vilket ökar både slitage och olycksrisker. Vi har tagit initiativ till att utreda en annan väg för de tunga transporterna och till att öka säkerheten för cyklisterna på Västergatan.

KF191125/Åstorpsalliansens budgetförslag 2020

Åstorpsalliansen yrkar:

• Att se till att den nya Översiktsplanen blir färdig under 2020.

• Att Åstorpsalliansens väckta ärende i KS ”Hur kan vi får fram en effektivare organisation för byggnationer i vår kommun” prioriteras.

• Att se till att få fram lokalförsörjningsplan så att vi tex har en optimal skol/undervisningsmiljö för elever och personal.

• Att uppdatera bostadsförsörjningsprogrammet från våren 2017, för att främja bostadsbyggandet i kommunen i en enlighet med befolkningsprognosen.

• Att fortsätta redovisa status för Åstorps kommuns alla byggnationer med relevanta åtgärder för att komma vidare. Byggnationerna måste fram snabbare.

• Att ta fram en utfasningsplan för alla moduler i Åstorps kommun samt särredovisning av modulkostnader i delårs/årsrapporter.

• En kartläggning av behov i befintliga idrottsanläggningar samt underhålls- och uppgraderingsbehov tas fram.

• Att vi driva på bredbandsutbyggnaden med målsättningen att under 2020 ska minst 50% på landsbygden och 95% i tätorten ha tillgång till bredband.

• Att årligen uppräkna industrimarkpriser enligt lämpligt index.

• Att ta bort mark/tomtrabatten på mindre tomter vid försäljning av industrimark.

• Att ta fram ett underlag som visar vad det skulle kosta att påbörja cykelväg till Hyllinge, etappvis.

• Att konkretisera planerna kring Makadamprojektet och påskynda detaljplansarbetet.

• Att sälja den högvärdiga jordbruksmarken på fastigheten Fredriksberg.

Ekologisk hållbarhet

Alla invånare i Åstorps kommun har rätt att leva sina liv i en god miljö. Effekterna av förändringar i vårt klimat blir allt tydligare och kraftfulla insatser krävs för att motverka den negativa miljöpåverkan som sker idag. Åstorps kommun ska vara ett föredöme i arbetet med att spara energi och bygga energisnålt. Åstorps kommun ska arbeta för utbyggd kollektivtrafik och bevaka planeringen för den spårbundna trafiksträckan Åstorps kommun – Teckomatorp. Vi vill att all byggnation byggs med den bästa tekniken i syfte att vara klimatneutralt. Vi anser att kommunen bör gå före i arbetet med att minska utsläppen av växthusgaser. Transporterna är en av de större utsläppskällorna och Åstorps kommun ska i framtiden övergå till att enbart använda fossilfria fordon i sina verksamheter.

Åstorpsalliansen yrkar:

• Att planera för sanering av deponin vid Norra Vallgatan.

• Att fortsätta delta i de initiativ som Åstorpsalliansen yrkat för som tex Håll Sverige rent-kampanjer för att motverka nedskräpning i kommunen.

KF191125/Åstorpsalliansens budgetförslag 2020

Ekonomisk hållbarhet

Ekonomi handlar om att hushålla med resurser och begreppet används för att definiera och förklara det värde som resurser har idag, och det värde som de skulle kunna ha i framtiden. Till exempel kan värdet förklaras med hjälp av indikatorer som förädlingsvärde, tillgångar och skulder, besparingar och inkomster.

Ekonomisk hållbarhet är en integrerad del av hållbarhet och innebär att använda, vårda och

underhålla resurser (mänskliga och materiella) för att skapa långsiktiga hållbara värden genom bättre utnyttjande, återanvändning och återvinning av såväl förnyelsebara resurser som icke förnyelsebar resurser. Med andra ord, vi ska hushålla med ändliga resurser i dag så att även framtida generationer kan få sina behov tillgodosedda.

Åstorpsalliansen yrkar:

• Att förtroendevaldas arvodesindexering fryses under 2020, undantaget halvtids/heltidsarvoderade.

• Att ungdomsrådet formeras under 2020 och att de får såväl tjänstemanna- som politiskt stöd för sitt arbete. Lämpligt att organisera rådet under KF och i Samhällsberedningen.

BFAB

Koncernen BFAB:s soliditet har sjunkit under de senaste fem åren till en nivå som börjar tangera den nivå som allmännyttan hade i början av 1990-talet. Från år 2016 till år 2018 har soliditeten sjunkit från 16,5% till 14,2%. Det prognostiserade resultatet 2019 före skatt för koncernen uppgår till 6,9 Mkr efter en beräknad skatt om 21% uppgår resultatet till 5,4 Mkr. Budgeterat resultat 2020 för koncernen uppgår till 5,7 Mkr efter en beräknad skatt om 21% uppgår resultatet till 4,5 Mkr. Vid ett fortsatt ägaruttag som överstiger den intjäningsförmåga som bolaget har kommer koncernens soliditet att fortsätta sjunka till oroväckande låga nivåer. Med beaktande av de investeringsnivåer som kommunen står inför gällande skolbyggnationer och idrottshallar kommer soliditeten att sjunka ytterligare då det egna kapitalet inte förstärks med intjänade resultat.

KF191125/Åstorpsalliansens budgetförslag 2020

Åstorpsalliansen yrkar:

• Att det intjänade resultat i BFAB koncernen ej utdelas utan att det förstärker koncernbolagens egna kapital.

SUMMERING

Åstorpsalliansen kommer att fortsätta att i positiv anda väcka ärenden i nämnder, skriva motioner i KF osv. samt främja samarbete och transparens.

Med hänsyn till ekonomins utveckling under 2021 och 2022, behövs det krafttag redan nu för att inte skjuta över allt till morgondagen.

Detta innebär att Åstorpsalliansen yrkar på följande:

# att föreslagna rambudget från styret justeras enligt följande:

- Att kommunstyrelsens utökade rambudget på +3,9 Mkr stryks

- Att bildningsnämndens rambudget utökas från den utökade +5 Mkr till +6 Mkr - Att socialnämndens rambudget reduceras från den utökade +5 Mkr till +4 Mkr - Att kultur- och fritidsnämndens rambudget reduceras med - 2,1 Mkr

Totalt en reducering med 6 Mkr.

# att reducera finansiella intäkter från 8,9 Mkr till 2,9 Mkr (dvs att ej räkna in BFAB:s utdelning som intäkt).

# att till redovisningen i april ta fram förslag på effektiviseringar/samordningsvinster för samtliga verksamheter. Dessa förslag ska innehålla skarpa åtgärder med ekonomisk beräkning vad dessa ger innevarande år 2020 (om vi skulle välja att verkställa dessa redan innevarande år 2020) samt årlig effektivisering/samordningsvinst inför 2021. Viktigt att det framgår senast datum när beslut måste

# att till redovisningen i april ta fram förslag på effektiviseringar/samordningsvinster för samtliga verksamheter. Dessa förslag ska innehålla skarpa åtgärder med ekonomisk beräkning vad dessa ger innevarande år 2020 (om vi skulle välja att verkställa dessa redan innevarande år 2020) samt årlig effektivisering/samordningsvinst inför 2021. Viktigt att det framgår senast datum när beslut måste

Related documents