• No results found

ETT STARKARE OCH TRYGGARE ÅSTORP 2021

In document Protokollet är justerat (Page 142-153)

Budgetförslag 2021 - Ett starkare och tryggare Åstorp

”Åstorp är porten till Söderåsen med storslagen natur, äventyr och stillhet. Här kan alla leva ett aktivt liv med rörelse och god hälsa.” Så inleds Vision 2030 för Åstorps kommun som beslutats under året som gått. Vi har en kommun med fantastiska förutsättningar. En Söderåsstad med underbar natur runt knuten, en levande landsbygd och ett centrum som väntar på att få väckas till liv på nytt. Vi har unika platser som Tomarps Kungsgård, Nyvångs gruvmuseum, Hyllingedammarna och Perslunds hembygdsgård och själva Söderåsen. I Åstorps kommun finns även människor med ett brinnande engagemang inom såväl företag och föreningar, som inom vården, skolan och andra verksamheter och organisationer i vår kommun. Det är här som Åstorps kommun byggs. Genom invånarnas brinnande engagemang har vi och får vi en ökad tillväxt och ökade skatteintäkter, som bidrar till att trygga framtiden för vår kommun. Ja, det är många som med själ och hjärta, varje dag, gör stora insatser för välfärden i Åstorps kommun. Föreningslivet är fullt av eldsjälar som, med sitt ideella engagemang gör Åstorps kommun till en kommun full av människor som vågar. Människor som känner sig som en del av Åstorps kommun, som känner stolthet över sin kommun och har en stark framtidstro. Det är människor som är beredda att bidra till att Åstorps kommun, även i framtiden, fortsätter vara den fina kommun vi har och upplever idag.

För att ta tillvara på invånarnas engagemang krävs att vi satsar, med en ordentlig framförhållning, på det som behöver utvecklas i kommunen!

ETT STARKARE OCH TRYGGARE ÅSTORP

2021

kommun.

Åstorpsalliansen yrkar:

• Att ta fram en kommunikationsplattform som möjliggör en tydligare

kommunikationsstrategi, förbättrad hemsida (med tex möteshandlingar inför kommunstyrelsen/nämnderna upplagda för att förbättra demokratin)

• Att samtliga kommunstyrelse/nämndsmöten ska vara öppna för allmänheten, inte bara en frågestund

Ekonomiska förutsättningar

Trots pandemins effekter kommer Åstorps kommun förmodligen redovisa ett gott resultat mycket tack vare markförsäljning. Fortsatt står vi dock inför stora utmaningar de närmaste åren och det kommer krävas kraftfulla ansträngningar för att få ekonomin att gå ihop. För att möta dessa

ansträngningar, behöver kommunen prioritera om skattemedel till kärnverksamheterna och se till att dessa drivs på mest effektiva vis, så att varje arbetad timme producerar maximalt för kommunens invånare. Redan inför budgetåret 2020 belyste Åstorpsalliansen vikten av att påbörja

kostnadseffektiviseringar redan under året. Detta har inte verkställts på ett tillfredställande vis.

Fortsatt måste kostnadsutvecklingen för Åstorps kommun minska. Det kommer inte lösa sig av sig själv. Det måste till kraftfulla och konkreta åtgärder från politik och kommunledning för att hålla en budget i balans de närmsta åren.

Vi kommer de kommande åren göra mycket stora investeringar i volymutbyggnad av skolor och även nya idrottshallar. Under året har klargjorts att vi lägger alltför mycket pengar på provisoriska

moduler. Fortfarande tar det alldeles för lång tid att färdigställa nya skolor och idrottshallar. Vi fortsätter driva att få fram den nya översiktsplanen, så att vi kan klargöra vilka projekt vi vill satsa på i Åstorps kommun och var de ska placeras. Trots stora påtryckningar från Åstorpsalliansen saknas fortfarande en komplett lokalförsörjningsplan. Detta måste bli färdigt så att vi gör rätt saker, för att minska onödiga -kostnader som tillfälliga fördyrande moduler. Med bättre ledning och styrning så kan arbetet bli effektivare och vi tar inte tex fram detaljplaner i onödan.

Åstorpsalliansen yrkar:

• Att fortsätta arbeta med effektiviseringar genom kontrollerande inköp och korrekta upphandlingar.

• Att se till att tydliggöra befattningsbeskrivningar, genomföra/dokumentera/följa upp medarbetarsamtal, för att minimera förekomsten av dyra utköp av personal

• Att följa upp de genomlysningar som gjorts inom olika förvaltningar

• Att fortsätta hålla nere förfogandebudgeten och ge nämnderna rätt budgetram från början

• Att fortsätta arbeta med Åstorps kommuns näringsliv för att bereda väg ut för arbetslösa (vilket blir än viktigare i pandemins fotspår)

• Att förtroendevaldas arvodesindexering fryses under 2021, undantaget halvtids/heltidsarvoderade.

• Att förbättra och utveckla samarbetet mellan företagen i Åstorps kommun och

bildningsförvaltningen i form av tex företagsmässor där elever presenterar kommunens företag.

trygghet och tillit till varandra.” Utdrag ur Vision 2030. För att det inte bara ska förbli vackra ord krävs det ytterligare insatser för att skapa denna trygghet.

Vi måste fortsätta vårt arbete tillsammans med polisen för att stoppa och förhindra den våg av narkotika som kommer till Åstorps kommun. Åstorps kommuns invånare, oavsett ålder, ska kunna känna sig trygga och kunna vandra i kommunen utan att känna obehag. Många undviker att komma med tåg eller buss för att promenera hem, så ska det inte få vara!

Vi ser med glädje att det återigen finns nattvandrarverksamhet i kommunen, vuxna som är ute och rör sig i samhället på kvällstid påverkar tryggheten genom sin närvaro. Vi måste vända på många stenar för att se vad vi kan göra för att kommunens invånare ska känna en större trygghet. En delvis öppen polisstation finns nu i Åstorps kommun, vilket vi fortsatt kommer driva att få ha.

Åstorpsalliansen yrkar:

• Att arbeta för mer trygghetsskapande åtgärder inkl bättre gatumiljöer, belysning och kameraövervakning i utsatta områden

• Att fortsätta driva programförklaringen ”Tryggare Åstorp”, och att följa upp de

problemområden som belysts i rapporten ”En ökad trygghet i Åstorp – Första uppföljningen”

• Att fortsätta fokusera på stråket kring Stationen, som skall vara trygghetsskapande och en trivsam fysisk miljö, som en del av Åstorps centrum.

• Att utöka och utveckla medborgardialogen och kommunikationen kring Medborgarlöftet, vi måste få igång denna dialog löpande för att påverka utformningen av Medborgarlöftet

• Att öppna upp väntsalen vid tågstationen

• Att fortsätta hålla polisstationen öppen

• Att fortsätta stärka upp mobila teamet under sommarperioden istället för att lägga pengarna på externa väktare för att på så vis bibehålla kontinuiteten mellan kommunens personal och ungdomarna.

• Att fortsätta samarbetet med att polisen besöker högstadieskolorna i Åstorp och Hyllinge, och fortsatt gärna med narkotikahundar.

• Att fortsätta prioritera arbetet mot narkotikan och den kriminalitet som följer i dess spår

• Att fortsätta det goda samarbetet mellan polis, tjänstemän, skola, politiker. Hög polisiär närvaro i Åstorps kommun förblir en prioriterad och viktig fråga för Åstorps kommuns invånare.

• Att fortsätta och öva kommunens krisberedskap (vilket pandemin belyst vikten av), och under 2021 genomföra en övning som inkluderar berörda politiker.

• Att fortsätta reformeringen av räddningstjänsten i syfte att stärka upp beredskapen och få kontinuitet hos personalen.

kompetenser på arbetsmarknaden, måste vi synliggöra hur viktiga våra medarbetare är. I dagens läge när nästan allt går att kopiera, så kan inte människor i en organisation kopieras. Vi behöver

människor med rätt attityd och värderingar som kan och vill utvecklas med oss. Vi vill undvika att ta in alltför många konsulter, dessa är ofta dyra och inte särskilt effektiva för organisationen.

Vi vill satsa på goda relationer mellan våra anställda och med våra medborgare. I en värld som blir allt mer digital blir relationsbyggandet ännu viktigare för att skapa trygghet. Från Alliansens sida vill vi bygga en ”växa och tillit-kultur” i Åstorps kommun. Medarbetare som tillåts att växa och att göra fel, bidrar till att organisationen växer och utvecklas. Engagerade medarbetare levererar mer än vad som krävs för att de vill det, inte för att de måste. Visar vi att vi tror på, att våra medarbetare kan och vill göra, det som är bäst för Åstorps kommun, kommer vi skapa medarbetare som trivs hos oss, är engagerade och som gör det lilla extra i sitt jobb. Medarbetare som trivs och känner att de gör ett bra jobb blir mindre sjuka och drabbas oftast inte av psykisk ohälsa. Detta gör att sjukskrivningarna i kommunen kan gå ner, vilket inte enbart innebär besparingar för kommunen utan också ger

kommuninvånarna en ännu bättre service.

Åstorpsalliansen yrkar:

• Att uppdra åt kommunstyrelsen att i samråd med förvaltningarna ta fram en långsiktig plan för kompetensförsörjning där det pekas på vilken kompetensbrist som idag råder inom en del yrken och även beskriva situationen framöver.

• Att arbeta aktivt på olika vis för att skapa en arbetsmiljö för att fortsätta minska och bevaka sjukskrivningar

• Att följa upp det påbörjade LEAN-arbetet och utvärdera detta, för att bestämma vad nästa steg ska vara.

Utbildning och skola / barnomsorg

”Utbildning och ett livslångt lärande är nyckeln till att nå ett självständigt liv. I Åstorps kommun får alla unga en bra kunskapsgrund som ger möjlighet att utvecklas efter egen förmåga och potential.

Här ser vi styrkan i våra olikheter och har mod att pröva nya vägar.” Utdrag ur Åstorps Vision 2030.

Åstorps kommun ska underlätta och ge goda förutsättningar för barnens uppväxt och utveckling genom att erbjuda en god utbildning och stöd till en meningsfull tillvaro. Föräldrars ekonomi eller sociala situation ska inte få hindra barn från att delta i fritidsaktiviteter. En skola som kompenserar för olika förutsättningar och bakgrund är en förutsättning för ett jämlikt samhälle. Alla elever ska få den hjälp och det stöd de behöver för att nå sin fulla potential. Skolan är därför en viktig arena för att ge alla barn och unga möjlighet att ta del av kultur i olika former. En god utbildning är grunden för den moderna välfärden, och fullständiga grundskolebetyg är den bästa nyckeln till ett framtida gott liv. Vår målsättning måste alltid vara att alla elever ska nå fullständiga betyg i grundskolan och att alla elever ska vara behöriga till fortsatta studier på gymnasiet.

Åstorps förskolor och skolor ska ligga i framkant för att utveckla undervisningen så att barn och elever stärks i sitt lärande. Pedagogers skicklighet och ledarskap ska motivera barn och elever att utvecklas genom höga förväntningar som utmanar deras kunskapsutveckling. I konkurrensen om kompetent behörig personal är det inte bara lönen som avgör för att locka till sig de bästa.

Personalen måste även ges goda förutsättningar att genomföra sitt uppdrag.

Åstorps kommun ska säkerställa att barn har positiva förebilder och verka för att bryta negativa sociala mönster.

Åstorpsalliansen yrkar:

• Att se till att rätt förutsättningar ges för att etablera Haganässkolan som en Hälso och idrottsprofil.

• Att planera för en permanent om- och tillbyggnad av Tingdalsskolan alternativt en ny skola.

• Att utreda vad det skulle innebära att etablera tillagningskök i Tingdal.

• Att anställa ytterligare en fältsekreterare för ökad trygghet och närvaro hos ungdomar

• Att prioritera att få en förskola på plats i Prästamarken i Kvidinge redan under 2022.

• Att utifrån de framtagna befolkningsprognoser, ta fram en flerårsplan med fokus på att anpassa kommunens samtliga skolor, då vi redan nu ser att en del inte motsvarar framtidens behov som visar på ökat elevantal.

• Att man ger socialnämnden och bildningsnämnden i uppdrag att se över hur man kan öka integrationen genom ökad delaktighet i föreningsliv, ökad delaktighet i kommunal service som bibliotek och utbildningsverksamhet samt se över de frivilliga krafter som engagerar sig för integrationen och stötta dessa.

• Att kultur- och fritidsnämnden utgår och läggs under bildningsnämnden.

Äldreomsorg / Individ- och familj

Åstorps kommun ska vara en bra kommun att leva i. Alla ska ha en rimlig ekonomisk situation samt känna trygghet, gemenskap och delaktighet i samhället.

Socialförvaltningen har under 2020 gjort sitt yttersta för att hålla Covid19 utanför särskilt boenden.

Detta har varit ansträngande för alla inblandade. Nationellt har det uppmärksammats brister inom äldreomsorg och många röster höjs för att stärka kvaliteten inom detta område. För 2021 finns möjlighet att satsa på kompetensutveckling för personal som kommer att gynna våra äldre.

Åstorpsalliansen kommer göra allt för att tillvarata satsningen av det nationella Äldreomsorgslyftet.

Vi går mot en framtid där vi lever längre och antalet äldre kommer öka i vår kommun. Det blir då allt svårare att erbjuda en bra och kvalitativ äldrevård/omsorg. Den senaste forskningen visar hur viktigt det är med naturens lugn, dels som en kraft i läkning vid sjukdomar, dels som en avkoppling som skapar livskvalitet. Vi har en underbar natur inpå knuten att tillvarata och det går att skapa

trädgårdmiljöer vid många av våra äldreboenden, något vi från alliansen tror går att utveckla mer. Vi måste fortsatt satsa på måltiderna, det är en viktig del av dagen. Rätt mat av god kvalitet gör mycket för välmående och välbefinnande. Vi ska fortsätta utveckla konceptet med måltidsvänner, att ha sällskap vid bordet när du äter och inte sitta ensam är också positivt för välbefinnandet. Att

aktiviteter i olika former ger livskvalitet är också känt och det är viktigt att vi ger de äldre möjligheter till detta.

Vi tror på utbildning och kunskap hos alla som arbetar inom socialförvaltningen, som ett led i detta vi vill också genomföra socialnämndens Silvia-certifiering av personalen på Astern.

Projektet Öka takten där socialförvaltningen samverkar med arbetsmarknadsenheten och utbildningsenheten för att få ut människor i arbetslivet är vi är mycket positiva till. Fokus på arbetslinjen är en viktig fråga för oss att se varje individs arbetskapacitet och möjlighet till ett självständigt liv.

grund av bland annat pandemin har ökat från 14 till 16 olika kontakter under 2020)

• Att fortsätta det påbörjade arbetsorienterade synsättet, och utvärdera om

arbetsmarknadsenheten ska ligga under tex socialförvaltningen för att utöka samverkan mellan människor som behöver hjälp att komma ut i sysselsättning.

• Att fortsätta kvalitetsarbetet med Åstorps familjehem, de s k Björnfamiljerna

• Att fortsätta det påbörjade arbetet med våld i nära relation

• Att ha ökat fokus på hur kommunens skuldrådgivare kan arbeta för att minska utsatta kommuninvånares skuldsättning (16% av barnen i Åstorps kommun bor i en familj där minst en vårdnadshavare har eller haft skuld hos Kronofogden)

• Att ta fram kriterierna för trygghetsboende, och påbörja planeringen för framtiden, och ha med i utvärderingen om detta ska ligga i tex Hyllinge.

• Att synliggöra synpunktshanteringen och göra den mer lättillgänglig för alla berörda.

Samhällsbyggnad - Samhällsutveckling för alla kommuninvånare

Bostadsfrågan är mycket angelägen för Åstorps kommun och under kommande år behöver vi se en ökad bostadsproduktion. För många i vår kommun är det svårt att hitta en bostad. Kommunen behöver därför arbeta mer aktivt för att öka byggandet av såväl bostads- och hyresrätter som av parhus och villor. Detta behöver ske i hela kommunen. I framtiden ska Åstorps kommun vara en kommun där fler har möjlighet att flytta hemifrån, flytta till något nytt eller flytta hit.

Vi måste ta tag i byggandet av förskolor, grundskolor och idrottshallar i kommunen. Vi ska inte resa fler moduler i kommunen. Vi vill satsa på långsiktiga permanenta lösningar på våra problem med trångboddheten och platsbristen i skolan.

Vi behöver utöka resurser på samhällsförvaltningen och bl a få en bättre översikt på våra detaljplaner och bygglov för att i framtiden få till en bättre och effektivare arbetsprocess kring byggnationer.

Västergatan är centralortens mest trafikerade gata. Mycket biltrafik, många korsningar och

cykelbanor skapar olycksrisker. Tung trafik förekommer med makadamtransporter, som också åker på Västergatan vilket ökar både slitage och olycksrisker. Vi har tagit initiativ till att utreda en annan väg för de tunga transporterna och till att öka säkerheten för cyklisterna på Västergatan.

Åstorpsalliansen yrkar:

• Att anställa en person som hanterar GIS (geografiskt informationssystem) för att utveckla Åstorps kommun.

• Att stärka upp samhällsförvaltningen med ytterligare en planarkitekt

• Att se till att få klart Översiktsplanen innan mandatperiodens slut.

• Att Åstorpsalliansens väckta ärende i KS ”Hur kan vi får fram en effektivare organisation för byggnationer i vår kommun” prioriteras.

• Att se till att få fram en komplett lokalförsörjningsplan så att vi tex har en optimal skol/undervisningsmiljö för elever och personal.

• Att uppdatera bostadsförsörjningsprogrammet från våren 2017, för att främja bostadsbyggandet i kommunen.

• Att fortsätta redovisa status för Åstorps kommuns alla byggnationer med relevanta åtgärder för att komma vidare. Byggnationerna måste fram snabbare.

• Att ta fram en utfasningsplan för alla moduler i Åstorps kommun samt fortsätta följa modulkostnaderna i kommunen.

• En kartläggning av behov i befintliga idrottsanläggningar samt underhålls- och uppgraderingsbehov tas fram.

• Att driva på bredbandsutbyggnaden.

• Att årligen uppräkna industrimarkpriser enligt lämpligt index.

• Att ta bort mark/tomtrabatten på mindre tomter vid försäljning av industrimark.

• Att värdera om vi ska påbörja cykelväg till Hyllinge och på övriga relevanta platser där behov finns.

• Att konkretisera planerna kring Makadamprojektet och påskynda detaljplanarbetet.

påverkan på miljö och klimat.” Utdrag från Åstorps kommuns Vision 2030.

Alla invånare i Åstorps kommun har rätt att leva sina liv i en god miljö. Effekterna av förändringar i vårt klimat blir allt tydligare och kraftfulla insatser krävs för att motverka den negativa miljöpåverkan som sker idag. Vi ska arbeta för utbyggd kollektivtrafik och planera för spårbunden trafiksträcka Åstorps kommun – Teckomatorp. Vi vill att all byggnation byggs med ändamålsenlig teknik i syfte att vara klimatneutralt. Vi anser att Åstorps kommun ska bidra i den globala kampen att minska

utsläppen av växthusgaser. Transporterna är en av de större utsläppskällorna och Åstorps kommun ska i framtiden övergå till att enbart använda fossilfria fordon i sina verksamheter.

Åstorpsalliansen yrkar:

• Att fortsätta arbeta för bästa långsiktiga lösningen av deponin vid Norra Vallgatan

• Att fortsätta delta i de initiativ som Åstorpsalliansen yrkat för som tex Håll Sverige rent-kampanjer för att motverka nedskräpning i kommunen

Summering

Åstorpsalliansen kommer att fortsätta att i positiv anda väcka ärenden i nämnder, skriva motioner/interpellationer/frågor i kommunfullmäktige osv.

Med hänsyn till de närmsta årens tuffa ekonomiska utmaningar, behövs det omfattande krafttag för att inte skjuta över allt till morgondagen, samtidigt som vi tillgodoser medborgarnas behov inom våra kärnområden utbildning, omsorg och trygghet.

Till budgeten 2021 yrkar Åstorpsalliansen följande gällande investeringar:

Tidigarelägg Prästamarkens investeringar ett år tidigare, så att 2022 års investeringsbelopp landar på år 2021, år 2023 på år 2022.

Cykelvägar 0,8 mkr yrkar Åstorpsalliansen på att investera 2,4 mkr.

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesdatum 2020-11-23

Kf § 180

Skattesats 2021

In document Protokollet är justerat (Page 142-153)

Related documents