• No results found

Statistické metody

In document Segmentace MR obrazu (Page 35-39)

2.3 Segmentace obrazu

2.3.1 Statistické metody

Prahování

Základní a nejjednodušší metodou segmentace je prahování (thresholding). Jde o metodu, která vytváří binární obraz jednoduše pomocí prahové hodnoty. Pixely s hodnotou vyšší, nebo rovnou (popř. menší, nebo rovnou) jako je stanovený práh jsou označeny jako objekt zájmu a je jim přidělena hodnota 1. Všechny ostatní pixely pak tvoří pozadí s přidělenou hodnotou 0. První zmíněný případ lze popsat vztahem:

g(x, y) =

kde f(x,y) je vstupní obraz, g(x,y) výstupní obraz, a T je zvolený práh. V tomto případě je druhá hranice rozsahu intenzity stanovená krajními hodnotami jasu v obraze. Kromě toho je samozřejmě možné stanovit rozsah přímo předpisem:

g(x, y) =

kde T1a T2jsou hodnoty prahů. Další variantou je vícenásobné prahování, kdy je opět prahů stanoveno více a obraz je rozdělen podle jasů do více tříd. To je potřeba v případě,

kdy je objektem zájmu více než jedna tkáň. Obecně je pak pro N prahů N + 1 různých tříd.

U této metody je důležitý způsob volby prahu. V polo-automatickém režimu je výběr ponechán na uživateli, který ho stanovuje s pomocí on-line promítání rozdělení do obrazu.

V automatickém režimu je práh stanoven na základě tzv. histogramu, což je graf referující o četnosti zastoupení jednotlivých intenzit jasu v obraze. První a nejjednodušší možností je zvolit práh v sedle histogramu, neboť tam je často mez oddělující různé tkáně. Pokroči-lejší metodou hledání prahu je metoda Otsu, která využívá statistické analýzy histogramu.

Pro všechny hodnoty prahu je počítán mezitřídový rozptyl hodnot jasů a práh je stanoven v místě, kde je hodnota tohoto rozptylu největší (popř. nejmenší hodnota součtu rozptylů uvnitř třídy). Další méně často užívané metody automatického hledání prahu jsou např.

Chow, nebo Bayesova.

Další variantou je tzv. adaptivní prahování. Tato metoda umožňuje stanovit odlišný práh pro různé části obrazu, což se hodí například u snímků, které jsou zatíženy neho-mogenitami jasu. Hojně používanou je v této oblasti metoda Niblack, která pro získání optimálního lokálního prahu počítá ve stanoveném okně lokální průměr a směrodatnou odchylku jasů.

Prahovací algoritmy jsou obecně velmi citlivé na šum a další artefakty, a často při jejich přítomnosti selhávají. Přesto jsou tyto algoritmy poměrně často používané, a to především při segmentaci kostí, kde je vyšší kontrast. Jejich velkou výhodou je značná jednoduchost a rychlosti provádění segmentace [25,26].

Shlukování

Shlukování (clustering) je statistická metoda, která se používá v mnoha oborech lidské činnosti. Obecně funguje na principu třídění objektů do skupin na základě jejich podob-nosti. V oblasti segmentace obrazu to znamená, že jsou jednotlivé pixely roztříděny na objekty podle předem zvolených znaků (zde typicky jas pixelu). Tato metoda se řadí mezi metody učení bez učitele, tedy bez tréninkových dat. Zaměřuje se většinou na dva pro-blémy. Stanovení optimálního počtu shluků a poté nejvhodnějšího rozdělení obrazových elementů. Vstupní data mohou být obrazová i objemová. Shlukovacích algoritmů bylo

v různých modifikacích navrženo velké množství, a v praxi se často kombinují s jinými druhy metod. V následujícím textu bude popsáno několik nejvíce rozšířených.

K-means Základní metodou shlukování je K-means (metoda nejbližších středů).

Jde o iterační metodu, která sdružuje jednotlivé pixely podle rozdílu od průměru intenzit jednotlivých shluků. Pro svou funkci potřebuje na počátku znát požadovaný počet shluků k, do kterých se bude n pixelů třídit. Nejprve jsou náhodně (nebo pomocí analýzy) zvoleny centroidy µi; i = 1, 2, ..., k. Vůči nim se porovnává intenzita každého pixelu xj;j=1,2,...,n a odchylka je vyjádřena Euklidovskou vzdáleností:

d =|| xj − µi || . (2.6)

Pixely se poté přiřazují do shluků, k jehož centroidu mají nejmenší vzdálenost. Následuje přepočítání hodnot centroidů. Pokud je matice U = [uij] maticí příslušnosti prvků k jed-notlivým shlukům, kde uij ∈ {0,1} a zároveňk

Po vypočtení nových hodnot centroidů se pro roztřídění prvků hledá minimum funkce:

Jw(U, v) =

Poslední dva kroky se opakují dokud dochází k přesunům prvků mezi shluky. Tato metoda má jednoduchou implementaci, ale je poměrně citlivá na umístění výchozích bodů, šum a nehomogenity v obraze. Dalším problémem bývá určení optimálního počtu shluků [24, 25].

Fuzzy C-means Tato metoda je založena na teorii fuzzy množin. Vychází z metody K-means, narozdíl od ní však připouští příslušnost jednoho pixelu k více shlukům. Prvky uijv maticí příslušnosti už tedy nenabývají pouze hodnot 0 a 1, ale jsou z intervalu⟨0; 1⟩, přičemž se zvyšující se hodnotou roste příslušnost k danému shluku. Opět musí platit podmínka, že suma hodnot příslušností u jednoho elementu je rovna jedné a každý shluk

obsahuje maximálně n elementů. Optimální rozdělení je pak realizováno minimalizací kde m je váhový exponent, který určuje míru překrývání jednotlivých shluků. Ačkoliv je metoda také citlivá na šum a nehomogenity v obraze, bylo u ní dosaženo lepších výsledků segmentace, než u metody k-means [24,28,30].

Další méně používané shlukovací metody jsou např. ISODATA, nebo Mean-shift.

Markovská náhodná pole

Metoda Markovských náhodných polí (Markov Random Fields) je založena na statistic-kém modelu prostorových vazeb sousedních a blízkých pixelů. Vychází z Bayesovské teorie podmíněné pravděpodobnosti, která je hojně využívána v oblasti rozhodování a od-hadu. V rámci rozhodování je neurčitost reprezentována pomocí pravděpodobnosti, a pa-rametry, jejichž hodnoty nejsou známy, jsou považovány za náhodné veličiny.

Cílem je najít pro každý voxel obrazu y mezi K třídami tu správnou třídu, nebo-li najít v obraze konfiguraci x s největší věrohodností. Pro tento úkol lze využít odhad maximální aposteriorní pravděpodobnosti. Ta se stanoví pomocí statistického modelu rozdělení ná-hodné veličiny, která je podle Bayesovské teorie reprezentována podmíněnou pravděpo-dobností P (y|x), a pomocí apriorní pravděpodobnosti P (x) udávající již známé informace o parametru. Stanovení podle Bayesova pravidla má tvar:

P (x|y) = P (y|x)P (x)

P (y) , (2.10)

kde P (y) hustota pravděpodobnosti definující rozložení obrazů a pro daný obraz je te-dy konstantní. Pro určení optimální konfigurace x se pak hledá konfigurace s nejvyšší aposteriorní pravděpodobností:

x = arg max

x∈Λ P (x|y), (2.11)

kde Λ ∈ {1, 2...K}, přičemž označuje hodnoty všech tříd. Aby se však dal tento po-stup aplikovat, je nutné nejdříve stanovit podmíněnou pravděpodobnost P (y|x) a apriorní

pravděpodobnost P (x). Na základě Hammersley-Cliffordova teorému je specifikováno Markovo náhodné pole (náhodné pole splňující podmínky pozitivity a markovianity), kte-rá převádí úlohu na optimalizaci minimální energie. Podrobněji se problematice věnují [22,25,29].

MRF bývá často kombinovaná s metodou K-means. Je méně citlivá na šum v obraze a poskytuje hladší segmentaci – výsledek neobsahuje tolik malých, oddělených regionů.

Je však důležité hlídat parametr regulující hladkost segmentace. Pokud je příliš vysoký, v segmentaci se ztrácejí jemné struktury. Nevýhodou tohoto algoritmu je vyšší výpočetní náročnost. I přesto je ale hojně využíván, a to jak pro segmentaci, tak v předzpracování, pro odstranění nehomogenit jasu. Další metodou využívající Bayesovské teorie je například metoda EM (Expectation-Maximization).

In document Segmentace MR obrazu (Page 35-39)

Related documents