• No results found

Statusrapport effektiviseringsåtgärder 2020

In document Delårsrapport 1- Teknik- och (Page 39-43)

Diarienummer: TEF/2020:76

Förslag till beslut

Teknik- och fastighetsnämnden godkänner teknik- och fastighetsförvaltningens status-rapportering av ärendet effektiviseringsåtgärder 2020.

Sammanfattning

Kommunfullmäktige tog i samband med mål och budget 2019 med flerårsplan 2020-2022 (KS/2018:192) beslut om att ge alla nämnder i uppdrag att ta fram effektivisering-ar om minst 2 % av sin verksamhet. Effektiviseringsåtgärder 2020 och åren därefter (2%

per år) beslutas och genomförs av respektive nämnd. Ärendet om effektiviseringsåtgär-der 2020 ska inte lämnas till kommunstyrelsens budgetberedning.

Ärendet

Effektiviseringsåtgärder är i många fall svåra att mäta i pengar i ett kortsiktigt perspek-tiv. Det är ett långsiktigt arbete som ibland resulterar i åtgärder som i inledningsskedet blir en fördyrning men som ger effekter längre fram. Teknik- och fastighetsförvaltning-en har i samband med internbudgetarbetet för 2020 tagit hänsyn till flera åtgärder som skapar god ordning och underlättar vid prioritering och uppföljning av verksamheternas effekter.

 Teknik- och fastighetsförvaltningens ledningsgrupp har 2019 beslutat om att in-föra arbetsutskott som har till uppdrag att förbereda förslag för att öka takten kring utveckling inom förvaltningen.

 Teknik- och fastighetsförvaltningen är en pilotförvaltning tillsammans med social-förvaltningen i utvecklingen av kommunens arbete med internkontroll och riska-nalyser.

 Hopslagning av två verksamhetsområden, städ- och kontorsservice och teknik och logistik.

TJÄNSTESKRIVELSE 2[2]

Teknik- och fastighetsförvaltningen 2020-04-27 Dnr TEF/2020:76

Botkyrka Kommun · Teknik- och fastighetsförvaltningen

Adress: Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA · Org.nr: 212000-2882 · Bankgiro: 624-1061 Hemsida: www.botkyrka.se · Kontaktcenter: 08-530 610 00 · E-post: medborgarcenter@botkyrka.se

 Lokalförsörjning och fastighet har startat ett arbetsutskott för att arbeta fram en mer effektiv felanmälanprocess för ökad kundnöjdhet och ökad effektivitet.

 VA-verksamheten har tre huvudområden, organisation, planeringsfunktion och ökad krisberedskap, inom vilka effektiviseringsåtgärder genomförs 2020. Effekten av åtgärderna är svår att bedöma i pengar utan jobbas utifrån att minska risker i verksamheten på lång och kort sikt.

Mikael Henning Inger Larsson

Teknik- och fastighetsdirektör tf chef ekonomi- och administration

_________

Expedieras till

Mikael Henning Inger Larsson

ORDFÖRANDEFÖRSLAG 1[2]

Teknik- och fastighetsnämnden

2020-05-11 Dnr TEF/2020:57

4

Utökning av verksamhetsområdet för Botkyrka kommuns allmänna VA-anläggning (TEF/2020:57)

Förslag till beslut

Teknik- och fastighetsnämndens förslag till kommunfullmäktige:

1. Kommunfullmäktige beslutar att utöka och ändra det allmänna verk-samhetsområdet för vatten och avlopp i Sibble, Grödinge, så att de vat-tentjänster som ordnas i området är vatten och spillvatten. I vissa delar ordnas spillvattentjänsten enbart via tryckavlopp (LTA).

2. Kommunfullmäktige beslutar att utöka det allmänna verksamhetsom-rådet för vatten och avlopp i Skårdal, Tumba, så att de vattentjänster som ordnas i området är vatten och spillvatten. I vissa delar ordnas spillvattentjänsten enbart via tryckavlopp (LTA).

3. Kommunfullmäktige beslutar att utöka det allmänna verksamhetsom-rådet för vatten och avlopp i del av Riksten, motsvarande detaljplan 4, så att de vattentjänster som ordnas i området är vatten, spillvatten och dagvatten.

4. Kommunfullmäktige beslutar att utöka det allmänna verksamhetsom-rådet för vatten och avlopp för fastigheten Ensta 1:188, så att de vatten-tjänster som ordnas är vatten och spillvatten.

5. Kommunfullmäktige beslutar att utöka det allmänna verksamhetsom-rådet för vatten och avlopp för fastigheterna Vårsta 1:156, 1:157, 1:158, så att de vattentjänster som ordnas är vatten och spillvatten via tryckavlopp (LTA).

6. Kommunfullmäktige beslutar att ändra det allmänna verksamhetsom-rådet för vatten och avlopp i omverksamhetsom-rådet Travbanan, Tumba, till ”Samfäl-lighet eller motsvarande ansluten till allmän vatten- och spillvattenan-läggning”.

BOTKYRKA KOMMUN ORDFÖRANDEFÖRSLAG 2[2]

Teknik- och fastighetsnämnden

2020-05-11 Dnr TEF/2020:57

Sammanfattning

Enligt lagen om allmänna vattentjänster (2006:412) ska kommunfullmäktige besluta om en allmän vatten- och avloppsanläggnings verksamhetsområde och vilka fastigheter som verksamhetsområdet omfattar.

Kommunens VA-avdelning har genom VA-utbyggnader till Sibble, Skårdal och Riksten ett behov av att utöka det allmänna verksamhetsområdet. Dess-utom har avdelningen i sitt löpande kvalitetsarbete identifierat några områ-den där verksamhetsområdet behöver utökas eller ändras.

Ärendet

Verksamhetsområdet för en allmän VA-anläggning ska redovisas i fastig-hetsförteckning eller på karta. Redovisningen ska ta upp det område och de tjänster som huvudmannen för den allmänna VA-anläggningen ska tillhan-dahålla inom området såsom dricksvatten, spillvatten och dagvatten.

En utökning av verksamhetsområdet blir det i samband med exploatering, VA-utbyggnad och komplettering av verksamhetsområdet med dagvatten, vatten och spillvatten kan behövas där denna nyttighet inte funnits tidigare men behov föreligger. Normalt sammanfaller verksamhetsområdet för en allmän VA-anläggning med det detaljplanelagda området eller motsvarande.

Om ett verksamhetsområde inte upprättas gäller inte bestämmelserna i vat-tentjänstlagen, de allmänna bestämmelserna för brukande av den allmänna vatten- och avloppsanläggningen (ABVA) och VA-taxan. Utanför verksam-hetsområdet finns inga skyldigheter eller rättigheter för varken

VA-huvudmannen eller fastighetsägaren. Om någon fastighet ändå ansluts till den allmänna anläggningen, så ska det regleras genom avtal mellan va-huvudmannen och fastighetsägaren.

Teknik- och fastighetsförvaltningen redogör för ärendet i tjänsteskrivelse 2020-04-26.

TJÄNSTESKRIVELSE 1[3]

Teknik- och fastighetsförvaltningen 2020-04-26 Dnr TEF/2020:57

Botkyrka Kommun · Teknik- och fastighetsförvaltningen

Adress: Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA · Org.nr: 212000-2882 · Bankgiro: 624-1061 Hemsida: www.botkyrka.se · Kontaktcenter: 08-530 610 00 · E-post: medborgarcenter@botkyrka.se Referens Mottagare

Linda Evjen

linda.evjen@botkyrka.se

Teknik- och fastighetsnämnden

Utökning av verksamhetsområdet för Botkyrka

In document Delårsrapport 1- Teknik- och (Page 39-43)