• No results found

6. Material och metod

7.1.3. Den stereotypa mannen och kvinnan

Det sista temat som identifieras i materialet är Den stereotypa mannen och kvinnan, som urskiljer stereotypa egenskaper och drag i framställningen av könen. I scenen där deltagarna får det första brevet går det att urskilja stereotypt kvinnliga egenskaper i framträdandet. Deltagaren som blir utvald till den första dejten blir emotionell och förmedlar lycka genom sitt ansiktsuttryck, med uppspärrade ögon och ett stort leende, och genom sitt kroppsspråk då hon gestikulerar yvigt och tar mycket plats. Reaktionen är mycket intensiv. Att visa känslor, vara sårbar och emotionell är egenskaper som stereotypt tillskrivs kvinnor. Det finns även attribut som anspelar på den stereotypa kvinnan i form av dess klädsel; korta kjolar och urringade toppar som anspelar på traditionella föreställningar av kvinnlig sexualitet och manlig åtrå. Detta kan ses som en bidragande faktor till att vilja framhäva sin sexualitet för mannen. En stereotyp kvinnlig egenskap är att vara traditionellt och normativt vacker.

35

D2: *Det är klart att alla vill ha en dejt och första dejten är nog lite speciell ändå.*

D3: *Personen som får första dejten med Simon har verkligen satt sina spår i hans hjärta.* [skrattar] D1: - “Isabella E.” [D1 läser upp namnet på brevet]

D4: - Nej det är jag, oh my god! [D4 klappar händerna, skrattar och ler]

D4: *Det känns skitkul, jag är så taggad, jag vill ba ah, jag behöver skrika av mig lite känner jag eller nått.* [D4 ler och ser förväntansfull ut]

(Bachelor Sverige 2019, säsong 5, avsnitt 3)

Den stereotypa mannen och kvinnan påvisas tydligt i de scener som utspelar sig på en dejt.

Under den första dejten i programmet är Simon och en deltagare ute på en savann i Afrika. De har badat badkar och dejten fortsätter nu på en filt. De ligger nära varandra iklädda morgonrockar, de dricker vin och pratar. Attributen badkar, morgonrock, kuddar, ljusslingor och att de ligger ner nära varandra på en filt med kuddar skapar en avslappnad stämning. Morgonrocken är ett plagg som oftast används i hemmet utan andra kläder, vilket indikerar att de är nakna under. Detta förstärker den sexiga stämningen och konnoterar att det finns en attraktion mellan dem. Framträdandet hos de båda tolkas också som stereotypt. Simon har ett neutralt ansiktsuttryck och ser hela tiden D1 i ögonen, vilket konnoterar självsäkerhet och att han är återhållsam med känslor. D1s ansiktsuttryck utstrålar mer känslor. Simon styr konversationen och D1 svarar bara på tilltal. Ungkarlens dominans under dejten förstärks ytterligare när han ber D1 att titta på honom, och sedan drar henne intill sig för en kyss. Stereotypa egenskaper som tillskrivs män är att de är känslokalla och aktiva, medan kvinnor är emotionella, passiva och lydiga. Under dejten förekommer även värdeladdade ord och strukturella motsättningar då Simon kommenterar D1s utseende och att han tycker att D1 är

36

vacker. Det kan tolkas som att om det finns ett utseende som definieras som vackert, finns det också ett utseende som definieras som oattraktivt. Kvinnor förväntas utifrån stereotypa egenskaper att vara vackra. Simons kommentar tyder på att han värderar ett attraktivt utseende positivt. Även D1 lägger positiva värderingar i kommentaren då hon uttrycker att hon blir generad, vilket är ett positivt värdeladdat ord.

S: - Asså du är sjukt vacker asså, dina ögon. [Simon ser på D1.] D1: - Jag blir generad när du säger så!

[Simon skrattar till.]

S: - Titta på mig. [Simon tar tar i Isabellas huvud, drar henne emot sig och kysser henne.] (Bachelor Sverige 2019, säsong 5, avsnitt 3)

Under en av dejterna utsätts killarna för en tävling, där belöningen för vinsten är att först få välja en deltagare att gå på dejt med. Scenen innehåller attribut i form av en pilbåge då det är en pilbågeduell som utgör tävlingen, vilket förstärker synen på män som jägare. Rivaliteten förstärks genom lexikala val, då de båda ungkarlarna försöker göra sig överlägsna den andra och skapa auktoritet. Uttryck som “jag måste vinna”, “jag vägrar att förlora” och “min blick kan döda”, konnoterar manliga stereotypa egenskaper som rovgirighet, tävlande, våldsamhet och aggressivitet. Däremot är framträdandet hos båda männen påtagligt osäkert och nervöst. Simon har ett stängt kroppsspråk med korsade armar och vrider på sig samtidigt som Felix pillar med sina fingrar. De manliga stereotypa egenskaper som de framhävde genom lexikala val tolkas därför som att de försökte inge ett mer självsäkert intryck men avslöjades genom sitt kroppsspråk.

37

F: *Vinnarskallen i mig säger att jag måste vinna. Jag ska vinna.*

S: *Jag kommer inte att förlora. Jag ska vinna. Jag klev in i ett beastmode. Alla tjejer såg nog att min blick kan döda. Jag ska vinna. Jag vägrar att förlora. Det är bara så det är. *

(Bachelor Sverige 2019, säsong 5, avsnitt 13)

Bilden av den stereotypa kvinnan förstärks i de flesta scener som innebär att det är någon som ska bli utvald till en dejt av ungkarlen. Denotationen att deltagarna sitter passiva i huset och väntar på att Simon ska bjuda ut dem på dejt konnoterar stereotypa egenskaper i form av att mannen är den aktiva och kvinnan den passiva. Det kan även ur ett perspektiv tolkas som självuppoffring av deltagarna att de väljer att pausa sina riktiga liv hemma i Sverige för att tävla om samma man.

D1: - Tjejer, kolla vad jag har fått! Ett brev! [D1 kommer gåendes mot de andra tjejerna med ett brev i handen.]

D2: - Gud va spännande! [Alla tjejerna samlas på terrassen.]

D3: *Asså jag har ju inte varit på dejt tidigare så jag känner väl att det börjar bli min tur.*

D4: *Jag känner att jag jättegärna hade velat gått på dejt idag, det är verkligen min tur nu känns det som.*

(Bachelor Sverige 2019, säsong 5, avsnitt 7)

Att alla deltagare tycker att det är deras tur att få gå på dejt förstärker även känslan av kärleken som ett spel och kopplas till temat mannen som målet.

Related documents