• No results found

Strategi för att motverka hemlöshetens konsekvenser

In document Kommunfullmäktige 2021-03-25 (Page 181-188)

Förslag till beslut

Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige:

1. Kommunfullmäktige fastställer ”Strategi för att motverka hemlöshetens konsekvenser”.

2. Kommunfullmäktige beslutar att insatsen kommunkontrakt ska beslutas enligt 4 kap. 2 § socialtjänstlagen utöver vad som följer av 4 kapitlet 1 § om det finns skäl för det, till följande grupper:

- Barnfamiljer i långvarig hemlöshet - Våldsutsatta

- Avhoppare från andra kommuner

Sammanfattning

När man talar om hemlöshet är det viktigt att särskilja den strukturella hemlösheten från den sociala hemlösheten. Hemlöshet är både en

socialpolitisk och en bostadspolitisk fråga där både individuellt inriktade förändringar och strukturellt inriktade förändringar behövs för att motverka hemlöshet. Socialtjänsten har sällan ensamt verktygen för att komma till rätta med hemlöshetsproblematiken – även om socialtjänsten har en viktig roll att motverka och lindra konsekvenserna av hemlösheten som drabbar den enskilde människan.

Med strukturell hemlöshet avses personer som av ekonomiska skäl inte kan ta sig in på bostadsmarknaden. Den sociala hemlösheten avser istället en problematik som bottnar i att individer av sociala skäl inte kan ta sig in på bostadsmarknaden. Orsakerna till detta kan exempelvis vara att individen har ett pågående missbruk eller lider av psykisk ohälsa. Dessa personer är oftast även i behov av stöd för sitt boende under en övergångsperiod, eller

TJÄNSTESKRIVELSE 2[2]

Kommunledningsförvaltningen 2021-02-19 Kod:1.1.1.1

Dnr: KS/2021:00110

Botkyrka Kommun

Adress: Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA · Org.nr: 212000-2882 · Bankgiro: 624-1061 Medborgarcenter: 08-530 610 00 · E-post: medborgarcenter@botkyrka.se

Hemsida: www.botkyrka.se

på lång sikt för att kunna nå en stabilitet i sitt boende. Aktuell forskning och tendensen lokalt i Botkyrka är att det är den strukturella hemlösheten som ökar och där socialtjänsten runt om i landet bekräftar bilden av att de måste ägna sig allt mer åt boendefrågor, på grund av det allt hårdare klimatet på bostadsmarknaden.

Socialnämnden behandlade ärendet 2021-02-16, § 21.

Socialförvaltningen redogör för ärendet i tjänsteskrivelse 2021-01-20.

Bilagor

1. Protokollsutdrag från socialnämnden 2021-02-16, § 21.

2. Socialförvaltningens tjänsteskrivelse 2021-01-20.

3. Strategi för att motverka hemlöshetens konsekvenser Expedieras till:

Kommunfullmäktige Socialnämnden

Charlotte Lagerqvist, t.f. socialdirektör

Jennifer Gavin, administrativ chef – socialförvaltningen

Emma Westergren, verksamhetsutvecklare – socialförvaltningen

PROTOKOLLSUTDRAG Socialnämnden

2021-02-16 Dnr SN 2021:26

§ 21

Strategi för att motverka hemlöshetens konsekvenser (SN 2021:26)

Beslut

Socialnämnden föreslår kommunfullmäktige att godkänna

”Strategi för att motverka hemlöshetens konsekvenser”.

att insatsen kommunkontrakt ska beslutas enligt 4 kap. 2 § socialtjänstlagen utöver vad som följer av 4 kapitlet 1 § om det finns skäl för det, till följande grupper:

- Barnfamiljer i långvarig hemlöshet -Våldsutsatta

-Avhoppare från andra kommuner Sammanfattning

När man talar om hemlöshet är det viktigt att särskilja den strukturella hemlösheten från den sociala hemlösheten. Hemlöshet är både en

socialpolitisk och en bostadspolitisk fråga där både individuellt inriktade förändringar och strukturellt inriktade förändringar behövs för att motverka hemlöshet. Socialtjänsten har sällan ensamt verktygen för att komma till rätta med hemlöshetsproblematiken – även om socialtjänsten har en viktig roll att motverka och lindra konsekvenserna av hemlösheten som drabbar den enskilde människan.

Med strukturell hemlöshet avses personer som av ekonomiska skäl inte kan ta sig in på bostadsmarknaden. Den sociala hemlösheten avser istället en problematik som bottnar i att individer av sociala skäl inte kan ta sig in på bostadsmarknaden. Orsakerna till detta kan exempelvis vara att individen har ett pågående missbruk eller lider av psykisk ohälsa. Dessa personer är oftast även i behov av stöd för sitt boende under en övergångsperiod, eller på lång sikt för att kunna nå en stabilitet i sitt boende. Aktuell forskning och tendensen lokalt i Botkyrka är att det är den strukturella hemlösheten som ökar och där socialtjänsten runt om i landet bekräftar bilden av att de måste ägna sig allt mer åt boendefrågor, på grund av det allt hårdare klimatet på bostadsmarknaden.

TJÄNSTESKRIVELSE

2021-01-20 SN/2021:00026

1 [4]

Post Botkyrka kommun, · Besök · Kontaktcenter Direkt · Sms · E-post

Org.nr 212000-2882 · Bankgiro 624-1061 · Fax · Webb www.botkyrka.se

Referens Mottagare

Emma Westergren Socialnämnden

Kommunstyrelsen Kommunfullmäktige Strategi för att motverka hemlöshetens konsekvenser

Förslag till beslut

Socialnämnden föreslår kommunfullmäktige att godkänna

”Strategi för att motverka hemlöshetens konsekvenser”.

att insatsen kommunkontrakt ska beslutas enligt 4 kap. 2 § socialtjänstlagen ut-över vad som följer av 4 kapitlet 1 § om det finns skäl för det, till följande grupper:

• Barnfamiljer i långvarig hemlöshet

• Våldsutsatta

• Avhoppare från andra kommuner Bakgrund

Hemlöshetsproblematiken är en komplex fråga som behöver lösningar på både kommunal, regional och nationell nivå. Hemlöshet är både en socialpolitisk och en bostadspolitisk fråga där såväl individuellt inriktade förändringar och strukturellt inriktade förändringar behövs för att motverka hemlöshet. Social-tjänsten har sällan ensamt verktygen för att komma till rätta med hemlöshets-problematiken – även om socialtjänsten har en viktig roll att motverka och lindra konsekvenserna av hemlösheten som drabbar den enskilde människan.

Frågor kopplat till hemlöshet och konsekvenserna av hemlöshet är ett priorite-rat område och under många år har kommunen haft som målsättning att lindra hemlöshetens konsekvenser.

2018 fattades beslut av Kommunstyrelsen att det i samband med revidering av kommunens bostadsförsörjningsprogram, också ska framgå principer och lång-siktiga mål för att motverka hemlöshet och utestängning från bostadsmark-naden. Detta program tas fram i samverkan med Botkyrkabyggen och i pro-grammet avtalas att Botkyrkabyggen ska - om kommunen begär - det avsätta en viss andel av bolagets nyuthyrning per år för kommunkontrakt.

BOTKYRKA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE 2021-01-20

2 [4]

Inför 2021 har socialnämnden antagit ett mål som lyder: ”Nämndens stöd och insatser bidrar till att stötta personer med boendeproblematik för att lindra hemlöshetens konsekvenser” samt ett mått för att mäta att antalet barn i akut hemlöshet minskar.

Socialförvaltningen fick i januari 2021 ett uppdrag från socialnämndens ordfö-rande att upprätta ett strategidokument för förvaltningens arbete med hemlös-het och dess konsekvenser. Syftet med strategidokumentet var att uttrycka den politiska viljeyttringen i det fortsatta arbetet.

Sammanfattning

När man talar om hemlöshet är det viktigt att särskilja den strukturella hemlös-heten från den sociala hemlöshemlös-heten. Med strukturell hemlöshet avses personer som av ekonomiska skäl inte kan ta sig in på bostadsmarknaden. Den sociala hemlösheten avser istället en problematik som bottnar i att individer av sociala skäl inte kan ta sig in på bostadsmarknaden. Orsakerna till detta kan exempel-vis vara att individen har ett pågående missbruk eller lider av psykisk ohälsa.

Dessa personer är oftast även i behov av stöd för sitt boende under en över-gångsperiod, eller på lång sikt för att kunna nå en stabilitet i sitt boende. Aktu-ell forskning och tendensen lokalt i Botkyrka är att det är den strukturAktu-ella hem-lösheten som ökar och där socialtjänsten runt om i landet bekräftar bilden av att de måste ägna sig allt mer åt boendefrågor, på grund av det allt hårdare kli-matet på bostadsmarknaden.

Grundorsaken till den hemlöshet som drabbar barnfamiljer är oftast strukturell, det vill säga att den vanligaste förklaringen till deras situation är att deras vård-nadshavare av ekonomiska skäl inte kunnat etablera sig på bostadsmarknaden och hänger samman såväl med bristen på tillgängliga hyresrätter som svårig-heter att etablera sig på arbetsmarknaden. De allra flesta barnfamiljer som sö-ker bistånd hos socialtjänsten till boende, tillhör inte de särskilt utsatta grupper som enligt rättspraxis har rätt till bistånd i form av egen permanent bostad.

Däremot behöver socialtjänsten utifrån ett barnrättsperspektiv ta särskilda hän-syn i ärenden som rör barnfamiljer som lever i hemlöshet och bör därmed be-trakta barnfamiljer som en särskilt utsatt grupp.

Barnfamiljer i långvarig hemlöshet

Den aktuella tendensen visar att det är den strukturella hemlösheten som ökar, där barn i synnerhet är särskilt utsatta. Det finns därför skäl att enligt 4 kapitlet 2 § socialtjänstlagen bevilja barnfamiljer i långvarig hemlöshet bistånd i form

BOTKYRKA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE 2021-01-20

3 [4]

av boende i kommunkontrakt. Som hemlös barnfamilj räknas familjer eller en-samstående med hemmavarande barn under 18 år som saknar egen eller för-hyrd bostad och som inte bor i något stadigvarande andrahands- eller innebo-endekontrakt och därför är hänvisade till tillfälliga boendealternativ. Botkyrka kommun definierar långvarig hemlöshet som minst sex månader av styrkt sam-manhängande hemlöshet.

Våldsutsatta

Med våldsutsatta menas de som har kontakt med socialtjänsten utifrån sin våldsutsatthet och med anledning av detta också befinner sig i långvarig hem-löshet utan möjlighet att lösa situationen på egen hand.

Avhoppare

Med avhoppare från andra kommuner avses personer som vill bryta sin krimi-nella bana och därför är i behov av boende långt bort från sitt nuvarande nät-verk. För att denna ska tillämpas behövs en överenskommelse mellan motta-gande och överlämnande kommun.

Ekonomiska konsekvenser av beslutet

De ekonomiska konsekvenserna av att anta Strategi för att motverka hemlös-hetens konsekvenser, är svåra att prognostisera. En viss ökning av antalet bifall till akuta boendelösningar kan antas bli en följd av antagandet av strategin vil-ket i sin tur påverkar ekonomin. Det kan också öka de administrativa kostna-derna då ansökningar om olika typer av boendeformer eventuellt ökar, samt den handläggning som kommer av detta. En ökning av antalet kommunkon-trakt även för barnfamiljer, kan dock på sikt komma att minska de dyrare for-mer av placeringar på akuta boenden för ett visst antal familjer. En långsiktig konsekvens kan förmodas bli att fler kan få förutsättningar till att fokusera på självförsörjning, genom att få ett stabilt boende även om det ska tas som för-siktiga antaganden.

Barnkonsekvensanalys

Precis som långvarigt ekonomiskt bistånd och ekonomisk utsatthet påverkar barns möjligheter och kan leda till utanförskap, svagare skolprestation, samt risk för missbruk och kriminalitet i vuxenlivet så leder även hemlöshet och osäkra bostadsförhållanden till sociala problem. Detta gäller särskilt barn, då deras möjligheter till en trygg uppväxt försvåras. Genom att anta och imple-mentera strategin så är bedömningen att barns bästa i större utsträckning kan uppnås. Genom att barn som levt i osäkra boendeförhållanden under lång tid

BOTKYRKA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE 2021-01-20

4 [4]

ska betraktas som en särskilt utsatt grupp, kan de också prioriteras till mer långsiktiga boendelösningar.

Charlotte Lagerqvist Jennifer Gavin

Socialdirektör Stöd- och utvecklingschef

Socialförvaltningen Socialförvaltningen

Strategi för att motverka hemlösheten

In document Kommunfullmäktige 2021-03-25 (Page 181-188)