• No results found

Jan Myrdal vill nyansera bilden av 'världsberömde' Johan August" Jan Myrdal upptäckte August Strindberg redan i tonåren och har skrivit otaliga artiklar och ett par böcker om nationalförfattaren.

Bilden av den knäppe, kvinnohatande alkoholisten är inte sann, hävdade Myrdal när han gästade Peder Skrivares skola.

Jan Myrdal höll två Strindbergs-föreläsningar i Varberg i torsdags - ett för gymnasisterna på PS och ett offentligt på teatern. HN var på plats under det första, där Myrdal bland annat berättade om hur Strindberg fick honom att hoppa av skolan.

Han övertygade mig om att hela skolsystemet var onödigt. Det räcker att lära sig läsa och att ha tillgång till ett bibliotek. Därför slutade jag skolan och började jobba nattskift på Värmlands Folkblad som 16-17-åring. Men jag har inte uppmuntrat vare sig barn eller barnbarn att göra

samma sak. Jag vet inte ens om det är lagligt möjligt idag.

Som Strindbergskännare har Jan Myrdal reagerat på vad han uppfattar som fördomar och vanföreställningar.

När det gäller kvinnohatet menar Myrdal att man måste skilja på det som Strindberg skrev under svartsjukeattacker och det ha n skrev när han var vid sina sinnens fulla bruk. Å ena sidan giftspyorna om halvapor och lägre stående varelser.

Alla har vi väl drabbats av svartsjuka någon gång. Jag minns själv när jag blev lämnad 1946 och skriade ut mina synpunkter om kvinnor i en telefonkiosk. Polisen tog mig för en sabotör och förde bort mig. Å andra sidan det progressiva jämställdhetsprogrammet i förordet till Giftas (1884), där Strindberg listar kvinnans rättigheter - bland annat rätten till lika uppfostran, rätten att rösta och väljas till olika

förtroendeuppdrag.

Myrdal tog även upp dramat Fadren (1887) och vad han menade är ett vanligt manligt tvivel: Är jag egentligen far till mina barn?

Statistiskt är var tionde inte sina barns far. Det handlar inte om kvinnohat.

Själv påtog sig Strindberg faderskapet för Frida Uhls son Friedrich trots att makarna då hade separerat och det var allmänt känt att den tyske dramatikern Frans Wedekind var pappa till barnet.

Det tyder på att Strindberg var en anständig karl.

Det brukar också hävdas att Strindberg var antisemit och det var han också, åtminstone i sin ungdom. I Det nya Riket (1882) hånar han den långhårige, skäggige juden Moses och i Röda rummet (1879) beskrivs Levi nedlåtande och med rasistiska klichéer.

Men Myrdal menar att Strindberg kom att ändra sig. När Röda rummet skulle översättas till danska uppmanade han Edvard Brandes att stryka alla

antisemitiska inslag.

Brandes gjorde mer än så. Han tillät sig att driva med Strindberg och bytte Isaac mot August i en ordväxling i romanen. Och det accepterade Strindberg. Men det har ingen litteraturvetare kollat upp eller lyft fram.

Och när Det nya riket skulle komma i ny upplaga strax före Strindbergs död skrev författaren att han ville att alla de tvivelaktiga kapitlen skulle

lyftas. Men så dog han och boken gavs ut i originalversion.

Huruvida August Strindberg kommer att behålla sin ställning inom den svenska litteraturen är Jan Myrdal osäker på. I sina mer pessimistiska stunder

betvivlar han det.

Jag ser framför mig ett Sverige där man talar någon sorts svengelska och inte har någon littertaur alls. Som utveckling är nu kommer kanske seriesamlarna att minnas albumversionen av Röda rummet.

MALIN HENRIKSON

Fel! Ogiltig hyperlänkreferens.

malin.henrikson@hn.se # Jan myrdal #

@byli foto: FOTO: L-G JOHANSSON

@bildtext: Jan Myrdal är en av landets stora Strindbergkännare. För några år sedan fick han Ivar Lo-priset för sin närläsning och sin självständiga

tolkning av författarens texter. # Strindberg #

@bildtext: Johan August Strindberg (1849-1912) är, enligt Jan Myrdal, ”världsberömd” i framför allt Sverige och Skandinavien. Hans prosa är svåröversatt och dessutom har fördomarna stått i vägen för ett mer internationellt erkännande.

Bilaga 7

Original Message

---From: ROGER WINDAHL To: Ulf Jansson

Sent: Saturday, April 09, 2005 9:29 AM Subject: Liten, och försiktig, påminnelse!

Hej,

Vi undrar bara om Ni erhållit de frågor vi sände Er för cirka tre och en halv vecka sedan. Frågorna berörde bland annat vilken Strindbergsbild Ni har etc. Det är i dag två

läroboksförfattare som inte har returnerat och besvarat frågorna, Ni är en av dessa! Vi ser helst, och hoppas på, att Ni är med bland de övriga läromedelsförfattarna, med tanke på att Er bok Den levande litteraturen används flitigt på de skolor vi undersökt. Och vi vill gärna ha med Er i vårt examensarbete!

Med vänliga, varma och förhoppningsfulla hälsningar från lärarstuderande Roger och Eva Windahl

0340-67 76 01

roger.windahl@telia.com

Original Message

---From: Ulf Jansson To: ROGER WINDAHL

Sent: Monday, April 18, 2005 2:10 PM Subject: Re: Liten, och försiktig, påminnelse!

Hej

tyvärr, jag är mitt inne i slutfasen på ett omfattande manusarbete. Flera av era frågor skulle kräva, att jag återigen gick igenom mina källor för ett antal textavsnitt. Det har jag inte tid med.

Mvh Ulf Jansson

Original Message

---From: ROGER WINDAHL To: Ulf Jansson

Sent: Monday, April 18, 2005 4:58 PM Subject: Re: Liten, och försiktig, påminnelse!

Hej,

Vi vill bara säga att vi helst skulle, om möjligt, ha med Er i vårt ex. arb. Det är inte så brådskande, det räcker om vi får in din respons inom 3-4 veckor från och med nu, behöver inte heller vara så "långrandigt".

De flesta av de tillfrågade läroboksförfattarna svarade inom 2-3 dagar, den snabbaste var faktiskt 7 tim.

Med vänliga och ännu förhoppningsfulla hälsningar från två ihärdiga och ödmjukt bönande och frågande lärarstudenter, Roger och Eva Windahl i Varberg.

roger.windahl@telia.com

Original Message

---From: Ulf Jansson To: ROGER WINDAHL

Sent: Monday, April 18, 2005 8:22 PM Subject: Re: Liten, och försiktig, påminnelse!

Hej.

Jag hänvisar till mitt svar igen.

Bilaga 9

Related documents