• No results found

Nedan presenteras deltagarnas gradering av påståenden som är del av Structural assurance. Procenten är räknat på 10 deltagare. Resultatet visar att deltagarna inte verkar vara särskilt bekymrade över säkerheten för korttransaktioner vid e-butiker. Inmatning av personlig information är enligt resultatet inte heller något märkvärdigt för studiens deltagare.

Figur 13. Structural assurance .

5 Analys

5.1 Analysintroduktion

Studiens första hypotes löd:

 Det är möjligt att mäta besökares uppfattade transparens vid en e-butik.

Analysen för att behandla antagandet återkopplar till figurerna (5,6,7,8) under rubriken metodhypotes.

Studiens andra hypotes löd :

 Det finns ett samband mellan förtroende och transparens

Analys för antagandet behandlas under korrelation och återkopplar till figurerna (9,10,11,12)

5.2 Metodhypotes

Metodhypotesen löd, Lenson.com är mer förtroendeingivande och transparent än Yourlenses.com. Trusting Beliefs är användarens perception eller uppfattning om vilka karaktärer eller kvalitéer den mötande parten uttrycker. (McKnight, Choudhury & Kacmar, 2002) Transparens innefattar enligt studiens transparenskonstruktion, företagsidentitet, öppenhet, information och lättillgänglighet) Lenson.com blev högre graderad än Yourlenses.com vid båda konstruktioner (TB+PT) Se figurer (5, 6)

5.2.1 Test 1

Grupp 2 Grupp 1

Lenson.com Yourlenses.com

TB 5.2

<

TB 4.78

PT 5.1

<

PT 3.57

Med stöd av detta stärkts studiens metodhypotes. Jag tolkar resultatet som att Lenson har större sannolikhet att uppfattas som ärliga, kompetenta och effektiva (TB) av samling slumpmässiga besökare. De är enligt studiens transparenskonstruktion också mer öppna, lättillgängliga, informationsrika och omtyckta (PT)

5.2.2 Test 2

Det adderade testet visar att testgrupp 1 har graderat båda testexempel. Deras värden vid TB och PT beträffande båda e-butikerna kan därför jämföras. Se figurer (7,8)

Grupp 1 Grupp 1

Lenson.com Yourlenses.com

TB 5.82

<

TB 4.78

PT 6.0

<

PT 3.57

Testgrupp1 graderade Lenson.com 17% högre än Yourlenses.com beträffande TB och 40.5% högre beträffande PT. Detta anser jag ge studien ytterligare underlag till att styrka metodhypotesen. Resultat vid test 2, visar att samma deltagare värderade Lenson.com högre än Yourlenses.com vid TB och PT. Samtliga påståendens värden visar också till fördel för Lenson.com.

5.3 Korrelation

Tre linjediagram presenteras i resultatet, figurerna (10, 11, 12) vilka är avsedda att visualisera korrelationen. I figur (10) visualiseras deltagarnas värderingar vid TB och PT för båda e-butiker. Korrelationskoefficienten är (r = 0.507) vilket kan anses som en måttlig positiv korrelation. I figur (11) visar resultatet att om man bryter ut Lenson.com, föreligger en starkare positiv korrelation(r = 0.760)

Det adderade testet vid Lenson.com (12) visar ytterligare en stark positiv korrelation (r = 0.844) vilket förstärker indikationen att ett samband föreligger mellan TB och PT.

Som det framgår i figur (10,14) är det deltagare nummer 9, vars värden som ej korrelerar. Detta beror på att deltagare 9 har graderat påståenden vid TB (e-butikens karaktär, ärlighet) högt, men uppfattad transparens (information, lättillgänglighet, öppenhet, företagsidentitet ) väldigt lågt.

vilket ger upphov till den totalt sett positiva korrelationen (r = 0.507). Om avvikelsen hade exkluderats hade korrelationskoefficienten varit (r =0.820). En mer omfattande studie hade bekräftat om avvikelsen var en tillfällighet eller en trend.

Figur 14. Avvikelse

6 Diskussion

Resultatet av undersökningen indikerar att det är möjligt att kvantitativt samla användares uppfattningar beträffande e-butikers presenterade transparens. En av sidorna (Lenson.com), som enligt metodhypotesen är mer transparent och förtroende- ingivande har stärkts. Resultatet indikerar även att det finns en positiv korrelation mellan studiens förtroendekonstruktion och transparens-konstruktion. Korrelationen säger inte att den ena är orsak till den andra, men pekar mot att det finns ett samband dem emellan. En avvikelse i värdena har identifierats. Se figurerna (10,14) En mer omfattande studie hade gett svar på om avvikelsen är en slump. Förslag på vidare forskning är att testa metoden inom andra områden. Det ska dock tas i beaktande att metoden är i ett förstadium. Som redan omnämnts i metoddiskussionen hade reliabiliten vid studien stärkts om även testgrupp 2 hade inkluderats vid test 2. Resultatet hade visat om Lenson.com eller Yourlenses.com graderats lägre eller högre vid TB och PT.

Fokus i studien har varit att framhäva förtroende och transparens vid e-handel. Studien har dock inte inkluderat jämförelser av design, pris, eller utbud. Flera av deltagarna har vid studien påpekat att det är priset som är det mest väsentliga. En undersökning av DIBS, bekräftar detta. I deras e-handelsindex (2011) presenteras ett resultat som tyder på att unga människor (15-24 år) främst är intresserade av det lägsta priset. Med utgångspunkt från det kan det inte uteslutas att det finns andra faktorer som kan ha påverkat deltagarnas graderingar. Till exempel, påståendet ”Jag gillar e-butiken” belyser i

hög grad deltagarens subjektiva uppfattning. Påståendet inkluderades med anknytning till kategorin företagsidentitet. Detta i sin tur inkluderades eftersom det enligt litteraturen och i min tolkning bedömts som en väsentlig del i begreppet transparens. Detta innebär i praktiken att begreppsinnebörden och tolkningsperspektivet är intressanta utgångspunkter för fortsatta studier.

Jag hade en intressant diskussion med min bror där han uttryckte ”Är en sida välgjord har den ofta förutom bra design också god transparens, säljstrategi etc. Dessa begrepp går hand i hand och det är dessa som skiljer de professionella e-butikerna från de övriga”. När jag utformande transparensmodellen redogjorde jag för att det finns två nivåer av transparens. Förmedlande och presenterande. Det finns information som ska förmedlas, men att det är presentationen som avgör hur mottagaren ser och uppfattar den. Vad som är intressant med e-handel är att affärsmodellen skiljer sig väldigt mycket från traditionell handel. Jag vill även påstå att e-handels-miljön har genomgått en stor förändring de senaste 10 åren. I dagsläget är jag övertygad om att kundcentrerad strategi kan anses som en uppmärksammad strategi. Därav iden till denna studie. Att göra kopplingen till transparens anser jag att jag kan göra eftersom litteraturstudien framställer att god transparens omfattar en nära kommunikation med kunden.

Det bör understrykas att transparenskonstruktionen jag har tillämpat är utformad i relation till min transparensmodell. De påståenden som jag använder som attribut är därför formade utifrån min tolkning av litteraturstudien. Jag är övertygad om att det kan finnas en annan uppfattning om vad transparens innebär och därför alternativa utformningar av modellen. Resultatet i denna studie stämmer dock väl överens med min tolkning av transparens.

Huruvida e-butiker är transparenta som (Carrol, Buchholtz, 2011) beskriver trans- parens, ”I vilken grad företag gör rutiner aktiviteter, processer och beslut som sker eller tas i ett företag öppna och synliga för omvärlden” kan diskuteras och vara en utgångspunkt för vidare studier inom området. Enligt en svensk undersökning (HUI research, 2012) har e-handelns omsättning stigit från 4.9 miljarder år 2003, till 31.6 miljarder år 2012. E-handel som marknadsplats är därför generellt intressant att forska kring. Utvecklingen visar att både företag och konsumenternas köpvanor har förändrats. Den moderna kunden, som presenterades i teorin är i sitt förhållande till e-handel intressant att forska om. E-handel är specifikt intressant eftersom det är lättare för kunden att överge en e-butik än en fysisk butik.

Att diskutera vad god transparens innebär är intressant, och jag tror att jag delar denna åsikt med både experter och hemmafunderare. Jag tror att avståndet mellan företag och konsumenter krymper, vilket stärker det väsentliga i att bibehålla en god företags- identitet. Jag är övertygad om att det blir allt mer betydelsefullt att presentera relevant information och att göra denna lättförståelig samt enkel att finna. Därför krävs en noggrann presentationsstrategi och önskvärt är också att den är mätbar.

7 Referenser

Bennis, W, Goleman, D & O'Toole, J. (2008). Transparency : How Leaders Create a Culture of Candor. Hoboken, NJ, USA: Wiley. S 120.

Bernstein, D (1984). Company Image & Reality, A Critique of Corporate Commucations. ISBN 91-7738-078-9.

Blomqvist, K & Ståhle, P. (2004) Trust in Technology Partnerships. University of Finland, Chapter VIII.

Carlsson, L (2010). Marknadsföring och kommunikation i sociala medier: givande dialoger, starkare varumärke, ökad försäljning, Göteborg: Kreafon.

Carrol, A.B & Buchholtz, A.K (2008). Business & Society, Ethics, Sustainability, and Stakeholder Management, 8th edition.

Chimay, A & Kirti, J.R (2008). e-Business in Construction. Hoboken, NJ, USA: Wiley. S 195-210.

Datta, P & Chatterjee, S (2011). Online Consumer Market Online Consumer Market Inefficiencies and Intermediation, The database for advances in information

systems. Volume 42, Number 2, May 2011.

Feinstein A R (1987) Clinimetrics. New Haven: Yale University Press.Gambetta, D (2000). Can we Trust Trust? In trust: Making and breaking

Cooperative Relations. Blackwell, New york. S 213-237.

Genschou, A-K (2007). Betydelsen av medarbetarens kön, kompetens och arbetsrelaterade self-efficancy för ledarens tillitsintention . Institutionen för samhälls- och beteendevetenskap (C-uppsats). S.2

 HUI research, Posten och Svensk Distanhandel (2012) Årsrapport 2012

http://www.posten.se/sv/Documents/PDF/e-barometern_q3_2012.pdf (2013-08- 11)

Kreiser, P.M, Marinho, L.D & Weaver, K.M (2002). Assesing the psych-ometric properties of the entrepreneurial orientation scale: a multi-country analysis. Entrepreneurship. Vol Summer.

Larsson, L-O (2002) Transparency! Det genomskinliga företaget, Malmö, Gecco. ISBN-91-86990-19-5. S.172.

McKnight, D.H & Chervany, NL (2007). Trust and distrust definitions. Journal of Strategic Information Systems 11. S.29

McKnight, D.H & Choudhuryb, V & Kacmarc, C (2002). The impact of initial consumer trust on intentions to transact with a web site: a trust building model.McKnight, D.H, Chervany, N.L (1996). The Meanings of Trust.

McManus, T, Holtzman, Y & Lazarus (2006). Transparency and Other Hot Topics. GBR: Emerald Group Publishing Ltd. S 36.

 PWC US, Puthiyamadam, T, D'Alessandro P, O'Driscoll, S, & Lamano, J (2012), Defining customer centricity: Building the customer centered organization ,Disussion [Online] ww.youtube.com/watch?v=x_SfyUTdgls (2013-08-10)

 SIFO, E-butik i Norden AB (2010)http://blogg.e-butik.se/wp-conten- t/uploads/2011/01/Sifo_Ebutik_i_Norden_AB_Dec_2010.pdf (2013-08-10)  Tapscott, D & Ticoll, D (2003) THE NAKED CORPORATION: How the Age of

Transparency Will Revolutionize Business. ISBN: 0-7432- 4650-0. S 24, 27, 168- 170.

8 Bilagor

 Bilaga 1 – Formulär

Related documents