• No results found

Studiens konklusioner

In document Drogfrihetens drivkrafter (Page 47-50)

7.5 Studiens konklusioner

Undersökningen kan påvisa och sammanfatta följande tre konklusioner:

Det är av oerhörd stor vikt att personer som befunnit sig i missbruk har värdefulla relationer runt omkring sig som kan ge stöd och trygghet, för att risken att ta ett återfall ska vara så liten som möjligt.

Det går inte att säga att en viss motivationsfaktor eller tankestrategi fungerar för alla personer. Därför krävs det att individen själv finner fungerande motivationsfaktorer och sätt att tänka för att undvika återfall.

För en bibehållen drogfrihet krävs både inre och yttre motivation som är tillräckligt stark.

8 Avslutande diskussion

Efter att ha sammanställt vårt resultat och genomfört analysen kan vi konstatera att

frågeställningarna vi framarbetat har blivit besvarade. Vi var intresserade av att ta reda vilka motivationsfaktorer och tankestrategier som kan vara betydelsefulla för att personer med beroendeproblematik ska välja andra alternativ än att ta ett återfall. Detta anser vi att respondenterna gav oss svar på. Vår uppfattning av studiens undersökningsbegrepp

förändrades under uppsatsprocessen. Från början tänkte vi att yttre påverkansfaktorer är något som leder till motivation. För oss kom detta begrepp senare att innefattas i begreppet yttre motivationsfaktorer. Yttre påverkansfaktorer behöver enligt vår mening inte nödvändigtvis leda till motivation och därför valde vi att korrigera begreppsbilden under arbetets gång. De yttre motivationsfaktorerna måste däremot på ett eller annat sätt leda till en inre motivation,

det vill säga en inre vilja av att vilja. Motivationen blir därmed motiverande i sig självt. Om de yttre motivationsfaktorerna inte leder till inre motivation menar vi att de inte är tillräckliga för personen i dennes nuvarande livssituation.

Det finns inga allmängiltiga eller generella metoder som säkerställer att en person fortsätter vara motiverad till bibehållen drogfrihet och som förhindrar återfall. Missbruk, motivation och återfallsprevention är ett mycket mer komplext område än så. Vi tänker att det därför är en svårighet att finna evidensbaserade tillvägagångssätt som säkerställer en persons

motivation och som gör att han eller hon inte tar ett återfall. Om det är som vårt resultat visar, att det är goda och trygga relationer som många gånger verkar avgörande för fortsatt

drogfrihet, menar vi att risken för att ta ett återfall är som störst hos de människor som inte har ett stödjande, drogfritt nätverk, eller som har ett nätverk de inte upplever vara motiverande. Vi upplever att respondenterna tyckte att det var en svårighet att prata om hur de tänker för att undvika att ta ett återfall. Detta kan delvis bero på att det är svårt att rannsaka sig själv och formulera sina tankar om sina tankar under en tidsbegränsad fokusgruppintervju. En orsak kan också vara att tankar är abstrakta att förklara för många människor. Om vi hade genomfört samma fokusgruppintervjuer vid ett senare tillfälle skulle respondenterna fått tid till ytterligare eftertänksamhet. Det hade kanske kunnat leda till ett mer omfattande resultat på temat om inre tankestrategier. Det kan vara så att en och samma tanke eller tankestrategi kan fungera på flera åtskilda situationer, som exempelvis Åke som tänkte; ”och sen då”? Gällande de tankestrategier respondenterna berättade om menar vi att det är väldigt insiktsfullt av dem att kunna dela med sig av dessa. För att ha en fungerande tankestrategi måste man enligt oss ha kommit till insikt om den egna situationen och ha en handlingskraft och vilja att göra något åt det.

Studiens resultat har till stora delar bekräftat vår förförståelse. Vår uppfattning var att en persons nätverk är väldigt betydelsefullt för dennes motivation att inte återfalla i missbruk. Det har framkommit att gemenskapen, alltså vänner och bekanta inom

självhjälpsgruppsverksamheten, spelar en större roll än vad vi hade trott. Utöver det har många fler resultat vi inte räknat med framkommit, men som vi med facit i hand inte är särskilt förvånade över. Det kan tyckas självfallet att faktorer såsom rädsla för fysisk och psykisk ohälsa, bostad eller andlighet är faktorer som upplevs motiverande. Att växa som människa och att vara en ärlig person är två inre motivationsfaktorer som enligt oss kräver

som rimligtvis byggs upp efter en längre tid i drogfrihet. Resultaten från temat inre

tankestrategier bekräftade delvis vår förförståelse om detta. Det som även framkom var att försöka acceptera tanken och känslan av drogsug och att man vid sug av alkohol eller droger kan föra ett inre resonemang med sig själv. På ett eller annat sätt tror vi att människor alltid för en dialog med sig själva, men att det inte blir påtagligt förrän man reflekterar över sina tankar.

Resultatet av undersökningen överensstämmer i vissa delar med det resultat Helling (2003) fått fram. Hans studie fokuserar dock på personer som lämnar ett missbruk medan vår studie lyfter fram personer som inte vill ta ett återfall. I likhet med Hellings rapport framkommer även barn, nätverk och rädsla för sitt liv som viktiga motivationsfaktorer. Även Skårner (2009) belyser det sociala nätverkets betydelse. Hon beskriver hur personer i missbruk måste byta sina bekantskapskretsar mot nya, sunda och drogfria relationer och sociala nätverk. Vi menar att våra respondenter har vidtagit dessa åtgärder och lyckats skapa trygga och drogfria relationer. I vårt resultat framträder att intervjupersonerna återupptagit kontakten med familj och gamla vänner utanför drogkretsar. De har även funnit en hållbar gemenskap inom gemenskapens ramar.

Vi gjorde ett medvetet val att använda oss av Freuds personlighetsteori för att vi ville förstå och förklara vad som ligger bakom och styr våra tankar, och därigenom våra handlingar och beteenden. Varför gör vi som vi gör?

Avseende valet av olika motivationsteorier föll det för oss naturligt, eftersom uppsatsens mest omfattande tema handlar om just motivation. Även här hade vi kunnat tillämpa ytterligare infallsvinklar som handlar om motivation, vilket hade kunnat medföra att analysens innehåll hade varit av en annan karaktär.

Som ett led i behandling och vård menar vi att det är viktigt att bygga individens motivation till drogfrihet genom att stärka individens nätverk och sociala relationer. Utifrån studiens resultat ser vi betydelsen av mänskliga relationer och nätverk. Med anledning av detta har vi som förslag att både det förebyggande och behandlande arbetet mot drogmissbruk lägger större vikt kring nätverksmöten och liknande interventioner för att stärka och förankra personer i ett relationellt sammanhang. Med förebyggande menar vi även arbetet med personer som befunnit sig i missbruk.

In document Drogfrihetens drivkrafter (Page 47-50)

Related documents