• No results found

MittSverige Vatten ansvarar för drift och underhåll av de allmänna vatten- och avlopps-anläggningarna i Sundsvall och Timrå (10).

I Sundsvall-Timråregionen finns fem större kommunala avloppsreningsverk med direkta utsläpp till Sundsvallsbukten.

Tivoliverket är störst och belastas med ca 60 000 personekvivalenter. 46 300 personer är anslutna till verket som därutöver belastas med avloppsvatten från två stora livsmedelsindustrier och ett antal bil- och maskintvättar. Nätverket är belastat med 10 900 personer. Verket belastas dessutom från en del mindre industrier och verkstäder. De två minsta verken är Söråkersverket och Sandarna vilka belastas med 2 300 respektive 2 000 personer (11).

En karta över Sundsvallsbukten och avloppsreningsverken framgår av figur 10.

Figur 10. Karta över Sundsvallsbukten, industriella och kommunala reningsverk (11).

Nedlagt 2007

4.4.1. Tivoliverket, avloppsreningsverk

Tivoliverket är MittSverige Vattens största reningsanläggning och ett av Sundsvalls allra största byggnadsverk. Tivoliverket ligger till största delen insprängt under Norra Berget och började byggas på 1960-talet. Tivoliverket togs i drift 1971 och 1988 började man med kemisk rening. Året därefter togs rötkamrarna i bruk. Årligen renas 9 miljoner kubikmeter vatten från centrala Sundsvall och de västra förorterna (12).

Värmet används för intern uppvärmning och överskottet levereras till Sundsvall Energi, fjärrvärmenätet. Tivoliverket har ingen kraftvärme. Uppgraderingsprojekt till fordons-gaskvalitet med kryoteknik är under genomförande och beräknas vara i drift i början av juni 2010.

För facklad mängd biogas fanns inga mätdata och mängden uppskattades till mindre än 5

vol-% av total produktion, (i rapporten är 5 vol-vol-% antaget).

Metankoncentration:

Total produktion, biogas:

Värmeproduktion:

Elproduktion:

Fordonsgas:

Facklat, (uppskattat 5 vol-%):

66

Mobil tel. 070-340 17 27

folke.nystrom@mittsverigevatten.se

4.4.2. Fillanverket

Fillanverket ligger åtta kilometer norr om Sundsvall. Årligen renas 4,5 miljoner kubikmeter avloppsvatten ifrån Timrå i norr till Skönsberg i söder (12).

Till Fillanverket är 21 600 personer anslutna tillsammans med Sundsvalls sjukhus. Dessutom är bilvårdsanläggningar och verkstäder inkopplade (11).

Gasen förbränns i en gaspanna och levereras till Sundsvall Energis fjärrvärmenät. Behovet av värme köps ifrån fjärrvärmenätet. Ingen kraftvärme producerades under 2009. Vid Fillanverket pågår i skrivande stund installation och driftsättning av en gasturbin.

För facklad mängd biogas fanns inga mätdata och mängden uppskattades till mindre än 5

vol-% av total produktion, (i rapporten är 5 vol-vol-% antaget).

Metankoncentration:

Total produktion, biogas:

Värmeproduktion:

Elproduktion:

Fordonsgas:

Facklat, (uppskattat 5 vol-%):

66

Mobil tel. 070-340 17 27

folke.nystrom@mittsverigevatten.se

4.4.3. Essviksverket

Essviksverket belastas med 10 500 personer samt det sanitära avloppsvattnet från Akzo Nobel. Dessutom belastas verket med avloppsvatten från några mindre industrier och biltvättar (11).

Anläggningen är inte ansluten till fjärrvärmenätet. Allt värme används för internt bruk. I fall av överskott facklas gasen, vilket framförallt sker sommartid. För facklad mängd biogas fanns inga mätdata och mängden uppskattades till 15 vol-% av total produktion.

Metankoncentration:

Total produktion, biogas:

Värmeproduktion:

Elproduktion:

Fordonsgas:

Facklat, (uppskattat 15 vol-%):

66

Mobil tel. 070-340 17 27

folke.nystrom@mittsverigevatten.se

4.4.4. Blåbergstippen

Deponigas samlas upp från Blåbergets deponi och leds till en gaspanna i Nacksta industri-område. Energin från deponigasen återvinns som värme i Sundsvalls Energis fjärrvärmenät (13). Av figur 11 framgår produktionen av deponigas vid Blåbergstippen 1999-2008.

Figur 11. Produktion av deponigas vid Blåbergstippen, 1999-2008 (13).

Deponin har sedan 1996-05-23 och till den 2010-01-05 levererat totalt 123 254 MWh till gaspannan.

Metankoncentration:

Total produktion, biogas:

Värmeproduktion:

4.4.5. Fordonsgas vid Tivoliverket –projekt under genomförande

Vid anläggningen kommer biogas från Tivoliverket att renas och uppgraderas till fordonsbränsle i flytande form med kryoteknik. Anläggningen blir den första i sitt slag i världen som renar och gör biogas flytande i en och samma process. Vid anläggningen kommer varje år 600 000 kubikmeter biogas att kunna produceras. Det motsvarar ungefär 600 000 liter diesel. Biogasen kommer sedan att återigen förgasas vid macken innan tankning.

Biogasreningsanläggningen är ett resultat av ett samarbete mellan de kommunala bolagen MittSverige Vatten och utvecklingsbolaget Fokusera samt Scandinavian GtS och AGA, som tillsammans äger biogasreningsanläggningen (7). Anläggningen beräknas tas i drift 2010-06-01.

4.4.6. Samrötningsanläggning i Sundsvall –förstudie och förprojektering Sundsvall och Östersund siktar på ett gemensamt kommunalt bolag för satsning på flytande biogas. Medel till förprojekteringen har sökts av Tillväxtverket.

Sundsvall och Östersunds kommun har slutfört en förstudie. Förprojekteringen av anläggningen kommer att ta ungefär 1,5 år och kosta 20 miljoner kronor. Förprojekteringen omfattar bl a miljötillstånd, planfrågor, anbudsunderlag och anbud. Anläggningen kommer att kosta ca 300 miljoner kronor och ha en kapacitet på cirka 4 miljoner normalkubikmeter biogas årligen.

Flera råvaror kommer att användas för produktionen. Avloppsslammet från de största reningsverken kommer att pumpas till anläggningen och från de mindre verken kommer det att köras med lastbil.

Matavfall från hela Sundsvalls- och Östersundsregionen kommer att omhändertas liksom bioslam från massabruket. I projektet kommer kryoteknik användas för rening av rågasen till fordonsgas (6).

4.4.7. Näfsta Gård –projekt med kraftvärme under genomförande

Länsstyrelsen har i mars 2010 beviljat 3 255 500 kronor i investeringsstöd för en biogasanläggning till Näfsta Gård AB i Selånger. Stödet har beviljats från landsbygdsprogrammet och totalt kostar investeringen cirka 6,5 miljoner kronor. Biogasen ska värma upp gårdens byggnader och spannmålstorkar samt producera gårdens behov av el.

Biogasanläggningen vid gården kommer vid full drift producera cirka 2 000 MWh, vilket motsvarar cirka 200 kubikmeter eldningsolja.

Andra syften med projektet är att förbättra gödselns näringsvärde och att minska luktproblemen vid gödselspridning på åkrarna. Biogasen ska produceras av gödsel från gårdens grisar samt från granngårdens kor. Man planerar även att tillföra en mindre mängd potatisavfall och mejeriretur som ska blandas med gödseln för att få ett bättre energiutnyttjande. Anläggningen beräknas vara klar att ta i drift hösten 2010 (14).

Related documents