• No results found

Svar på interpellation 9/12 avseende tillgänglighet till viss specialistsjukvård

In document Landstingsfullmäktiges protokoll (Page 58-61)

Avseende tillgängligheten inom viss specialistsjukvård har Anne Kotavuopio (FP) ställt följande frågor till mig:

På vilket sätt kommer landstinget att verka för att tillgängligheten för specia-listsjukvård inom hjärtsjukvården, ögonsjukvården, lungsjukvården och njur-medicin kommer att förbättras?

På vilket sätt kommer landstinget att verka för att något av dessa specialist-områden tilldelas till de olika sjukhusen som saknar specialisering idag exem-pelvis Kiruna och Kalix och därmed kunna nå förbättringar i tillgängligheten?

PÅ den första frågan om vad som görs för att förbättra tillgängligheten i de olika medicinska områdena är svaret följande:

Hjärtsjukvården

Inom kardiologin pågår ett intensivt arbete framförallt inom den invasiva kar-diologin där man avser att förbättra laboratoriekapaciteten bland annat för att öka tillgängligheten och förbättra patientsäkerheten. En utvecklingsplan för att etablera ett invasivt kardiologiskt centrum har tagits fram inför ett beslut hösten 2012. Tillgängligheten inom invasiv kardiologi har ökat under år 2012 tack vare att verksamheten numera kan göra coronarundersökningar dygnet runt.

Därutöver pågår ett utvecklingsarbete för att integrera den kliniska fysiologin med den övriga kardiologin. Division Medicinska specialiteter har övertagit laboratoriet för klinisk fysiologi från division Diagnostik. Utvecklingsarbetet ska bland annat medföra en ökad integrering vilket optimerar vårdprocesserna vilket i sin tur ökar tillgängligheten.

Under år 2012 har tillgängligheten försämrats på grund av oplanerad frånvaro bland kardiologerna på Sunderby sjukhus. Flera blivande kardiologer är dock under utbildning och ytterligare någon har kunnat rekryteras, varför jag anser att situationen kommer att förbättras inom den närmaste tiden.

Lungsjukvården

En besvärande läkarbrist har bland annat medfört tillgänglighetsproblem inom delar av lungsjukvården. Läkarbristen har även medfört omfattande stafett-köp. Här är följande åtgärder aktuella:

Divisionen avser att utlokalisera viss verksamhet från lungmottagningen på Sunderby sjukhus till de övriga sjukhusen i länet. Detta förbättrar tillgänglig-heten och minskar resandet för patienterna. Förändringen ska ske under hös-ten 2012.

Ett intensivt rekryteringsarbete pågår. Hittills har en lungläkare rekryterats som börjar sin tjänstgöring efter årsskiftet och ytterligare en är aktuell att an-ställas under hösten 2012.

LANDSTINGSFULLMÄKTIGE DEN 13-14 JUNI 2012

Njursjukvården

En stor del av aktiviteterna inom njurmedicinen har inriktats på att ge norr-bottningarna en god dialysvård oavsett var i länet man är bosatt. Från och med hösten 2012 etableras en dialysmottagning vid Kiruna sjukhus vilket in-nebär att samtliga sjukhus i länet kan erbjuda dialysbehandling. Dessutom pågår aktiviteter för att öka andelen patienter som kan få dialysbehandling i sitt eget hem.

En god tillgänglighet för njurmedicinsk mottagning är självfallet också en vik-tig målsättning. För att förbättra den njurmedicinska mottagningen i Malmfäl-ten förstärker divisionen med ytterligare en njurläkare från och med hösMalmfäl-ten 2012. Den åtgärden förväntas öka tillgängligheten.

I Norrbotten råder brist på njurläkare vid Sunderby sjukhus vilket påverkar tillgängligheten. Även här pågår rekryteringsaktiviteter och en njurläkare har också nyligen rekryterats. Ambitionen är att försöka rekrytera ytterligare en till två läkare under hösten och vintern 2012.

Ögonsjukvården

Frågeställaren menar att tillgänglighetsproblemen återkommer år efter år inom ögonsjukvården. Detta stämmer inte. Under de senaste åren har ögon-sjukvården legat i topp i Sverige när det gäller tillgänglighet till både besök och operation. För nuvarande ligger tillgänglighet till besök på 69% inom 60 dagar. Tillgängligheten till operation är mycket god, den senaste mätningen visade 91 % väntande till operation av t ex gråstarr. Försämringen på besöks-sidan är tillfällig och beror bl a på att ny resurskrävande verksamhet har in-förts (åtgärder mot åldersförändringar i gula fläcken). Denna verksamhet har inneburit en 20 procentig ökning av besöken inom befintlig ekonomisk ram.

Rekrytering av erfarna ögonläkare och ögonsjuksköterskor till privata etable-ringar inom refraktiv ögonkirurgi har dessutom minskat tillgången till erfaren personal både i Norrbotten och i Sverige som helhet.

Landstinget arbetar långsiktigt för att förbättra tillgänglighet till nybesök inom ögonsjukvård. Ögonsjukvården fortsätter att arbeta med effektivisering av vårdprocesserna. Ögonsjuksköterskor utbildas för att kontrollera kroniska ögonsjukdomar inom ramar som läggs upp av ansvarig ögonläkare. Ögon-sjukvården har också arbetat med remissriktlinjer för primärvården. Lands-tinget har infört täckningsgrad inom Vårdval i syfte att skapa inticament för primärvården att hantera enklare sjukdomstillstånd inom bl a ögonsjukvård.

Ögonsjukvården har även anställt ett flertal ST-läkare och sjuksköterskor för att säkra en framtida bemanning. På kort sikt har även ögonsjukvården utfört kvällsmottagning med befintlig personal för att undvika behov av stafettlä-kare.

På den andra frågan om utlokalisering av specialistsjukvården till andra sjukhus är svaret följande:

Det är viktigt att notera att kardiologi redan i dagsläget bedrivs i stor omfatt-ning på samtliga sjukhus i länet och jag anser att det är viktigt att så sker även fortsättningsvis. Kardiologin är således redan i stor utsträckning decent-raliserad och ytterligare åtgärder i den riktningen är inte aktuella.

LANDSTINGSFULLMÄKTIGE DEN 13-14 JUNI 2012

Vad gäller njursjukvård pågår sedan en lång tid tillbaka en decentraliserings-process där det sista steget sker i och med att dialysmottagningen etableras vid Kiruna sjukhus. När den öppnas under hösten 2012 bedrivs njursjukvård vid samtliga fem sjukhus i länet.

Inom lungsjukvården är det, som framgår ovan, aktuellt med att utlokalisera viss mottagningsverksamhet till länsdelssjukhusen vilket kommer att öka till-gängligheten. För att kunna bedriva en god och ändamålsenlig lungsjukvård ska kärnan i den verksamheten även framledes vara belägen vid Sunderby sjukhus

Inom ögonsjukvården påverkas generellt inte tillgängligheten av var man gör ett besök. Decentralisering av verksamhet kan däremot ha en negativ effekt på tillgängligheten då det krävs en viss volym personal i Sunderbyn för att t ex klara jour/beredskap och den regionaliserade läkarutbildningen (RLU). Verk-samheten i Kalix förstärks till hösten med en digital ögonbottenkamera, syn-fältsapparat och apparat för beräkning av linser för gråstarrkirurgi. Detta in-nebär att de flesta vuxna som kräver upprepade besök kommer att kunna göra besöket i Kalix. Resor till Sunderbyn blir nödvändiga för operation och laser-behandling. Modellen provas först i Kalix och förväntas därefter kunna appli-ceras även i Kiruna.

Kent Ögren (S)

LANDSTINGSFULLMÄKTIGE DEN 13-14 JUNI 2012

Interpellation nr 10-12 om

In document Landstingsfullmäktiges protokoll (Page 58-61)

Related documents