• No results found

Svar på motion från (V) om förlängt kommunalt bostadsansvar för nyanlända

Förslag till beslut

Socialnämnden föreslår Kommunstyrelsen tillstyrka Kommunfullmäktige besluta Motionen avslås med hänvisning till vad som framförts i tjänsteutlåtande.

Sammanfattning

Sara Strandberg (V) yrkar i rubricerad motion att nyanlända familjer med minderåriga barn som anvisats till Vaxholm ska få behålla sitt bostadskontrakt med kommunen i minst fem år innan de avhyses.

Den 1 mars 2016 trädde lagen (2016:38) om mottagande av vissa nyanlända invandrare för bosättning (bosättningslagen) i kraft och Migrationsverket började då anvisa nyanlända till landets kommuner, det rör personer med såväl tillfälligt som permanent uppehållstillstånd. Under år 2018 tog Vaxholms stad emot 37 personer och för år 2019 är siffran 33 personer. Eftersom det råder bostadsbrist samtidigt som kravet på att ta emot nyanlända finns kvar tillhandahåller Vaxholm stad bostad under två år, enligt nuvarande lagkrav.

Att gå från individuella bedömningar enligt 4 kap. 1 § socialtjänstlagen för nyanlända familjer med barn som inte har ordnat egen bostad efter etableringstiden till generella bestämmelser om rätt till

bostadskontrakt i fem år skulle förutom ekonomiska konsekvenser även skapa svårigheter att fortsatt ordna bra bostäder till nya familjer med barn som anvisas till Vaxholm stad. Detta skulle vidare innebära ett avsteg från likabehandlingsprincipen då Vaxholm stad inte tillhandahåller motsvarande stöd för andra barnfamiljer.

Utifrån ovanstående förslår förvaltningen att motionen avslås.

Ärendebeskrivning

Sara Strandberg (V) yrkar i rubricerad motion att nyanlända familjer med minderåriga barn som anvisats till Vaxholm ska få behålla sitt bostadskontrakt med kommunen i minst fem år innan de avhyses.

Socialförvaltningen Lorentz Ogebjer Enhetschef

Tjänsteutlåtande

2019-02-06 Änr SN 2018/62.751 2 av 3

Den 1 mars 2016 trädde lagen (2016:38) om mottagande av vissa nyanlända invandrare för bosättning (bosättningslagen) i kraft och Migrationsverket började då anvisa nyanlända till landets kommuner, det rör personer med såväl tillfälligt som permanent uppehållstillstånd. Av förarbetena till bosättningslagen framgår att en kommun efter anvisning ska ta emot en nyanländ för bosättning i kommunen.

Lagstiftaren har överlåtit åt de enskilda kommunerna att lösa bosättningsfrågan på bästa sätt efter lokala förhållanden. (prop. 2015/16:54) Kommunen har dock ett ansvar att lösa bostadsfrågan under den så kallade etableringstiden, vilken är 24 månader.

Kammarrätten fastställde i februari 2019 att med hänsyn till hur bosättningslagen är utformad tillsammans med det som anges i förarbetena så finns det inget hinder mot att en kommun endast erbjuder tillfälliga bostäder till nyanlända som anvisas till kommunen. (jfr. KST mål nr: 4155-18)

Eftersom det råder bostadsbrist samtidigt som kravet på att ta emot nyanlända finns kvar tillhandahåller Vaxholms stad bostad under två år, enligt nuvarande lagkrav. Under år 2018 tog Vaxholms stad emot 37 personer och för år 2019 är siffran 33 personer.

Vaxholms stad erbjuder nyanlända tillfälliga boenden. Ensamhushåll erbjuds enrummare och familjer lägenheter. Staden är förstahandshyresgäst för lägenheterna. Kontrakten skrivs för ett år och förlängs sedan med ett år, om inte någon part säger upp avtalet. Besittningsskyddet är bortskrivet.

Socialförvaltningen arbetar aktivt tillsammans med andra myndigheter (till exempel

arbetsförmedlingen) för att främja de nyanländas etablering. Under etableringstiden erbjuds fortlöpande uppföljningsmöten där den enskilde bland annat får råd och stöd kring i hur man söker bostad både i och utanför kommunen. Stödet ges både genom att den enskilda får information kring hur bostadssökande går till samt genom praktisk hjälp med att skriva in sig i olika bostadsköer.

Uppföljningssamtalen sker i normalfallet månadsvis.

Parallellt med detta ges även ett fortlöpande stöd kring andra faktorer som är viktiga i etableringen och på vägen mot självförsörjning, bland annat kring arbetssökande. Vaxholms stad har numera möjlighet att erbjuda hjälp av en egen arbetscoach som hjälper till med såväl att skriva cv, skicka in ansökningar och med kontakter till presumtiva arbetsgivare.

I de fall hushållen inte haft möjlighet att ordna eget boende efter två år kan de söka bistånd på samma sätt som de övriga kommuninvånarna enligt 4 kap 1 § socialtjänstlagen (2001:453) eftersom staden har det yttersta ansvaret för alla som vistas här. De nyanlända är skrivna i Vaxholm och ska behandlas som övriga kommuninvånare i enlighet med likställighetsprincipen 2 kap. 2 § Kommunallagen. Det blir då socialförvaltningen som gör en individuell bedömning för varje person som söker bistånd i form av tillfällig bostad.

Socialtjänstlagen saknar bestämmelser som ger bostadslösa en allmän rätt att få en bostad av socialtjänsten. I rättspraxis har dock rätt till bistånd genom tillhandahållande eller ombesörjande av bostad som uppfyller kraven på skälig levnadsnivå ansetts föreligga när den enskilde är helt bostadslös och har speciella svårigheter att på egen hand skaffa bostad. (jfr. RÅ 1990 ref. 119)

Tjänsteutlåtande

2019-02-06 Änr SN 2018/62.751 3 av 3

För personer som inte bedöms ha rätt till bostad utifrån ovan angivna förutsättningar blir det fråga om tillfälliga bostadslösningar på vandrarhem eller liknande.

I de fall det finns barn med i bilden ska dock barnperspektivet alltid tas med i beaktande. Gällande riktlinjer för handläggning av ekonomiskt bistånd I Vaxholms stad säkerställer att socialförvaltningen i samtliga ärenden tar hänsyn till barnperspektivet i enlighet med Barnkonventionens intentioner.

Gällande bostadsfrågan kan det även för familjer med barn bli fråga om tillfälliga bostadslösningar.

Socialförvaltningen fortsätter dock att stödja dessa familjer till permanenta bostadslösningar.

Att gå från individuella bedömningar enligt 4 kap. 1 § socialtjänstlagen för nyanlända familjer med barn som inte har ordnat egen bostad efter etableringstiden till generella bestämmelser om rätt till

bostadskontrakt i fem år skulle förutom ekonomiska konsekvenser även skapa svårigheter att fortsatt ordna bra bostäder till nya familjer med barn som anvisas till Vaxholm stad. Detta skulle vidare innebära ett avsteg från likställighetsprincipen då Vaxholm stad inte tillhandahåller motsvarande stöd för andra barnfamiljer.

Utifrån ovanstående förslår förvaltningen att motionen avslås.

Handlingar i ärendet

Tjänsteutlåtande, Lorentz Ogebjer, 2018-02-06

Kopia på beslutet till:

För åtgärd: Mikael Landberg, sf För kännedom: Agneta Franzén, sf

Related documents