• No results found

Svar på interpellation om Lagmansgymnasiet

In document Protokoll KF 2013-11-25 §§ 67-76 (Page 33-38)

Bildningsnämndens ordförande Carl-Uno Olsson (S) lämnar följande svar på interpellationen:

Oppositionsrådet lämnade inför förra kommunfullmäktige dels in denna interpellation och dels en fråga som ni hörde svaret på senast. Frågeställningarna är till stora delar lika så mitt svar kommer delvis att likna svaret på förra fullmäktige, men upprep-ning är ju kunskapens moder så förhoppupprep-ningsvis kan det vara värdefull användning av vår tid ändå.

Interpellationens inledande beskrivning av processen fram till idag jämställer demokratisk fattade beslut med opinionsyttringar av olika slag och då jag förutsätter att oppositionsrådets syfte med interpellationen är att fullmäktigeledamöterna ska få en ökad kunskap i frågan och inte att det är en del av valrörelsen så tänker jag börja med att sammanfatta vilka beslut som tagits.

2013-02-26

Beslut: Bildningsnämnden godkänner upprättat intentionsavtal mellan Vara och Lidköpings kommuner.

M och FP deltar inte i beslutet.

2013-03-05

Beslut: Ärendet återremitteras till arbetsutskottet för att behand-las i samband med förslag till beslut om Lagmansgymnasiets framtid.

Ordförande meddelar att han kommer att kalla till extra möte 26/3 för beslut om fullföljande av intentionsavtalet.

2013-03-28 Beslut:

1. Bildningsnämnden beslutar att inte ha någon antagning till nå-got program på Lagmansgymnasiet höstterminen 2013.

2. Bildningsnämnden godkänner samverkansavtal om gymnasie- och gymnasiesärskoleutbildningar med Lidköpings kommun, en-ligt bilaga.

3. Förvaltningen får i uppdrag att utreda en anslutning till Gym-nasium Skaraborg

4. Förvaltningen får i uppdrag att utreda konsekvenserna av nu-varande kommunikationer för gymnasieelever

Per Gunnarsson (M) yrkade att Vara bryter samarbetsavtalet med Lidköpings kommun gällande huvudmannaskapet av driften av gymnasiet och yrkade på en upphandling för externa aktörer på marknaden. M ansåg då fem program vara lagom.

Tobias Fahlqvist (FP) yrkade att intentionsavtalet skulle hävas och att fyra praktiska program skulle startas med Vara kommun som huvudman.

M och FP reserverade sig till förmån för egna förslag.

2013-05-28 röstar oppositionen och Henric Dahlin igenom en återremiss och det visade sig att det inte längre gick att få en ma-joritet i bildningsnämnden för att samarbeta med Lidköpings kommun om gymnasieutbildning i Vara. Återremissen innehöll inga klargöranden kring vilken information man saknade och re-visionen konstaterade vid den hearing de hade direkt innan bild-ningsnämndens möte 1/10 att det egentligen var en bordläggning och inte en återremiss.

2013-09-16 har vi arbetsutskott och eftersom det fortfarande saknas majoritet för ett samarbete med Lidköpings kommun och inget annat förslag finns så riskerar vi att försitta chansen att få med utbildning i Vara som ett alternativ i Gymnasium Skara-borgs antagningsförfarande.

Jag yrkade därför på att gymnasieutbildning i Vara ska erbjudas med Vara kommun som huvudman och AU enas om detta och föreslår 6 program.

AU beslutade dessutom att remittera förslag till sökbara program och inriktningar för yttrande till föräldraföreningar, teknikföreta-garna och näringslivskommittén.

2013-10-01

Bildningsnämnden beslutar att gymnasieutbildning i Vara kom-mer att erbjudas med Vara kommun som huvudman. Vi enades om 8 program, dvs 2 fler än arbetsutskottets förslag.

Samma nämnd enades också om att yrka medel för att kunna be-driva gymnasieskola i egen regi.

Nämnden gav också AU och förvaltning i uppdrag att fortsätta kontakterna med näringslivet m.fl. intressenter för att göra ut-bildningarna så attraktiva som möjligt.

Detta är vad som beslutats och sedan har det också förekommit massor av olika utspel från moderata politiker och fullmäktige-kandidater som inte följts upp med varken motioner, yrkanden eller beslut.

Med den bakgrunden hoppas jag kunna sätta in svaren på frå-gorna i ett sammanhang.

1. Vad görs för att locka fler elever att söka till Lagmans-gymnasiet till hösten 2014?

Det arbetas på många plan och bildningsförvaltningen och fram-för allt Lagmansgymnasiets personal och rektor jobbar mycket

intensivt med frågan. Under veckan med verksamhetsutveckling så ägnades enhetens egen tid helt åt detta.

Till att börja med så vill jag lyfta fram ansökan om medlemskap i Gymnasium Skaraborg. Medlemskapet kommer att ge alla ung-domar i gamla Skaraborgs 15 kommuner samma möjligheter att bli antagna till Lagmansgymnasiet som våra egna elever.

Det gör det också möjligt att erbjuda våra grannkommuner avtal till Gymnasium Skaraborgs gemensamma prislista och de riskerar då inte längre att få betala de höga självkostnadspriser som upp-står om vi startar program med lägre antal sökande. Den höga kostnadsnivån är, enligt min uppfattning, en stor förklaring till att avtal har sagts upp tidigare under denna och förra mandatpe-rioden.

En annan sak jag vill lyfta fram är det ökade samarbetet med nä-ringslivet som bland annat lett till att alla elever på högskoleför-beredande program kommer att erbjudas en fadder från livet. Faddrarna kommer att ge en tydligare kontakt med närings-livet och bidra med coachning och låta eleverna ta dela av hur deras arbetsliv ser ut. Efter avslutad gymnasieutbildning så kommer elever från Lagmansgymnasiet ha en fördel när de haft möjlighet att börja bygga upp ett kontaktnät och få en klarare bild av kraven och möjligheterna inför val av fortsatt inriktning i livet.

Fadderverksamheten är också ett sätt att tydliggöra ett redan gott samarbete med näringslivet samtidigt som bredare kontakter mellan skola och näringsliv naturligtvis kommer att generera en mängd nya förbättringsidéer.

2. Hur ska information och marknadsföring gå till?

Till att börja med förutsätter jag att de 2300 kommuninvånare som skrev på namnlistor för Lagmansgymnasiets bevarande kän-ner till att det är möjligt att ansöka till Lagmansgymnasiet igen och att de hjälper till att sprida informationen. Det engagemang som varit i kommunen innebär en mycket stor fördel när det gäl-ler att nå ut med information jämfört med tidigare år.

Sedan så arbetar gymnasiet tätt ihop med näringsliv och föräldra-representanter för att vässa marknadsföringen jämfört med tidi-gare år. Man arbetar både med budskapets innehåll och med vilka kanaler som är lämpligast.

Konkret så åker elever och personal ut och informerar på olika sätt på högstadieskolor, både inom och utanför kommunen.

Stor energi läggs på att öppet hus 2/12 kommer att bli så bra det kan bli och det kommer att finnas gott om representanter från näringslivet där.

Sedan kommer man att anordna och vara med på olika föreläs-ningar och arrangemang som drar folk och där också informera om Lagmansgymnasiets fördelar. En del av dessa aktiviteter kommer att äga rum i Lagmansgymnasiets lokaler.

Vidare så arbetar man med informationsutskick och annonsering.

Informationen och marknadsföringen sker på flera olika sätt och anpassas efter olika målgrupper.

3. Vad tänker majoriteten göra fortsättningsvis för att öka söktrycket till gymnasieutbildningarna?

När det gäller det fortsatta arbetet, efter att ansökningsprocessen inför läsåret 2014/2015 är avslutad, så måste det naturligtvis an-passas efter vad resultatet blir denna gång.

Jag tror att Lagmansgymnasiets fördel är att vi har ett bättre sam-arbete med näringslivet än andra skolor. Dessutom har Vara ett bättre och mer varierat näringsliv än de flesta andra kommuner.

Vi behöver alltså fortsätta att utveckla samarbetet och marknads-föringen av det.

Annars handlar det mycket om att stärka kommunens attraktivi-tet i stort. Det är viktigt att ha en bra barnomsorg, en bra grund-skola och kunna erbjuda ett rikt utbud av möjligheter på fritiden för att behålla invånare och locka nya. Därför var det viktigt att sluta förhala badfrågan och det var viktigt att anpassa bidragsreg-lerna till föreningar och samlingslokaler till en värld efter 1970.

Det är också viktigt att se till att det byggs bostäder. Vi ser att det flyttar in folk i de bostäder som byggs och lyckas vi bromsa eller stoppa den befolkningsminskning som pågått ett par decennier så är det till Lagmansgymnasiets fördel.

_______

Kommunfullmäktiges behandling

I debatten angående interpellationssvaret yttrar sig Gabriella Bosnjakovic (M), Jan-Erik Wallin (M), Tobias Fahlqvist (FP), Elof Jonsson (C), Ulla Bengtegård (V), Fredrik Nelander (S) och Carl-Uno Olsson (S).

_______

KF § 76

Motion – Pröva sammanslagning av

In document Protokoll KF 2013-11-25 §§ 67-76 (Page 33-38)

Related documents