• No results found

Svar på Motion om giftermål med minderåriga

Postadress: Upplands-Bro kommun, 196 81 Kungsängen Besöksadress: Furuhällsplan 1, Kungsängen Telefon: 08-581 690 00 Fax: 08-581 692 40 E-post: kommun@upplands-bro.se Webb: upplands-bro.se

UBK1005, v2.0, 2014-11-03

Svar på Motion om giftermål med minderåriga

Förslag till beslut

Kommunstyrelsen föreslår Kommunfullmäktige att besluta 1. Motionen om giftermål med minderåriga besvaras med denna

tjänsteskrivelse.

2. Socialnämnden i Upplands-Bro kommun ges i uppdrag att komplettera befintlig riktlinje för arbetet med barn och unga med ett avsnitt om barnäktenskap.

Sammanfattning

Moderaterna i Upplands-Bro kommun yrkar i en motion den 27 februari 2018 till Kommunfullmäktige att Upplands-Bro kommun ska införa tydliga riktlinjer och praxis som gör att gifta minderåriga barn som anländer till kommunen ska separeras från sin partner, utredas och erhålla status som ensamkommande barn. Samt att Upplands-Bro kommun ska arbeta för att förhindra äktenskap där minderåriga utgör minst en av parterna samt se till att vår lag efterlevs.

Socialnämnden i Upplands-Bro kommun har yttrat sig där förslag ges att Socialnämndens befintliga riktlinje för arbetet med barn och unga kompletteras med ett avsnitt om barnäktenskap. Socialkontoret är positiv till att kommunen ska arbeta förebyggande med ökad kunskap om barnäktenskap.

Kommunledningskontoret föreslår fullmäktige att besluta i enlighet med Socialnämndens förslag.

Beslutsunderlag

 Motion från Moderaterna om giftermål med minderåriga den 27 februari 2018

 Remissyttrande från Socialnämnden den 23 augusti 2018

Ärendet

Den 27 februari 2018 inkom en motion om giftermål med minderåriga ifrån Minna Ahokas, Moderaterna till Kommunfullmäktige. Motionsställaren hänvisar i sin motion till Migrationsverkets rapport ”Är du gift?” som redogör att 132 barn som sökte skydd i Sverige under 2015, ingick i ett äktenskap när de kom hit. En del utav dessa 132 var under 15 år.

Kommunledningskontoret

Datum Vår beteckning 2 (3)

2019-03-18 KS 18/0080

I motionen konstateras det att det idag saknas en handlingsplan, riktlinjer och praxis för hur kommunen ska ta hand om de barn i äktenskap som anländer till kommunen. Motionsställaren anser att kommunen bör arbeta förebyggande för att barn under 18 år inte ska ingå äktenskap och för att den minderåriga parten vid händelse av giftermål, ska separeras från sin make/maka och betraktas, och utredas som ensamkommande barn.

Motionären föreslår att kommunfullmäktige beslutar enligt följande två punkter:

 att Upplands-Bro kommun inför tydliga riktlinjer och praxis som gör att gifta minderåriga barn som anländer till kommunen ska separeras från sin partner, utredas och erhålla status som ensamkommande barn

 att Upplands-Bro kommun ska arbeta för att förhindra äktenskap där minderåriga utgör minst en av parterna samt se till att vår lag efterlevs.

Från och med januari 2019 trädde en ny lag om förbud mot erkännande av utländska barnäktenskap (SFS 2018:1973). Förbudet innebär att äktenskap som ingåtts enligt utländsk lag erkänns inte i Sverige om någon av parterna var under 18 år vid tidpunkten för äktenskapets ingående (1 kap. 8a § 1 p. SFS 2018:1973).

Socialnämndens yttrande

I Upplands-Bro kommuns är det barn- och ungdomsenheten som handhar ärenden med minderåriga som ingått äktenskap. Enheten har hitintills stött på väldigt få fall. Socialkontoret är medveten om den risksituation som ett barnäktenskap utgör och enheten följer den rådande lagstiftningen inom området och arbetar rättssäkert.

Om barn- och ungdomsenheten får kännedom om att ett barn som kommer till kommunen och som ingått ett äktenskap, görs som i alla ärenden på enheten, en omedelbar skyddsbedömning enligt 11 kap 1 § socialtjänstlagen. Vidare så görs ett ställningstagande om en utredning ska inledas eller inte. Det är av vikt att individuella hänsynstaganden görs i detta skede. Ett ärende där barnet är 17,5 år och gift med en 18-åring kan handläggas och bedömas annorlunda än ett ärende där barnet är yngre och gift med någon betydligt äldre och/eller där det finns misstanke om tvångsäktenskap.

Om barn- och ungdomsenheten får kännedom om att ett barnäktenskap planeras, eller om det inkommer uppgifter som tyder på att ett barn ska giftas bort, tas detta emot som en orosanmälan. Även här görs en omedelbar

skyddsbedömning. Här kan tvångsvård till skydd för barnet vara tillämpligt.

Barn och ungdomsenheten arbetar enligt Socialnämndens riktlinje för arbete med barn och unga, SN 17/0144, samt enligt lokala rutiner. Riktlinjen revideras årligen i nämnden. Den nuvarande riktlinjen saknar direktiv på hur enheten ska arbeta med barnäktenskap. Socialkontoret anser att det är lämpligt att riktlinjen kompletteras med denna information. Socialkontoret anser inte att det behöver

Kommunledningskontoret

tas fram en specifik riktlinje för denna målgrupp, som förslagsställaren

föreslår. Ett kompletterande avsnitt i befintlig riktlinje måste anses tillräckligt.

Vidare så bör även enhetens lokala rutin revideras utifrån riktlinjen.

Socialkontoret är positivt inställd till att kommunen ska arbeta förebyggande för att förhindra giftermål med minderåriga i kommunen. Kontoret anser dock att faktiska åtgärder annat än ökad kunskap inom ämnet är svåra att genomföra.

Ökad kunskap bör ske inom fler verksamheter utöver barn- och

ungdomsenheten och socialkontoret. Även utbildningskontoret med till exempel skola och förskola samt kultur-och fritidskontoret bör inkluderas i dessa kunskapssatsningar.

(Socialnämndens yttrande i sin helhet som bilaga till denna tjänsteskrivelse.) Kommunledningskontorets synpunkter

Mot bakgrund av vad som anförts i Socialnämndens yttrande anser

Kommunledningskontoret att kommunens riktlinje för arbetet med barn och unga med fördel kan kompletteras med ett avsnitt om barnäktenskap.

Lagändringen som trädde i kraft den 1 januari 2019 medför ett totalt förbud mot barnäktenskap, till skillnad från tidigare lagstiftning där barnäktenskap i vissa fall kunde erkännas utifrån vissa undantag. Denna lagändring innebär ett utökat skydd för minderåriga men ställer också ökat krav på kommunen att ha god kännedom om hur arbetet ska gå till vid misstanke om barnäktenskap.

Kommunledningskontoret anser att en komplettering i Socialnämndens riktlinje för arbetet med barn och unga svarar mot detta behov.

Barnperspektiv

Det är av vikt att Upplands-Bro kommun arbetar förebyggande för att förhindra giftermål med minderåriga som ett led för att uppnå FN:s utvecklingsmål att stoppa barnäktenskap. Minderåriga som redan ingått giftermål ska individuellt och rättssäkert utredas och informeras om sina rättigheter.

Karl Öhlander Tf. kommundirektör Bilagor

1. Motion från Moderaterna om giftermål med minderåriga den 27 februari 2018

2. Remissyttrande från Socialnämnden den 23 augusti 2018 Beslut sänds till

 Socialnämnden

TJÄNSTESKRIVELSE 1 (3)

Datum Vår beteckning Er beteckning

Stina Forsberg Socialkontoret

stina.forsberg@upplands-bro.se

2018-05-08 SN 18/0054 Socialnämnden

Postadress: Upplands-Bro kommun, 196 81 Kungsängen Besöksadress: Furuhällsplan 1, Kungsängen Telefon: 08-581 690 00 Fax: 08-581 692 40 E-post: kommun@upplands-bro.se Webb: upplands-bro.se

UBK1005, v2.0, 2014-11-03

Remissyttrande - motion om giftermål med