• No results found

5. DE SVENSKA STORBANKERNA

5.4 Swedbank

“Vår största konkurrensfördel, när det gäller att attrahera kunder, personal och investerare, är att främja ett sunt och hållbart samhälle.” (Swedbank, u.å.a)

Figur 8. Tidslinje för Swedbanks CSR-arbete 2000-2015

Swedbank härstammar från de svenska sparbankerna som bildades 1818 efter politiska debatter om samhällets stöd till fattigas försörjning (Sparbankerna, 2015). Visionen med bankerna var att hjälpa fattiga att spara sig ur fattigdomen och de har vidare kännetecknats av att främja sparande men inte enskilda vinstintressen, grunda sig i demokrati och lokal förankring (Swed- bank, u.å.b).

Banken integrerar idag sitt hållbarhetsarbete i sin affärsmodell med tre huvudområden: finan- siell, social och ekologisk hållbarhet (Swedbank, u.å.c). Banken har miljö- eller hållbarhetsredovisat sedan 1995 (Swedbank, 2011). En hållbar utveckling skapar affärsmöjlig- heter - det är Swedbanks övertygelse som år 2001 föranledde den första fastlagda övergripande miljöpolicyn (Swedbank, u.å.d). År 2002 skrev banken på Global Compact (Swedbank, 2003). Swedbank blev år 2003 den första börsnoterade banken i Norden att vara miljöcertifierade en- ligt ISO 14001 (Swedbank, 2004).

Swedbank Robur4 undertecknade UNPRI år 2009 (Swedbank, 2012). Fler internationella och

etiska åtaganden skrevs under samma år, däribland ECPAT, Finanskoalitionen mot barnsex- handel (Swedbank, u.å.e) och Naturskyddsföreningens klimatupprop, vars syfte är att uppmana de svenska politikerna att arbeta för att industriländerna tillsammans ska minska sina utsläpp av växthusgaser och stödja miljöarbete i utvecklingsländer (Swedbank, 2010). Banken initie- rade också Climate Awareness Bonds, en klimatmedveten obligation där kapitalet används till framtida projekt som berör förnyelsebar energi och energieffektivisering. En Unga Jobb-sats- ning lanserades 2010 som syftar till att bemöta den ökande arbetslösheten bland ungdomar genom att erbjuda praktikplatser.

Den första mer omfattande hållbarhetsredovisningen upprättade Swedbank 2012, där banken visar varför de anser att ett hållbart samhällsengagemang är en lönsam affär (Swedbank, 2013). Banken erbjuder sedan 1980 investeringar i fonder som följer hållbarhetskriterier och väljer de bolag i varje bransch som arbetar med miljö, mänskliga rättigheter, arbetsvillkor och arbetsetik. Dessa fonder investerar inte i bolag som producerar fossila bränslen eller som har koppling till oetiska affärsområden (Swedbank Robur, u.å.).

Banken följer ICC:s riktlinjer om hållbart företagande. 2014 upprättades en antikorruptionspo- licy för en effektivare hantering av korruptionsrisker och skrev år 2015 under Montreal Carbon Pledge (Swedbank, 2015). De har även gått ut med en målsättning om att minska sina direkta koldioxidutsläpp med 60 procent från år 2010. Gällande indirekta hållbarhetsåtgärder ligger fokus på att stödja sina kunder i att göra hållbara val och därför arbeta för att påverka de företag som investeras i. Banken har som riktlinje att genomföra en hållbarhetsanalys vid företagskre- diter som överstiger 5 miljoner kronor.

5.4.1 Sammanfattning intervju, Mikael Sekund

Mikael Sekund arbetar som Head of Public Affairs på Swedbank.

Utifrån intervjun framgår att Mikael föredrar att använda orden samhällsansvar och hållbarhet istället för termen CSR. Hans position på banken ger ett naturligt fokus på samhälleligt ansvar, men det är även tydligt att det är ett fokus för hela bankens verksamhet. Mikael betonar vikten av “den vanliga människan” i samhällets ekosystem, och den historiska roll som banken haft

för dessa människor och sparande för de fattiga. Mikael förklarar att det arbete som banken gör inte är menat som ett svar på någon ökning i efterfrågan på socialt ansvar eller hållbarhetsar- bete, utan ett arbete som alltid varit en del av bankens verksamhet.

Mikael berättar mycket om den hjälp ut på arbetsmarknaden som banken ger unga samt nyan- lända invandrare. Utöver att insatserna bidrar till bankens egen kompetensförsörjning och till att skapa goda relationer med samhället, så förser de det lokala näringslivet med kompetent arbetskraft.

Under intervjun upprepar Mikael att banken inte arbetar med samhällsansvar och hållbarhet för att förbättra sitt renommé. Uttrycket CSR anser Mikael ger ett intryck om att banken vill “köpa ett gott rykte”, vilket är anledningen till att han föredrar att använda ord som samhälls- ansvar och hållbarhet för att beskriva den verksamhet som han arbetar med. Av historiska och ideologiska skäl är Swedbanks samhällsansvar omfattande och fokuserat på de grupper som banken upplever har potential att utveckla samhället. Mikael menar att företag, bland annat, som vill förbättra sitt rykte gärna samarbetar med Swedbank på grund av bankens arbete. Han förklarar dock att banken då hjälper företag att själva ta aktivt ansvar för samhället, och att ett gott rykte bara kan fås om ansvaret är genuint.

Värdet av CSR är inget som banken specifikt gjort mätningar av, men enligt Mikael kan de konstatera att arbetet stärker relationerna med närsamhället, ger kompetensförsörjning och dri- ver affärer. Liksom han själv ser Swedbanks styrelse och VD inte hållbarhets- och ansvarsar- betet som kostnader, utan investeringar. “Vinsterna vi gör via att vara en bra samhällsmed- borgare och dessutom, så att säga, olja det lokala maskineriet, är ju väldigt stora.”

Mikael tror att bankens kunder ställer sig positivt till bankens investeringar i samhället, ef- tersom det inbringar vinster som gynnar dem likväl som banken. Han säger att om kunder ser att pengarna går till “vanliga människor” så kan han inte tänka sig att någon skulle tycka att det är oväsentliga investeringar. Samhällsengagemang är bankens utgångspunkt, historiskt och värdegrundsmässigt, och det är något som banken håller som stolthet. Kunder som tycker att det inte hör bankväsendet till får vända sig till en annan bank, menar han.

Känslan av att “vara någonting mer” än bara en bank genomsyrar organisationen. Fokus på lokalt arbete gör att anställda känner sig stolta över sin arbetsplats och det de åstadkommer.

Detta ger motivation och leder till att bankens sociala nätverk växer. Det sociala nätverket är också bankens huvudsakliga medium för att förmedla sitt arbete med hållbarhet och ansvar. Nöjda intressenter sprider gott rykte, menar Mikael. De har övervägt att använda det i mark- nadsföringssyfte, men hittills ansett att man hellre vill se informationen spridas genom de som påverkats positivt av arbetet.

Mikael anser inte att det går att identifiera någon konkurrens mellan bankerna när det gäller den här typen av verksamhet. Han berättar dock att de jämför bankernas arbete för att förbättra sitt eget, och menar att investerare i högre grad intresserar sig för vad banken lånar pengar till och interna regelverk kring hållbarhet.

Related documents