• No results found

9. Nulägesanalys

9.6 SWOT

För att få en mer översiktlig bild av samtliga styrkor, svagheter, brister samt möjligheter som Svensson besitter, vilka är oberoende av varandra, är en metod som SWOT högst relevant. För att finna svaren på frågeställningarna om vilka marknadsföringskanaler som är lämpliga för Svensson, om de är ett butiks- eller återförsäljarkoncept, om vilka risker som påverkar Svenssons beslut om sitt framtida koncept samt om vilken som är deras största utmaning, är SWOT mycket relevant. Modellen identifierar nämligen var styrkorna samt möjligheterna finns, vilka man bör ha i åtanke när man beslutar om de ska bli ett butiks- eller återförsäljarkoncept samt vilka marknadsföringskanaler de bör välja. För att kunna svara på vilken utmaning som är störst samt vilka risker som finns är givetvis identifieringen av hot och brister relevant. Sammanfattningsvis är det alltid viktigt att först identifiera sina styrkor är, för att på så sätt säkerhetsställa att man har möjlighet att bli framgångsrik. Att dock även ta hänsyn till sina

87 brister och svagheter är minst lika viktigt, eftersom dessa kan komma att bli hinder för att en till exempel en strategi ska kunna implementeras och bli lönsam på lång sikt.

Anledningen till att denna analys lagts sist är på grund av att den sammanfattar nulägesanalysen till en viss del.

Styrkor

Svensson har en mängd olika styrkor, vilka gör dem unika och konkurrenskraftiga. Att de är oberoende egenföretagare med ett entreprenörsdriv och en unik kreativitet är en styrka som varit delaktig under vägen till var de befinner sig idag. En annan stor styrka de besitter är deras utvecklade kontaktnät som de skaffat sig från tiden då de var verksamma inom tidningsbranschen och även förmågan att utnyttja detta. Detta kontaktnät kombinerat med den entreprenörsanda och kreativitet som råder i företaget har gjort Svensson orädda och framgångsrika.

En annan styrka är deras kläder som har nått en hög kvalitet och som dessutom har en stilren design, vilket betyder att de passar många målgrupper. Att de dessutom är ett med sitt varumärke, i den mening att de utvecklat ett livsstilskoncept där de vill påverka sina kunder, leder till att en unikhet har uppnåtts. Detta är en bra kombination till deras stilrena kläder som passar många kundgrupper, men där de genom sitt koncept ger ett ytterligare mervärde genom viljan att förmedla ett budskap till kunden.

Att det finns relationer inom företaget kan ses som en styrka eftersom detta kan innebära att det hålls öppna dialoger där ingen är rädd för att tycka och säga ifrån. Att man dessutom litar på varandra på ett annat sätt och känner varandra utan och innan kan också vara en styrka i den mån att man vet hur alla fungerar och behöver inte lägga energi på att försöka lista ut hur de andra inom företaget tänker och tycker.

I nuläget har Svensson två butiker, vilket innebär att de lättare kan anpassa sig efter marknaden och mäta vad som faktiskt är lönsamt. De har dessutom fortfarande möjligheten att styra hur dessa butiker ska förmedla sitt koncept samt vad detta koncept ska innebära, eftersom de själva står i butikerna och är på så sätt med i varje beslut som fattas.

Svagheter

Det finns identifierade svagheter inom främst Svenssons organisation, där brist på rollfördelningar, struktur och planering hämmar utvecklingen. Vad gäller målet är dock Matias, Mariano och Therese relativt överens om vad de strävar mot, men svagheten ligger i att vägen dit skiljer sig åt. Att det utöver detta inte finns några strategier vad gäller både marknadsföring och företagsutveckling i kombination med brist på analyser, innebär också faktorer som hämmar fortsatt expandering.

Att det finns relationer inom företaget kan även ses som en svaghet, eftersom det kan leda till att konflikter lättare uppstår på grund av brist av respekt för varandra. Om det dessutom finns osämja utanför företaget blir detta lättare att ta med även till företaget, och att hålla isär privatliv och företag blir med andra ord svårare.

Bristen på resurser i form av antalet anställda, på grund av en vidare begränsad budget, leder till att Svensson inte hinner med allt de vill göra, vilket på så sätt också blir en faktor som hämmar

88 utvecklingen. Detta i kombination med brist på rollfördelning, planering och struktur leder till att prioriteringen av projekt och arbetsuppgifter försvåras ytterligare.

Möjligheter

Svenssons möjligheter är framförallt det kontaktnät som identifierades som en styrka. Dessa kontakter har hjälpt dem vid själva etableringen på marknaden och det finns givetvis potentialer för att dessa kan komma till användning igen. Detta kombinerat med att de är verksamma inom en mängd marknadsföringskanaler, så som Facebook, Twitter, blogg och hemsida, öppnar upp ytterligare möjligheter.

Den kvalitet som kläderna nu nått är dessutom en möjlighet för att Svensson ska lyckas komma in på fler högt värderade marknader, och på så sätt nå målgrupper som är beredda att betala mer för kläderna.

Matias och Marianos kreativitet är också en möjlighet för att fortsätta utvecklas samt anpassa sig till rådande förhållande. Kreativiteten möjliggör även nytänkande och en utveckling framåt. Efter att de öppnat ytterligare en butik har även möjligheten vad gäller en ökad omsättning ökat, eftersom den nyöppnade butiken har ett betydligt bättre läge mitt på Malmös gågata.

Hot

Eftersom Svensson varken har gjort marknadsundersökningar eller utvecklingar av strategier skulle eventuella faktorer så som konjunkturförändringar, ökade leverantörskrav eller andra aktörers etablering kunna verka hotande för dem. Med brist på en plan minskar nämligen handlingskraften om problem skulle uppstå, vilket på så sätt kan få negativa konsekvenser. Att Internet-handeln rimligtvis tenderar att växa, kan också utgöra ett hot för Svensson. Med det mervärde som Svensson vill förmedla passar nämligen e-handeln inte Svensson till hundra procent, vilket innebär att de inte kommer att kunna konkurrera om dessa kunder på samma villkor. Detta i kombination med att Svensson enbart har två butiker i Sverige gör detta hot ännu större, eftersom de inte är lika konkurrenskraftiga via sina återförsäljare utanför Malmö.

Figur 15 – SWOT-analys

T

S

- Stort kontaktnät - Entreprenörsdriv - Oberoende egenföretagare - Klädernas kvalitet - Ett med sitt varumärke - Få affärer - Stilrena kläder

O

- Stort kontaktnät - Många möjliga marknadsföringskanaler - Bra leverantörer - Kreativitet - Ny butik

W

-Ökad e-handel -Konjunkturförändringar -Andra aktörer -Ökade leverantörskrav -Få butiker

- Relationer inom företaget - Oorganiserad org. - Oidentifierad målgrupp - Inga tydliga mål - Inga strategier - Resursbrist - Inga analyser

89

10 Marknadsföringskanaler

Detta kapitel identifierar olika potentiella marknadsföringskanaler för Svenssons del, genom att skapa en förståelse av vad de innebär samt dess för- och nackdelar. De olika kanalerna som beskrivs är hemsidor, bloggar, Facebook samt Twitter.

Related documents