• No results found

4. Empirisk och teoretisk analys och diskussion

5.1 Syfte och svar på forskningsfrågor

Syftet med den här studien har varit att skapa en förståelse för internt varumärkesbyggande hos företag. Studien har även avsett att bidra med en insikt om hur den vetskapen kan ge bidrag till positiva kundvärden, för att stärka företagets goda anseende och därmed deras position på marknaden.

Vi anser att genomförandet av studien har bidragit till en förståelse för internt varumärkesbyggande, både för oss författare, samt som ett fördjupande komplement till tidigare forskning inom ämnet. Det är möjligt att genom studiens resultat utläsa ett samband mellan ett företags interna varumärkesbyggande, skapande av kundvärde, goda anseende och dess position på marknaden. Vi är av uppfattningen att det är de här aspekterna som får ett företags varumärke att särskilja sig på marknaden. Vidare hävdar vi att arbetet med internt varumärkesbyggande leder till skapandet av långsiktiga kundrelationer, vilket ligger till grund för att företaget ska behålla sin position på marknaden. Med grund i studiens syfte formulerades två forskningsfrågor:

Forskningsfråga 1.

Hur kan ett företag arbeta med internt varumärkesbyggande för att stärka sitt anseende och därmed sin position på marknaden?

Efter att ha samtalat med både en utomstående varumärkesstrateg samt fallstudieobjektets VD, kan vi utläsa att det mest centrala inte är hur strategin för det interna varumärkesbyggandet är utformad, utan att den faktiskt existerar. Hur de strategierna sedan är uppbyggda, anser vi i enlighet med Falonius (2010), är upp till vardera företag. Vi bedömer att olika aspekter för hur ett företag bör bygga upp sin

strategi, främst berör organisationens storlek, lönsamhet samt livslängd. Genom vår fallstudie tycker vi oss kunna identifiera de mest betydelsefulla delarna för hur ett företag i praktiken kan arbeta med internt varumärkesbyggande, för att stärka sitt anseende och därmed sin position på marknaden. Med utgångspunkt i våra respondenter från Gekås Ullared samt den utomstående varumärkesstrategens uppfattningar, drar vi slutsatsen att grundpelaren är en engagerad och motiverad företagsledning. Vi uppfattar att en engagerad företagsledning, även resulterar i en motiverad personalstyrka, då de anställda ämnar leva som de blir lärda. Något som distinkt framträder genom intervjuerna, är aspekten av att tydligt skapa en stark och klar bild av varumärket hos samtliga anställda. I Gekås Ullareds fall har det skett genom att via introduktionsutbildningar och hela personalens dagliga arbete, skapa en enhetlig företagskultur, som ämnar att ligga till grund för att nå företagets vision. Företagsledningen på Gekås Ullareds ambition är att med hjälp av en tydlig företagskultur, motivera de anställda till att sträva efter att uppnå den uppsatta visionen. Genom att arbeta enhetligt genom alla led i organisationen, är vi av uppfattningen att de ämnar att förmedla den bild av företaget de önskar, vidare till sina kunder.

Det är de tre aspekterna företagsvision, företagskultur och företagsimage som tillsammans utgör företagets anseende. Med stöd hos Rosebaum-Elliott, Percy och Pervan (2015) samt vår insamlade empiri, kan vi identifiera att företagets externa anseende, är av stor vikt för att säkra en stark position på marknaden. Företagets varumärke kommer indirekt att bedömas av både kunder och andra externa intressenter på marknaden, utifrån de tre aspekterna företagsvision, företagskultur och företagsimage. Med utgångspunkt från teoriavsnittet samt den empiriska och teoretiska analysen kan vi säkerställa att om ett företag innehar en tydlig vision som medarbetarna är väl införstådda i, leder det i sin tur till en ökad förståelse för företagskulturen. Det är sedan en bidragsfaktor till att de anställda känner sig motiverade samt engagerade i sitt arbete. För att säkerställa att samtliga anställda i alla led inom företaget, strävar efter att skapa samma anseende externt, bedömer vi att det effektivaste tillvägagångssättet är att använda sig av en strategi som består av internt varumärkesbyggande.

Slutligen kan vi med stöd av den empiriska och teoretiska analysen dra slutsatsen att arbetet med internt varumärkesbyggande, ämnar skapa en enhetlig bild av, samt därmed stärka företagets anseende. I de fall företaget förmår att framgångsrikt arbeta med

samtliga aspekter, är vi av åsikten att det även ämnar stärka företagets position på marknaden. I fallet med Gekås Ullared, är samtliga respondenter från företaget av åsikten att deras interna varumärke och arbetssätt har en bidragande faktor till att varumärket nått den position på marknaden de har idag. Således bör ett starkt anseende, enligt oss frambringas ur en framgångsrik exponering av företagets-vision, kultur och image. Således bör företag i det här fallet, framvisa en sanningsenlig och positiv bild av sitt varumärke, vilket vi anser i enlighet med respondenterna från Gekås Ullared, bör vara grund för att stärka sin position på marknaden.

Forskningsfråga 2.

Hur kan ett företag med hjälp av internt varumärkesbyggande skapa positiva kundvärden?

I skapandet av ett företags anseende, är det med grund i vårt teoriavsnitt av stor vikt att se till skapandet av kundvärde. Vi anser att Gekås Ullareds resultat de senaste åren, är ett facit på att deras arbete med att skapa ett positivt värde för sina kunder fungerar. Företagets varumärke fortsätter att växa sig större på marknaden och varuhuset slår ständigt nya besöks- och försäljningsrekord. Vi bedömer att det både kan bero på positiv marknadsföring från tidigare kunder, vars ord sprider sig vidare till nya kunder, samt återkommande kunder. Det hade enligt oss inte kunnat ske utan företagets arbete med det interna varumärkesbyggandet.

Som anställd på ett företag likt Gekås Ullared, med cirka 700 anställda, är vi av uppfattningen att det kan finnas en möjlighet att det interna varumärkesarbetet försvinner i det dagliga arbetet, och därmed inte når fram till samtliga anställda. Vi kan då identifiera att det inte finns någon egennytta för den anställde att bemöta kunden på ett serviceinriktat sätt, då denne inte vet på vilket sätt det skall ske. Således är vi av åsikten att om den anställde inte har blivit väl integrerad i företagets vision och mål, kommer denne inte bli motiverad nog till att sträva efter ledningens direktiv vad gäller exempelvis försäljningsmål och kundbemötande. Det är dessutom av största vikt att de anställda i frontlinjen, vilka är företagets ansikte utåt, ska känna sig motiverade och engagerade. Vi bedömer att för att få sina anställda engagerade och motiverade, är en bidragande faktor att den anställde svart på vitt får ta del av var företaget är på väg, hur de ska ta sig dit och varför. Får de anställda möjligheten att ta del av de aspekterna, drar

vi slutsatsen att de kommer göra sitt yttersta för att leverera en bra service till företagets kunder, och därmed skapa positiva kundvärden. En faktor vi därmed kan fastställa är att om ett företag har ett väl samordnat internt varumärke som varje anställd följer och arbetar efter, kommer företagets kunder automatiskt uppleva ett skapat värde.

Vi tycker oss således kunna utläsa att arbetet med det interna varumärkesbyggandet, där de anställda ses som interna kunder, i stor utsträckning är det som leder till att Gekås Ullared skapar ett upplevt värde för sina kunder. Av den anledningen, drar vi slutsatsen att det är ledningens arbete med det interna varumärkesbyggandet som ligger till grund för att företaget ska kunna leverera ett upplevt värde till sina kunder.

5.2 Avslutning

Slutligen vill vi poängtera att ett företag som Gekås Ullared, som år 1963 grundades i en källare, med föga förväntningar om att de idag 2018, skulle vara Sveriges största varuhus och besöksmål samt år 2017 skulle utnämnas till Sveriges starkaste varumärke, har tagit sig till toppen. Det är inte slumpen som tagit dem dit de är idag. En faktor är deras koncept, deras varor är billigare än hos ett flertal av konkurrenterna och deras varuhus finns endast beläget på en plats i Sverige. En annan faktor är att de utvecklat organisationen till en plats för upplevelser, något som ingen annan butik i Sverige tidigare gjort i samma utsträckning. Den sista faktorn som kanske är det viktigaste men som ofta inte kommer fram till ytan, är deras arbete med internt varumärkesbyggande. Att få en organisation med över 700 anställda att sträva efter samma mål, är inte en enkel uppgift, men den är ack så viktig. Skulle det vara så att de anställda inte förstår ledningen i hur arbetet ska utföras, skulle de inte kunna leverera en bra service till slutkunderna, och då skulle Gekås Ullared förmodligen inte ha den position på marknaden som de idag innehar. Idag säkerställer ledningen att alla led i organisationen förstår företagets vision, kultur och image. Utöver det, arbetar de aktivt med att beakta vad deras kunder har för åsikter och synpunkter, för att på så vis ta till sig kritik och skapa förbättringar. Således kan vi dra slutsatsen att det är med hjälp av deras interna varumärkesbyggande som Gekås Ullared har tagit sig, precis som uppsatsens titel lyder, - From zero to hero.

Related documents