• No results found

Systém volných skladových pozic

In document Klí č ová slova (Page 53-66)

Výsledky implementace nového skladového systému

6. Systém volných skladových pozic

V porovnání se starým skladovým systémem, který byl založen na fixních pozicích (předem přidělené pozice k jednotlivému matriálu) a tím pádem nebylo možné efektivně využívat všechny skladové pozice je nový skladový systém výrazně efektivnější. Vzhledem k tomu, že každá pozice je identifikována originálním QR kódem a jejich seznam je možné najít v systému WMS, je nyní možné využít všechny volné pozice ve skladu pro jakýkoliv materiálový kód. V praxi to znamená, že skladník může využít jakoukoliv skladovou pozici pro jakýkoliv materiál. Tímto způsobem je možné využít všechny skladové pozice a nevytváří se tak tzv. over-stock.

Informační tok po implementaci nového skladového systému

Po implementaci nového skladového systému vznikly standardní QR etikety využívané dodavateli firmy DMIT. Na obrázku 13 je zobrazen nový informační tok se standardní QR etiketou.

Obr. 13: Nový informační tok [zdroj: vlastní zpracování]

Jak je viditelné z tohoto schéma, nové etikety jsou využívány v průběhu všech skladových operací (od příjmu materiálu až k jeho vyskladnění). Tyto etikety zároveň obsahují informace o kontrole kvality příchozího materiálu.

Tímto způsobem již není nutné tisknout jednotlivé skladové etikety, protože všechny informace jsou uloženy v historii jednotlivých QR etiket. Tyto jsou zároveň aplikovány dodavatelem.

Logistické náklady po implementaci nového skladového systému

Na obrázku 14 jsou znázorněny objemy příchozího materiálu ve FY 2014. Jak popisuje tento graf, na začátku FY 2014 se pohybovaly objemy příchozího materiálu kolem čtyř a půl tisíce příchozích palet za měsíc. Vzhledem k tomu, že firma DMIT získala ve FY 2014 nové kontrakty, ke konci roku a především ve FY 2015 se budou objemy příchozího materiálu zvyšovat. Budoucí odhady naznačují až dvojnásobné objemy příchozího materiálu ve FY 2015, což je zhruba okolo osmi tisíc příchozích palet za měsíc.

Graf dále uvádí informace týkající se změny dodavatelů do reciprocal systému měřených v objemech příchozího materiálu jednotlivých dodavatelů (příchozích paletách). Jak je z grafu viditelné, v současné době (prosinec 2014) je do nového systému zavedeno zhruba 75%

příchozího materiálu. V lednu 2015 budou představeni další ´čtyři dodavatelé a celkový počet příchozího materiálu v reciprocal systému se zvýší na 86%.

Obrázek 14: Objemy příchozího materiálu ve FY 2014 [zdroj: vlastní zpracování]

V tabulce 3 je možné najít celkový souhrn logistických nákladů. Tabulka uvádí, že původní logistické náklady se pohybovaly okolo 123 000 Eur za měsíc. Cílem tohoto projektu bylo snížit logistické náklady na 102 000 Eur za měsíc, tedy snížit logistické náklady o 20 000 Eur za měsíc. Jak uvádí tabulka, do prosince 2014 byly logistické náklady sníženy o 14,8%, tedy o 18 000 EUR za měsíc.

Vzhledem k tomu, že stále zbývají dodavatelé, kteří musí být převedeni do nového reciprocal systému, je možné říci, že stanovený cíl- snížení logistických nákladů o 20 000 EUR měsíčně bude splněn.

Tab. 3: Souhrn Logistických nákladů po zavedení nového skladového systému

Zdroj: Vlastní zpracování

Již v současné době jsou výsledky implementace nového skladového systému viditelné také v praxi a každodenním pracovním koloběhu. Potřebná pracovní síla, jejíž snížení vzniklo po zavedení nového skladového systému (především díky automatizaci skladového systému) je již nyní využívána k managementu nárůstu objemů příchozího materiálu.

Logistické oddělení je v současné době schopné řídit všechen příchozí materiál (včetně navýšených objemů) se stejným počtem pracovníků.

Záv ě r

Logistické oddělení firmy DMIT prošlo v posledních dvou letech velkými změnami. Po první optimalizaci skladového prostoru byl následně zaveden nový skladový systém, který posunul logistické oddělení na vyšší úroveň.

Firma DMIT stanovila před začátkem projektu jasné cíle, kterých chtěla pomocí tohoto projektu dosáhnout. Prvním stanoveným cílem bylo navýšení počtu skladových pozic o 941.

Po optimalizaci skladových prostorů byly prostory rozšířeny o 23% (773 skladových pozic) a 300 m2 skladových prostor bylo uvolněno pro novou výrobní linku. Tyto údaje byly ještě navýšeny po druhé části projektu, kdy po zavedení nového skladového systému byl zcela eliminován prostor over-stock skladu, který je nyní využíván jako jedna z částí hlavního skladu (PA70, 722 nově využitelných skladových pozic).

Hlavním cílem implementace nového skladového systému byla eliminace MUDA operací, které jsou spojené s dvojitým skladovým systémem, redukce lidských chyb spojených s manuálními operacemi na příjmu a ve skladových prostorech, maximalizace efektivity využívání skladových prostor, zlepšení celkového dodavatelského řetězce a integrace systému kontroly kvality příchozího materiálu. Po implementaci nového skladového systému byly náklady logistického oddělení sníženy o 14,8 % (prosinec 2014), byly eliminované dvojité operace a pomocí nového systému byly všechny operace zautomatizovány.

Logistické oddělení dosáhlo v tomto projektu všech stanovených cílů. Výsledky tohoto projektu již byly prezentovány TOP managementu firmy DMIT. Na základě těchto výsledků získal projekt implementace nového skladového systému speciální ocenění (Příloha 8)

Vzhledem k tomu, že implementace mohla být provedena v relativně krátkém časovém období a s relativně nízkými pořizovacími náklady, rozhodla se firma DMIT implementovat tento skladový systém také na expedičním oddělení a v expedičních skladech. Tento projekt je nyní v přípravné části. Původní odhad na implementaci je zhruba začátek června 2015.

P ř ílohy

Příloha 1: Sloučení komplexu firmy DMIT [zdroj: interní, odd. prodeje]

Startéry 13 mil €

Alternátory 128,7 mil €

Malé motory 42, 7 mil € P59

Příloha 2: Prodeje firmy DMIT ve FY 2013 [zdroj: interní, odd. prodeje]

Příloha 3: Struktura firmy DMIT, Náhled přijímací a skladové oddělení firmy DMIT [Zdroj: Interní zdroj, logistické oddělení]

Příloha 4: Příklad etikety kontroly kvality příchozího materiálu [zdroj: Interní, QII]

Příloha 5: Projektový plán implementace nového skladového systému ve firmě DMIT [zdroj: vlastní zpracování]

Příloha 6: Příklad dokumentace specifikace balení [zdroj: interní]

Příloha 7: Nový skladový systém firmy DMIT [zdroj: Interníj, Logistické oddělení, WMS]

Příloha 8: Tým přijímacího a skladového oddělení [zdroj: vlastní zpracování]

In document Klí č ová slova (Page 53-66)

Related documents