• No results found

Systemets giltighet, avslutande och tolkning

In document Ramavtal för rådgivningsbranschen (Page 35-46)

När arbetsgivaren säger upp hela arbetstidsbanksystemet ska arbetsgivaren och tjänstemannen i första hand avtala om arbetstidssaldot och uttagande av ledighet. Om inget avtalas om detta, bestämmer tjänstemannen när han eller hon tar ut ledigheten.

När arbetsförhållandet upphör på grund av ekonomiska eller produktionsrelaterade orsaker har tjänstemannen rätt att besluta om att kvittera arbetstidssaldot antingen i ledighet eller i pengar i form av en enkel timlön.

Arbetstid som sparats i arbetstidsbanken ersätts alltid i pengar om en tjänsteman dör och arbetsförhållandet upplöses.

I annat fall beslutar arbetsgivaren om att kvittera arbetstidssaldot antingen i ledighet eller i pengar.

Eventuella meningsskiljaktigheter avgörs enligt förhandlingsordningen i gällande kollektivavtal.

Utbildningsavtal

1 § Utbildningsarbetsgrupp

För genomförandet av den fackföreningsutbildning som avses i avtalet finns en utbildningsarbetsgrupp till vilken vardera parten utser två representanter.

Utbildningsarbetsgruppen godkänner kurser för ett kalenderår i sänder. Kurser kan vid behov också godkännas under kalenderåret.

Utbildningsarbetsgruppen ska, innan beslut om godkännande av en kurs fattas, få en utredning om kursens undervisningsprogram, tidpunkt, plats, målgrupp, deltagare och annan information som utbildningsarbetsgruppen eventuellt begär. Förutsättningen för att en kurs ska kunna godkännas är att utbildningsbehovet ska ha konstaterats tillsammans. Utbildningsgruppen har möjlighet att följa undervisningen på de kurser som den har godkänt.

Förbunden informerar om de kurser utbildningsarbetsgruppen godkänt för följande år senast två månader innan den första kursen inleds.

2 § Facklig fort- och tilläggsutbildning samt omskolning

När arbetsgivaren ordnar yrkesutbildning för en tjänsteman eller hänvisar tjänstemannen till utbildningar i anknytning till hans eller hennes yrke, ersätts kostnaderna för utbildningen och inkomstbortfallet under den ordinarie arbetstiden. Om utbildningen äger rum utanför arbetstiden räknas inte den använda tiden in i arbetstiden men tjänstemannens direkta kostnader som föranleds av utbildningen ersätts.

3 § Gemensam utbildning

Den gemensamma utbildningen som förutsätts i samarbetsavtal ges vanligtvis på de enskilda arbetsplatserna. Samarbetsorganet på arbetsplatsen eller, om ett sådant inte existerar, arbetsgivaren och förtroendemannen avtalar om deltagande i utbildningen. Deltagande i utbildningen ersätts så som utbildning enligt 2 §.

4 § Fackföreningsutbildning

1. Anställningsförhållandets kontinuitet och anmälningstider

En tjänsteman ges utan att anställningsförhållandet avbryts möjlighet att delta i en högst en månad lång kurs som utbildningsarbetsgruppen har godkänt ifall arbetsgivaren och den tjänsteman som söker till kursen tillsammans har konstaterat utbildningsbehovet och tjänstemannen kan delta i kursen utan att det medför kännbara olägenheter för företaget.

I nekande fall underrättas förtroendemannen senast tio dagar innan kursen inleds om orsaken till varför beviljandet av ledighet skulle medföra kännbara olägenheter.

Anmälan om avsikt att delta i en kurs ska göras så tidigt som möjligt. Om kursen pågår i högst en vecka, ska anmälan göras minst tre veckor innan kursen inleds, samt om det är fråga om en längre kurs, minst sex veckor innan kursen inleds.

Arbetarskyddsutbildningen är särskilt avsedd för arbetarskyddsfullmäktige.

Protokollsanteckning:

Avtalsparterna fäster uppmärksamhet vid vice förtroendemannens färdigheter att sköta den egentliga förtroendemannens uppgifter, och rekommenderar i detta syfte att vice förtroendemannen ska ges möjlighet att delta i förtroendemannakurser på minst grundnivå och i de årliga aktualitetsdagarna inom rådgivningsbranschen under arbetstid.

Arbetsgivaren och den berörda vice förtroendemannen kommer dock alltid separat överens om avläggande av en kurs eller annan utbildning och ersättning av inkomstbortfall.

2. Ersättningar

Förtroendeman, arbetarskyddsfullmäktig och medlemmar i arbetarskyddskommission får delta i de kurser som nämns i det föregående stycket och som utbildningsarbetsgruppen har godkänt utan att deras löner minskas. För förtroendemannens del ersätts inkomstbortfallet dock inte för längre tid än en månad och för de andras del ersätts inkomstbortfallet för högst två veckor. En förutsättning för ersättning för inkomstbortfall är dessutom att ifrågavarande kurs hänför sig till deltagarens samarbetsuppgifter i företaget.

Förutom förtroendemännen får även ordförandena för förbundens registrerade underföreningar eller arbetsplatsavdelningar ersättning för inkomstbortfallet om de arbetar i ett företag med minst 100 tjänstemän och den registrerade underföreningen eller arbetsplatsavdelningen har minst 20 medlemmar.

5 § Sociala förmåner

Deltagande i en fackföreningsutbildning som nämns i § 4 innebär inga avdrag på semester- och pensionsförmåner eller andra förmåner som är jämförbara med dem.

6 § Giltighetstid

Detta avtal träder i kraft 3.12.1993 och gäller tills vidare och kan sägas upp

Helsingfors 28.10.2013

ARBETSGIVARNA FÖR SERVICEBRANSCHERNA PALTA RF AGRONOMFÖRBUNDET rf

OFFENTLIGA OCH PRIVATA SEKTORNS FUNKTIONÄRSFÖRBUND JYTY RF

FÖRBUNDET FÖR DEN OFFENTLIGA SEKTORN OCH VÄLFÄRDSOMRÅDENA JHL rf

LÖNTAGARORGANISATIONEN PARDIA rf

Förtroendemannaavtal 06-11-2012

1 § Avtalets tillämpningsområde

Detta avtal gäller medlemmar i Arbetsgivarna för servicebranscherna PALTA och hos dem anställda arbetstagare som är medlemmar i ett arbetstagarförbund som undertecknat avtalet.

2 § Förtroendeman

1. Med förtroendeman avses i detta avtal förtroendeman och viceförtroendeman som valts av fackföreningsanslutna tjänstemän som är bundna av detta kollektivavtal.

2. En av de förtroendemän som utsetts kan väljas till huvudförtroendeman när man i företaget/sammanslutningen kommit överens om en förtroendemannaorganisation, till vilken hör flera förtroendemän för enskilda regioner, verksamhetsställen eller avdelningar.

3. Företagets/sammanslutningens förtroendeman väljs av tjänstemän som är anställda i företaget/sammanslutningen, omfattas av detta kollektivavtal och är medlemmar i ett förbund som har undertecknat avtalet.

Kollektivavtalsparterna kan avvikande från ovan nämnda avtala följande:

Protokollsanteckning 1:

Om samma arbetsgivare anställt tjänstemän som lyder under flera olika kollektivavtal, men som tillhör samma förbund, kan man avtala om att välja en gemensam förtroendeman för de olika kollektivavtalsbranscherna.

Protokollsanteckning 2:

Om de arbetsgivare som bedriver samma verksamhet inom samma koncern eller samfund lyder under samma kollektivavtal, kan man avtala om att välja en gemensam förtroendeman.

4. Om det med tanke på den lokala förhandlingsverksamheten och det lokala förtroendemannasystemet är ändamålsenligt, kan man lokalt avtala om att för ett stort eller regionalt utspritt företag/sammanslutning välja flera förtroendemän enligt detta avtal för företagets/sammanslutningens självständiga regionala eller operativa enheter.

5. För förtroendemannen kan väljas en vice förtroendeman, som när förtroendemannen är förhindrad är hans ersättare och under denna tid har förtroendemannens rättigheter och skyldigheter.

6. Förtroendemannen ska vara en tjänsteman som är anställd i företaget/sammanslutningen och som omfattas av kollektivavtalet och är medlem i ett arbetstagarförbund som är bundet vid kollektivavtalet och som är förtrogen med förhållandena på arbetsplatsen.

7. När verksamheten i företaget/sammanslutningen eller dess verksamhetsenhet väsentligt minskar, ökar eller när rörelsen överlåts, fusioneras, bolagiseras eller annan därmed jämförbar väsentlig ändring företas, omvandlas förtroendemannaorganisationen så att den i enlighet med principerna i detta avtal motsvarar den förändrade situationen.

3 § Val av förtroendeman

1. Valet av förtroendeman kan förrättas på arbetsplatsen och alla fackföreningsanslutna tjänstemän ska ges möjlighet att delta i valet. Att ett val ordnas och förrättas får dock inte störa arbetet. Överenskommelse om tiden och platsen för ett val på arbetsplatsen ska träffas med arbetsgivaren senast 14 dygn innan valet förrättas.

Förtroendemannen, i första hand, eller en ersättare, om förtroendemannen har förhinder, sköter valförrättningen.

Den nödvändiga tid som går åt till förrättandet av valet räknas som tid använd för förtroendemannauppgifter.

2. Fackavdelningen eller motsvarande eller arbetstagarförbundet underrättar arbetsgivaren skriftligen om den valda förtroendemannen och vice förtroendeman samt om deras uppsägning eller avsked från sina uppgifter.

4 § Förtroendemannens anställning

1. Om annat inte föranleds av detta avtal är förtroendemannen i sitt anställningsförhållande till sin arbetsgivare i samma ställning som de andra tjänstemännen. Förtroendemannen är skyldig att personligen följa allmänna arbetsvillkor, arbetstider, arbetsledningens order och arbetsplatsens ordningsregler.

2. Förtroendemannens möjligheter att utveckla sig och avancera i sitt yrke får inte försämras på grund av förtroendemannauppdraget.

3. En tjänsteman som är förtroendeman får, då han eller hon sköter detta uppdrag eller på grund av uppdraget, inte förflyttas till ett sämre avlönat arbete än det som tjänstemannen hade då han eller hon blev vald till förtroendeman.

Tjänstemannen får inte heller förflyttas till ett mindre värt arbete, om arbetsgivaren kan erbjuda tjänstemannen annat arbete som motsvarar hans eller hennes yrkeskunskap. Han eller hon får inte heller avskedas från sitt arbete på grund av förtroendemannauppgiften.

4. På de grunder som anges i 7 kap. 3 eller 7 § eller 8 § 1 mom. i arbetsavtalslagen får arbetsgivaren säga upp en förtroendemans eller ett förtroendeombuds arbetsavtal endast om förtroendemannens eller förtroendeombudets arbete upphör helt och hållet och om arbetsgivaren inte kan ordna sådant arbete som motsvarar förtroendemannens eller förtroendeombudets yrkesskicklighet eller som annars är lämpligt, eller omskola honom eller henne för annat arbete på det sätt som avses i 4 § i nämnda kapitel.

5. I övrigt ska inte förtroendemannens arbetsavtal sägas upp utan iakttagande av det samtycke som fordras av majoriteten av tjänstemännen enligt 7 kap. 10 § i arbetsavtalslagen. Samtycket reds ut av den tjänstemannaorganisation som är part i kollektivavtalet.

6. Förtroendemannens anställningsförhållande får inte hävas med stöd av 8 kap. 1 § i arbetsavtalslagen på den grund att han eller hon skulle ha brutit mot ordningsbestämmelserna i 13 § i arbetsavtalslagen. Då förtroendemannens anställningsförhållande hävs på grund av sjukdom ska uppsägningstiden iakttas.

7. Vid bedömningen av grunderna för hävning av förtroendemannens arbetsavtal får förtroendemannen inte försättas i en sämre ställning än de övriga tjänstemännen.

8. Bestämmelserna om anställningsskyddet i denna avtalspunkt tillämpas även på huvudförtroendemannen eller på en tjänsteman som verkat som företagets/sammanslutningens förtroendeman sex månader efter det att hans eller hennes förtroendemannauppdrag upphört.

9. Förtroendemannen underrättas om att hans eller hennes anställningsförhållande upphör minst en månad innan den kollektivavtalsenliga uppsägningstiden börjar. I det meddelande om anställningens upphörande som ges förtroendemannen, antecknas orsaken till uppsägningen. Arbetsgivaren meddelar även fackavdelningen, fackklubben eller motsvarande eller arbetstagarförbundet om det meddelande som getts förtroendemannen.

10. Om förtroendemannens arbetsavtal har upphävts i strid med detta avtal, ska arbetsgivaren betala en ersättning till förtroendemannen som motsvarar lönen för minst tre och högst 30 månader. Ersättningen ska bestämmas enligt samma grunder som föreskrivs i 12 kapitel 2 § 2 mom. i arbetsavtalslagen.

5 § Förtroendemannens uppgifter

1. Förtroendemannens huvudsakliga uppgift är att representera de organiserade arbetstagare som är bundna av det aktuella kollektivavtalet i frågor som gäller tillämpningen av kollektivavtalet.

2. Förtroendemannen representerar ovan nämnda tjänstemän i frågor som gäller tillämpningen av arbetslagstiftningen samt i allmänhet i frågor som ansluter sig till relationerna mellan arbetsgivaren och tjänstemännen samt företagets utveckling. Förtroendemannens uppgift är också att upprätthålla och utveckla förhandlings- och samarbetsrelationerna mellan företaget och personalen.

6 § Förtroendemannens rätt att få information

1. Om det uppstår oklarheter eller meningsskiljaktigheter om tjänstemannens lön eller andra frågor i anknytning till anställningsförhållandet, ska förtroendemannen få alla uppgifter som kan påverka utredningen av det fall som orsakat meningsskiljaktigheterna.

2. Förtroendemannen har rätt att skriftligen eller på annat överenskommet vis få den information som avses i 3 kap. i lagen om samarbete i företag samt följande information om företagets tjänstemän:

2.1. Tjänstemannens för- och efternamn

2.2. När nya tjänstemän trätt i tjänst och uppgifter om uppsagda och permitterade tjänstemän. Vad gäller visstidsanställningar uppges den överenskomna anställningstiden.

2.3. Lönegrupp eller motsvarande, till vilken tjänstemannen eller det arbete han eller hon utfört hör.

2.4. Två gånger om året antalet hel- och deltidsanställda i företaget/sammanslutningen. Det här berör också personer som under halvårsperioden separat kallats till arbete eller annan tillfällig personal.

3. Förtroendemannen har rätt att en gång om året få de i punkterna 2.1 och 2.3 avsedda uppgifterna sedan kollektivavtalet i branschen ingåtts och de ändringar som det orsakat har genomförts i företaget/sammanslutningen i fråga om de tjänstemän som vid den aktuella tidpunkten är anställda i företaget. Förtroendemannen har rätt att om nya tjänstemän få de uppgifter som nämns i punkterna 2.1–2.3 åtminstone kvartalsvis.

Förtroendemannen ges på hans eller hennes begäran en utredning om vilka uppgifter som samlas in i samband med anställning

4. Om man inom företaget/sammanslutningen på basis av ovan nämnda 2 § valt flera förtroendemän, avtalar arbetsgivaren och förtroendemännen sinsemellan om de principer enligt vilka uppgifterna delas mellan de olika förtroendemännen.

5. Förtroendemannen har samma rätt som i lagstiftningen avsedd förtroendeman att ta del av den förteckning som görs upp över nöd- och söndagsarbete, övertidsarbete och den förhöjda lön som betalas för sådant arbete.

6. Förtroendemannen bör hålla de uppgifter, som han eller hon enligt ovanstående får för att kunna sköta sina uppgifter, konfidentiella.

7 § Befrielse från arbetet som beviljas förtroendeman

1. Om antalet tjänstemän som förtroendemannen företräder, deras omsättning eller antalet arbetsställen kräver att förtroendemannen för skötseln av sitt förtroendemannauppdrag befrias från sitt huvudsakliga arbete, kan arbetsgivaren och förtroendemannen avtala om att förtroendemannen för skötseln av sitt förtroendemannauppdrag beviljas tillfällig eller regelbunden befrielse från arbetet.

Vid behov kan kollektivavtalsparterna avtala om principerna för och omfattningen av befrielsen.

2. Arbetsgivaren och förtroendemannen avtalar om när den befrielse från arbetet som nämns ovan i första stycket ges.

Då ska man beakta företagets/sammanslutningens verksamhetsmässiga förutsättningar och möjligheten att utföra förtroendemannauppgifterna på ett ändamålsenligt sätt.

8 § Förtroendemans förvarings- och kontorsutrymmen

1. Förtroendemannen har rätt att få förvarings- och lagringsutrymme för de dokument och kontorsredskap som behövs för uppgiften. Förtroendemän för enskilda företag/sammanslutningar och regionala verksamhetsenheter har rätt att vid behov utan ersättning använda ett sådant ändamålsenligt kontorsutrymme som kan anvisas honom eller henne för skötseln av förtroendemannauppgifterna, ifall arbetsgivaren förfogar över ett sådant utrymme. Förtroendemannen har rätt att använda vanliga kontorsredskap, till exempel e-post, för skötseln av sina förtroendemannauppgifter.

9 § Ersättning av inkomstbortfall

1. Arbetsgivaren ersätter den inkomst som förtroendemannen förlorar under arbetstiden antingen under lokala förhandlingar med arbetsgivarens representant eller då han eller hon utför andra uppgifter som överenskommits med arbetsgivaren.

2. Om förtroendemannen utför uppgifter som överenskommits med arbetsgivaren utom den ordinarie arbetstiden, betalas övertidsersättning

man lokalt om en annan tilläggsersättning.

Vid behov kan kollektivavtalsparterna avtala om grunderna för ersättningen och ersättningens belopp.

3. Om förtroendemannen på order av arbetsgivaren blir tvungen att resa för att sköta de uppgifter han eller hon kommit överens om med arbetsgivaren, ersätts detta enligt kollektivavtalet.

10 § Förtroendemannens utbildning

1. I mån av möjlighet bereds förtroendemannen möjlighet att delta i utbildning som ökar kompetensen att sköta uppdraget som förtroendeman.

Protokollsanteckning:

Gällande vice förtroendemannen hänvisas till protokollsanteckningen i 4 § 1 punkten i utbildningsavtalet.

2. Om deltagande i utbildning har avtalats i gällande utbildningsavtal mellan förbunden.

11 § Förhandlingsordning

1. I frågor som gäller arbetets utförande och tekniska arrangemang som anknyter till det ska arbetstagaren omedelbart vända sig till arbetsledningen.

2. Meningsskiljaktigheter i fråga om löner och andra anställningsvillkor ska lösas lokalt mellan arbetsgivaren eller dennes representant och förtroendemannen eller tjänstemannen själv.

3. Lokala förhandlingar ska inledas och utföras utan ogrundat dröjsmål.

4. Vid lokala förhandlingar ska ett protokoll göras upp. Protokollet görs upp och undertecknas i två exemplar, ett för vardera parten.

5. Om en meningsskiljaktighet som har uppstått inte kan lösas vid lokala förhandlingar i företaget/sammanslutningen, iakttas förhandlingsordningen enligt kollektivavtalet.

6. Ifall inte arbetsgivaren själv sköter förhandlingarna med förtroendemannen, underrättas förtroendemannen om arbetsgivarens representant samt om hans eller hennes verksamhetsområde och behörighet, om de regionalt eller i fråga om vissa personalfrågor är begränsade till vissa sakfrågor.

7. Om meningsskiljaktigheten berör avslutande av en förtroendemans

och förhandlingar mellan förbunden därtill inledas och föras utan dröjsmål sedan grunden för avslutandet har bestridits.

12 § Avtalets giltighetstid

1. Detta avtal träder i kraft den 1 november 2012.

2. Det förbund som önskar ändra på detta avtal ska lämna ett skriftligt ändringsförslag till den andra parten, varefter ärendet tas upp till behandling i förhandlingar mellan förbunden.

3. Avtalet gäller tills vidare och har en uppsägningstid på tre månader.

Helsingfors 14-11-2012

ARBETSGIVARNA FÖR SERVICEBRANSCHERNA PALTA rf AGRONOMFÖRBUNDET rf

OFFENTLIGA OCH PRIVATA SEKTORNS FUNKTIONÄRSFÖRBUND JYTY RF

FÖRBUNDET FÖR DEN OFFENTLIGA SEKTORN OCH VÄLFÄRDSOMRÅDENA JHL rf

LÖNTAGARORGANISATIONEN PARDIA RF

Exempel för utvecklingssamtal

På sidorna 23–24 finns bestämmelser om den personliga lönedelen.

Nedan finns två exempel på de samtal som på arbetsplatsen ska föras mellan arbetsgivaren och tjänstemannen beträffande tjänstemannens arbetsuppgifter och hur han eller hon utvecklas i dem. Det första exemplet tillsammans med blanketterna grundar sig på motsvarande exempel i föregående kollektivavtal.

EXEMPEL 1

Bedömningen av den personliga lönedelen sker som en del av arbetsgivarens övriga ledningssystem i samband med mål- och resultatdiskussioner.

Samtalet omfattar genomgång av befattningsbeskrivningen, avtal om årliga uppgifter och de mål man ställt för dem, bedömning av personens prestationer samt kunnande.

Utvecklingssamtal ska, om möjligt, föras två gånger om året. En diskussion om uppgifterna samt mål och resultat kan föras separat från utvecklingssamtalet.

Diskussionen om befattningsbeskrivning, mål och resultat gav svar på frågorna: vad gör jag och hur utför jag mina uppgifter. Utvecklingssamtalet svarar på frågan hur och med vilket kunnande tjänstemannen utför sina arbetsuppgifter.

1. Diskussion om befattningsbeskrivningen

In document Ramavtal för rådgivningsbranschen (Page 35-46)

Related documents