• No results found

Tabell 2 De svenska riksdagspartiernas migrations politik inför valet 2014.

Parti Problemanalys Devis Föreslagna

åtgärder

Vänsterpartiet Ekonomiska och soci-

ala klyftor där grupper ställs mot varandra leder till rasism.

Kamp för välfärd och mot orättvisor är en kamp mot rasism.

Välfärd utan vinst och generös asylpolitik. Bekämpa diskrimine- ring.

Miljöpartiet I ekonomiska kriser

växer rasismen och främlingsfientliga par- tier blir starkare.

Ett varmt inkluderan-

de samhällsklimat. Generösa regler för arbetskraftsinvandring och för asyl.

Motverka diskrimine- ring.

Socialdemokraterna Vinstjakt och privati- seringar ökar utanför- skapet.

Ordning och reda på arbetsmarknaden. Sverige måste vara en stark röst i Europa och världen.

Satsa på jobben. Tydligare styrning av ar- betskraftsinvandringen. Värna asylrätten, men samordna mottagnings- verksamheten mellan kommunerna och mellan länderna i EU. Centerpartiet Vi är för dåliga på att

ta tillvara nyanländas kompetens vilket leder till utanförskap.

Med fler människor i

arbete växer Sverige. Underlätta arbetskrafts-invandring. Jobb från första dagen. Sänkta trösklar på den svenska arbetsmarknaden; instegsjobb. En generös asylpolitik.

Öppna upp bostads- marknaden. Liberalerna

(tidigare Folkpartiet) Bidragsberoendet passiviserar männ- iskor som inte får visa vad de kan.

Arbete mot utanför- skap.

Ett samhälle där fler kan utvecklas indivi- duellt och under jäm- lika förutsättningar minskar rasismen.

Sänk trösklarna in på arbetsmarknaden, fokus på försörjning från första dagen. Förbättrad och mer individanpas- sad svenskundervis- ning. Lyft de utsatta områdena. Språktest för medbor- garskap. Bekämpa diskriminering. Satsa på arbetskraftsin- vandring och en generös asylpolitik.

Kristdemokraterna Olika grupper lever allt mer åtskilda. Värde- gemenskapen hotas och polariseringen ökar. Det främjar de politiska krafter som ställer grupp mot grupp.

Solidariteten gör inte halt vid nationsgrän- sen.

Inrätta en inspektion för migrationsfrågor med avseende på rättsäker- het. Fler länder måste ta sitt ansvar. Skapa möj- ligheter för flyktingar att ta sig till Europa med nödvisum. Skydda minoriteter.

Utveckla arbetskraftsin- vandringen.

Moderaterna Vi måste bryta den

”omhändertagande- mentalitet” som präglat flykting- mottagandet.

Ett öppet Sverige. Att ta emot skyddssökan- de är en skyldighet, men de som kommer är också en investe- ring i framtiden.

Fler som kommer hit och är i arbete ger resurser till välfärden. Sänkta trösklar på arbetsmark- naden. Förbättra hela kedjan från flyktingmot- tagande till etablering på arbetsmarknaden. Korta handläggnings- tiderna. Öppna upp för fler arbetskraftsinvand- rare.

Sverigedemokraterna Invandringen gröper ur välfärden, hotar den svenska ekonomin och leder till bristande sammanhållning.

Hjälp flyktingar i närområdena, inte i Sverige.

Svenska jobb till svensk arbetskraft.

Slopad arbetskraftsin- vandring, förutom inom vissa bristyrken. Slopad integrationspolitik, sat- sa i stället på assimile- ring. Sänkt bistånd, men ökade resurser till FN:s flyktingorgan UNHCR. Ökad andel kvotflyk- tingar (enligt FN:s Genèvekonvention). Kraftig sänkning av in- vandringen till Sverige, den ska ner till en nivå i paritet med Danmark och Finland.

Not: Med migrationspolitik avser vi här inte enbart partiernas politiska idéer kring invandring utan även frågor som rör integration, diskriminering, rasism etc. Begreppet har alltså tolkats brett.

Slutnoter kapitel 4

1. Citatet i orginaltexten: ”The outspoken anti-immigrationist position of New Democracy, together with its obvious resonance within the electorate, stirred up the traditional parties and complicated all discussions in the field. Although both the Social Democratic and the Moderate party were striving for a more restrictive refugee policy, they did not want to be associated with the populistic messages of New Democracy”.

2. Rent formellt gick bildandet av SD till så att BSS först slog sig samman med det svenska Framstegspartiet, ett partinamn som använts i en rad sammanhang även i Sverige, bland an- nat i enskilda kommuner, men som aldrig vuxit till en storlek som motsvarar systerpartierna i Norge och Danmark (se vidare Lodenius & Larsson 1991) och bildade Sverigepartiet 1986. Detta parti blev inte långlivat och delades snabbt upp i olika fraktioner. 1988 samlades en krets bestående huvudsakligen av de som tidigare varit aktiva i BSS och bildade i stället det parti som fick namnet Sverigedemokraterna.

3. RHP-partier utesluter generellt många medlemmar, vilket tros ha att göra med att de käm- par med rykten om extremism och en önskan att framstå som mer vanliga. Detta gäller även Dansk Folkeparti, Fremskrittspartiet och Sannfinländarna, trots att dessa partier har en i många avseenden mindre kontroversiell bakgrund.

4. Även om partiet i samband med den rådande flyktingsituationen har föreslagit diverse restriktioner på det migrationspolitiska området så härrör detta från pragmatiska behov som att kommunerna dignar under ansvarsbördan och är därmed inte främst baserad på en för- ändrad moralisk övertygelse.

5. Riksdagens utredningstjänst har anklagats av SD för att ha en politisk agenda och undan- hålla fakta, samt inte genomföra alla utredningsuppdrag som partiet begärt. Kritiken har tillbakavisats med att om utredningstjänsten inte kan påvisa kausala samband mellan olika storheter på det sätt som SD vill är det fel metodologiskt att lägga fram sådana utredningar. (SvD 10 juli 2011)

6. Referenserna till Danmark och Finland är illustrativa, eftersom dessa länder har betydligt lägre nivåer av utrikesfödda än Sverige och en nivå ner till deras skulle innebära en kraftig omstöpning av den svenska migrationspolitiken.

7. I frågan om tillfälliga uppehållstillstånd har flera partier svängt. Regeringen, bestående av Socialdemokraterna och Miljöpartiet, lade fram en lagrådsremiss den 16 februari 2016 om att i tre år med stöd av utlänningslagen kunna ha tillfälliga uppehållstillstånd. Lagen trädde i kraft juli 2016.