• No results found

TACKnowledgements

In document Arbuscular Mycorrhizal Fungi (Page 53-56)

This project was partially financed by the Swedish Farmers’ Foundation for Agricultural Research (SLF).

En rad personer har varit viktiga för att min avhandling nu finns i din hand.

Först vill jag tacka min huvudhandledare Anna Mårtensson, en tuff och innovativ forskare med båda fötterna på jorden, men framförallt en handledare som vet hur man får en doktorand att växa som forskare och att ta sig ända fram till hatten!

Mitt andra stora tack går till min biträdande handledare doc. Paula Persson som varit med och initierat projektet, kommit med kloka växtpatologiska synpunkter i mitt arbete och varit en god förebild som prefekt. Tack Louise Wärnberg, min mentor, tillika chef på Pharmacia Diagnostics. Du är en bra förebild i ledarskap!

Många tänkvärda tankar om chefskap, företag, organisationer och relationer har du generöst delat med dig av. Ett tack också till doc. Sadhna Alström för intressanta diskussioner om interaktioner mellan mikroorganismer. Tack till prof. Jonathan Yuen, som hjälpt mig med statistik och läst artikelutkast och kappa och Dr Annika Djurle, min korridorsgranne, som svarat på alla dessa korta frågor. Tack till Doc.

Mette Petersen, Dr Mauritz Vestberg och Prodekanus Jan Stenlid som granskat min avhandling och kommit med tips och synpunkter. Tack också till Hans Olvång, Lennart Johnsson och Christer Svensson för att ni delat med er av eran gedigna erfarenhet av svampsjukdomar på stråsäd! Prof. emeritus Bengt Eriksson, min handledare för examensarbetet om växtpatogena nematoder. Tack för din entusiasm och inspiration för arbete med “miniorganismer” och för att du redan då uppmuntrade mig att doktorera. Ett tack också till er forskare som trots att ni inte varit ”mina” handledare ändå brytt er om mitt arbete och min arbetssituation (det lilla är ibland det stora). Ni är goda föredömen; Janne Lagerlöf, Birgitta Rämert och Janne Bengtsson, m.fl. Tack också till Mary McAfee för granskning av engelska språket i mina artiklar och min kappa. Thank you all at the Centre for Mycorrhiza Research, New Delhi, India; Special thanks to Dr. Alok Adholeya, for introducing me to the methods in AM fungal research and for giving me the opportunity to work with your research group, and Dr Reena Singh and Dr Tano (don´t forget to contact me when you come to Sweden). Tack också till prof. Roger Finlay, med forskargrupp, för kurs och diskussionstillfällen i ämnet mykorrhiza.

Bland det bästa med doktorandtiden är den speciella sammanhållning man får doktorander emellan. Anuschka Heeb, som vet vad som är viktigt i livet. Jag får tacka dig för alla peppnings samtal vi haft, för att vi delat både glada och “mindre glada” stunder och för att du delade rum med mig. Hanna Friberg, som varit med från början och följt de flesta berg och dalar. Tack för trevliga pratstunder och erfarenhetsutbyten, även i arbetshall och växthus. Eva Blixt, som har den rätta känslan för det livsviktiga, unika, tvärvetenskapliga ämnet Växtpatologi. Tack för att du bryr dig. Maria Viketoft, som visar ett stort engagemang för arbetet trots oändlig tid bakom mikroskopet. Tack bl.a. för våra samtal om intressanta organismer, både fritidsdito och arbetsdito. Maria Björkman, med förkärlek för norra Sverige (eller kanske främst en av dess invånare…) och katter! Tack för den värme du sprider. Tack också till övriga doktorander på och vid institutionen för

trevliga fikastunder, kurser, taktiksnack, m.m., men främst naturligtvis veteskapliga diskussioner…; Alexandra, Erik, Tomas, C-G, Liv, Sara, Monica m.fl.! Tack också till Anki, Helena, Ingela, Mark och Örjan för att ni gav goda råd och spred både entusiasm och kritiskt tänkande den första tiden. När ni tog era lagerkransar och försvann så blev det liksom lite tomt framför mig på doktorspåret. Några relativt nyblivna doktorer har dock varit behjälplig under senare tid, vad gäller att ge råd och dåd inför avhandlingsarbete och disputation.

Jag nämner några (men ni är fler!); Ulla, Niklas, Göran, och sist men viktigast i denna skara institutionens nya studierektor för forkarutbildningen Birgitta Mannerstedt-Fogelfors. Thank you also all foreign PhD students who have been here full- or part time and enriched the department. Sedan vill jag tacka alla andra förstås på institutionen och i huset som är viktiga länkar för en bra forskning; Janne, Anita, Per, Berit, Ing-Marie, Karin m.fl. Lena Färeby, tiotusen tack för din positiva personlighet och den vägledning du givit vid mitt arbete på lab! Tack också till Anna-Karin Widmark, som har stenkoll på allt på lab, som gärna diskuterar växtpatologiska frågeställningar och som har skänkt oss många berättelser vid fikabordet från sina strapatsrika cykel- och skidsemestrar.

Jag vill även tacka alla i doktorandråd, doktorandnämnd, fakultetsnämnd (2002), samt SLU:s styrelse (2003-2004) för ett lärorikt och trevligt samarbete för SLU:s och forskarutbildningens utveckling. Särskilt tack till Hans Arrendal som gör ett enastående arbete för doktorandernas situation.

Jag vill speciellt tacka; Åsa Bång, vi har lyckats hålla kontakt sedan barnsben och har även haft doktorerandet gemensamt, om än vid olika universitet. Det är guld värt med vänner som Du; Anna Nordblad, vilken lycka att vi började umgås under grundutbildningen. Du är en trevlig, stark kvinna och så likasinnad; Sofia Risberg, min ”bästis” från gymnasietiden i Umeå; Lillemor Andersson, en driftig kvinna, tillika en länk till Härnösand, det praktiska jordbruket och dansen. Jag har länge planerat att jag på detta sätt vill tacka Lars Näsholm, Ulla och Hans Bång i orienteringsklubben Umedalens IF. Det var ni som var mina förebilder för agronomyrket. Ulla introducerade mig även till växtpatologin, något som verkade - och visade sig vara - väldigt spännande! Tack också till Anna Ullberg, Christine Schneede, Anna-Karin Johansson, Anna Jakobsson och många fler vänner och släktingar som är viktiga för uppladdning på fritiden…

Det allra viktigaste tacket tillägnar jag mina underbara föräldrar Marianne och Nils-Gunnar; Ni stöttar mig verkligen i allt jag tar mig för. Ni har givit mig en tro på mig själv, även om livet ibland sätter den på prov. Mamma har dessutom hjälpt mig vid min Sverige resa för att samla in jordprover till avhandlingsarbetet.

Särskilt tack, postumt, till mina mor- och farföräldrar; Maja och Lage Blomström, samt Alice och Beril Sjöberg som väckt mitt intresse för odling och landsbygd. Ett tack också till min käre bror Jonas och till Hans föräldrar och syskon med familj.

Ett extra tack till Dr Annika som känner till doktorerandets vedermödor och den akademiska världen. Till sist ett stort tack till min Hans som har funnits där för mig under hela min doktorandtid och som blivit en mästare i ämnet

”Johannavetenskap”.

In document Arbuscular Mycorrhizal Fungi (Page 53-56)

Related documents