• No results found

6B VI SOCIALA BESTÄMMELSER

Tandvård 8. Tandvård med läkarremiss

I de fall då en arbetstagare på grund av en läkares remiss beordras att genomgå tandvård under arbetstid ersätts lönebortfallet för den tiden.

Undersökning vid

nyanställning Mom. 3. I fall en arbetstagare är tvungen att genomgå en hälsoundersökning i början av anställningsförhållandet på grund av att arbetsgivaren betraktar undersökningen som förutsättning för anställningen eller för att anställningsförhållandet ska fortsätta, ersätts arbetstagaren kostnaderna för läkarundersökningen och därmed eventuellt förknippade laboratorie- eller röntgenundersökningar liksom inkomstbortfallet för förlusten av ordinarie arbetstid, i fall mottagningen inte har kunnat ordnas utanför arbetstiden.

TILLÄMPNINGSANVISNING:

Om en läkarundersökning utförs med stöd av en bestämmelse i lagen som förpliktar arbetsgivaren eller arbetstagaren, betalas ersättningen i enlighet med de bestämmelser som eventuellt ingår i lagen.

Inkomstbortfall till följd av läkarundersökning som gjorts före anställningsförhållandet ersätts inte. I ett dylikt fall ersätts kostnaderna för undersökningen, om den arbetsgivare som krävt undersökningen anställer arbetstagaren.

Från ersättning för inkomstbortfall görs avdrag på samma sätt som avtalats angående lön för sjuktid i 19 § 3 mom. i kollektivavtalet.

34B§ 21 Grupplivförsäkring

Bestämmelserna om grupplivförsäkring ingår i delen Tillämpning och allmänna bestämmelser i det här kollektivavtalet.

35B22 § Semester

Mom. 1. Arbetstagarens semester bestäms utgående från semesterlagen.

Arbetstagare med timlön Semesterlön och

semesterersättning Beräkningsgrunden för en arbetstagares semesterlön och semesterersättning är medeltiminkomsten, som erhålls så att den under kvalifikationsåret till arbetstagaren utbetalade eller till betalning förfallna lönen för den tid under vilken arbetstagaren har varit i arbete, med undantag av förhöjning som utöver grundlönen betalas för nödarbete och övertidsersättning som betalas enligt lag eller avtal, divideras med motsvarande antal arbetstimmar.

Utjämningstillägg

och semesterlön Oberoende av hur utjämningsledighet betalas ska den beaktas i arbetstagarens semesterlön och semesterpremie.

En arbetstagares semesterlön och semesterersättning beräknas så att arbetstagarens medeltiminkomst enligt punkt 1 multipliceras med koefficienten i nedanstående tabell som motsvarar det antal semesterdagar som avses i 3 § i semesterlagen:

Antalet

Om den ordinarie arbetstiden under kvalifikationsåret har varit kortare än åtta timmar per dygn, beräknas semesterlönen och semesterersättningen på motsvarande sätt så att medeltiminkomsten multipliceras med det tal som fås då ovanstående koefficient multipliceras med kvoten av antalet ordinarie arbetstimmar per vecka och talet 40. (7,5 h/dag koefficienten är 0,94).

Månadsavlönade arbetstagare

Vid beräkningen av semesterlönen för arbetstagare med månadslön fås lönen för en semesterdag genom att månadslönen delas med 25.

När månadslönen räknas ut inkluderas den fasta penninglönen och en eventuell prestationslönefaktor, som beräknas i genomsnitt för de sex eller tolv månaderna som föregår semestern eller kvalifikationsåret. I månadslönen beaktas också värdet i pengar av en naturaförmån som inte står till arbetstagarens förfogande under semestern.

Lokalt avtal om periodisering av semesterlöner

Betalningen av semesterlön kan periodiseras genom ett lokalt avtal så att semesterlönen förfaller till betalning per lönebetalningsperiod under semestern. Semesterlönen ska dock vara betald i sin helhet senast i samband med den lönebetalning som innehåller lönen för den första arbetsdagen efter semestern.

TILLÄMPNINGSANVISNING:

Med lokalt avtal avses allmän praxis för utbetalning av semesterlön till arbetstagarna.

Tid likställd med

arbetad tid Mom. 2. Den tid för vilken en arbetstagare beviljas befrielse från arbetet för att delta i Industrifackets förbundskongress eller förbundets fullmäktiges eller styrelses sammanträde är likställd med tid i arbete.

Likaså är den tid för vilken befrielse beviljas för deltagande i Finlands

Fackförbunds Centralorganisations kongress eller fullmäktigesammanträde likställd med tid i arbete. Arbetstagaren ska då

han eller hon anhåller om befrielse lämna en behörig redogörelse för hur lång tid han eller hon behöver för att delta i mötet.

Semesterpremie Mom. 3. En arbetstagare betalas 50 % av semesterlönen som semesterpremie.

Tidpunkten för utbetalning av semesterpremie

Om inget annat avtalas lokalt, betalas hälften av semesterpremien innan semestern börjar och hälften i samband med den löneutbetalning då arbetstagarens lön för den första arbetsdagen efter semestern betalas, eller skulle ha betalats om arbetstagaren inte hade varit förhindrad att återgå till arbetet.

Om anställningsförhållandet upphör mitt under semestern, betalas den senare delen av semesterpremien för de semesterdagar under vilka anställningsförhållandet var i kraft.

TILLÄMPNINGSANVISNING:

Avtal om tidpunkten för utbetalning av semesterpremier uppgörs skriftligt i enlighet med kollektivavtalets förhandlingsordning. Man ska dock också i dylika fall komma överens om att semesterpremien ska vara betald i sin helhet senast före början av följande kvalifikationsår Med lokalt avtal avses allmän praxis för utbetalning av semesterpremie till arbetstagare.

Ifall en arbetstagares anställningsförhållande upphör före den lokalt avtalade tidpunkten för betalning av semesterpremie betalas premien då anställningen upphör, såvitt arbetstagaren i övrigt är berättigad till semesterpremie i enlighet med kollektivavtalet.

Byte mot ledighet Arbetsgivaren och arbetstagaren kan skriftligen avtala om att byta ut semesterpremien mot ledighet eller sparad ledighet enligt semesterlagen.

Semesterpremie och anställningsförhållandets upphörande

Semesterpremien betalas även i samband med en eventuell semesterersättning, ifall anställningsförhållandet upphör under semesterperioden på grund av skäl som inte beror på arbetstagaren själv.

Semesterpremie betalas härvid för semesterersättningen för det föregående, avslutade kvalifikationsåret, men inte för semesterersättning gällande det senaste, avbrutna kvalifikationsåret.

TILLÄMPNINGSANVISNING:

När ett arbetsavtal för viss tid upphör är det inte en orsak som beror på arbetstagaren själv om inte arbetsavtalet har ingåtts för viss tid på arbetstagarens begäran. Arbetstagarens begäran om ett tidsbundet avtal ska framgå av det skriftliga arbetsavtalet.

Anställningsförhållandets upphörande under semestern

Om arbetsgivaren under semesterperioden avslutar arbetstagarens anställningsförhållande av skäl som inte beror på arbetstagaren under arbetstagarens semester, betalas arbetstagaren även den senare delen av semesterpremien.

Ifall arbetstagaren inte har getts semester innan anställningen upphör på det här sättet, betalas arbetstagaren hela semesterpremien.

Semesterpremie utbetalas till en arbetstagare som avgår med pension för arbetstagarens semesterlön och semesterersättning.

TILLÄMPNINGSANVISNING:

Till en arbetstagare som avgår med pension betalas semesterpremie också för semesterersättning för det eventuellt avbrutna kvalifikationsåret.

Värnplikt i aktiv

trupp När en arbetstagare inleder värnpliktstjänstgöring betalas semesterpremie för den semesterlön och semesterersättning som arbetstagaren är berättigad till när tjänstgöringen inleds.

TILLÄMPNINGSANVISNING:

Bestämmelsen tillämpas på motsvarande sätt även på civiltjänstepliktig.

Kompletterande

extra lediga dagar Mom. 4. Till en arbetstagare betalas lön för sådana extra lediga dagar som kompletterar semester som avses i 7 a § i semesterlagen så att en arbetstagare med timlön för vare extra ledig dag betalas en lön enligt medeltiminkomsten för den ordinarie arbetstiden enligt arbetsavtalet.

Dagslönen för en arbetstagare med månadslön fås genom att dela arbetstagarens månadslön med talet 25.