• No results found

Technologie tryskového p edení firmy Rieter a.s

Firma má hlavní sídlo ve Švýcarsku a dnes dopravuje dop ádací stroje po celém sv t . V roce 1řř5 uplynulo 200 let od založení firmy, jejímž zakladatelem byl Johann Jacob Rieter (1762-1826) Ěviz obr. č. 4ě. Nejd íve obchodoval jen s ko ením a bavlnou, pak se postupn z malé rodinné společnosti stala firma, která započala výrobu vynikajících p ádelnických stroj . V roce 1Ř44 firma vyrobila první mykací stroj, poté až do roku 1ř25 firma vyráb la i turbíny, tramvaje, elektrické generátory atd.

ĚKLIČKA, 2002ě

Obrázek 4- Zakladatel firmy Johann Jacob Rieter (RIETER, History and Milestones, 2017) V roce 1řř2 podepsal koncern Rieter smlouvu se státním podnikem Elitex, což byl pro firmu zásadní krok. V oblasti výzkumu a vývoje firma vzrostla konstrukčním provedením rotorových dop ádacích jednotek od roku 1ř63. Úsp šné p edstavení t chto stroj společn s ostatními výrobky firmy RIETER bylo na sv tové výstav ITMA v Pa íži v roce 1999.

V pr b hu nadcházejících deseti let došlo k mnohým zm nám. Poslední z nich se dotkla názvu akciové společnosti, který byl v kv tnu 2001 zm n n na Rieter CZ a.s.

Ústí nad Orlicí. V České republice je Rieter CZ nejv tším výrobcem textilních stroj . ĚKLIČKA, 2002ě

~ 20 ~

V roce 2003 firma Rieter a.s. uvedla sv j vlastní tryskový dop ádací stroj pod názvem J 10 na trh Ěviz. Obr. č. 5). B hem následujících let byl tryskový dop ádací stroj firmy Rieter a.s.

konstrukčn pozm n n a vylepšen a následn v roce 200Ř firma p edstavila na trhu nový tryskový dop ádací stroj J20. Konstrukční zm ny se týkaly jak pr tahového ústrojí, tak parametr trysky a zp sobu odvád ní p íze. V porovnání se systémem Murata Vortex Spinning se stroje navzájem liší jak designovým tak konstrukčním provedením. Technologicky se však jedná o stejný princip tvorby p íze pomocí vzduchového víru za pomocí trysky. Významným rozdílem je zp sob a sm r p ivád ní a odvád ní p edeného materiálu.

Obrázek 5- Tryskový dop ádací stroj J10 firmy RIETER (RIETER, History and Milestones, 2017) Pramen je u stroje od firmy Rieter umíst n v konvi, která se nachází pod konstrukcí stroje Ětj. pod sp ádací jednotkouě. Na rozdíl od stroje MVS Ěod firmy Murataě, kde se pramen p ivádí do pr tahového ústrojí shora. Pramen je u obou konstrukcí J20 i MVS protažen v jemn jší vlákennou stužku a dopraven do místa vkládání zákrutu. U stroje MVS je vytvá ená p íze odtahována z místa vkládání zákrutu st edem dutého v etene Ětzv. hollow spindleě. U stroje Rieter Air Jet ĚJ20ě, je p íze odtahována st edem trysky tzn. spinning tip Ětj. sp ádací špičkaě. Oba stroje pracují na stejném principu tvorby jen se liší v konstrukčním provedení. Princip tvorby p íze na stroji J20 firmy Rieter je založen na vertikální sp ádácí jednotce, která se skládá z p ivád cího pr tahového ústrojí, hlavní zóny tvorby p íze a odvád cího za ízení. Podrobn jší popis strukturální tvorby p íze bude popsán níže viz kapitola 1.2.1.3 Princip tvorby p íze.

~ 21 ~

1.2.1.3 Princip tvorby p íze

Na stroji je pramen odtahován z konve a veden do pr tahového ústrojí se zhuš ovači. Protažený pramínek vstupuje do t lesa trysky a je vlivem podtlaku vzduchu dopravován k ústí dutiny sp ádací špičky. P i vstupu ztenčeného Ězjemn néhoě pramene do t lesa trysky dochází k uvoln ní zadních konc vláken od jádra p íze (viz. obr. č. 6) a to díky vzduchovému víru, který se vytvá í proud ním vzduchu z bočních podp rných trysek umíst ných v t lese sp ádací trysky. Tyto uvoln né konce vláken, pak vzduchový vír následn vrhne na povrch špičky a poté dojde za pomoci rotujícího proudu vzduchu k p ikroucení konc vláken k jádru p íze trvalým zákrutem. Zp sob obtočení t chto vláken a jejich výsledná pozice v p ízi závisí zejména na odtahové rychlosti p íze a tlaku vzduchu v tryskách, které vytvá ejí prost edí rotujícího proudu vzduchu. Výsledná p íze je odtahována odtahovými válečky a navíjena na cívku.

Obrázek 6- Sp ádací tryska dop ádacího stroje J20 Rieter (RIETER, 2013)

~ 22 ~

1.2.1.4 Sp ádací stroj J 20 Rieter a.s.

Sp ádací stroj J20 ĚAir-Jet 20ě je nástupcem stroje J10. Myšlenka principu tvorby p íze je zachována a jsou zde konstrukční zm ny, které umožnily zvýšení produktivity.

Zvýšená produktivita sp ádacího stroje J20 je díky:

 délce stroje až na 200 sp ádacích jednotek

 až 4 automatické roboty

 odvád cí rychlost až 500 m / min

 automatická p íprava zap ádání ĚAPPě

Dalším cílem je snížit manipulační dobu robota nebo dobu obslužného personálu pro opravu a provoz stroje. (RIETER G. , 2016)

1.2.1.4.1 Popis stroje

Obrázek č. 7. zobrazuje konstrukční provedení celého stroje. Na levé stran stroje se nachází bočnice, na které je umíst n hlavní ovládací panel stroje Ěmonitorě, kde lze nastavit veškeré strojní

parametry. Dále je na obrázku vid t umíst ní navíjecí jednotky, sp ádací jednotky a pojezdová dráha automatických robot .

Obrázek 7- Tryskový dop ádací stroj J20 RIETER: 1 - Bočnice – filtr, 2 - Bočnice - zakladač dutinek, 3 - Navíjecí jednotka, 4 - Sp ádací jednotka, 5 – Robot, 6 - Pojezdová dráha

(RIETER, P eklad p vodního návodu k používání sp ádacího stroje J20, 2013)

~ 23 ~

1.2.1.4.2 Popis spřádací jednotky J

Obrázek č. Ř zobrazuje konstrukční provedení dvouhlavé sp ádací jednotky J20 Rieter a.s. Každá tato jednotka má na stroji vlastní pohon a tak lze spustit jen jednu sp ádací jednotku individuáln a nezávazn na ostatních sp ádacích místech. Na obrázku jsou zobrazeny d ležité technologické partie stroje.

Obrázek 8- Sp ádací jednotka J20 Rieter a.s.: 1. Vstupní p ivád cí válečky, 2. Vstupní zhuš ovač, 3. St ední p ivád cí válečky, 4. Horní a spodní váleček s emínkem (výstupní), 5.

T leso sp ádací trysky, 6. Čidlo kvality, 7. Spodní odtahový váleček a horní p ítlačný odtahový váleček, Ř. Za ízení pro parafinizaci, ř. Čidlo p etrhu, 10. Navíjecí za ízení (RIETER, P eklad

p vodního návodu k používání sp ádacího stroje J20, 2013)

~ 24 ~

1.2.1.4.3 Spřádací tryska

Na obrázku č. 9 je detailn jší popis sp ádací trysky J20 Rieter. M žeme zde vid t vstupní a výstupní místo pro tlakový vzduch, element pro vstup vláken ke sp ádací špičce a samotné t leso sp ádací špičky.

Obrázek 9- Sp ádací tryska jednotky J20 – 1. T leso sp ádací špičky (Spinning Tip), 2.

T leso sp ádací trysky (Spinning Nozzle), 3. Element pro vstup vláken do t lesa sp ádací trysky (Fibre Feedeing Element-FFE), 4. Vstup pro hadičku s tlakovým vzduchem (Pressure Air

Throttle-IN), 5. Výstup pro hadičku s tlakovým vzduchem (Pressure Air Throttle-OUT) (RIETER, P eklad p vodního návodu k používání sp ádacího stroje J20, 2013)

Related documents