• No results found

Samma person skickade in ytterligare en synpunkt, den följer nedan:

73. Tekniska kontoret

TK (Gata) konstaterar att det är en omfattande detaljplan med nya och långa vägsträckor och för att säkerställa att planen går att genomföra så behövs en förprojektering på de nya sträckningarna. Den branta lutningen ner till gång- och cykeltunneln under järnvägen kräver en närmare studie. Generellt behövs en mjukare dragning av vägarna samt att nya gator bör vara en naturlig förlängning och följa befintliga gator norr om planområdet. Det sydvästra torgets placering bör ses över med hänsyn till den branta lutningen där. Den illustrerade cirkula-tionsplatsen inom planområdet räcker inte till för att fordon ska komma igenom om det inte utformas som ett körbart hinder i mitten.

Planbeskrivningen talar om att busstrafik inom planområdet inte är aktuellt i nu-läget men TK (Gata) vill informera om att gatusektionerna är illustrerade med 6 meter köryta, vilket inte medger att det finns plats för linjetrafik (buss) att ta sig in i området, om beslut om busstrafik ändras i framtiden. En grov kalkyl har gjorts och investeringskostnaderna (exkl. utsmyckning, träd och kantsten) beräknas till ca 28 mnkr och tillkommande drift- och underhållskostnader beräknas till ca 600 tkr/år.

Summan kan komma att förändras när projektering av området sker.

TK (ParkSkog) informerar att i gatusektionerna med ny trädplantering, som redogörs för i planbeskrivningen, är utrymmet till träden för smalt. Om befintliga skyddsvärda träd ska bevaras behöver ordentliga skyddsavstånd tas till för att träden inte ska skadas vid byggnationen.

TK (ParkSkog) menar att gränsdragning för naturmark och parkmark behöver

utredas vidare. Just nu är parken inklämd mellan byggnader och har begränsad tillgänglighet. De släppen ut i naturen som finns är för smala för att man ska kunna ta sig fram med eventuella maskiner vid drift och underhåll.

Då en befintlig lekplats försvinner behöver den ersättas, lämplig plats för detta behöver utredas vidare av Tekniska kontoret, då det är många höjdkurvor inom parkmarken vilket kan medföra svårigheter vid en byggnation. Höjdsättning kring naturmarken som sparats i mitten av planområdet bör ses över så att de värden man vill bevara kan bevaras och inte grävs bort vid utbyggnad av området.

TK (VA) informerar om att det nordväst om planområdet ligger en dagvattenledning som måste läggas om på grund av detaljplanen samt att det behövs ett U-område för ledningen. Placering och utrymme av dagvattendammen är inte klart och behöver utredas vidare.

Förutom dagvatten från planområde tillkommer ytterligare två dagvattenledningar som tillhör VA och Trafikverket. Ledningarna leder fram till diket innan den planerade gång- och cykeltunneln under järnvägen. Det innebär att tunnelns höjdsättning måste undersökas med avseende till dagvatten. Eftersom det i dagsläget inte finns handlingar som visar tunnelns höjdsättning är det svårt att kontrollera om dagvattnet kan passera tunneln med självfall. För att säkerställa hantering av dagvatten behövs det en tydlig placering och tillräckligt utrymme.

TK (VA) konstaterar att ytan för pumpstation (E-område) i östra delen av plan-kartan måste flyttas söderut. För att genomföra befintligt förslag krävs ytterligare en pumpstation vilket inte är önskvärt. Detta kan dock lösas genom att t.ex. vägen längst i söder på plankartan justeras norrut för att få ett bättre läge höjdmässigt.

TK (fastighet) påpekar att trafiklösning till tomten för förskola och äldreboende måste utredas vidare och lösas på ett annat sätt då varken hämta/lämna-funktion, färdtjänst eller personalparkering fungerar som plankartan ser ut i nuläget.

Varutransporter med lastbil behöver en vändplats samt lastintag och sophämtning blir besvärlig när byggnaden ska placeras utmed vägen. Byggrätten enligt plankartan medger inte att angöring, vändplats, cykelparkering mm. kan anordnas framför byggnaden ut mot gatan.

Byggrätten begränsar även idén om att ha ett gemensamt tillagningskök för både förskola och äldreboende. Den gemensamma tomten möjliggör inte kommunika-tionsyta mellan byggnader pga. prickmarken. Det är önskvärt att mattransporter kan ske inomhus mellan verksamheterna. Planbestämmelserna för tomten bör vara mer flexibla för att kunna inrymma både utbildnings- och socialförvaltningens lokalbehov. Dessutom beräknas byggrätten vara underdimensionerad och bör justeras, då planerade lokaler inte inryms inom tomten när planbestämmelserna är begränsade till 14 meter som högsta nockhöjd.

TK (Max) upplyser om att trafiklösningen till och inom området samt gång- och cykeltunneln under järnvägen måste utredas vidare. Detta för att projektering av tunnel, gator och lekpark kan genomföras så att en kalkyl kan tas fram till granskningsskedet av detaljplanen. Placering av byggrätter på tomten bör ses över då de är olika i förhållande till gatan inom hela området. Projektering av kommunala

verksamheter måste ske för att detaljplanen ska inrymma behovet av ny förskola och äldreboende. I övrigt ses positivt på exploatering av Herrgårdsgärdet.

Tillämpning av barnkonventionen

Ärendet bedöms inte beröra barn i enlighet med FN:s konvention om barnets rättigheter då det rör sig om ett samrådsyttrande på befintligt förslag till detaljplan.

Stadsbyggnadskontoret har i sitt planarbete tagit hänsyn till frågeställningar berörande barn och barns hälsa.

Kommentar

Områdets interna gator har justerats i stor utsträckning i nära samarbete med TK (Gata) för att skapa fungerande och lämpliga vägar och sektioner med hänsyn till fordonstyper och plats för trädplanteringar. Områdets båda lekplatser är tillgängligare jämfört med samrådsförslaget. Dagvattendiket i nordväst har tagits om hänsyn i den nya uppdaterade dagvattenutredningen. Dagvattenledningar och självfall i förhållande till vägporten har setts över och är lämplig. Läge för pumpstation flyttas till en lämpligare placering. Byggrätten för förskolan och äldreboendet har justerats i samtal med berörda avdelningar.

Sammanfattning

Till granskning har planförslaget reviderats. Flera interna gator inom detaljplanen har förändrats och vägporten under/genom järnvägen har arbetats om till att bli en personbilstunnel för att avlasta trafik från det norra villaområdet, denna avlastning förväntas ha en effekt på 25-40%. Bebyggelsen har förflyttats cirka 20 meter från järnvägen på grund av bulleromständigheterna. Den mest östra delen av planområdet (ca 25-30 bostäder) har utgått ur detaljplanförslaget på grund av svårigheter med att lösa avlopp.

Inför granskning har följande utredningar uppdaterats eller tillkommit:

- Dagvatten

- Trafikbullerutredning

- Trafikutredning

- Riskutredning

- Vägportsutredning

Stadsbyggnadskontoret

Jenny Larsson MartMånsson

Planchef Planarkitekt

Related documents