• No results found

Tema 2: Marknadsföring och kommunikation

6. Resultat & Analys

6.3 Tema 2: Marknadsföring och kommunikation

Marknadsföring har visat sig förekomma främst på Facebook och genom personlig direktkommunikation bland skärgårdsföretagen.

Enligt P1 så har marknadsföring i tryckt media mer eller mindre försvunnit. Enligt projektrespondenterna prioriterar inte skärgårdsföretagen rätt saker. Detta på grund av att de är generellt väldigt upptagna med att producera sin egen tjänst. Företagen har inte råd eller förståndet att hyra in någon som exempelvis tar hand om den digitala marknadsföring eller ekonomihantering så att det fungerar på ett lönsamt sätt. En anledning till detta är att de flesta företag ute i skärgården är livsstilsentreprenörer. P2 menar att hos dessa livsstilsentreprenörer kan det finnas en viss avsaknad kring att vilja växa eller utvecklas som företag. De företag som valt att sysselsätta för att kunna leva på sin hobby ute i skärgården, nöjer sig med ganska lite för att kunna bo där ute. Projektrespondenterna var eniga och tydliga med att förklara att digitalt främjande inom sociala medier inte går ut på att säga praktiskt när man ska lägga upp poster på sociala medier. Enligt respondenterna bör man arbeta med sociala medier mer strategiskt, kring var man ska finnas och om man klarar av att sköta sina kanaler eller inte (P1 & P2). Enligt P1 är det är viktigt att man har tid att arbeta med sin hemsida eller sin Facebooksida, om man inte har det finns det en risk att man förstör sin marknadsföring. De flesta företag är medvetna om att de behöver finnas på sociala medier, men de vet inte riktigt vad de ska göra där.

Vid frågan “Hur marknadsför du ditt företag? Vilka sociala medier använder sig ditt företag av?”, svarade samtliga företagsrespondenter svarade att de använder sig av Facebook som sin främsta marknadsföringskanal. Flera uppgav även att deras hemsida hade stor betydelse för deras företag. Till skillnad från de andra företagsrespondenterna har F1 även marknadsförts sig genom att medverka i tryckta tidningsartiklar samt deltagit som inbjuden gäst i en podcast för att prata om entreprenörskap och bakgrunden till sitt pågående projekt. F1 och F4 var de företag som använde sig av fler kanaler än Facebook för att marknadsföra sig, de använder sig bland annat av Instagram, Tripadvisor och Linkedin. Utöver den egna marknadsföringen så marknadsför F4 sig även på olika resebyråer i första hand, istället för att göra det själv.

I frågan om ”vilka utmaningar som finns med att marknadsföra på sociala medier?”,

menade samtliga respondenter att det generella problemet är att det är svårt att veta hur och varför man ska marknadsföra sig. Två av respondenterna förklarar att de har en anställd som arbetat med marknadsföringen (F2 & F3). Medan resten av respondenterna uppgav att de inte har en tillräcklig ekonomi för att anställa någon som kan arbeta med marknadsföring, vilket utgör en utmaning för dem kunskaps- och tidsmässigt. F4 uppgav specifikt att det är en utmaning att göra ett urval vid Facebookkampanjer.

Enligt F2 och F5 har man istället för att göra fler små annonseringar så har man genomfört gemensamma större annonser samt tryckta broschyrer för destinationen, så att turisterna överhuvudtaget väljer att åka ut till destinationen. Utöver den egna Facebooksidan som F2 driver genomförs ett internationellt samarbete, där man har en gemensam facebookgrupp. Ingen av de resterande respondenterna marknadsför sig internationellt. Företagsrespondenterna F2 och F3 har översatt sina hemsidor till engelska och tyska för att kunna möta de utländska gästerna. De flesta andra respondenterna menar att detta är någon man önskar, men att tid eller kunskap inte finns. Dock har F1 gjort en film på engelska där man marknadsför sin verksamhet, utöver detta är de främsta kommunikationskanaler som F1 använder sig av nu är att tala kring projektet, mediekanaler har använts under två tillfällen. Det har då bestått av två tryckta artiklar. Andra sociala kanaler som används är Facebook, Instagram, Linkedin och Twitter. F1 har även deltagit i en podcast, som inbjuden gäst för att prata om entreprenörskap och bakgrunden till det pågående projektet ute i skärgården. Enligt F1 har det varit en utmaning att projektet just nu är i planeringsfasen, därav finns ingen hemsida för just projektet, men det tror F1 skulle vara en bra idé. Dock är det svårt med en relevant hemsida, då det inte är så självklart vad den ska användas till i nuläget. Samtliga respondenter har svarat att de främst använder sig utav personlig direktkommunikation med sina kunder, en del respondenter nämner att kommunikation även skett via Facebooks chattfunktion genom deras privata sida. Enligt F2 och F3 är detta på grund av att budgeten genom upphandlingen med kommunen inte är så stor, vilket påverkar möjligheten för marknadsföring.

Tabell 2: Sociala medier, övriga kommunikationskanaler, marknadsföringsområden och utmaningar.

Sociala medier Övriga kommunikations- kanaler Marknadsförings- områden Utmaningar

F1

Facebook, Instagram, Linkedin och Twitter

Hemsida, Podcast, Vykort och tryckta artiklar

Lokalt Utmaning med att skapa hemsida

F2

Facebook Hemsida och E-mail Lokalt & Internationellt Nå potentiella kunder

F3

Facebook Hemsida och E-mail Lokalt Nå potentiella kunder

F4

Facebook, Instagram och

Tripadvisor

Hemsida och resebyrå Lokalt Hur man ska använda Facebook och göra kampanjer

F5

Facebook

Hemsida och tryckt tidning

Lokalt Skapa hemsida och broschyrer på engelska och tyska samt marknadsföra sig internationellt

6.3.1 Delanalys av tema 2

Det går att se en tydlig skiljelinje i användningen av sociala medier bland skärgårdsföretag. Samtliga företagsrespondenter uppgav att de främst använder Facebook som marknadsföringskanal. Facebook används främst för att det bidrar till att marknadsföring, kommunikation och kundrelationer. Detta ligger i likhet med vad Leung et al. (2013) beskriver kring syftet med användning av marknadsföring i sociala medier. Användningen bidrar till en ökad varumärkeskännedom, kundlojalitet, pålitlig respons mellan konsument och företag samt ökad försäljning. Användning av sociala medier har blivit allt mer populärt bland turistföretag,

anledningen enligt Cavinder et al. (2017) är att det finns en positiv inverkan vid användning av sociala medier. Trots detta påvisade sammanställningen (se Tabell 2) att sociala medier används i olika stor utsträckning bland skärgårdsföretag. Enligt projektrespondenterna beror detta på att en del skärgårdsföretag inte prioriterar rätt saker utan att de är upptagna med att producera sin egen tjänst. En annan aspekt är att företag inte har råd eller kunskap att anställa någon för att arbeta med digital marknadsföring. Projektrespondenterna påpekade att det är viktigt att arbeta med sociala medier kontinuerligt annars finns risken att man förstör sin marknadsföring. Detta påstående återfinns i likhet med Jones, Borgman & Ulusoys (2015) studie, för att kunna behålla sin närvaro på sociala medier tar det både tid och kunskap. Genom att kunna upprätthålla närvaron på sociala medier behövs det personal- och ekonomiska resurser för att upprätthålla den ökade konkurrenskraften. Bland företagsrespondenterna var det två respondenter som förklarade att de har en anställd som arbetar med marknadsföring. På samma sätt som Jones, Borgman & Ulusoys (2015) resultat uppgav respondenterna att de inte har tillräcklig ekonomi för att anställa någon som kan arbeta med sociala medier. Vilket utgör en utmaning för skärgårdsföretag kunskap- och tidsmässigt.

De kan dock även förekomma utmaningar i samband med marknadsföring i sociala medier. Företag kan anses vara mindre pålitliga av potentiella konsumenter och är ofta mindre värderade än berättelserna som presenteras av tidigare konsumenter i resebloggar och kundrecensioner (Leung, Lee & Law 2011). Det är därmed betydande för skärgårdsföretag att befinna sig på sociala medier och se vad konsumenter skriver om företaget. Utifrån sammanställningen (se Tabell 2) var det enbart en företagsrespondent som uppgav att de använder sig av Tripadvisor, ingen respondent uppgav att de använde resebloggar. De mest inflytelserika plattformarna inom turistbranschen för att marknadsföra i sociala medier är Tripadvisor, resebloggar och Facebook (Jones, Borgman & Ulusoy; Pabel & Prideaux 2016). Dessa tre plattformar var de vanligast förekommande bland konsumenter i planeringsstadiet av en resa, vilket pekar på vad Leung, Lee & Law (2011) menar med att potentiella konsumenter värderar recensioner och berättelser högre än turistföretags egna information. Detta indikerar på att skärgårdsföretag bör se över om de verkligen använder de medier där

deras mottagare finns.

Det finns flera fördelar som som användning av sociala medier kan ge för företag (Hamill, Stevenson & Attard 2012). Genom att använda sociala medier, som de flesta respondenter gör,

använder dock inte fler än en kanal vilket kan göra att de missar en del potentiella kunder. Personlig direktkommunikation via sociala kanaler kan både ge en förbättrad kundupplevelse, vilket de flesta respondenter uppger att de använder sig av, det visar även på engagemang från företagen, vilket kan bidra till en positiv i fråga om rykte och varumärke. Enligt respondent F1 och F5 (Se tabell 2) använder de sig av tryckt material i sin marknadsföring, detta ger enligt Hamill, Stevenson & Attard (2012) dock än sämre respons om man tittar på sälj- och marknadseffektivitet än vad man önskar. Effekten av sociala medier är högre än vad tryckt material ger. Överlag använder sig samtliga respondenter av en egen hemsida (Se tabell 2). Enligt Pabel & Prideaux (2016) behövs det mer kompatibla hemsidor för att potentiella besökare ska kunna hitta relevant information inför en resa. Dock finns det en problematik i och med att de flesta respondenter inte riktigt vet vad de ska använda sin hemsida till, eller hur man kan utveckla den. Men Hamill, Stevenson & Attard (2012) menar dock att användning av öppen källkod kan generera kostnad- och effektivitetsförbättringar internt inom företaget.

Related documents