• No results found

Vzhledem k zaměření práce budou v této kapitole představena vybraná témata, která jsou obecně lidmi považovaná za tabuizovaná. Jejich výběr vychází z témat zpracovaných v praktické části této diplomové práce a vztahuje se k interpretovaným knihám.

Fyzický handicap

Handicap neboli znevýhodnění je určité omezení pro jedince, které vyplývá z jeho vady či postižení. Tato vada či postižení zpravidla komplikuje postiženému život. Člověk s fyzickým handicapem se často dostává do střetu pozornosti s okolím, jelikož je jeho vada viditelná a není snadné ji přehlédnout. Pro handicapované jedince je velice obtížné se začlenit do společnosti. Důvodem je většinou všeobecný nedostatek znalostí lidí o určitých postiženích, v důsledku čehož často odmítají s handicapovanými navazovat kontakt.

Do této kapitoly byly zařazeny knihy Pět minu před večeří od Ivy Procházkové a Ahoj, bráško! od Evy Bernardinové. Obě knihy pojednávají o nevidomosti u malého dítěte. V obou knihách se dozvídáme o tom, jaké je to žít se ztrátou zraku. V knize Pět minut před večeří se o postižení malé hlavní hrdinky Babety dozvídáme až na úplném konci a holčičce je nakonec handicap odstraněn. Dále se v knize autorka zabývá sociálním handicapem matky. Na rozdíl v knize Ahoj, bráško! se o zrakovém postižení píše už od samého začátku a hlavní hrdinka zůstane s tímto handicapem po celý život. V tomto díle se dozvídáme o různých pomůckách pro nevidomé a autorka čtenáře více vtáhne do světa zrakově postižených jedinců než Iva Procházková.

Smrt

Smrt je nezbytnou součástí života. V dnešní době se bere téma smrti jako něco, o čem se moc nemluví, alespoň v přítomnosti dětí. Je důležité o smrti mluvit už s malými dětmi a skutečnost záměrně neobcházet, pokud se děti rodičů přímo zeptají. Děti by měly rozumět tomu, že smrt je přirozená součást života, které se žádný člověk nevyhne.

Do této kapitoly zabývající se tematikou smrti byly zařazeny knihy Jako v zrcadle, jen v hádance a Anton a Jonatán od Josteina Gaardera. Autor vede čtenáře k uvědomění, že život jsme dostali darem a nezáleží na tom, kolik času na světě máme. Snaží se čtenářovi poskytnout naději, že smrtí nic nekončí a že se smrti nemusí bát.

Kniha Jako v zrcadle, jen v hádance je určená pro starší děti a autor mluví o tématu smrti již od samého začátku. Oproti tomu kniha Anton a Jonatán je vhodná pro malé děti a téma smrti pouze nastiňuje.

Postoj rodiny k dítěti s mentálním postižením

Lidí s mentálním postižením v naší populaci narůstá a tvoří tak jednu z nejpočetnějších skupin mezi lidmi s handicapem. Je velice těžké pro matku připustit fakt, že se jí narodí dítě s mentálním postižením. Může trvat i několik let, než se matka s touto skutečností srovná.

Rodina musí zabezpečit vzdělávání postiženému dítěti a poskytnout mu oporu po celý život, a nejen v době dospívání. Dítě je ve spoustě věcech závislé na rodině, bez které by se neobešlo. Další věcí, se kterou se musí rodina vypořádat, je vnímání postiženého dítěte okolím. Většina lidí není natolik informovaná o postižení, a proto dává najevo nepřiměřené reakce a uchyluje se k jednání vůči postiženým, které jsou neetické.

K této kapitole byla vybraná kniha od Martiny Drijverové Domov pro marťany, která popisuje Downův syndrom a život rodiny s postiženým dítětem. Autorka charakterizuje rysy dítěte s Downovým syndromem, jeho dovednosti a možnosti dalšího vzdělávání. Dále čtenářovi předkládá postoj a život rodiny s mentálně postiženým dítětem a nepříjemné projevy chování cizích lidí.

Alkoholismus

V naší společnosti patří alkohol mezi nejrozšířenější společensky akceptovanou drogu.

V České republice je pití alkoholu mezi lidmi velice populární a je jedním ze způsobu trávení volného času a zábavy. Někteří lidé však neznají meze při pití alkoholu a stávají se tak alkoholiky, což v našich podmínkách je časté a známé. Dost často se stává, že dítě vyrůstá v prostředí, kde jeden z rodičů podlehl alkoholu. Tyto děti prožívají naprosto nesrovnatelné dětství než ostatní děti. Takové děti jsou vždy v nejistotě. Neví, kdy se jejich rodič vrátí domů, v jakém stavu a zda po jeho návratu nastanou hádky. Dost často se objevuje nevypočitatelné chování těchto rodičů, kdy se dopouštějí agrese na dětech, jsou k nim vulgární a hrubí. Dítě se stydí za to, co se děje doma, tají to před okolím a velmi často se

stává, že se za chování opilého rodiče obviňuje, jelikož si myslí, že za jeho chování může dítě samo.

O alkoholismu jednoho z rodičů píše již autorka Petra Dvořáková ve své knize Julie mezi slovy. V této knize popisuje život dětí s matkou, která podlehla alkoholu. Ukazuje čtenářům, jak se takový člověk projevuje a jaké následky a dopady to na děti má.

Rozvod rodičů

V dnešní době je téma rozvodu velice aktuální a běžné. Ze statistických tabulek je zřejmé, že přibližně každé druhé manželství se rozpadne a skončí rozvodem. V České republice každý rok prožije rozvod svých rodičů na třicet tisíc nezletilých dětí. Pro každé dítě v jakémkoliv věku, je rozvod pro ně velice traumatizujícím zážitkem a tuto bolestivou zkušenost si odnáší do života.

Tímto tématem se také zabývají knihy Bertík a čmuchadlo od autorky Petry Soukupové a již zmíněna kniha Julie mezi slovy od autorky Petry Dvořákové. Tyto knihy čtenářovi umožňují představit si, jak se dítě v takové těžké životní situaci cítí a jak ovlivňuje jeho chování.

S empatickým přístupem pomáhají dětem ve stejné situaci se s rozvodem svých rodičů vyrovnat.

Šikana

Šikana je velice závažný čin a může se týkat jak dětí, tak i dospělých. Může mít více podob fyzická, psychická, kyberšikana a další. Bohužel šikana patří ke každodenní realitě škol a školských zařízení. Neměla by být přehlížena s očekáváním, že odezní. Proto je velice důležité o tomto tématu s dětmi mluvit, aby věděly, jak se v takové situaci zachovat a jak by se taková záležitost měla řešit.

Vybraná kniha s tímto tématem je Jednu jí vrazím! od Elisabeth Zöller, která na svém příběhu demonstruje, jakým závažným činem šikana je. Čtenářům navrhuje pozitivní, ale i negativní řešení šikany a apeluje na čtenáře, aby šikanu nebrali na lehkou váhu.

Related documents