• No results found

Allen Guttmann (2004) har definierat vad det är som gör en idrott till en modern idrott. Enligt Guttmann finns det sju definitioner som en idrott måste uppfylla för att vara modern och dessa är sekularisering, jämlika möjligheter, specialisering, rationalisering, byråkratisering, kvantifiering och rekordsträvan.

Innebandyn är idag en modern idrott vid en jämförelse av Guttmanns sju olika definitioner av vad en modern idrott är. Innebandyn är en sekulär underhållning som inte är kopplat till något religiöst eller heligt och idrotten är specialiserad genom att innebandyn spelas med personer som har olika positioner och roller i laget. Innebandyn söker hela tiden nya mål och förbättringsmöjligheter genom bland annat sitt arbete att nå OS vilket gör att de arbetar rationaliserat. Innebandyn är även byråkratiserad då den har en organisation med ett internationellt förbund på toppen och under dem finns medlemsförbunden. Under dessa medlemsförbund finns deras respektive rangordning neråt. I Sverige är det SIBF –

Distriktsförbunden – Föreningar - Medlemmar. Kvantifiering och rekordsträvan är något som innebandyn har blivit bättre på. Genom att få bättre och säkrare resultat av antalet licenserade spelare i de olika medlemsförbunden kan mätningen göras mer exakt och strävan efter att sätta rekord i antalet licenserade spelare blir säkrare och enklare att mäta (IFF, 2018a).

Det finns en del som sticker ut för innebandyn bland dessa sju definitioner. Att det ska finnas jämlika möjligheter inom idrotten är fortsatt än idag inte alltid en självklarhet.

Innebandyn har i dagsläget 78 % manliga licenserade spelare och 22 % kvinnliga licenserade spelare (IFF, 2018a). I intervjun med Tomas Eriksson berättar han att det internationella innebandyförbundet har något som kallas Athletes Commission som består av 4 tjejer och 4 killar. Syftet är att ta tillvara på atleternas kunskap och erfarenhet för att kunna utveckla innebandyn genom förändring av regler, utveckla IFFs tävlingar och antidopingpolitik. I detta arbete är IFF jämställt genom 50/50 killar och tjejer, detta trots att antalet licenserade spelare är dominerat av killar. Ojämlika möjligheter kan identifieras i intervjuerna med Ellen

Rasmussen och Cecilia Di Nardo. Ellen berättar att de i svenska landslaget inte behöver betala något för det de gör i landslaget så som exempelvis åka iväg på läger och turneringar.

Spelarna får även ersättning för förlorad arbetsinkomst när de är iväg på landslagsuppdrag. Detta kan jämföras med Cecilia som spelar i det danska landslaget som berättar att de har svårt för att få med de bästa spelarna till VM då de själva måste betala för att delta. De måste antingen själva hitta en privatsponsor eller själva stå för kostnaden. De får inte heller någon

ersättning för förlorad arbetsinkomst. Detta är ett bevis på att det inte är jämlika möjligheter för spelare från olika länder inom innebandyn i dagsläget.

Utöver Guttmanns sju definitioner har Nixon (2016) lagt till två definitioner, medialisering och kommersialisering. Medialisering behandlar massmedias inverkan och påverkan på dagens idrott genom exempelvis Tv och internets kapacitet att förmedla idrotten till

människor runt om i världen i realtid. I de intervjuer som genomfördes till studien nämndes det att en positiv effekt innebandyn skulle få utav att bli en del av det olympiska programmet var just mer utrymme i massmedia. Kommersialiseringen inom idrottsbranschen omfattar allt ifrån tillverkning, marknadsföring och försäljning av varor genom idrotten. Detta sker genom att idrotten exponeras globalt genom massmedia så för innebandyn skulle ett deltagande i ett olympiskt spel kunna medföra en större exponering av innebandyn och detta skulle då även kunna leda till att innebandyn blev mer kommersialiserad.

Nixon (2016) beskriver Golden Triangel som relationerna mellan sociala, ekonomiska och politiska delar inom idrotten och mediebolagen. Vidare förklarar Nixon att globaliseringen av idrott har skapat mer än ekonomiska resultat, även kulturella, sociala och politiska delar har växt, utvecklats och förändrats. I intervjuerna med både John Liljelund, generalsekreterare på IFF och Tomas Eriksson, president på IFF nämner de att de tror att när innebandyn blir en del av det olympiska programmet så kommer exponeringen genom massmedia öka stort. Detta resulterar i att innebandyn kan sprida sin idrott och dess värderingar. Men som Jonas Thomsson pratar om i sin intervju så går det inte att vänta in detta utan utvecklingen och arbetet med att förbättra innebandyn måste ske här och nu. Jonas nämner att innebandyn måste utvecklas och förbättras när det kommer till att paketera in innebandymatcher, varje match ska vara en del av en större show. Han berättar bland annat om sitt eget projekt Allstargames som han anser är ett perfekt projekt att bedriva för att visa upp innebandyns bästa sida och på så sätt exponera idrotten. Genom sociala nätverk har även svensk innebandy en stor möjlighet att sprida sin innebandy till resten av världen. I Sverige uppfanns

innebandyn och svensk innebandy är bäst i världen för tillfället, därför menar Jonas att den kunskap och kulturella värden svensk innebandy besitter ska Sverige inte vara rädda för att exponera och sprida till fler delar av världen. Genom samarbeten och utbyte av exempelvis spelare och tränare har innebandyn en stor möjlighet att sprida sin idrott, visa upp den och få fäste för att expandera sig i fler länder.

Det blir ett så kallat ”Moment 22” vid tanken att innebandyn får en större plats i massmedia vid ett deltagande i de olympiska spelen, samtidigt som det krävs en större globalisering av idrotten (vilket bland annat sker med hjälp av massmedia) för att bli en del av de olympiska spelen. Ett gediget arbete kring detta bör ske i arbetet att nå olympisk status. Deltagandet i World Games och andra liknande megaevents är ett stort steg i rätt riktning. Genom dessa sportevenemang har innebandyn möjlighet att visa upp sig och sprida sin idrott till fler länder i världen som inte vet vad innebandy är för sport. I intervjun med Tomas Eriksson så kan man se att innebandyn är på god väg mot denna riktning. Vid innebandyns första deltagande i World Games 2017 var innebandyn den mest populära idrotten när det kom till publik och streaming på internet.

Related documents