• No results found

Arbetsgivaren beslutade att köpa in en 4200 PQ Labs multi-touch overlay samt en 4200 bild-skärm. Installationen var väldigt enkel, en bärbar dator med operativsystemet Microsoft Windows med prototypen installerad kopplades till PQ labs overlay med en USB-sladd. PQ Labs overlay fästes med tejp mot bildskärmen som i sin tur också var kopplad till den bärbara datorn. En glasskiva bör egentligen vara placerad mellan skärm och overlay men denna var inte placerad där under detta test på grund av brist på resurser. Drivrutinerna för PQ Labs overlay installerades och ett test av interaktionen utfördes med en manage-mentkonsult hos arbetsgivaren. Syftet med testet var att testa tekniken tillsammans med mjukvaran. Konsultens åsikter om både mjukvara (prototypen) och hårdvara (pekskärm) diskuterades och alla funktioner som var implementerade i prototypen testades (se Figur 20).

Ett par problem upptäcktes genast med inmatningen. Det var väldigt svårt att dubbelk-licka, oftast utan framgång. Detta beror dock på PQ Labs multitouch overlay som inte var fäst ordentligt, då vi fick liknande resultat med dubbelklick i andra program. Att dra en plupp runt kändes väldigt naturligt, och att interagera med mobilen var väldigt bekvämt, dock upptäcktes några buggar som kan ha uppstått på grund av operativsystemet (Win-dows) eller kontorets höga nätverkssäkerhet. Till exempel gick det inte att använda sig av mobilapplikationens alla funktioner såsom “kopiera” och “klistra in”, däremot gick det att skapa pluppar från applikationen. Som slutsats behöver programmet definitivt testas mer på Windows, debuggas i kontorets säkra trådlösa nätverk samt vidare tester utföras med pekskärmen när allt är fäst korrekt och en glasskiva är installerad. Konsultens åsikter var positiva genom hela testet, han uttryckte även att prototypen i sin nuvarande form kan fungera även utan lappar eftersom pluppar har ett kommentarsfält, men att han hellre vill se ett färdigt program.

9 Diskussion

Detta avsnitt syftar till att diskutera arbetets upplägg och genomförande.

Det finns mycket att förbättra med arbetet, speciellt i dess tidiga fas. Jag hade velat göra fler besök hos olika företag och gärna spela in deras interaktion med en videokamera. Gällande den iterativa designprocessen hade jag velat se fler personer som fick ge sina åsikter, det var i princip enbart arbetsgivaren eller andra konsulter som fick se processen. Det i sig är inte dåligt, alla dessa var slutanvändare. Det hade dock varit bättre för iterationsstegen om en fokusgrupp eller liknande hade anordnats.

Tillsammans med en konsult satte vi upp den inköpta pekskärmen i kontoret och började experimentera med mjukvaran. Nu kunde man direkt se hur mjukvaran simulerar en whiteboard med pluppar. Det hade varit mycket givande om en sådan skärm hade varit tillgänglig i ett tidigt skede i arbetet så att både funktion och utseende hade kunnat anpassas till skärmen. Även interaktionstester hade kunnat utföras på skärmen. Eftersom pekskärmen var ett kostsamt köp valde dock företaget att vänta tills jag hade en prototyp att visa, vilket jag demonstrerade under min presentation (se avsnitt 8.2 Presentation för

arbetsgivare).

Att utveckla ett nytt gränsnitt från början i JAVA var inte särskilt enkelt, jag tror att man definitivt behöver ett verktyg eller standardbibliotek för att utveckla post-WIMP gränsnitt. En anledning till varför jag valde JAVA var för att jag ville köra programmet på så många plattformar som möjligt. Detta gäller också för websidor som kan presen-teras på olika webläsare och är därför inte bundna till ett särskilt operativsystem. Jag funderade länge på om mitt mjukvaruförslag var möjlig att implementera som en websi-da. Som ett proof-of-concept så implementerade jag en hierarkisk mapphanterare i form av animerade cirkulära menyer. Jag gjorde websidan komplex nog (så som dynamiska

Figur 21: Cirkulära menyer i en websida

thumbnails) för att i så stor utsträckning som möjligt undersöka väldigt snabbt huruvida något så interaktivt som cirkulära menyer var möjliga i en hemsida. Tekniken som använ-des var bland annat PHP, JQuery, JSON med mera. Menyn utvecklaanvän-des i samband med kursen Interaktionsdesign II (DH2627) som en personlig portfölj. Se (se Figur 21) för en skärmdump. Jag anser att detta exmpel ger oss en liten inblick i hur långt web-språk har kommit och vilken kapacitet dom besitter. Jag ser i dagsläget ingen anledning till varför det inte skulle gå att implementera resten av programmet som en hemsida.

10 Slutsats

I detta avsnitt sammanfattas resultat och slutsats av arbetet, här presenteras även förslag till förbättringar och rekommendationer för vidare utveckling av arbetsmetod och mjuk-vara.

flera brister som inte går att lösa med en traditionell whiteboard. Genom att erbjuda en mjukvara att använda på olika plattformar så har möjligheterna för att dela med sig av ett kanban board blivit större. Mjukvaran som utvecklades i samband med detta arbete har även möjligjort att man kan spara ned olika upplägg samt att kunna se vem som bidragit till tavlan. Dessa var viktiga funktioner som efterfrågades av alla användare. Att utveckla en mjukvara för olika plattformar gav upphov till en rad problem vid implementationen. Det var ytterst svårt att utveckla ett nytt gränssnitt från början, förutom att försöka utforma ett nytt paradigm samt programmera det, behövdes också grafiken ritas och hela gränsnittet testas, flera gånger om. I och med datorers ständigt effektivare prestanda och snabbare grafikkort har det blivit mycket enklare att utveckla något sådant från intet. Jag tror att det i framtiden kommer vara mycket enklare att utforma och implementera ett eget gränssnitt, speciellt ett post-WIMP gränsnitt. I detta arbetet utvecklades mjukvaran i JAVA, detta är ett språk som körs i en virtuell maskin på dom i dagsläget mest använda operativsystemen på marknaden, det i sig är ett starkt argument för att använda JAVA. En annan lösning är att med Javascript eller annat web-språk utveckla en websida som många av dom lösningar som presenteras i 4.2 Elektroniska Kanban Boards. Alla dessa lösningar har följt ett klassiskt WIMP-paradigm som inte alls efterliknar en whiteboard. Det i sig behöver inte vara något negativt, men arbetsgivarna har inte funnit någon så-dan lösning vara särskilt intuitiv eller som en bra ersättare till existerande arbetsmetod. Ska man utveckla en weblösning som ska ersätta en whiteboard och fungera bra för att simulera Kanban boards anser jag att man bör lägga mer vikt på interaktionen och inte enbart designa en bra hemsida. Ett försök att skapa cirkulära menyer i Javascript gav goda resultat (se 9 Diskussion) och jag ser därför ingen anledning till att helt utesluta SaaS lösningar. I detta arbete har dock en JAVA-lösning varit tillräcklig.

Programmet i sig har mottagits väldigt positivt av arbetsgivaren och hela företaget satsar nu på att vidarutveckla samt implementera programmet hos sina kunder. Även om pro-grammet i dagsläget har mycket kvar till en färdig produkt så finns ett stort potential, speciellt när användarna är så villiga att anamma ny teknik vilket egentligen säger mer om hur dålig den nuvarande arbetsmetoden är än om hur bra mitt förslag är.

Slutsatsen av hela arbetet är att en digital lösning, där mycket vikt läggs på interaktio-nen, kan ersätta en whiteboard för Kanban board simulering. Det finns inget som tyder på att detta är omöjligt. För att detta ska vara möjligt så måste man överväga att lämna WIMP-paradigmet och försöka finna ett gränssnitt som inte skrämmer bort en använ-dare, ett gränsnitt som inte enbart är en vanlig hemsida eller ett excel-ark, vilket för våra arbetsgivare inte har varit givande, utan en seriös satsning för en mjukvara dedikerad till att ersätta whiteboarden och samtidigt utvidga sin domän till andra plattformar så som bärbar , stationär och handhållen dator. Ja, detta är svårare att implementera och tar längre tid än att använda existerande bibliotek för att skapa ett gränssnitt, men resultatet uppskattas mer av slutanvändaren.

10.1 Forsatt utveckling

I dagsläget fortsätter utvecklingen av programmet som planerat. Jag har förhoppningar på att även inkorporera en webserver där hela tavlan kan presenteras som en websida för användare som inte har tillgång till mjukvaran men ändå vill interagera med tavlan. Denna websida kan även använda sig av dom cirkulära menyer som utvecklades i Javascript (se 9

Diskussion). Programmet har nu utvidgats till att även importera bilder och PostIts (se

Figur 22) samt in- och ut-zoomning med två fingrar (nypa) vid använding av en multi-pekskärm eller styrplatta, dessa nya funktioner har testats på den inköpta multi-pekskärmen med stor framgång. Arbetet ser ljust ut och det finns goda förhoppningar från min sida att den färdiga produkten kommer bli ett användbart verktyg för managementkonsulterna.

11 Referenser

[1] N. R. Arora, “Kanban guide: Demand scheduling for lean manufacturing,” tech. rep., Add ValueConsulting Inc., India, 2001.

[2] G. Leone and R. Rahn, Fundamentals of Flow Manufacturing. Flow Pub., 2002.

[3] K. Schwaber, Agile Project Management with Scrum. Microsoft Press, 2009.

[4] P. Lindberg, C. Voss, and K. Blackmon, International Manufacturing Strategies:

Con-text, Content and Change. Springer, 1997.

[5] Productivity Press, Visual Tools: Collected Practices And Cases. Insights On Imple-mentation, Productivity Press, 2005.

[6] H. Beyer and K. Holtzblatt, Contextual Design: Defining Customer-Centered

Sys-tems. Morgan Kaufmann Series in Interactive Technologies, Morgan Kaufmann, 1997.

[7] A. Lantz, Intervjumetodik. Studentlitteratur, 1993.

[8] D. Drickhamer, “The kanban e-volution.,” Material Handling Management, vol. 60, pp. 24–26, 2005.

[9] T. Osborne, “Internet kanban delivers just in time,” Illinois Manufacturer Magazine, pp. 9–27, 2002.

[10] “Preventing noncommunicable diseases in the workplace through diet and physical activity : WHO/World Economic Forum report of a joint event,” tech. rep., World Health Organization/World Economic Forum, 2008.

[11] T. Y. Warren, V. Barry, S. P. Hooker, X. Sui, T. S. Church, and S. N. Blair, “Seden-tary behaviors increase risk of cardiovascular disease mortality in men,” Medicine

and Science in Sports and Exercise, vol. 42, no. 5, 2010.

[12] H.-d. Wan and F. Chen, “A web-based kanban system for job dispatching, track-ing, and performance monitortrack-ing,” The International Journal of Advanced

Manu-facturing Technology, vol. 38, pp. 995–1005, 2008. http://dx.doi.org/10.1007/

s00170-007-1145-2.

[13] J. Preece, Y. Rogers, H. Sharp, D. Benyon, S. Holland, and T. Carey,

Human-Computer Interaction. Ics Series, Addison-Wesley, 1994.

[14] Y. Rogers, Y.-K. Lim, W. R. Hazlewood, and P. Marshall, “Equal opportunities: Do shareable interfaces promote more group participation than single users displays?,”

Human-Computer Interaction, vol. 24, p. 79–116, 2009.

[15] K. Bachour, F. Kaplan, and P. Dillenbourg, “An interactive table for regulating face-to-face collaborative learning,” Lecture Notes in Computer Science, vol. 5192, pp. 39–48, 2008.

[16] J. M. DiMicco, Changing Small Group Interaction throughVisual Reflections of Social

Behavior. PhD thesis, Massachusetts Institute of Technology, 2005.

[17] Y. Rogers, H. Sharp, and J. Preece, Interaction Design: beyond human-computer

interaction, ch. 4 Social interaction, pp. 119–120. John Wiley & Sons, 3rd ed., 2011.

[18] T. Seifried, H.-C. Jetter, M. Haller, and H. Reiterer, “Lessons learned from the de-sign and implementation of distributed post-wimp user interfaces,” Human-Computer

Interaction Series, pp. 95–102, 2011.

[19] T. Seifried, C. Rendl, M. Haller, and S. D. Scott, “Regional undo/redo techniques for large interactive surfaces,” in 2012 ACM annual conference on Human Factors in

Computing Systems, pp. 2855–2864, 2012.

[20] Prince McLean, “Road to mac os x leopard: Dashboard, spotlight and the desk-top,” AppleInsider, 2007. http://appleinsider.com/articles/07/10/19/road_ to_mac_os_x_leopard_dashboard_spotlight_and_the_desktop.

[21] K. Probst, F. Perteneder, J. Leitner, M. Haller, A. Schlempp, and J. Glöckl, “Active office: towards an activity-promoting office workplace design,” in Extended Abstracts

of the 2012 ACM Annual Conference on Human Factors in Computing Systems,

[22] J. A. Levine and J. M. Miller, “The energy expenditure of using a “walk-and-work” desk for office workers with obesity,” British Journal of Sports Medicine, vol. 41, pp. 558–561, 2007.

[23] “Research library - smart research and data - smart technologies,” 2012. http: //smarttech.com/Resources/Research+and+data/Research+Library.

[24] P. Dewangan, “E-kanban: The next step towards continuous improvements,” ARC

Advisory group, 2010.

[25] K. Theel, “Con8751 - oracle’s new e-kanban and manufacturing execution sys-tem for lean manufacturing,” 2012. http://www.myexpospace.com/oracle2012/ SessionFiles/CON8751_PDF_8751_0001.pdf.

[26] Microsoft, “Team foundation server 2012,” 2012. http://msdn.microsoft.com/ en-us/vstudio/ff637362.aspx.

[27] Microsoft, “Customize the task board page,” 2012. http://msdn.microsoft.com/ en-us/library/hh739066(v=vs.110).aspx.

[28] Prewise Eylean, “Eylean - TFS integration, TFS board, TFS Agile, TFS Scrum, TFS Kanban,” 2012. http://www.eylean.com/TFS/QuickTour.

[29] S. Kanban, “Enterprise kanban tool: Swift-kanban one of the best electronic kanban tools in the market!,” 2012. https://www.swift-kanban.com/.

[30] Y. Yeret, “So what is scrumban?,” 2012. http://yuvalyeret.com/2012/04/28/ so-what-is-scrumban/.

[31] LeanKit Inc, “Leankit kanban - lean process management,” 2012. https:// leankitkanban.com/.

[32] Rapid Computers Limited, “What’s the cost of iObeya?,” 2012. http://www. rapidiobeya.co.uk/packages.

[33] J. Nielsen, “Iterative user-interface design,” IEEE Computer, vol. 26, no. 11, pp. 32– 41, 1993.

[34] J. Nielsen and J. M. Faber, “Improving system usability through parallel design,”

Computer, vol. 29, pp. 29–35, Feb. 1996.

[35] T. Nelson, The Right Way to Think About Software Design, p. 235–243. Addison-Wesley Pub. Co., 1990.

[36] K. Norman, The Psychology of Menu Selection: Designing Cognitive Control at the

Human/Computer Interface. Human/Computer Interaction, Ablex Publishing

Cor-poration, 1991.

[37] B. Tversky, J. B. Morrison, and M. Betrancourt, “Animation: Can it facilitate,”

International Journal of Human-Computer Studies, vol. 57, pp. 247–262, 2002.

[38] B. B. Bederson and A. Boltman, “Does animation help users build mental maps of spatial information,” in In Proceedings of Information Visualization Symposium, pp. 28–35, IEEE, 1999.

[39] J. Heer and G. Robertson, “Animated transitions in statistical data graphics,” IEEE

Trans. Visualization & Comp. Graphics (Proc. InfoVis), vol. 13, pp. 1240–1247, 2007.

[40] A. Michotte, The perception of causality. Basic Books, New York, 1963.

[41] M. Csikzentmihaly, Flow: The Psychology of Optimal Experience. Harper & Row, 1990.

12 Appendix

A User Requirement Document (URD)

Appearance & Capability Requirements

Identifier SS - Structure & Style

Description Programmet ska kunna presentera i form av post-WIMP GUI en simulation av en Whiteboard, Klassas under ZUI med in och utzoomning, Hårdvaruaccelererad grafik i OpenGL ska rendera utseendet, mycket tilltalande struktur, färgglad men inte allt för prålig, helst matta färger. Animation och möjligtvis ljud indikation skall användas. Dom komponenter som placeras på skärmen ska följa ett rutnät som dom snappar till på. Viktigt är att alla menyer lägger sig runt det objekt man jobbar på, eller att man kan kalla till sig menyerna där man arbetar, för att på så vis inte tvingas gå fram och tillbaka längs skärmen(när den är på stor skärm).

Priority Hög

Identifier S - Save

Description Man bör kunna spara i XML format, hela upplägget, krypterat. Priority Hög

Identifier O - Open

Description Man bör kunna öppna sparade filer för att fortsätta arbete/dela med sig etc.

Priority Hög

Identifier E - Export

Description Man bör kunna exportera upplägget till andra filformat så som PNG bilder och/eller Exel blad eller HTML.

Priority Låg

Identifier B - Broadcast

Description Man ska kunna dela med sig av uplägget mot en adress över ett nätverk så att man via en webläsare(valfri webläsare) ska kunna se, och möjligtvis påverka upplägget. Detta görs genom att göra programmet till en webserver som skickar XML filen i form av översatt HTML till adressen, vid request.

Priority Låg

Identifier LC - Learning Curve

Description Programmet ska vara intuitivt och familjärt, med inga behov av manualer eller tutorials.

Priority Mellan

Identifier OC - Online Collaboration

Description Man ska kunna välja att hamna i Server mode där man kan dela med sig av ett uplägg över ett nätverk med andra som är i Client mode, krypterat skickas data över, möjligtvis med lösenordskydd.

Priority Mellan

Identifier H - History

Description Programmet skall lagra alla förändring i ett uplägg och man ska kunna bläddra tillbaka i historiken med små thumbnails. En global historik skall finnas, och enbart en global historik, däremot loggas alla förändingar med en notis på vem som gjort vad, efter alias eller username. Såvida man inte väljer att an-vända fulla namn på anan-vändare. Även datum loggas.

Priority Hög

Identifier FS - Feedback & Statistics

Description Programmet skall visa vilka som bidrar och hur mycket eller lite dessa bidrar så att på så sätt bilda en live-feedback och en historik av kollaboration för att uppmana till större bidrag och av högre kvalite (enligt viss forskning).

Identifier SMI - Smartphone Interaction

Description Man ska kunna interagera med programmet genom att via en smartphone köra igång en app som fungerar som ett tangent-bord, där man loggar in med ett namn och via ett nätverk kan interagera, editera med programmet beskrivet i denna URD. Se SMA för mer info om appen.

Priority Mellan

Identifier CP - Copy & Paste

Description Man ska kunna kopiera en komponent samt klistra in en sådan i samma program eller en annan öppen i en annan process, eller i text för att skickas och sedan klistras in på en annan dator. Vid kopiering omvandlas komponenten till XML urklipp som kan klistras in där eller skickas vidare.

Priority Hög

Identifier QR - QR-Code generation

Description En kommentar hos en plupp(se P) eller texten hos en Post-it(se PI) ska kunna generera en QR-kod för mobil aplikationen(se SMA) att skanna av, detta är för att snabbt kunna ta med sig en avikelse/kommentar man ser på upplägget utan att gå igenom ett nätverk eller tvingas e-posta den till sig. Man kan bara gå förbi skärmen/datorn/duken och klicka på en plupp, skanna av QR-koden och gå vidare med vetskap om att infor-mationen nu ligger i telefonen.

Functionality Requirement

Identifier HB - History Button

Description En knapp som tar fram en historik vy, så att man kan bläd-dra i historiken(se H under Appearance & Capability Require-ments).

Priority Hög

Identifier PB - Plupp Button

Description En knapp som lägger till pluppar(se P). Priority Hög

Identifier PIB - Post-It Button

Description En knapp som lägger till Post-it(se PI) Priority Hög

Identifier IWB - Interactive Whiteboard

Description En pan-bar, zoom-bar yta med minimal GUI. Klassas som ZUI. Zoomning med scrollbar på mus eller med en zoom-bar. I mul-titouch miljö även med pinch(två fingrar används). Detta är kärnan och grunden till whiteboard simulationen. Ett osynligt rutnät skall finnas som förenklar placering av komponenter, som snappar ned i rätt plats enklare.

Priority Hög

Identifier PI - Post-It

Description Simulerar en post-it som på en vanlig whiteboard, kan dras, flyttas och vid dubbel-klick hamna i Edit-mode. Den ska ändra storlek utefter textens mängd. Ju mer man skriver, desto större blir den. Man ska aldrig behöva dra eller sträcka på den för att ändra dess storlek, storleken är dynamisk efter texten.

Priority Hög

Identifier L - Lines

Description Streck ska kunna dras i olika färger utöver planet. Dessa ska kunna editeras, lik dom andra komponenterna. Dom ska inte kunna gå att dra diagonalt.

Identifier P - Plupp

Description Simulerar en plupp som på en vanlig whiteboard, kan dras, flyttas och vid dubell-klick hamna i Edit-mode. En klick på pluppen ska ge den en aura eller selektionsfärg så att man vet att det är den som är vald. Med mouse-over kan man se den kommentar man gett pluppen när man skapade den, samt vem det var som skapade den (i ett eget fält). En plupp skall även kunna attribueras med en siffra.

Priority Hög

Identifier PEM - Plupp Edit-Mode

Description När man dubell klickar på en plupp träder färger, knappar(så som delete, copy etc) fram med animation från pluppen. man gör sina val och senare klickar bort. Man kan även då än-dra pluppens siffra och kommentar(som är i pratbubblan). När man ändrar något så loggas detta i historiken, med namnet på personen och datum.

Picture 1 Se Figur 23 Priority Hög

Identifier PIEM - Post-It Edit-Mode

Description När man dubell klickar på en plupp träder färger, knappar(så som delete, copy etc) fram med animation från post-it’n. man gör sina val och senare klickar bort. Man kan även då ändra post-it’ns text. När man ändrar något så loggas detta i

Related documents