• No results found

TILLÄGGSUPPLYSNINGAR OCH NOTER TILL DE FINANSIELLA

RAPPORTERNA

Noter till årsbokslut 2014 för XVIVO Perfusion-koncernen och dess moderbolag, XVIVO Perfusion AB (publ), organisationsnummer 556561-0424, med säte i Göte-borg i Sverige, besöksadress Mässans gata 10, postadress Box 53015, SE-400 14 Göteborg. Moderbolagets aktier är noterade på NASDAQ OMX First North.

NOT 1. REDOVISNINGSPRINCIPER

ÖVERENSSTÄMMELSE MED NORMGIVNING OCH LAG

Årsredovisningen har upprättats i enlighet med årsredovisningslagen och för första året också enligt Bokföringsnämndens allmänna råd BFNAR 2012:1 Årsredovisning och koncernredovisning (K3).

Redovisningsprinciperna är oförändrade jämfört med tidigare år. Övergången till K3 har inte inneburit några väsentliga effekter på koncernens och moderbolagets finansiella rapporter.

FUNKTIONELL VALUTA OCH RAPPORTERINGSVALUTA Moderbolagets funktionella valuta är svenska kronor som även utgör rapporte-ringsvalutan för moderbolaget och för koncernen. Det innebär att de finansiella rapporterna presenteras i svenska kronor. Samtliga belopp, om inte annat anges, är avrundade till närmaste tusental.

KLASSIFICERING M.M.

Anläggningstillgångar, långfristiga skulder och avsättningar består i allt väsentligt enbart av belopp som förväntas återvinnas eller betalas efter mer än 12 månader räknat från balansdagen. Omsättningstillgångar och kortfristiga skulder består i allt väsentligt enbart av belopp som förväntas återvinnas eller betalas inom 12 måna-der räknat från balansdagen.

KONSOLIDERINGSPRINCIPER DOTTERFÖRETAG

I koncernens bokslut ingår moderbolaget XVIVO Perfusion AB (publ) och det helägda amerikanska dotterbolaget XVIVO Perfusion Inc.

KONSOLIDERINGSPRINCIPER KONCERNEN

Förvärvet av XVIVO Perfusion Inc. redovisas enligt common control modellen, vilket innebär att tillgångar och skulder övertagits till koncern-mässiga värden. Se XVIVO Perfusions årsredovisning 2012 för förvärvsanalys. Dotterföretags finansiella rapporter tas in i koncernredovisningen från och med förvärvstidpunkten till det datum då det bestämmande inflytandet upphör. Koncerninterna fordringar och skulder, intäkter och kostnader samt orealiserade vinster eller förluster som upp-kommer från koncerninterna transaktioner mellan koncernföretag, elimineras i sin helhet vid upprättandet av koncernredovisningen.

UTLÄNDSK VALUTA

Transaktioner i utländsk valuta omräknas till den funktionella valutan med den valutakurs som föreligger på transaktionsdagen. Monetära tillgångar och skulder i utländsk valuta räknas om till den funktionella valutan med den valutakurs som föreligger på balansdagen. Valutakursdifferenser som uppstår vid omräkningarna redovisas i resultaträkningen. Icke monetära poster omräknas till transaktionsdagens kurs. Funktionell valuta är valutan i de primära ekonomiska miljöer där de i koncer-nen ingående bolagen bedriver sin verksamhet. De bolag som ingår i koncerkoncer-nen är moderbolaget och dotterbolaget. Moderbolagets funktionella valuta, tillika rappor-teringsvaluta, är svenska kronor. Koncernens rapporteringsvaluta är svenska kronor.

Tillgångar och skulder i utlandsverksamheter omräknas till svenska kronor till den valutakurs som råder på balansdagen. Intäkter och kostnader i en utlandsverksam- het omräknas till svenska kronor till en genomsnittskurs som utgör en approxima-tion av kurserna som rådde vid respektive transakhet omräknas till svenska kronor till en genomsnittskurs som utgör en approxima-tionstidpunkt.

Följande valutakurser har använts i bokslutet:

Genomsnittskurs Balansdagskurs

Valuta 2014 2013 2014 2013

USD 6,8577 6,5140 7,8117 6,5086

VÄRDERINGSPRINCIPER M.M.

Tillgångar, avsättningar och skulder har värderats till anskaffningsvärde om inget annat anges nedan.

INTÄKTER

Intäkter för försäljning av varor redovisas i resultaträkningen när väsentliga risker och förmåner som är förknippade med varornas ägande har överförts till köparen.

Omsättningen avser intäkter från försäljning av varor samt fakturerade frakter och redovisas exklusive mervärdesskatt, returer och rabatter. Försäljningsintäkten bokförs per fakturadatum. Fakturering sker i samband med utleverans. Intäkterna redovisas till det verkliga värdet av vad som erhållits eller kommer att erhållas för sålda varor och tjänster i koncernens löpande verksamhet.

LEASING

Alla leasingavtal har klassificerats som operationella leasingavtal. Ett finansiellt leasingavtal är ett leasingavtal enligt vilka de risker och fördelar som är förknippade med att äga en tillgång i allt väsentligt överförs från leasegivaren till leasetagaren. Ett operationellt leasingavtal är ett leasingavtal som inte är finansiellt.

LEASEGIVARE kostnad linjärt över leasingperioden.

IMMATERIELLA ANLÄGGNINGSTILLGÅNGAR

De poster som redovisas i koncernens balansräkning är Goodwill, balanserade utgifter för produktutveckling, patent, licenser och varumärken.

GOODWILL

Goodwill representerar skillnaden mellan anskaffningsvärdet för rörelseförvärvet och det verkliga värdet av förvärvade tillgångar, övertagna skulder samt ansvarför-bindelser. Goodwill värderas till anskaffningsvärde minus avskrivningar och eventu-ella nedskrivningar. Goodwill skrivs av linjärt över den beräknade nyttjandetiden.

BALANSERADE UTGIFTER FÖR UTVECKLINGSARBETEN

Med forskningskostnader avses utgifter för forskning som syftar till att erhålla ny vetenskaplig eller teknisk kunskap. Med utgifter för utveckling avses utgifter där forskningsresultat eller annan kunskap tillämpas för att åstadkomma nya eller förbättrade produkter eller processer. Utvecklingskostnader som balanserats skrivs av linjärt över den period de förväntade fördelarna beräknas komma företaget till godo. I koncernens balansräkning är aktiverade utvecklingsutgifter upptagna till anskaffningsvärde minus ackumulerade avskrivningar och nedskrivningar.

AVSKRIVNING

Avskrivningar redovisas i resultaträkningen linjärt över immateriella tillgångars beräknade nyttjandeperioder. Koncerngoodwill skrivs av över fem år. Avskrivnings-bara immateriella tillgångar skrivs av från det datum då de är tillgängliga för använd-ning. De beräknade nyttjandeperioderna är:

Goodwill 5 år

Balanserade utgifter för utvecklingsarbeten 5-10 år

Patent 10 år

Varumärken 10 år

MATERIELLA ANLÄGGNINGSTILLGÅNGAR

Materiella anläggningstillgångar redovisas som tillgång i balansräkningen när det på basis av tillgänglig information är sannolikt att den framtida ekonomiska nyttan som är förknippad med innehavet tillfaller koncernen/företaget och att anskaffningsvär-det för tillgången kan beräknas på ett tillförlitligt sätt.

LÅNEKOSTNADER

Lånekostnader redovisas som kostnader i den period till vilken de hänför sig till.

30 XVIVO PERFUSION AB (PUBL) ÅRSREDOVISNING 2014

AVSKRIVNING

Avskrivning sker linjärt över tillgångens beräknade nyttjandeperiod. De beräknade nyttjandeperioderna är:

Maskiner och andra tekniska anläggningar 10 år

Inventarier, verktyg och installationer 5 år

Datorutrustning 3 år

Bilar och transportmedel 5 år

Bedömning av en tillgångs restvärde och nyttjandeperiod görs årligen.

VARULAGER

Varulagret är upptaget till det lägsta av anskaffningsvärdet och nettoförsäljnings-värdet. Därvid har inkuransrisk beaktats. Anskaffningsvärdet beräknas enligt vägda genomsnittspriser.

NEDSKRIVNINGAR

Vid varje rapporttillfälle görs en bedömning av om det föreligger någon indikation på en värdeminskning avseende koncernens tillgångar. Om så är fallet beräknas tillgångens återvinningsvärde. Återvinningsvärdet utgörs av det högsta av nyttjan-devärdet av tillgången i verksamheten och nettoförsäljningsvärdet. Nyttjandevärdet utgörs av nuvärdet av samtliga in- och utbetalningar som är hänförliga till tillgången under den period den förväntas nyttjas i verksamheten med tillägg av nuvärdet av nettoförsäljningsvärdet vid nyttjandeperiodens slut. Om det beräknade återvin-ningsvärdet understiger det redovisade värdet görs en nedskrivning till tillgångens återvinningsvärde. En tidigare nedskrivning återförs när det har inträffat en föränd-ring i de antaganden som låg till grund för att fastställa tillgångens återvinningsvärde när den skrevs ned och som innebär att nedskrivningen ej längre bedöms som erforderlig. Återföringar av tidigare gjorda nedskrivningar prövas individuellt och redovisas i resultaträkningen. Nedskrivningar av goodwill återförs inte i en efterföl-jande period.

FORDRINGAR

Fordringar upptas till det belopp som efter individuell prövning beräknas bli betalt.

LIKVIDA MEDEL

Likvida medel omfattar kassa och bank, vilka värderas till värdet på bokslutsdagen.

KUNDFORDRINGAR

Kundfordringar är redovisade till anskaffningsvärde. Avdrag görs för osäkra fordringar, vilka bedöms individuellt. Nedskrivningar av kundfordringar redovisas i rörelsens kostnader.

SKULDER

Skulder redovisas initialt till erhållet belopp efter avdrag för transaktionskostnader.

Skiljer sig det redovisade beloppet från det belopp som skall återbetalas vid förfal-lotidpunkten periodiseras mellanskillnaden såsom räntekostnad eller ränteintäkt över lånets löptid.

ERSÄTTNINGAR TILL ANSTÄLLDA

Samtliga medarbetares pensionsplaner är avgiftsbestämda. Premierna kostnadsförs löpande och inga förpliktelser att betala ytterligare avgifter finns. Koncernens resul-tat belastas för kostnader i takt med att förmånerna intjänas.

AVSÄTTNINGAR

En avsättning redovisas i balansräkningen när koncernen har en befintlig legal eller informell förpliktelse som en följd av en inträffad händelse, och det är troligt att ett utflöde av ekonomiska resurser kommer att krävas för att reglera förpliktelsen samt en tillförlitlig uppskattning av beloppet kan göras.

INKOMSTSKATTER

Den aktuella skattekostnaden beräknas på basis av de skatteregler som på balans-dagen är beslutade eller i praktiken beslutade i de länder där moderföretagets dotterföretag är verksamt och genererar skattepliktiga intäkter. Företaget gör avsättningar för belopp som troligen ska betalas till skattemyndigheten.

Uppskjuten skatt redovisas i sin helhet, enligt balansräkningsmetoden, på alla tem-porära skillnader som uppkommer mellan det skattemässiga värdet på tillgångar

och skulder och dessas redovisade värden i koncernredovisningen. Uppskjuten inkomstskatt beräknas med tillämpning av skattesatser som har beslutats eller aviserats per balansdagen och som förväntas gälla när den berörda uppskjutna skat-tefordran realiseras eller den uppskjutna skatteskulden regleras.

Total skatt utgörs av aktuell skatt och uppskjuten skatt. I juridisk person redovisas obeskattade reserver inklusive uppskjuten skatteskuld. I koncernredovisningen delas däremot obeskattade reserver upp på uppskjuten skatteskuld och eget kapital.

NOT 2. INTÄKTERNAS FÖRDELNING

Koncernen Moderbolaget

2014 2013 2014 2013

Varuförsäljning 82 303 66 490 80 039 60 651

Fraktintäkter 2 399 2 432 806 503

Summa 84 702 68 922 80 845 61 154

NOT 3. ÖVRIGA RÖRELSEINTÄKTER

Koncernen Moderbolaget

2014 2013 2014 2013

Valutakursvinster fordringar/skulder av

rörelsekaraktär 359 246 359 246

Erhållna offentliga bidrag 623 237 623 237

Försäkringsintäkt - 771 - 771

Övriga intäkter 103 158 103 158

Summa 1 085 1 412 1 085 1 412

NOT 4. ÖVRIGA RÖRELSEKOSTNADER

Koncernen Moderbolaget

2014 2013 2014 2013

Valutakursförluster interna

fordringar/skulder av rörelsekaraktär -751 -511 -754 -511

Summa -751 -511 -754 -511

NOT 5. ANSTÄLLDA, PERSONALKOSTNADER OCH ARVODEN TILL STYRELSE

Antal anställda i medeltal

Totalt Varav män

2014 2013 2014 2013

Moderbolaget, Sverige 10 9 5 4

Dotterbolaget, USA 5 4 4 4

Summa 15 13 9 8

Koncernen, andel kvinnor i ledande befattningar

2014 2013

Styrelsen 0% 0%

Ledningsgruppen 0% 0%

Moderbolaget, andel kvinnor i ledande befattningar

2014 2013

Styrelsen 0% 0%

Ledningsgruppen 0% 0%

XVIVO PERFUSION AB (PUBL) ÅRSREDOVISNING 2014 31

Löner, andra ersättningar och sociala kostnader Löner och

ersätt ningar Sociala kostnader

2014 2013 2014 2013

Moderbolaget 12 674 10 037 7 509 6 480

- varav pensionskostnader ( -) (-) (2 841) (2 874)

Dotterbolaget 4 852 3 934 471 390

- varav pensionskostnader (-) (-) (129) (71)

Summa 17 526 13 971 7 980 6 870

- varav pensionskostnader (-) (-) (2 970) (2 945)

Löner och ersättningar fördelade per land och mellan styrelseledamöter/VD och övriga anställda

Styrelse/VD Övriga anställda

2014 2013 2014 2013

Moderbolaget, Sverige 4 150 3 241 8 466 6 796

- varav tantiem o.d. (1 190) (983) (1 031) (702) Eric von Schenck 90 000 SEK, för Folke Nilsson 90 000 SEK och för Gösta Johan-nesson 90 000 SEK.

VERKSTÄLLANDE DIREKTÖR

Till verkställande direktören Magnus Nilsson har under verksamhetsåret 2014 utgått lön om sammanlagt 3 630 TSEK (2 835) inklusive semestertillägg, varav 1 190 TSEK (983) i rörlig del. Bilförmån har utgått om 85 TSEK (80). Pensionen är avgiftsbestämd och pensionspremier erläggs med 35 procent av lönen. Bolaget har gentemot VD en uppsägningstid om 12 månader, VD har tillika en uppsägningstid om 12 månader. Vid uppsägning från bolagets sida utgår avgångsvederlag om 12 månadslöner. Pensionsåldern är 65 år. Anställningen regleras i ett VD-avtal.

ÖVRIGA LEDANDE BEFATTNINGSHAVARE

Under verksamhetsåret 2014 har till ledande befattningshavare, koncernens ledningsgrupp om 2 (2) personer exklusive VD, utgått lön om 3 284 TSEK (2 710) inklusive semestertillägg, varav 611 TSEK (421) i rörlig lönedel. Den rörliga lönen baseras på utfallet av olika parametrar jämfört med fastställda mål. Parametrarna är hänförliga till bolagets försäljning, resultat och individuellt uppsatta mål. Premier för sedvanlig tjänstepension har erlagts. Pensionsålder är 65 år. Vid uppsägningstid från bolagets sida har övriga ledande befattningshavare en uppsägningstid om 6 månader och vid uppsägning från egen sida 6 månader. Ingen äger rätt till avgångs-vederlag. Inga lån till ledande befattningshavare finns.

TECKNINGSOPTIONSPROGRAM

Teckningsoptionsprogrammet 2013/2015 består av 195 000 optionsrätter med åtföljande rätt till nyteckning av aktier (motsvarande 195 000 aktier). Vid fullt utnyttjande av optionsrätter kommer aktiekapitalet öka med ca 5 000 kronor motsvarande en utspädning om cirka 0,9 procent av det totala antalet aktier och röster. Varje optionsrätt har i juni 2015 rätten att teckna en ny aktie till en kurs av 32,40 kronor.

Årsstämman i XVIVO Perfusion AB beslutade den 29 april 2014 att genomföra en emission av 195 000 teckningsoptioner (motsvarande 195 000 aktier) till bolagets anställda. Varje optionsrätt har i juni 2016 rätten att teckna en ny aktie till en kurs av 58,60 kronor. Vid fullt utnyttjande av optionsrätterna kommer aktiekapitalet att öka med cirka 5 000 kronor motsvarande en utspädning av cirka 0,9 procent av det totala antalet aktier och röster.

Totalt finns 390 000 utestående teckningsoptioner i två program. Om samtliga teckningsoptioner utnyttjas för teckning av aktier kommer aktiekapitalet att öka med cirka 10 000 kronor och antalet aktier öka med totalt 390 000 stycken mot-svarande en utspädning om cirka 1,8 procent av det totala antalet aktier och röster.

NOT 6. ARVODE OCH KOSTNADSERSÄTTNING TILL REVISORER

Koncernen Moderbolaget

KPMG 2014 2013 2014 2013

Revisionsuppdraget 110 110 110 110

Revisionsverksamhet utöver

revisionsuppdraget 0 0 0 0

Skatterådgivning 0 0 0 0

Övrigt 0 0 0 0

Summa 110 110 110 110

NOT 7. FINANSNETTO

Koncernen Moderbolaget

Koncernen 2014 2013 2014 2013

Ränteintäkter 6 3 6 3

Valutakursvinster 314 229 3 431 1 485

Finansiella intäkter 320 232 3 437 1 488

Räntekostnader -189 -123 -189 -122

Valutakursförluster -103 -165 -147 -1 729

Finansiella kostnader -292 -288 -336 -1 851

Summa 28 -56 3 101 -363

NOT 8. BOKSLUTSDISPOSITIONER

Moderbolaget

2014 2013

Förändring av periodiseringsfond -4 000 -1 950

Summa -4 000 -1 950

NOT 9. INKOMSTSKATTER

Koncernen Moderbolaget

2014 2013 2014 2013

Aktuell skatt -4 461 -2 013 -3 561 -1 314

Uppskjuten skatt avseende avsättning

till obeskattade reserver -880 -429 -

-Uppskjuten skatt avseende internvinst

i varulager 2 374 -349 -

-Skatt på föregående års resultat -934 127 -789

-Uppskjuten skattekostnad till följd av

ändrad skattesats 923 - 923

-Summa skattekostnad -2 978 -2 664 -3 427 -1 314

32 XVIVO PERFUSION AB (PUBL) ÅRSREDOVISNING 2014

Avstämning effektiv skattesats

Resultat före skatt 6 716 10 718 15 140 5 927

Skatt enligt gällande skattesats för

moderbolaget -1 477 -2 358 -3 331 -1 304

Skillnad i utländska skattesatser -407 -315 -

-Ej avdragsgill skatt

koncerngoodwill -177 -176 -

-Ej skattepliktiga valutakurs förluster/

vinster koncernen -676 68 -

-Uppskjuten skatt avseende pensioner

och liknande förpliktelser 923 - 923

-Övriga ej avdragsgilla kostnader -204 -30 -204 -30

Ej skattepliktiga intäkter 1 35 1 35

Skatteeffekt av schablonränta på

perio-diseringsfond -27 -15 -27 -15

Skatteintäkt/-kostnad pga ändrad

skattesats - - -

-Skillnad i uppbokad och betald skatt

föregående år -934 127 -789

-Summa skattekostnad -2 978 -2 664 -3 427 -1 314

Uppskjuten skattefordran Uppskjuten skatt avseende

internvinst i varulager 3 995 1 621 -

-Uppskjuten skatt avseende pensioner

och liknande förpliktelser 923 - 923

-Summa uppskjuten skattefordran 4 918 1 621 923

-Uppskjuten skatteskuld

Uppskjuten skatt periodiseringsfond 2 692 1 813 -

-Summa uppskjuten skattekostnad 2 692 1 813 -

-NOT 10. BALANSERADE UTGIFTER FÖR UTVECKLINGSARBETEN

Koncernen Moderbolaget

2014 2013 2014 2013

Ingående anskaffningsvärden 85 272 73 989 85 272 73 989

Årets nedskrivningar - -769 - -769

Årets aktiverade utgifter 14 474 12 052 14 474 12 052

Utgående ackumulerade

anskaffningsvärden 99 746 85 272 99 746 85 272

Ingående avskrivningar -368 -168 -368 -168

Årets avskrivningar -3 470 -200 -3 470 -200

Utgående ackumulerade

anskaffningsvärden -3 838 -368 -3 838 -368

Utgående restvärde enligt plan 95 908 84 904 95 908 84 904

NOT 11. PATENT, LICENSER OCH VARUMÄRKEN

Koncernen Moderbolaget

2014 2013 2014 2013

Ingående anskaffningsvärden 1 900 1 745 1 873 1 718

Årets aktiverade utgifter 117 155 111 155

Utgående ackumulerade

anskaffningsvärden 2 017 1 900 1 984 1 873

Ingående avskrivningar -590 -392 -573 -389

Årets avskrivningar -200 -198 -184 -184

Utgående ackumulerade

avskrivningar -790 -590 -757 -573

Utgående restvärde enligt plan 1 227 1 310 1 227 1 300

NOT 12. GOODWILL

Koncernen Moderbolaget

2014 2013 2014 2013

Ingående anskaffningsvärden 4 011 4 011 -

-Årets aktiverade utgifter - - -

-Utgående ackumulerade

anskaffningsvärden 4 011 4 011 -

-Ingående avskrivningar -1 003 -200 -

-Årets avskrivningar -802 -803 -

-Utgående ackumulerade

avskrivningar -1 805 -1 003 -

-Utgående restvärde enligt plan 2 206 3 008 -

-NOT 13. MASKINER, INVENTARIER OCH INSTALLATIONER

Koncernen Moderbolaget

2014 2013 2014 2013

Ingående anskaffningsvärden 1 272 889 662 301

Årets aktiverade utgifter 506 383 74 361

Utgående ackumulerade

anskaffningsvärden 1 778 1 272 736 662

Ingående avskrivningar -355 -141 -243 -117

Årets avskrivningar -299 -214 -155 -126

Utgående ackumulerade

avskrivningar -654 -355 -398 -243

Utgående restvärde enligt plan 1 124 917 338 419

Avskrivningar har i resultaträkningen fördelats per funktion enligt nedan:

Koncernen Moderbolaget

2014 2013 2014 2013

Kostnad för sålda varor - - -

-Försäljningskostnader - - -

-Administrationskostnader 260 214 154 127

Forsknings- och utvecklingskostnader 4 466 1 970 3 653 1 153

Summa 4 726 2 184 3 807 1 280

NOT 14. ANDELAR I KONCERNFÖRETAG / INTRESSEFÖRETAG

Moderbolaget

Andelar i koncernföretag 2014 2013

Ingående anskaffningsvärde 14 475 14 475

Förvärv -

-Utgående bokfört värde 14 475 14 475

Bolag Org. nr. Säte Antal Andel Bokfört

i % värde 2012 Bolag ägda av XVIVO Perfusion AB:

XVIVO Perfusion Inc. 45-5472070 Denver, USA 1 000 100 14 475

Summa 14 475

XVIVO PERFUSION AB (PUBL) ÅRSREDOVISNING 2014 33 NOT 15. ANDRA LÅNGFRISTIGA

VÄRDEPAPPERSINNEHAV

Koncernen Moderbolaget

Andra långfristiga värdepappers-innehav 2014 2013 2014 2013

Upparbetad kapitalförsäkring 3 176 2 784 3 176 2 784

Summa 3 176 2 784 3 176 2 784

NOT 16. TRANSAKTIONER MED NÄRSTÅENDE

NÄRSTÅENDERELATIONER

Moderbolaget har en närståenderelation med sitt dotterföretag XVIVO Perfusion Inc.

Koncernintern försäljning och inköp av varor och tjänster uppgick till 45 033 TSEK (30 275 TSEK ). Internpris mellan koncernens företag är satta utifrån principen om

”armslängds avstånd” dvs. mellan parter som är oberoende av varandra, välinforme-rade och med ett intresse av transaktionerna.

NOT 17. FÖRUTBETALDA KOSTNADER OCH UPPLUPNA INTÄKTER

Koncernen Moderbolaget

2014 2013 2014 2013

Hyra och övriga fastighetskostnader 227 276 227 218

Förutbetalda försäkringar 3 442 611 3 290 514

Övriga förutbetalda kostnader 1 528 1 315 1 459 1 251

Summa 5 197 2 202 4 976 1 983

Moderbolaget Bundet eget kapital Fritt eget kapial

TSEK Aktie kapital Bundna reserver Överkursfond Balanserat resultat Årets resultat Summa eget

kapital

Ingående eget kapital 2013-01-01 500 20 69 853 16 513 - 86 888

Årets resultat - - 4 613 4 613

Teckningsoptionsprogram - - 127 - 127

Utgående eget kapital 2013-12-31 500 20 69 981 16 513 4 613 91 627

Ingående eget kapital 2014-01-01 500 20 69 981 16 513 4 613 91 627

Vinstdisposition enligt årsstämman 4 613 -4 613

-Årets resultat - - - - 11 712 11 712

Nyemission 50 - 69 139 - - 69 189

Teckningsoptionsprogram - - 216 - - 216

Utgående eget kapital 2014-12-31 550 20 139 337 21 126 11 712 172 745

Koncernen Hänförligt till moderföretagets ägare

TSEK Aktie kapital Reserver Övrigt tillskjutet

kapial Balanserat resultat

inklusive årets resultat Summa eget kapital

Ingående eget kapital 2013-01-01 500 4 925 84 141 -801 88 765

Nettoresultat för perioden - - 8 054 8 054

Periodiseringsfond - 1 521 -1 521

-Teckningsoptionsprogram 127 127 127

Förändring av valutakursdiff. dotterföretag - - -311 -311

Utgående eget kapital 2013-12-31 500 6 446 84 268 5 421 96 635

Ingående eget kapital 2014-01-01 500 6 446 84 268 5 421 96 635

Nettoresultat för perioden - - 3 738 3 738

Periodiseringsfond - 3 120 -3 120

-Teckningsoptionsprogram 216 216

Nyemission 50 69 139 69 189

Förändring av valutakursdiff. dotterföretag - - 6 405 6 405

Utgående eget kapital 2014-12-31 550 9 566 153 623 12 444 176 183

NOT 18. EGET KAPITAL

AKTIEKAPITAL

Endast ett aktieslag finns, alla aktier har samma rätt.

RESULTAT PER AKTIE

Antalet aktier uppgick under 2014 i genomsnitt till 20 537 769 stycken. Årets resultat hänförligt till moderbolagets aktieägare om 3 738 TSEK ger ett resultat per aktie om 0,18 SEK.

34 XVIVO PERFUSION AB (PUBL) ÅRSREDOVISNING 2014

NOT 19. OBESKATTADE RESERVER

Moderbolaget

2014 2013

Periodiseringsfond 12 238 8 238

Summa 12 238 8 238

NOT 20. AVSÄTTNINGAR FÖR PENSIONER OCH LIKNANDE FÖRPLIKTELSER

Bolaget har en pensionsutfästelse till VD enligt anställningsavtal, se not 5. Det belopp som är överskjutande tio basbelopp betalas in till en kapitalförsäkring och kostnadsförs löpande. Vid utbetalning av pension så räknas den finansiella tillgången i kapitalförsäkringen och avsättning på pensioner av enligt utbetalningen.

Koncernen Moderbolaget

2014 2013 2014 2013

Avsättningar pensioner

och liknande förpliktelser 3 176 2 784 3 176 2 784

Summa 3 176 2 784 3 176 2 784

NOT 21. CHECKRÄKNINGSKREDIT

Beviljat belopp på checkräkningskredit uppgår i koncernen och moder företaget till 20 MSEK.

NOT 22. UPPLUPNA KOSTNADER OCH FÖRUTBETALDA INTÄKTER

Koncernen Moderbolaget

2014 2013 2014 2013

Semesterlöner 2 202 1 733 1 737 1 480

Upplupna sociala avgifter 546 428 546 428

Upplupen lön och bonus 2 072 1 750 1 979 1 232

Revision 85 85 85 85

Royalty - 455 - 455

Årsredovisning 60 60 60 60

Styrelsearvode 456 412 456 412

Upplupen hyra 297 297 297 297

Övriga upplupna kostnader 1 912 1 690 926 1 171

Summa 7 630 6 910 6 086 5 620

NOT 23. STÄLLDA SÄKERHETER OCH ANSVARSFÖRBINDELSER

Koncernen Moderbolaget

Ställda säkerheter 2014 2013 2014 2013

Ställd säkerhet för checkkredit 20 000 15 000 20 000 15 000 Ställd säkerhet för svenska Tullverket 250 250 250 250

Kapitalförsäkring 3 176 2 784 3 176 2 784

Summa 23 426 18 034 23 426 18 034

NOT 24. JUSTERINGAR FÖR POSTER SOM INTE INGÅR I KASSAFLÖDET

Koncernen Moderbolaget

2014 2013 2014 2013

Av- och nedskrivningar av tillgångar 4 726 2 184 3 807 1 280 Återvunna tidigare nedskrivna

kund-fordringar - -158 - -158

Lagerinkurans 224 - 224

-

Omräkningsdifferenser/valutakursdif-ferens -286 -34 -299 -253

Summa 4 664 1 992 3 732 869

INTYGANDE

Styrelsen och verkställande direktören försäkrar att årsredovisningen har upprättats i enlighet med god redovisningssed, ger en rättvisande bild av koncernen och moderbo-lagets ställning och resultat samt att förvaltningsberättelsen ger en rättvisande översikt över utvecklingen av verksamheten, ställning och resultat och dessutom beskriver väsentliga risker och osäkerhetsfaktorer som bolaget står inför.

Göteborg den 31 mars 2015

Fredrik Mattsson Semmy Rülf

Styrelseordförande Styrelseledamot

Folke Nilsson Erik von Schenck

Styrelseledamot Styrelseledamot

Gösta Johannesson Magnus Nilsson

Styrelseledamot Verkställande direktör

Styrelseledamot

Vår revisionsberättelse har avgivits den 31 mars 2015 KPMG AB

Jan Malm

Auktoriserad revisor

XVIVO PERFUSION AB (PUBL) ÅRSREDOVISNING 2014 35

Till årsstämman i XVIVO Perfusion AB (publ), organisationsnummer 556561-0424

RAPPORT OM ÅRSREDOVISNINGEN OCH KONCERNREDOVISNINGEN

Vi har utfört en revision av årsredovisningen och koncernredovisningen för Xvivo Perfusion AB för år 2014. Bolagets årsredovisning och koncernredovisning ingår i den tryckta versionen av detta dokument på sidorna 20 – 34.

STYRELSENS OCH VERKSTÄLLANDE DIREKTÖRENS ANSVAR FÖR ÅRSREDOVISNINGEN OCH KONCERNREDOVISNINGEN

Det är styrelsen och verkställande direktören som har ansvaret för att upprätta en årsredovisning som ger en rättvisande bild enligt årsredovisningslagen och en koncernredovisning som ger en rättvisande bild enligt årsredovisningslagen, och för den interna kontroll som styrelsen och verkställande direktören bedömer är nödvändig för att upprätta en årsredovisning och koncernredovisning som inte innehåller väsentliga felaktigheter, vare sig dessa beror på oegentligheter eller på fel.

REVISORNS ANSVAR

Vårt ansvar är att uttala oss om årsredovisningen och koncernredovisningen på grundval av vår revision. Vi har utfört revisionen enligt International Standards on Auditing och god revisionssed i Sverige. Dessa standarder kräver att vi följer yrkes-etiska krav samt planerar och utför revisionen för att uppnå rimlig säkerhet att årsredovisningen och koncernredovisningen inte innehåller väsentliga felaktigheter.

En revision innefattar att genom olika åtgärder inhämta revisionsbevis om belopp och annan information i årsredovisningen och koncernredovisningen. Revisorn väljer vilka åtgärder som ska utföras, bland annat genom att bedöma riskerna för väsentliga felaktigheter i årsredovisningen och koncernredovisningen, vare sig dessa beror på oegentligheter eller på fel. Vid denna riskbedömning beaktar revi-sorn de delar av den interna kontrollen som är relevanta för hur bolaget upprättar årsredovisningen och koncernredovisningen för att ge en rättvisande bild i syfte att utforma granskningsåtgärder som är ändamålsenliga med hänsyn till omständig-heterna, men inte i syfte att göra ett uttalande om effektiviteten i bolagets interna kontroll. En revision innefattar också en utvärdering av ändamålsenligheten i de redovisningsprinciper som har använts och av rimligheten i styrelsens och verkstäl-lande direktörens uppskattningar i redovisningen, liksom en utvärdering av den övergripande presentationen i årsredovisningen och koncernredovisningen.

Vi anser att de revisionsbevis vi har inhämtat är tillräckliga och ändamålsenliga som

Vi anser att de revisionsbevis vi har inhämtat är tillräckliga och ändamålsenliga som

Related documents