• No results found

Hela 45,8 procent av underentreprenörernas och 37,7 procent av Skanskas yrkesarbetare har tyvärr valt att inte svara på frågan om varför de inte rapporterat in observations- och tillbudsrapporter (Figur 5.3). ”Glömmer bort att rapportera” är den vanligaste orsaken hos Skanska och den tredje vanligaste hos underentreprenörerna. Att yrkes-arbetarna glömmer är mänskligt och går att förbättra. Därför borde

någon form av påminnelse införas, till exempel en påminnelseplansch i bodarna.

Att hela 17,0 procent av Skanskas anställda tycker att deras sätt att rapportera är krångligt är förbryllande. Det måste betyda att informationen kring hur yrkesarbetaren går tillväga för att rapportera inte har kommit fram eller att häftet Rapportera tillbud och observationer inte används i den utsträckning den borde. Hos underentreprenörerna är det 13,6 procent som tycker det är krångligt och samtidigt så är det 6,8 procent som inte vet hur man gör. Enligt en tidigare nämnd under-sökning (Sveriges Byggindustrier, 2012) har endast 30 procent av alla verksamma företag i byggindustrin rutiner angående tillbuds-rapportering. Eventuellt tillhör vissa av dessa underentreprenörer denna grupp.

UE Skanska

Figur 5.3 Vanligaste orsakerna till att inte skriva tillbud

Den vanligaste anledningen (16,9 procent) till att underentreprenörerna inte skriver observation- och tillbudsrapporter är att de anser sig inte ha tid. I en kommentar vi fått om denna fråga påpekar en yrkesarbetare att det tar tid från deras ackord.

Det är en svår uppgift att få alla yrkesarbetare motiverade att skriva observations- och tillbudsrapporter. Samtidigt finns det ingen människa som vill leva med ångesten efter en allvarlig olycka med vetskapen om att man kunde förebyggt den. På något sätt måste yrkes-arbetarna motiveras till att bidra i säkerhetsarbetet. Tyvärr kan detta bli svårt när kommentarer till frågan lyder: ”ledningen tycker man är till besvär” samt att ”man får inge gehör” och ”det händer inget i alla fall”. 79,7 procent av Skanskas egna yrkesarbetare respektive 60,4 procent av underentreprenörerna svarade ”0” på frågan om hur många tillbuds-rapporter de skrivit det senaste året. Sammanlagt har 43,2 procent av dessa svarat att de inte märk någon skillnad av tillbudsrapporten även fast de inte skrivit någon. Vi har tolkat detta som att de missuppfattat frågan och svarat att de inte märkt någon skillnad på andras tillbuds-rapporter. Samtidigt är det bara 30 procent av Skanskas och 50 procent av underentreprenörernas yrkesarbetare som märkt skillnad efter sina skrivna tillbudsrapporter. Att det är så stor andel som inte märker någon skillnad av tillbudsrapporterna ser vi allvarligt på. Om yrkes-arbetarna inte märker någon skillnad så mister de motivationen att skriva observations- och tillbudsrapporter. Därmed kvarstår faror som kan leda till allvarliga olyckor och ohälsa. Antingen brister det i upp-följningen på byggarbetsplatsen eller så har yrkesarbetarna helt enkelt inte uppmärksammat ändringen.

6 SLUTSATSER

Enligt vår undersökning har Skanskas yrkesarbetare oftare varit med om en olycka som resulterat i sjukfrånvaro än underentreprenörernas. Detta beror troligtvis på att Skanskas yrkesarbetare har en högre medel-ålder och fler verksamma år i byggbranschen. De har därmed exponerats en längre tid för de risker som finns på en byggarbetsplats. Huruvida utländska yrkesarbetare skadar sig oftare än de andra grupperna fick vi inget svar på. Detta beror till största delen på bristande språkkunskaper hos dessa yrkesarbetare.

De olika undersökningsgrupperna förhåller sig olika till säkerhets-föreskrifterna. Bland annat väljer underentreprenörernas yrkesarbetare oftare än Skanskas att inte använda skyddsutrustningen även fast de har bättre koll på vilken den föreskrivna skyddsutrustningen innefattas av.

Observations- och tillbudsrapporter skrivs allt för sällan. Detta beror oftast på glömska och okunskap kring förfarandet samt tidsbrist.

7 REKOMMENDATIONER TILL SKANSKA

Säkerhetsinformation finns att tillgå och viljan att öka säkerheten på arbetsplatsen finns hos yrkesarbetarna. Därför bör Skanska enligt vår uppfattning lägga fokus på att få ut informationen på rätt sätt. Viktigt är att arbetsledningen ute på byggarbetsplatserna hjälper till och sprider vidare den kunskap som finns inom företaget. En kombination av olika former av informationsflöden om säkerhet bör utnyttjas och inte endast den formen som arbetsledningen upplever som smidigast. Samtidigt är det viktigt att få ut information kring syftet med säkerhets-arbetet och föreskrifterna (dessa finns för individens skull). Det blir då lättare att motivera yrkesarbetare och arbetsledning att till exempel använda skyddsutrustning och skriva tillbud.

Skanska bör även informera arbetsledningen hos underentreprenörer, i både svenska och utländska företag, för utan deras förståelse kring säkerhetsarbetet så kommer inte heller deras yrkesarbetare att göra det.

8 FORTSATTA STUDIER

En forskningsfråga vi inte kunde besvara var huruvida utländska underentreprenörer skadar sig oftare än svenska och ifall de förhåller sig annorlunda till säkerhetsföreskrifterna som finns. Nu med lite mer insikt i var problematiken ligger i ämnet är en fortsatt studie kring detta ytterst intressant. Det saknas bland annat rutiner hos Skanska för hur man ska hantera kommunikationssvårigheter som kan uppstå vid upp-handling av utländska underentreprenörer. Eftersom kulturskillnader och språkbarriärer finns bör en sådan undersökning ske på under-entreprenörernas eget språk.

Ett annat område som kan undersökas är ifall information kring säkerhet som tas fram centralt verkligen kommer fram till arbetarna. Finns det någon uppföljning på detta? Vad anser yrkes-arbetarna?

Skyddsutrustning upplevs ofta som besvärlig. Finns det något som designmässigt kan förbättras i tillverkningen av dessa?

LITTERATURFÖRTECKNING

Ann Fryksdahl, M.d.J. (2012). Upphandlingsreglerna - en introduktion, Konkurensverket (ISBN 978-91-88566-09-6)

Arbetsmiljöverket (2011). Förebyggande arbetsmiljöarbete spar liv och

mänskligt lidande,

http://www.av.se/pressrum/pressmeddelanden/2011/35812.aspx

(den 29 April 2013)

Arbetsmiljöverket (2013). Arbetsmiljöplan,

http://www.av.se/teman/bygg/arbetsmiljoplan/ (den 2 April 2013) Arbetsmiljöverket (2013). Arbetsmiljöplan,

http://www.av.se/teman/bygg/arbetsmiljoplan/ (den 14 maj 2013) Arbetsmiljöverket (2013). Arbetsskadestatistik,

http://www.av.se/webbstat/Detaljerad_Tabell.aspx (den 14 April 2013)

Arbetsmiljöverket (2013). Konsekvenser av stress,

http://www.av.se/teman/stress/konsekvenser/?AspxAutoDetectCoo kieSupport=1 (den 29 April 2013)

Arbetsmiljöverket (2013). Utbildning av byggarbetsmiljösamordnare,

http://www.av.se/teman/bygg/ansvar/bas.aspx (den 2 April 2013) Arbetsmiljöverket (2013). Vem är ansvarig för vad?,

http://www.av.se/teman/bygg/ansvar/ (den 2 April 2013)

Bergren, J. (2011) Byggpusslet, Byggnadsarbetaren, 1 December. Nr Nr 15, 16-21

Europeiska arbetsmiljöbyrån (2005). Stress,

https://osha.europa.eu/sv/topics/stress/index_html (den 29 April 2013)

Fransson, M. (2012) Dödsolyckor ofta långt ner i byggkedjan,

Byggnadsarbetaren, 1 Januari. Nr Nr 1, 21

Karlsson, F. (2006). Utländska byggföretag säkrar den svenska tillväxten,

http://www.byggindustrin.com/nyheter/utlandska-bygforetag-sakrar-den-svenska-__1204 (den 6 April 2013)

Nykamp, H.(2011) Sikkerhet i komplekse prosjekter, Forskning og

utdanning Nordisk institutt for studier av innovasjon, Oslo (ISBN 978-82-7218-792-6)

Rénvai, E. (2012). Byggstyrning, Fjärde uppl. Liber, Stockholm (ISBN 978-91-47-10056-9)

Samuelson, B.(2011) Arbetsskador inom byggindustrin 2011,

Byggindustrins Centrala Arbetsmiljöråd Luleå Tekniska Universitet, Stockholm

Skanska Group (2013). Safety performance,

http://www.group.skanska.com/en/sustainability/social-responsibility/safety/safety-performance/ (den 3 Maj 2013) Skanska Group (2013). Skanska - Our values,

http://group.skanska.com/en/About-us/Our-values/ (den 02 April 2013)

Skanska Sverige AB (2010). Nya regler för användning av stegar eller bockar

på Skanska Sveriges arbetsplatser,

http://www.skanska.se/Global/About%20Skanska/Downloads/F%C 3%B6r%20Skanskas%20leverant%C3%B6rer/Information%20Skanskas %20regler%20stegar%20och%20bockar.pdf (den 14 April 2013)

Skanska Sverige (2010). Allmänna ordnings- och skyddsregler,

www.skanska.se/Global/About%20Skanska/Downloads/F%C3%B6r %20Skanskas%20leverant%C3%B6rer/Allm%C3%A4nna%20ordnings-%20och%20skyddsregler.pdf (den 2 April 2013)

Skanska Sverige (2012). Om Skanska - Säker arbetsmiljö,

http://www.skanska.se/sv/Om-Skanska/Saker-arbetsmiljo/ (den 2 April 2013)

Skanska Sverige (2012). Våra mål, http://www.skanska.se/sv/Om-Skanska/Vara-mal-/ (den 7 Februari 2013)

Skanska Sverige (2013). Säkerheten i fokus, www.skanska.se/sv/Bygg-och-anlaggning/Samarbete-och-kunskap1/sa-arbetar-vi/Sakerhet/

(den 2 April 2013)

Sveriges Byggindustrier (2012). Rapportering av tillbud och olyckor,

www.bygg.org/arbetsmiljo--halsa/rapportering-av-tillbud-och-olyckor__2682 (den 2 April 2013)

Svärd, E. et al. (2002). Systematiskt arbetsmiljöarbete mot stress, Första uppl. Danagårds Grafiska, Ödeshög (ISBN 91-7464-423-8)

Vene, E. (2013). Få syn på riskerna tillsammans,

http://www.arbetarskydd.se/tidningen/article3681303.ece (den 29 April 2013)

Följande undersökning är frivillig och helt anonym. Det finns inga ”rätta” svar på denna enkät utan den är framtagen helt i undersökningssyfte så vi ber Dig att svara ärligt på frågorna. Resultatet kommer sedan sammanställas och analyseras i ett examensarbete som skrivs på Uppsala universitet.

Om dig

Företag Yrkesgrupp ByggVVSElMarkStomme/montagePlåtslagareMålare______________ Ålder År i byggbranschen

Företagets hemvist (land)

Skanskas säkerhetsarbete

Påstående Håller inte alls med Håller delvis inte med Håller delvis med Håller med fullständigt

Jag känner till säkerhetsföreskrifterna på Skanska

Jag känner mig säker på Skanskas arbetsplatser

Jag tänker ofta på min/andras säkerhet på jobbet

”Säkerhetsstopp” är viktigt vid olycka

Säkerheten på den här arbetsplatsen behöver förbättras 

Skanskas föreskrivna skyddsutrustning är onödig

Frågor Ja Nej

Känner du till Skanskas vision om noll arbetsplatsolyckor?

Kan du något annat språk än svenska?

Om ja, vilket/vilka___________________________________________________________________ Har du någon nytta av det på arbetsplatsen?

Tror du att din/andras säkerhet kan påverkas av

bristande språkkunskaper?

Använder du alltid föreskriven skyddsutrustning på arbetsplatsen?

Om nej, varför?____________________________________________________________________

Vilken utrustning väljer du att inte använda?_____________________________________________

Får du tillräcklig information angående säkerheten på bygget?

Känner du dig ofta stressad över arbetet?

Om ja, av vilken orsak?_______________________________________________________________

__________________________________________________________________________________

Har du vid något tillfälle skadats så allvarligt att du varit tvungen

att stanna hemma mer än en dag?

Om ja, hur länge?____________________________________________________________________

Vad hände?_________________________________________________________________________

Var god vänd!

Vilken utrustning ska enligt Skanskas säkerhetsföreskrifter alltid bäras ute i produktion?

Hjälm, varsel klass 2, skyddskor, handskar och skyddsglasögon

Hörselskydd, skyddskor, hjälm, handskar och skyddsglasögon

Skyddskor, hjälm, handskar, knäskydd och skyddsglasögon

Hur skulle du helst vilja få information angående säkerhet på arbetsplatsen?

På möten

Skriftligt i bodar

Muntligt från arbetsledningen

Annat _________________________

Rangordna följande ord med siffror utifrån vad du tycker är viktigast, 1 är viktigaste ordet och 5 det minst viktiga ordet.

__ Hålla tidplan __ Hålla budget

__ Minimera materialsvinn __ Säkerhet

__ Arbetsmiljö

Hur många tillbud/observationer har du rapporterat in det senaste året?

0<1011-20>20

Har du märkt någon skillnad efter tillbuds/observationsrapporten?

Ja

Nej

Hur många tillbud/observationer har du valt att inte rapportera in det senaste året?

0<1011-20>20

Vilka är de vanligaste orsakerna till att du inte rapporterar en händelse?

Glömmer

Krångligt

Vet inte hur man gör

Onödigt

Har inte tid

Inte upp till mig att rapportera

Det kommer inte påverka mig

Annat_____________________________

Här kan du skriva egna kommentarer till säkerheten på Skanskas arbetsplatser, finns det t.ex. något som du tycker behöver/kan förbättras? ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________

Tack så mycket för din medverkan!

This survey is voluntarily and anonymous. There are no "correct" answers to this inquiry, it is designed entirely for research purposes, please answer the questions honestly. The results will then be compiled and analyzed in a thesis written at Uppsala University.

About you

Company ProfessionConstructionPlumbingElectricityGroundFoundation/ MontageSheet-metal workerPainter_______________

Age Years in the construction

business The domicile of the company

Skanska´s safety vision

Statement Strongly disagree Partially disagree Partially agree Strongly agree

I am aware of the safety rules at Skanska

I feel secure working for Skanska

I often think of mine/others safety while working

“Safety stops” are important in case of accidents

The safety at this workplace needs to be improved

Skanska prescribed protective equipment are

unnecessary

Questions Yes No

Do you know about Skanska's vision “zero accidents”?

Can you at your workplace make yourself understood in any other

language than your native language?

If no, do you think this affects your safety and the safety of others? Do you always use the prescribed protective equipment?

If no, what equipment, when and why? _______________________________________________

_______________________________________________________________________________

Do you get the necessary information regarding the safety at the

workplace?

If yes, How do you get it? ______________________

_________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________

Do you often feel stressed about work?

If yes, for what reason? _______________________________________________________________

__________________________________________________________________________________

Have you ever been injured so seriously that you had to stay

What equipment should always be worn at workplace according to Skanska safety precautions?

Helmet, high visibility clothing, safety boots, gloves and goggles

Hearing protection, safety boots, helmet, gloves and goggles

Safety boots, helmet, gloves, knee pads and goggles

How would you prefer to receive information regarding safety in the workplace?

On meetings

Written in work sheds

Oral from supervisors

Others _______________________________________________________________________________

Rank the following words with numbers based on what you think is most important, 1 is most important, 5 least important

__ Stay on schedule __ Stay on budget

__ Minimize material losses __ Safety

__ Work environment

Here you can write your own comments about the security at Skanska, for example, if there is something that you think needs to/can be improved?____________________________________________________________________________ __________________________________________________________________________________________ __________________________________________________________________________________________ __________________________________________________________________________________________ __________________________________________________________________________________________ __________________________________________________________________________________________

Thanks for your participation!

Kommentarer till tillbud

Ledningen tycker man är till besvär Tar tid från vårt ackord

De yrkesgrupper som arbetar farligt bryr sig ändå inte Gnäller inte i onödan

Inget gehör ibland det händer inget Händer inget i alla fall

Allmänna kommentarer till Skanskas arbetsmiljö

Bara kompletteringar med dåliga arbetsställningar bryr sig inte Skanska i men det är jävligt viktigt att ha engångshandskar på händerna. Hör ni inte hur det låter?

Bättre att använda skyddsutrustning när det behövs än att ha den på sig för att det ser bra ut på Skanska byggen, tar bort kravet på dessa mastodontstegar som dom påstår vara säkrare är bara till besvär

lättnad på hjälmtvång i enskilda ytor

Nu pratas det säkerhet som inte är relevant. när skrivbordsfolk ska visa att de vet hur jobbet ska göras så blir det inte alltid rätt

Prioritera arbetsmiljö mer än onödiga skydd Planering och projektering

Det mesta kunde bli bättre med en noggrannare planering, Fler arbetsberedningar

Lite mer eftertanke samt involvera skyddsombuden mera i planeringen- det systematiska arbetsmiljöarbetet kunde alltså vara bra mycket bättre.

Förbättra planeringen! För mycket tillbakagång

Säkerhetstänket måste börja redan på projekteringsstadiet Mer tid mer information

i att man får klättra på liften för att få fram kabeln med risk för att ramla ner Att alla talar svenska

Tycker säkerheten är bra som den är. Känns onödigt ibland med glasögon osv. "Borde kunna polska”.

Borde inte ha nytta av något annat språk än svenska då man jobbar i Sverige, ska inte behöva prata annat språk än svenska,

Sluta hyra in utländsk arbetskraft eller ha krav på att dom kan svenska. Sluta hyr in polska och ryska företag

Har påtalat fler saker men ingen bryr sig för det är underentreprenörer, antingen får Skanska skicka oss på språkkurser i polska, ryska, turkiska, bulgariska, serbiska mm eller så bör engelskan förbättras inom (all) utländsk ue för att säkerheten ska kunna uppnå en "nollvision"..

Alla ska vara svensktalande

Lär alla polacker och ryssar svenska eller engelska Andras säkerhet påverkas av bristande språkkunskaper

Man kan ange olika hög säkerhetsgrad beroende på vart på bygget man befinner sig. T ex inomhus, utomhus, i ett rum ute i korridor etc.

Skanska bryr sig inte om UE! Varken arbetsmiljö eller tidshållning. Skanskas anställda går alltid först.

Finns det regler ska det vara samma för alla yrkeskategorier Gångvägar in till bygget

Alla yrkesarbetare går skyddsombudskurs UE kontroller och UEs UE etc

In document Säkerheten på en byggarbetsplats (Page 53-72)

Related documents