• No results found

<num> 001

<SE-title> Arkitektur i Berlin

<SE-desc> Sök dokument om arkitektur i Berlin.

<SE-narr> Relevanta dokument beskriver arkitektoniska särdrag i Berlin i allmänhet eller specifikt återuppbyggnaden av vissa stadsdelar efter att muren föll.

<num> 003

<SE-title> Narkotika i Holland

<SE-desc> Vad har Nederländerna för narkotikapolitik?

<SE-narr> Relevanta dokument beskriver regelverk och beslut tagna av de nederländska myndigheterna beträffande försäljning och konsumtion av tung och lätt narkotika. <num> 004

<SE-title> Översvämningar i Europa

<SE-desc> Sök dokument med statistik över kostnader för skador på jordbruket orsakade av översvämningar i Europa.

<SE-narr> Relevanta dokument innehåller sifferuppgifter för skadorna räknat i ekonomisk förlust eller förlust av stora kvantiteter produkter, vad gäller samtliga sektorer av lantbruket (både

djurhållning och grödor) orsakade av översvämningar i Europa. Dokument som diskuterar ekonomiskt bidrag till bönder för återhämtning från översvämningsskador är inte relavanta. <num> 005

<SE-title> Medlemskap i Europeiska Unionen

<SE-desc> Undersök attityderna hos icke-medlemsländer beträffande framtida medlemskap i Europeiska Gemenskapen eller Europeiska Unionen.

<SE-narr> Relevanta dokument beskriver åsikter som uttryckts av en medborgare i eller en företrädare för ett land utanför EU beträffande ett framtida medlemskap i Europeiska Unionen. <num> 007

<SE-title> Doping inom fotbollen

<SE-desc> Sök dokument om dopinganvändning inom fotbollen.

<SE-narr> Relevanta dokument beskriver fall där fotbollsspelare dömts för doping. Generella diskussioner om drogrelaterade frågor i fotbollsvärlden är också relevanta.

<num> 009

<SE-title> Metangasfyndigheter

<SE-desc> Vilka områden i världen har fyndigheter av metangas som kan utvinnas till energi? <SE-narr> Diskussioner om resultat och försök att lokalisera och utvinna metangas för

kommersiella ändamål är relevanta. Av intresse är även redogörelser för problem, kostnader och investeringar för utvinning och bearbetning av metangas.

<num> 011

<SE-title> Ny författning i Sydafrika

<SE-desc> Sök dokument som behandlar den nya författningen i Sydafrika och dess slutgiltiga struktur.

<SE-narr> Politiska diskussioner och beslut som tagits i de preliminära överläggningarna mellan politiska och samhälleliga grupper är relevanta. Det slutgiltiga resultatet av överläggningarna samt av folkomröstningen om den Sydafrikanska republikens nya författning är också intressanta. <num> 012

<SE-title> Soltempelorden

<SE-desc> Sök dokument om Soltempelorden och mordet eller självmordet på dess medlemmar. <SE-narr> Soltempelorden, en sekt som grundades av Luc Jouret och Joseph di Mambro, blev känd efter att nästan samtliga av dess medlemmar i Schweiz och Kanada dödats. Alla dokument om den här sekten är relevanta.

<num> 013

<SE-title> Konferens om familjeplanering

<SE-desc> Vilka diskussioner fördes och vilka resolutioner antogs vid befolkningskonferensen om familjeplanering i Kairo?

<SE-narr> Alla debattinlägg, förslag och resolutioner om familjeplanering från

befolkningskonferensen är av intresse. Speciellt relevanta är ställningstaganden från olika länder, organsiationer och grupper.

<num> 015

<SE-title> Europeisk industris konkurrenskraft

<SE-desc> Vilka faktorer undergräver den europeiska industrins konkurrenskraft på världsmarknaden?

<SE-narr> Relevanta dokument behandlar faktorer som gör europeisk industri och europeiska fabriksvaror mindre konkurrenskraftiga i förhållande till övriga världen, t. ex. Nordamerika eller Asien. Relevanta dokument ska innehålla uppgifter om Europa som helhet snarare än om enstaka europeiska länder.

<num> 017

<SE-title> Skogsbränder utanför Sydney

<SE-desc> Vilken omfattning hade skogsbränderna utanför Sydney och hur allvarligt var läget? <SE-narr> Relevanta dokument beskriver omfattningen av och hotet från skogsbränderna utanför Sydney. Dokumenten ska också innehålla uppgifter om situationen medan bränderna pågick eller om deras följdverkningar.

<num> 018

<SE-title> Brandbekämpningsolyckor

<SE-desc> Sök dokument som handlar om skador som drabbat personer som arbetat med brandbekämpning.

<SE-narr> Exempel på skador eller dödsfall hos brandmän (yrkesmän eller frivilliga) världen över är relevanta. Relevanta dokument är också beskrivningar av vidtagna åtgärder för att förebygga skador.

<num> 020

<SE-title> Gemensam europeisk valuta

<SE-desc> Vilka är fördelarna och nackdelarna med en gemensam europeisk valuta?

<SE-narr> Relevanta dokument redogör för uppfattningar om fördelarna och nackdelarna med att införa en gemensam valuta för Europeiska Unionen. Dokument som behandlar de sätt på vilka man kan införa en gemensam valuta är inte relevanta.

<num> 021

<SE-title> Europeiska ekonomiska samarbetsområdet

<SE-desc> Sök dokument om Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES).

<SE-narr> Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) är en gemenskap bestående av medlemsländerna i Europeiska Unionen samt några andra europeiska stater. Relevanta dokument behandlar dess roll i den europeiska eller globala ekonomin. Dokument som tar upp en eller flera av EESV-medlemmarna är också relevanta.

<num> 022

<SE-title> Flygplansolyckor på start- eller landningsbana

<SE-desc> Sök exempel på flygplansolyckor som inträffat på start- eller landningsbanan under pågående flygning.

<SE-narr> Vad som kan vara av intresse är orsaker till flygplansolyckor på start- eller

landningsbana samt vilka eventuella åtgärder som vidtas. Olyckor som orsakas av landning innan landningsbanan eller av motorproblem vid starten betecknas inte som olyckor på start- eller landningsbana.

<num> 024

<SE-title> Världshandelsorganisationen

<SE-desc> Vilka argument finns i USA för medlemskap GATT/Världshandelsorganisationen? <SE-narr> Resonemang som är positiva till ett USA-medlemskap i Världshandelsorganisationen (WTO) är relevanta.

Tonvikten ligger på de argument som beskriver särskilda fördelar för USA:s ekonomi i allmänhet och USA:s handelsutbyte i synnerhet.

<num> 025

<SE-title> Korruption i Italien

<SE-desc> Vilka av Italiens före detta ministrar har suttit i fängelse dömda för att ha tagit emot mutor?

<SE-narr> Dokumenten måste innehålla namnen på italienska ministrar som blivit arresterade och satta i fängelse efter anklagelse om mutbrott och korruption.

<num> 026

<SE-title> Användning av vindkraft

<SE-desc> Ge exempel på användning av vindkraft

<SE-narr> Teoretiska resonemang eller faktiska exempel på användning av vindkraft är relevanta. Exempel påskador orsakade av vindens krafter är inte relevanta.

<num> 031

<SE-title> Konsumentskydd i EU

<SE-desc> Sök information om konsumentskyddet i Europeiska Unionen.

<SE-narr> All information om konsumentskyddet i Europeiska Unionen (EU) är av intresse. Rättsliga aspekter (lagar, direktiv, domstolsdomar o.s.v.) såväl som politisk debatt är relevanta. <num> 032

<SE-title> Kvinnliga präster

<SE-desc> Sök dokument om prästvigning av kvinnor inom de europeiska kyrkorna. <SE-narr> Vissa europeiska kyrkor har beslutat att tillåta prästvigning av kvinnor.

Alla dokument som behandlar denna förändring och reaktionerna på den, särskilt från Vatikanens sida, är av intresse.

<num> 033

<SE-title> Cancergenetik

<SE-desc> Sök dokument som behandlar nyligen gjorda upptäckter om sambandet mellan gener och cancer.

<SE-narr> Man har nyligen upptäckt den gen som har samband med vissa tumörer. Alla dokument som innehåller information om detta nya diagnosinstrument är relevanta.

<num> 034

<SE-title> Alkoholkonsumtionen i Europa

<SE-desc> Sök dokument om alkoholkonsumtionens omfattning och orsaker i Europa.

<SE-narr> Generell information om alkoholkonsumtionen i Europa är av intresse, liksom dokument om alkoholmissbruk.

<num> 037

<SE-title> Estonia-katastrofen

<SE-desc> Sök dokument som beskriver hur färjan Estonia sjönk i Östersjön och vilka undersökningar som pågår av olyckan.

<SE-narr> Information om hur Estonia-färjan sjönk och orsakerna till olyckan är relevant. Pågående undersökningar om olyckan och dess konsekvenser för den framtida säkerheten i färjekonstruktioner är också av intresse.

<num> 039

<SE-title> Investeringar i Östeuropa eller Ryssland

<SE-desc> Sök exempel på företag som gör eller har gjort investeringar i Östeurpoa eller Ryssland efter upplösningen av det forna Sovjetunionen.

<SE-narr> För att anses relevant måste dokumentet handla om företag om har

investerat i Östeuropa eller Ryssland efter upplösningen av det forna Sovjetunionen. Dokumenten måste innehålla namnet på antingen företaget eller dess ägare och dessutom ange namnen på landet eller länderna i fråga.

<num> 042

<SE-title> FN-/USA-invasion på Haiti

<SE-desc> Sök dokument om FN-/USA-truppers invasion på Haiti.

<SE-narr> Dokumenten rapporterar både om diskussionenom beslutet att sända amerikanska FN- trupper till Haiti och om själva invasionen. De diskuterar också de omedelbara följderna av inmarschen.

<num> 043

<SE-title> El Niño och väderleksprognoser

<SE-desc> Sök rapporter som förklarar fenomenet El Niño och dess återverkningar på vädret i världen (inklusive påverkan på temperatur, lufttryck, nederbördetc.).

<SE-narr> Relevanta dokument innehåller information om

effekterna av El Niño. Samspelet mellan hav och atmosfär är av intresse. El Niño är särskilt intressant i södra Stilla havet på grund av den påverkan det har på det globala klimatet. <num> 045

<SE-title> Fredsfördrag mellan Israel ochJordanien

<SE-desc> Sök rapporter som innehåller namnen på huvudförhandlarna till det fredsfördrag som undertecknats i Mellanöstern mellan Israel och Jordanien samt dessutom dokument som ger detaljerad information om fördraget.

<SE-narr> Ett fredsfördrag mellan Israel och Jordanien undertecknades den 26 oktober 1994. Det beredde väg för etablerandet av diplomatiska relationer mellan de båda länderna. Relevanta

dokument innehåller detaljer om fördraget och/eller namnen på de personer som varit huvudaktörer i förhandlingarna.

<num> 046

<SE-title> Handelsblockad mot Irak

<SE-desc> Vilka effekter har FN:s handelsblockad haft på det irakiska folkets tillvaro?

<SE-narr> Relevanta dokument beskriver förändringar i tillvaron för det irakiska folket genom att jämföra livet före blockaden med livet efter införandet, förutsatt att förändringen direkt kan

hänföras till själva blockaden. Dokument som innehåller ogrundad retorik, såsom tidningsinsändare eller uppenbara partsinlagor i politiskt syfte är inte relevanta.

<num> 047

<SE-title> Rysk intervention i Tjetjenien

<SE-desc> Vilka skäl finns det för den ryska militära interventionen i Tjetjenien?

<SE-narr> Relevanta dokument innehåller skäl och underliggande motiv bakom ryska truppers intervention i Tjetjenien. Uttalanden av ryska politiker, inklusive president Jeltsin, som försvarar sändandet av ryska trupper till Tjetjenien anses också relevanta.

<num> 048

<SE-title> Fredsbevarande styrkor i Bosnien

<SE-desc> Skäl för tillbakadragandet av FN:s fredsbevarande styrkor ur Bosnien.

<SE-narr> Under 1994 ville några av de europeiska nationer som deltog i det fredsbevarande uppdraget i Bosnien dra tillbaka sina styrkor. Relevanta dokument beskriver skälen för det föreslagna tillbakadragandet.

<num> 050

<SE-title> Uppror i Chiapas

<SE-desc> Sök dokument om indianernas uppror i Chiapas (Mexico).

<SE-narr> Relevanta dokument beskriver skälen till och förloppet hos det uppror som den inhemska befolkningen i Chiapas gjort. Dokumenten kan också ta upp reaktionerna från den mexikanska regeringens sida.

<num> 051

<SE-title> Världsmästerskap i fotboll

<SE-desc> Sök dokument om slutspelet i 1994 års världsmästerskap i fotboll.

<SE-narr> Relevanta dokument ska innehålla resultaten i slutspelet i fotbolls-VM 1994. Dokument som diskuterar slutspelet i förväg är inte relevanta.

<num> 053

<SE-title> Gener och sjukdomar

<SE-desc> Vilka gener har identifierats som är upphov till eller bidrar till att orsaka sjukdomar eller utvecklingsstörningar hos människor?

<SE-narr> Relevanta dokument identifierar en gen eller rapporterar om att en gen har upptäckts som är upphov till någon typ av sjukdom, syndrom, beteendemässig eller utvecklingsmässig störning hos människor. Alla dokument som rapporterar upptäckten av en defekt gen som orsakar problem hos människor är relevanta, men rapporter om sjukdomar och störningar som orsakas av att en gen saknas är inte relevanta.

<num> 056

<SE-title> Europeiska kampanjer mot rasism

<SE-desc> Sök dokument som beskriver kampanjer mot rasism i Europa.

<SE-narr> Relevanta dokument beskriver informations-eller utbildningskampanjer mot rasism (etnisk eller religiös eller mot invandrare) i Europa. Dokumenten bör handla om organiserade kampanjer och inte bara rapportera om åsikter mot rasism.

<num> 057

<SE-title> Rättsprocess om smittat blod

<SE-desc> Sök all information om rättsprocesserna rörande smittat blod i Frankrike inklusive domar som avkunnats av domstol och namn på personer som befunnits skyldiga.

<SE-narr> 1994 ägde flera viktiga rättegångar rum i Frankrike där tjänstemän inom den offentliga sjukvården stod åtalade för att ha försett franska sjukhus med smittat blod. Relevanta dokument innehåller information om rättegångarna och kan också innehålla detaljer rörande politiska följder av skandalen.

<num> 058

<SE-title> Eutanasi

<SE-desc> Sök dokument som beskriver eutanasifall tolkade som "värdig död" eller "rätten att få dö".

<SE-narr> Relevanta dokument beskriver diskussioner som handlar om eutanasi tolkad som

"värdig död" eller "rätten att få dö". Av intresse är såväl rapporter om specifika fall av eutanasi som diskussioner om lagliga aspekter inklusive nuvarande lagstiftning och yrkanden

på att lagen ska ändras. Dokument som bara nämner "eutanasi" eller frasen "värdig död" utan att gå in på detaljer bedöms inte som relevanta.

<num> 061

<SE-title> Oljekatastrof i Sibirien

<SE-desc> Sök information om en brusten oljeledning i Sibirien.

<SE-narr> Dokument som informerar om en brusten oljeledning i Sibirien (Ryssland) och

följdverkningarna av denna händelse. Alla tekniska och miljömässiga askpekter på olyckshändelsen är av intresse, i synnerhet de långsiktiga effekterna på Sibiriens ekologiska system.

<num> 062

<SE-title> Jordbävning i norra Japan

<SE-desc> Sök dokument som rapporterar om jordbävningen på Hokkaidos östkust i norra Japan under 1994.

<SE-narr> Relevanta dokument beskriver en jordbävning med en magnitud på 7,9 som skakade Hokkaido och andra regioner i norra Japan i oktober 1994. Av intresse är

också varningar för flodvågor utfärdade för Hokkaidos stillahavskust vid tiden för jordbävningen. Dokument som rapporterar om andra jordbävningar i Japan är inte relevanta.

<num> 063

<SE-title> Reservat för valar

<SE-desc> Sök dokument om det reservat vid Sydpolen där det är förbjudet att bedriva jakt på val. <SE-narr> Relevanta dokument diskuterar för- och nackdelar med det antarktiska

valskyddsområdet och nämner länder som stöder reservatet eller protesterar mot det. Även rapporter om överträdelser mot skyddsområdet är relevanta.

<num> 066

<SE-title> Ryskt tillbakadragande från Lettland

<SE-desc> Sök rapporter och diskussioner om ryska truppers tillbakadragande från Lettland. <SE-narr> Dokument som informerar om diskussionen före, under och efter de ryska truppernas tillbakadragande från Lettland. Detta innefattar också uttalanden av ryska, lettiska och andra politiker om åtgärden och planeringen av dess genomförande.

<num> 067

<SE-title> Fartygskollisioner

<SE-desc> Sök information om antalet personer som skadats eller dödats i kollisioner mellan fartyg.

<SE-narr> Relevanta dokument innehåller information om antalet offer (döda eller skadade) vid kollisioner mellan fartyg eller sjöfarkoster av alla typer. Dokument som talar om offer utan att ge några sifferuppgifter är inte relevanta.

<num> 070

<SE-title> Kim Il Sungs död

<SE-desc> Sök dokument som ger biografisk information om Kim Il Sung, Nordkoreas president som dog 1994.

<SE-narr> Dokument som skrivits efter att Kim Il Sung gick bort 1994 och som ger någon form av biografiska data om honom eller ger någon historik över hans politiska gärning är relevanta.

Dokument skrivna före Kim Il Sungs död och som rapporterar då aktuella händelser i vilka han var inblandad är inte relevanta.

<num> 071

<SE-title> Grönsaker, frukt och cancer

<SE-desc> Sök dokument som gör en koppling mellan cancer och intag av grönsaker och frukt. <SE-narr> Såväl dokument som rapporterar om positiva effekter av att äta frukt och grönsaker som dokument om negativa effekter är relevanta.

<num> 072

<SE-title> G7-toppmöte i Neapel

<SE-desc> Vilken roll spelade Ryssland i G7-toppmötet i Neapel 1994?

<SE-narr> Relevanta dokument beskriver de ryska intentionerna med att delta och den roll som spelades av president Jeltsin i G7-mötet i Neapel i juli 1994.

<num> 073

<SE-title> Norsk folkomröstning om EU

<SE-desc> Vilka var reaktionerna i övriga Europa på det negativa resultatet av den norska folkomröstningen där Norge fattade beslutet att inte gå med i den europeiska unionen (EU)? <SE-narr> Relevanta dokument rapporterar om reaktioner på Norges nej till att ingå i den europeiska unionen eller diskuterar följderna av detta beslut.

<num> 074

<SE-title> Invigning av Eurotunneln

<SE-desc> Sök dokument som beskriver invigningen av Eurotunneln (även kallad Kanaltunneln) och som omnämner de representanter från Frankrike och Storbritannien som närvarade vid denna cermoni.

<SE-narr> Tunneln mellan Frankrike och Storbritannien finansierades av det fransk-brittiska konsortiet TransManche Link och invigdes den 6 maj 1994 i närvaro av Elizabeth II och François

Mitterand. Relevanta dokument innehåller information om invigningen och omnämner de representanter från Frankrike och Storbritannien som var närvarande.

<num> 077

<SE-title> Tonåringars självmord

<SE-desc> Vad finns det för tillgänglig information om självmord hos tonåringar?

<SE-narr> Endast självmord hos tonåringar är relevanta. Information som rör psykiatrisk vård för depression hos tonåringar är inte relevant, såvida det inte görs en specifik koppling till självmord hos tonåringar. Tonåringars dödsfall vilka av myndigheterna misstänks vara olyckshändelser och inte nödvändigtvis självmord är inte relevanta.

<num> 078

<SE-title> Filmfestival i Venedig

<SE-desc> Vilken film eller vilka filmer vann Guldlejonet under den 51:a Venedigfestivalen i september 1994?

<SE-narr> Dokumenten måste innehålla åtminstone titel/titlar på filmen/filmerna som belönades med Guldlejonet vid filmfestivalen i Venedig. Dokument om att Guldlejonet delats ut till personer för deras yrkesmässiga prestationer anses inte relevanta.

<num> 080

<SE-title> Hungerstrejk

<SE-desc> Dokument som innehåller information om hungerstrejksaktioner som satts i gång för att drauppmärksamheten till en sak.

<SE-narr> Identifiera händelser där en hungerstrejk har satts i gång, inklusive anledningen till strejken och resultatet av den ifall detta är känt.

<num> 082

<SE-title> IRA-attentat på flygplatser

<SE-desc> Sök dokument som beskriver terroristaktioner utförda av den irländska republikanska armén (IRA) på europeiska flygplatser.

<SE-narr> Relevanta dokument tar upp skottlossning eller andra terroristattacker som den irländska republikanska armén (IRA) har utfört eller hotat utföra på flygplatser i Europa. Hot som har visat sig vara falskt alarm är också relevanta.

<num> 085

<SE-title> Operation "Turquoise" i Rwanda

<SE-desc> Sök detaljerad information om operation "Turquoise", den franska humanitära aktionen i Rwanda.

<SE-narr> Under konflikten mellan hutuer och tutsier tog Frankrike initiativet till operation

Related documents