• No results found

Vi föreslår att trädgården återfår en del av sin betydelse, ett Sinnenas trädgård, där kyrkan kan använda ett ”yttre” rum utanför kyrkorummet och församlings- rummen. En trädgård för samtal/tanke och aktivitet/rekreation. I alla våra förslag utgår vi ifrån att en del av biskopsgårdens mark används då växtsäsongen tillåter. Stenhuslängan blir delaktig på olika sätt i våra förslag.

Den nya trädgården, endast öppen för kyrkans verksamhet, delas in i två delar där den ena från början är anlagd, likt en sluten klosterträdgård, och kan användas för enskilda samtal och kontemplation. Den andra delen används aktivt för plantering och odling med upphöjda odlingsbäddar. Trädgården blir på så sätt en plats både för avkoppling och aktivitet.

Ett nytt växthus fungerar som samlingsrum för paus och diskussion men även viss växtodling. Inspirationsbild Ny grind till trädgård Ågatan Gråbrödragatan gångväg ny entré

Stenhuslängan har alltid varit en tydlig avdelare mellan gårdsplan och ladugårdsplan. Idag kan gården uppfattas uppdelad i tre zoner. En ny entré till trädgårdsdelen möjliggör att denna del kan utnyttjas utan att nämnvärt inverka på de övriga.

BISKOPEN gårdsplan- privat

STIFTET ladugårdsplan- idag parkering och fastighetsskötsel

KYRKAN

del av trädgården öppnas upp för kyrklig verksamhet

Fruktträdgård - en plats under trädens skugga

Slutet trädgårdsrum - ett inspirationsrum utformat för att vara vackert och rofyllt Växthus - ett rum för samvaro, trädgårdsfika

Växtbäddar - för skapande och odlarlust. Att så ett frö... Den nya trädgården

En stilla oas i staden för alla sinnen. Rofylld, kreativ, vacker och doftande.

Kyrkan

Biskopen

Stiftet

Stenhuslängan har alltid varit en tydlig avdelare mellan gårdsplan och ladugårdsplan. Idag kan gården uppfattas uppdelad i tre zoner:

Biskopen - gårdsplan, privat

Stiftet - ladugårdsplan, idag parkering och

fastighetsskötsel

Kyrkan - denna del av trädgården öppnas upp

för kyrklig verksamhet.

En ny entré till trädgårdsdelen möjliggör att denna del utnyttjas utan att nämnvärt inverka på de övriga.

Små åtgärder

I detta förslag tjänar stenhuslängan mer som en avdelare mellan biskopens del av tomten och den nya trädgården. Vår vision är att stenhuslängan någon gång under varje år öppnas upp för guidade visningar. Denna kan med fördel samordnas med andra aktiviteter i staden t.ex. en medeltida stadsvandring där slottet, domkyrkan samt övriga medeltida stenhus kan ingå. Vandringen kan göras med dramatiserade inslag för att understryka autenticiteten.

Förutom det underhåll som måste ske relativt snart, medför förslaget inte stora förändringar för stenhuslängan. Trappräcken förstärks, en ny trappa mellan de två torkvindarna behövs och tillfälliga ljusarmaturer installeras.

Behov av wc för rörelsehindrade, pentry och förråd som stöd till trädgårdsverk- samheten tillgodoses i anslutning till växthuset.

Gammalt smide vid fönster i trapphus

Det f.d. sädesmagasinet Den unika kölnan

Förslag på visningsflöde

Växthuset, en plats för odling och samtal. Här finns även ett pentry, rwc och förråd för trädgårdsredskap. rwc pe nt ry Fasad Plan förråd Dörr med stjärnmönster

Aktivering

I detta förslag aktiveras stenhusets bottenvåning för att komplettera trädgårds- verksamheten. Vi föreslår en tillbyggnad i trä och glas vid muren mot Ågatan där pentry och rwc placeras istället för i anslutning till växthuset. En öppning tas upp vid ett av fönstren i den gamla köksdelen. Rummen kan möbleras med bord och stolar för att bli en mötes- och fikaplats för trädgårdens besökare. Tillbyggnaden möjliggör entré från ladugårdssidan samtidigt som stora installationer i stenhus- längan undviks.

Rummet intill köksdelen, även kallat valvrummet, har en sakral karaktär och görs i ordning till ett rum för privata samtal.

Då man bör åtgärda den kalvande muren i den norra delen av stenhuset, föreslås en ny öppning i detta läge. De två rummen innanför slås ihop till ett rum och görs i ordning för att kunna fungera som plats för exempelvis körövningar och mindre utställningar. En igenmurad öppning på den östra fasaden, efter en tidigare utvän- dig trappa upp till sädesvinden, tas upp igen och blir till ett extra ljusinsläpp. I likhet med trädgårdens verksamhet blir användningen av stenhuslängan i denna variant säsongsbetonad. Tillägg som t.ex. nya omfattningar, golv etc. görs tydligt avläsbara men med traditionella material som trä, sten och puts.

SEKTION MOT ÖST

Fasad mot öster. Ett högt sittande fönster ovanför muren i tillbyggnaden tar in söderljuset och ger en vy mot kyrkan.

Fasad mot norr. Tillbyggnad

Rumsavdelande vägg tas bort och ett nytt golvbjälklag läggs in.

Valvrum, ett sakralt rum för enskilt samtal. Förrådsväggar av trä rivs och valv putsas.

Köksutrymmen möbleras med bord och stolar. Ny öppning mellan bagarstuga och kök.

Ti

llb

yg

gnad

Sektion genom det nya fönstret som ger ljus ned till bottenvåningen. Nytt fönster i igenmurad

öppning

Vid den kalvande muren tas en ny dörröppning upp

Hårdgjord yta Hårdgjord yta

Den nya byggnadsvoly- men kopplas ihop med stenhuslängan genom en ny dörr. Öppningen tas upp i befintlig föns- teröppning

Inspirationsbild, möte sten- och trägolv

Inspirationsbild, modernt fönster i äldre mur- verk.

Igenmurad öppning tas upp, del av tidigare igensatt golv rivs och ersätts med glas.

Befintliga dörröppningar kompletteras med nya glas- dörrar för ljusinsläpp.

Glashiss använder utrymme på ett blygsamt och smart sätt

Exempel på invändig glasdörr och glasvägg

Exempel på glasöppning i golvet

Related documents