• No results found

Trafik- och vägtekniska förutsättningar

4  Alternativa lokaliseringar

4.1 Trafik- och vägtekniska förutsättningar

4.1.1 Framtida vägutformning (skallkrav)

För att uppnå målet om bättre boendemiljö i Bergkvara med minskad barr iäreffekt och minskad trafik genom samhället måste framförallt genomfartstrafiken, som utgör det stora problemet i Bergkvara, flyttas från befintliga E22 till den nya vägen utanför samhället. För att uppnå dessa överflyttningseffekter måste nya E22 placeras och utformas så att den blir ett mer attraktivt alternativ än den befintliga vägen. Nya E22 måste således kunna erbjuda god framkomlighet, kortare restid totalt sett samt ska upplevas som smidigare än nuvarande alternativ genom Bergkvara. Hur stora dessa trafikomfördelningseffekter kan bli beror både på vägens placering i förhållande till befintlig E22 och på dess standard. Faktorer såsom vägens utformningsstandard, framkomlighet och hastighetsgräns är av stor betydelse för huruvida trafiken kommer att välja den nya E22. Ny E22 ska vara och kännas som det naturliga valet för resande förbi Bergkvara.

Utformningsstandard

Utformningsstandarden för ny/ombyggd E22 inom aktuellt utredningsområde ska medverka till att projektets uppsatta mål och önskvärda effekter kan nås. För projektets genomförbarhet är övergripande frågeställningar om lägsta kostnad, intrång och anpassad anläggning efter målen av största vikt att kontinuerligt utvärdera. Dessa aspekter väger tungt i vägval kring standarden på anläggningen.

Hänsyn ska också tas till utformningen av E22 norr och söder om utredningsområdet där den nya/ombyggda E22 ska ansluta.

Målsättningen är att skapa ett enhetligt stråk med tydlig utformning och reglering med god framkomlighet längs hela sträckan. Att vägen blir enhetlig ökar också incitamenten att välja denna framför att den befintliga vägen och bidrar positivt till ökad överflyttning av trafik.

Ny E22 ska utformas enligt kraven i Vägar och gators utformning (VGU).

I Figur 60 redovisas typsektioner med mått för E22 vid nybyggnad respektive ombyggnad av befintlig sträcka. Vid nybyggnation krävs en vägbredd på ca 14 meter för 2+1 körfält och ca 10 meter för 1+1 körfält.

Vid ombyggnad kan dessa mått minskas med ca 1 meter. För att uppnå hastigheten 100 km/h, vilket är målet för den nya vägen (se vidare avsnitt ”Referenshastighet”) krävs en kurvradie på minst 700 meter.

Figur 60. Bild som visar på hur en nybyggd 2+1 väg kan se ut i ett

jordbrukslandskap med exempel från projektet ’E22, Lösen-Jämjö, mötesfri väg’. Samt exempelsektioner för ny- respektive ombyggnad av E22 förbi Bergkvara som mötesseparerad väg med 2+1 respektive 1+1 körfält.

Ombyggnation

E xem pel sektio ne r

Dike Dike

1+1 väg

ca 9 m

Befintlig väg ca 9 m

Befintlig väg ca 9 m

Körbana Körbana

Dike Dike

2+1 väg

ca 13 m

Körbanor Körbana

Dike Dike

Nybyggnation

1+1 väg

ca 10 m Körbana Körbana

Dike Dike

Vägområde (varierar i bredd)

Vägområde (varierar i bredd)

Vägområde (varierar i bredd)

Vägområde (varierar i bredd)

2+1 väg

ca 14 m

Körbanor Körbana

Vägområde (varierar i bredd)

ca 14 m 2+1 väg

Exempelbild från projektet E22, Lösen–Jämjö, mötesfri väg Illustrerar ny 2+1 väg i jordbrukslandskap

A R B ET SM

AT ER IA L

Anslutningspunkterna till de befintliga mötesseparerade sträckorna norr och söder om utredningsområdet ska utformas enligt kraven i VGU. Det är av stor vikt att trafikmiljön utformas så att det är tydligt att ny E22 är huvudstråket för den långväga trafiken och att befintlig E22 utgör avfart från ny E22, dettta för att bidra till att öka överflyttningseffekterna.

Referenshastighet

E22 inom utredningsområdet har stor andel långväga transporter, det vill säga trafik som är passerande fordonstrafik med trafikanter och gods som inte har målpunkt inom utredningsområdet. Både

framkomligheten och restiden är prioriterade för dessa trafikanter varför hastighetsbegränsningen är av central vikt. Med detta som ingångsvärde förespråkar Trafikverket i VGU en hög referenshastighet. Målsättningen är att ha referenshastighet 100 km/h längs aktuell sträcka, vilket även gäller söder om utredningsområdet, för att nå målet om minskad restid och skapa enhetlighet.

Vägtyp

Trafikverket eftersträvar att vägar med referenshastighet över 80 km/h ska var mötesseparerade. Mötesseparerade vägar, som inte är motorväg, utformas vanligen som 2+1-väg där grundutformningen är växelvis ett respektive två körfält i vardera riktningen. E22 söder och norr om aktuellt utredningsområde är utbyggda som mötesfria 2+1-vägar varför det blir naturligt att denna del av E22 byggs ut på motsvarande vis och bidrar till en enhetlig utformning.

Omkörningsmöjlighet

På 2+1-vägar erbjuds omkörningsmöjlighet i olika omfattning beroende på trafikmängd, vägens totala längd, platsspecifika förutsättningar med mera. Vanligtvis ligger andelen omkörningsbar sträcka på ca 40 procent och körfältsindelningen görs så att efterliggandetiden bakom ett annat fordon längs de enfältiga sträckorna helst inte överstiger 5 minuter. Färre omkörningsmöjligheter kan vara motiverat om förutsättningarna så medger. I intervall om ca 15 procent till 30 procent omkörningsbar andel benämns vägen som gles 2+1-väg. Behoven och möjligheterna på specifik väg bedöms i relation med investeringskostnaden.

I det aktuella projektet är utredningsområdet ca 14 km långt varför omkörningsmöjlighet ska finnas. Emellertid är trafikmängderna begränsade för att vara en europaväg och hastighetsbegränsning om 100 km/h. Med givna förutsättningar och en avvägning mot investeringskostnad är det relevant att låta fortsatt utredning kring vägutformningen vara som gles 2+1-väg. För att avgöra körfältsindelning studeras under hösten 2021 platsspecifika förutsättningar tillsammans med helhetsperspektivet där omkörningsmöjlighet på E22 norr och söder om utredningsområdet kommer att vägas in. Annan input till körfältsindelning ges av omkörningsfältens längd som enligt VGU bör vara i storleksordning 1500 meter med givna förutsättningar. Detta tillsammans med de platsspecifika förutsättningarna, korsningars placeringar och korsningstyper kommer utgöra underlag för hur körfältsindelning görs.

Mötesfri väg

E22 är mötesseparerad både norr och söder om utredningsområdet;

söder om är vägen mötesfri landsväg medan sträckan norr om är mötesfri motortrafikled. Detta innebär att E22 kommer att byta

karaktär någonstans inom utredningsområdet. De båda vägtyperna har många likheter men skiljer sig på några områden, framförallt genom att motortrafikled ställer högre krav på separering och inte tillåter korsningspunkter i plan.

En naturlig brytpunkt mellan de två vägtyperna kan vara en större korsningspunkt, exempelvis vid väg 504, eller vid befintlig korsning i norr där motortrafikleden tar vid idag. Ju längre norrut brytpunkten läggs, desto mer flexibel blir anläggningen med avseende på

korsningsutformning, samtidigt riskerar framkomligheten att bli sämre om det exempelvis blir många korsningar i plan. Sträckan norr om väg 504 är betydligt kortare än den södra delen av utredningsområdet och det finns färre sekundärvägar inom det norra området än inom det södra.

Detta gör att valet av vägtyp inte får samma konsekvenser norr om väg 504 som söder om.

Korsningspunkten mellan E22 och väg 504 behöver utredas särskilt. Hur korsningen ska utformas beror delvis på vilken vägtyp som väljs; om E22 blir mötesfri motortrafikled norr och/eller söder om korsningen måste denna göras planskild, medan om hela sträckan blir mötesfri landsväg är planskildheten inte ett krav, dock finns många andra faktorer som spelar in varför planskildhet kan vara nödvändigt ändå.

Separeringsform

I enlighet med VGU ska vägnät med referenshastighet överstigande 80 km/h vara mötesseparerade.

Nyttja befintlig väg

Den nya E22 innebär ny sträckning förbi Bergkvara, men i södra och norra delen finns det möjlighet att nyttja befintlig sträckning av E22 för ombyggnad för att uppnå önskad standard.

Den södra delen av sträckan, upp till Norra Kärr, har tillräckligt stora radier, det vill säga minst 700 meter, för att kunna bygga en väganläggning för hastighetsbegränsning 100 km/h. Vägbredden längs denna sträcka är företrädesvis minst 9 meter, med enstaka undantag, vilket inrymmer ombyggnation till mittseparerad 1+1-väg. För att inrymma 2+1 körfält måste vägen breddas och bli totalt 13 meter.

Norr om Bergkvara och väg 504 håller E22 en varierad standard till Påboda där vägtypen övergår till motortrafikled. Radierna växlar mellan en standard som är ok för den tänkta väganläggningen till att vara lite för små. Vägbredden varierar mellan 8 och 9 m. För att nyttja befintlig vägsträcka till den nya anläggningen behöver en viss justering i linjeföringen göras för att den ska möta kraven som ställs på en ny väganläggning.

För att säkra framkomligheten ska antalet korsningspunkter längs sträckan minimeras, vilket innebär att anslutningsvägar till befintliga E22 kan behöva stängas om nya E22 delvis förläggs i befintlig sträckning.

Korsningstyper för större korsningspunkter

Enligt VGU gäller generellt sett att längs vägar som är prioriterade stråk för långväga trafik och vägar med referenshastighet om 100 km/h ska korsningar i plan undvikas. Principen är också att eventuella korsningar som ändå finns inte ska medföra hastighetssänkning för trafiken på primärvägen, alltså ska plankorsningar utformas med en korsningstyp som inte kräver hastighetssänkning. Vidare förespråkar VGU i dessa fall att korsningar utformas som trevägskorsningar som tillåter medlöpande trafik, det vill säga högersvängar. I undantagsfall där det är låga

trafikflöden kan fyrvägskorsning övervägas och då att alternativ med ögla som gör dessa säkrare utreds. Det kan också vara fallet om vändplats måste erbjudas. Då gäller också att hastighetssänkning ska utredas.

Faktaruta - Skillnader mellan mötesfri landsväg och mötesfri motortrafikled

Mötesfri 

landsväg Mötesfri  motortrafikled Korsnings-

utformning Både korsning i plan och planskild korsning.

Endast plan-skild korsning, trafikplats.

Oskyddade  trafikanter och  moped klass I

Tillåts – inriktning-en är att de ska separeras, men beror på platsens förutsättningar, om vägren ska den vara minst 1,5 m bred

Ej tillåtet, ska separeras helt.

Kollektivtrafik Fickhållplats eller

avskild hållplats. Avskild håll-plats, krav på plan-

skildhet för fotgängare och cyklister att nå hållplatsläge.

Ej tillåtna trafi-kanter  fotgängare,

cyklister, mopeder och långsamt-gående fordon t ex traktorer och jordbruks-fordon.

A R B ET SM

AT ER IA L

Inom projektet får undantag från givna principer beaktas med de relativt låga trafikflödena som råder och plankorsningar kan tillåtas beroende på val av vägtyp. Inriktningen är dock att hålla ner antalet korsnings- och anslutningspunkter för att säkra framkomlighet och trafiksäkerhet längs E22 samt möjliggöra högre referenshastighet. Detta innebära att både indragning av befintliga anslutningar till E22 och omdragning av sekundärvägar kommer att bli aktuellt inom projektet. VGU anger att 3 kilometer vägförlängning vid in-/omdragning av vägar ska vara ett riktmärke att klara. Likt andra omständigheter får rådande förhållanden på specifik plats motivera om undantag kan medges. Återigen får trafikförhållanden, fysiska möjligheter, ianspråktagande av mark och prisbild vägas in.

Korsningspunkten mellan E22 och väg 504 blir den största

korsningspunkten inom utredningsområdet. Bedömningen för år 2040 är att trafikflödet vid korsningspunkten längs E22 är ca 4700 fordon/dygn och längs väg 504 ca 2800 fordon/dygn. Denna korsningspunkt kommer särskilt att utredas i det fortsatta arbetet, varpå en principlösning kommer i senare skede. Utformningen ska också ge stöd för hur en ny omstigningsplats för kollektivtrafik kan passas in på platsen.

Kollektivtrafik

Den nya omstigningsplatsen för kollektivtrafik, som planeras vid den nya korsningspunkten mellan E22 och väg 504, ska utformas enligt kraven för bus rapid transport (BRT).

Busshållplatsen bör placeras utanför tätort för att uppfylla kraven för BRT vilket ställer krav på väl fungerande anslutningsresor. Det ska vara smidigt att byta mellan olika busslinjer och finnas pendelparkering för både cykel och bil. Det ska också säkerhetsställas att gång- och cykeltrafikanter kan ta sig på ett säkert sätt till, från och inom stationen.

Det är ca 5-6 km mellan Bergkvara/Gökalund och Torsås vilket innebär att det finns goda möjligheter att cykla till stationen, oavsett var längs väg 504 som stationen placeras. Det finns ingen gång- och cykelväg längs väg 504 idag och frågan behöver utredas vidare beroende på busstationens placering och utformning. Eventuellt kan Lionsleden söder om väg 504 vara ett alternativ. Detta kräver vidare utredning i kommande skede vid framtagande av planförslag där eventuella behov av standardhöjning (exempelvis belysning, ny beläggning etc) behöver ses över samt hur anslutning till stationen ska ske.

Det finns flera mindre busshållplatser längs E22 idag vilka måste tas hänsyn till vid omdragning av vägen. Hållplatserna måste anpassas till den nya vägstandarden och hur de kan utformas beror dels på vilken vägtyp som väljs. Längs mötesfri landsväg kan fickhållplats tillåtas, medan längs mötesfri motortrafikled krävs avskild hållplats samt planskildhet för oskyddade trafikanter. För att främja kollektivtrafikresande ska, oavsett vägtyp, säkerhetsställas att kollektivtrafikresenärer kan ta sig på ett säkert sätt till och från hållplatsen.

Funktion

E22 ska fortsatt ingå i det funktionellt prioriterade vägnätet (FPV) och måste således svara mot kraven om god framkomlighet och hög hastighet för att minimera restiden. Genom att flytta ut E22 från Bergkvara

möjliggörs högre hastighet och antalet korsningspunkter kan minska

Figur 61. Karta som redovisar gatunamnen och hamnen i Bergkvara. Var ny vägsträckning lokaliseras kommer att ha påverkan på både lokal- och genomfartstrafik.

!!!

Norra Tångvägen (518)

Applerydsvägen (517)

© Lantmäteriet, Geodatasamverkan

Utredningsområde och markytor

Utredningsområde Markytor

Vattenyta Åker

Barr- och blandskog Lövskog

Annan öppen mark Sluten bebyggelse

vilket gör att funktionen som viktig transportled för långväga person- och godstransporter bedöms bli bättre än idag.

Den befintliga E22 genom Bergkvara kommer samtidigt att få mer renodlad funktion som lokal väg i samhället med minskad trafikmängd vilket ger en säkrare trafiksituation, minskad barriäreffekt och således bättre boendemiljö i Bergkvara.

4.1.2 E22 förbi Bergkvara i vägsystemet

Överflyttning av trafik

Målet med projektet är framför allt att genomfartstrafiken ska flyttas från befintliga E22 genom Bergkvara till den nya E22 väster om Bergkvara.

Det ska i sin tur leda till ökad framkomlighet för resande längs E22 samt förbättrad trafiksäkerhet och bättre boendemiljö i Bergkvara. För att uppnå önskad trafiköverflyttning är det viktigt att nya E22 både är och framförallt upplevs som ett bättre alternativ än den befintliga vägen. Både restid och vägens längd är viktiga parametrar som påverkar trafiköverflyttningen. Restiden beror på hastigheten och genom att höja hastigheten från dagens 80 respektive 50 km/h till 100 km/h, kan incitamenten att välja den nya vägen ökas. Den nya vägen möjliggör också att antalet långsamtgående fordon på E22 minskar då vägen mister funktionen som lokalväg. Detta kan ge positiva effekter för restiden på E22, framförallt den upplevda restiden förväntas förbättras för den långväga trafiken om risken att hamna bakom ett fordon som kraftigt reducerar hastigheten minskar. Även väglängden har betydelse för överflyttningseffekterna; om vägen är eller upplevs som en omväg är det sannolikt att en stor andel av genomfartstrafiken fortsatt kommer att välja befintlig E22, även om den nya E22 kan erbjuda högre hastighet.

För tung trafik är väglängden av särskild vikt då denna fordonskategori inte gynnas av den höjda hastighetsgränsen i lika hög grad som

personbilstrafiken. På en landsväg får tung trafik köra 80 km/h och på en motortrafikled 90 km/h. Det är av stor vikt att den tunga genomfartstrafiken flyttar över till nya E22 för att nå målet om bättre boendemiljö i Bergkvara, varför det är viktigt att den nya vägen kan erbjuda kortare restid även för denna trafikantgrupp.

Informationstekniken, exempelvis GPS, spelar också en viktig roll i människors val av resväg. I samband med om-/nybyggnation av E22 är det viktigt att även GPS-systemen uppdateras. Detta är speciellt viktigt för godstransporter som kör efter GPS, för att de ska flytta över till nya vägen. Även vägvisning med vägskyltar är en viktig parameter för att styra trafiken, men det måste samordnas med vägvisningen i GPS-system så att de överensstämmer; i många fall har tekniken större påverkan på människors vägval.

Det övriga vägnätet

Omdragningen av E22 förväntas ge omflyttningseffekter för genomfarts- trafiken genom Bergkvara. Men åtgärden kan även påverka övrig trafik på kringliggande vägar på både lokal och regional nivå och skapa omfördelningseffekter i trafiknätet.

A R B ET SM

AT ER IA L

Regional nivå

E22 utgör en viktigt transportled för både regionala, nationella och internationella person- och godstransporter. Förändringar på vägen kan därmed få följdeffekter i transportnätet på högre nivå och påverka bland annat regionala transporter längs östkusten.

Mellan Söderåkra och Karlskrona finns en alternativ vägsträcka som går väster om E22 via Torsås. Vägsträckan utgörs av vägarna 130, 513 och 725 som tillsammans skapar en genare färdväg mellan Söderåkra och Karlskrona än E22, som går i en båge via bland annat Fågelmara och Jämjö. Detta gör att en del av den långväga trafiken, som inte har målpunkt längs vägen, ändå väljer att köra via väg 130/513/725, trots att de har sämre standard och lägre hastighetsgräns än E22.

Till exempel är körsträckan mellan Kalmar och Karlskrona 89,5 km lång via E22, men endast 82,3 km om man svänger av till väg 130 i Söderåkra och kör vidare längs väg 513 och 725 till Karlskrona (enligt Google Maps). Restiden är beräknad till 1 timme och 13 minuter längs E22 respektive 1 timme och 12 minuter via E22 och väg 130/513/725.

Det skiljer således bara någon minut i restid, men eftersom vägen är genare kan den upplevas som betydligt snabbare och smidigare än E22 vilket kan föranleda att långväga trafikanter (genomfartstrafik) ändå väljer de mindre vägarna framför E22. Google Maps visar vägen via väg 130/513/725 som första alternativ, se Figur 62.

Vägarna 513 och 725 är smala och saknar mittlinje längs vissa sträckor.

Detta tillsammans med att vägsträckan 130/513/725 går genom både Söderåkra, Torsås och ett flertal mindre samhällen gör att det är önskvärt att även genomfartstrafiken på denna vägsträcka flyttar över till nya E22.

Framförallt den tunga trafiken utgör ett problem längs sträckan. Genom att flytta ut E22 från Bergkvara och höja hastighetsgränsen kan restiden på E22 kortas vilket kan öka incitamenten för genomfartstrafiken att välja E22 framför väg 130/513/725. En annan bidragande faktor är att E22 genom Jämjö ska byggas om med en förbifart som möjliggör ökad framkomlighet och höjd hastighetsgräns (100 km/h), vilket i sin tur bidrar till ytterligare kortare restid längs E22. Som beskrivs under avsnitt Överflyttning av trafik på föregående sida gynnas inte den tunga trafiken av höjd hastighetsgräns på samma sätt som personbilstrafiken, varför väglängden har stor betydelse för tunga transporter, liksom uppdatering av GPS-system.

Att minska belastningen på vägarna 130, 513 och 725 och flytta ut

genomfartstrafiken från Söderåkra och Torsås till E22 ingår inte som mål i detta projekt, men det är en möjlig positiv bieffekt av att dra om E22 förbi Bergkvara och höja hastighetsbegränsningen. Att dra om E22 kan således ge positiva effekter för alla de tre närliggande orterna Bergkvara, Torsås och Söderåkra. E22 har lågt trafikflöde relativt andra europavägar och kapaciteten utgör inte något problem på vägen. En överflyttning av trafik från väg 130, 513 och 715 bedöms inte medföra kapacitetsproblem på E22.

Bergkvara hamn

Bergkvara hamn ligger i sydöstra delen av Bergkvara med in- och utfart via Malmgatan söder om Bergkvara. Hamnen kan även nås norrifrån via Storgatan, varför det sannolikt förekommer smittrafik genom samhället.

Bergkvara hamn är en industrihamn och genererar således tunga transporter.

1 tim, 16 min 83,2 km

1 tim, 16 min 89,5 km Karlskrona

Kalmar

Torsås

Bergkvara

Bergkvara hamn Risk för smitning

Malmgatan (in/utfart till hamnen)

Möjlig körväg om nya E22 förläggs i befintlig sträckning så långt som möjligt Möjlig körväg om nya

E22 viker av från befintlig väg i södra delen av utrednings-området

Om nya E22 viker av tidigt och går i västlig dragning används den sannorligt inte som körväg till hamnen

Ny E22 Bergkvara Torsås

Lokal nivå Bergkvara

Utifrån en analys av befintliga trafikflöden på E22 och de större vägarna genom Bergkvara (Malmgatan och Storgatan) har en bedömning gjorts att ca 80 procent av det totala flödet på befintliga E22 genom Bergkvara förväntas flytta över till den nya vägen, medan resterande 20 procent fortsatt förväntas använda befintlig väg för färd till/från Bergkvara.

Resultaten har även rimlighetsbedömts utifrån analys av statistik om boende och resvanor i området.

Trafiken på Malmgatan i södra Bergkvara förväntas fortsatt använda befintlig E22 för färd åt både norr och söder. Av trafiken i norra delen av Bergkvara bedöms cirka en tredjedel ha målpunkt i närområdet och således använda befintliga vägar. Resterande två tredjedelar bedöms ha målpunkt längre norr-/söderut och förväntas därmed köra ut till nya E22 via väg 504 direkt.

Beroende på den nya vägens placering är det troligt att även en del av trafiken som har start-/målpunkt i Bergkvara (det vill säga inte genomfartstrafik) kommer att välja nya E22 och köra in/ut från Bergkvara via den nya trafikplats som tillskapas i korsningen med väg 504. Hur stor denna överflyttning blir utreds vidare beroende på vägens dragning och trafikplatsens placering.

Väg 504 mellan Torsås och Bergkvara

Väg 504 kommer att få en ny roll i vägnätet då den nya korsningspunkten med ny E22 kommer att verka som in-/utfart till både Bergkvara och Torsås. Detta innebär att belastningen på väg 504 kan komma att öka.

Väg 504 kommer att få en ny roll i vägnätet då den nya korsningspunkten med ny E22 kommer att verka som in-/utfart till både Bergkvara och Torsås. Detta innebär att belastningen på väg 504 kan komma att öka.

Related documents